Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 7x verduisterende raamdecoratie voor iedere ruimte

7x verduisterende raamdecoratie voor iedere ruimte

7x verduisterende raamdecoratie voor iedere ruimte
12 min. leestijd

Verduisterende raamdecoratie kent vele toepassingen. Hoewel de slaapkamer de meest voor de hand liggende ruimte is, kan verduistering ook in andere ruimtes gewenst zijn. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, waar privacy in de avonduren gewenst is of voor een optimale thuisbioscoopervaring. En laten we het kleine raampje boven de deur niet vergeten. Wat je reden ook is, wij hebben voor elke situatie een passende oplossing. In dit artikel delen we de top 7 verduisterende raambekleding met je.


Populaire verduisterende raambekleding onder onze bezoekers


Verduisterende raambekleding voor ieder vertrek

Hoewel de slaapkamer de meest voor de hand liggende plek is voor verduisterende raambekleding, kan verduistering ook in andere ruimtes een uitkomst zijn! Hieronder delen we een aantal toepassingen en vertellen we waar je rekening mee dient te houden.

1. Verduisterende raamdecoratie woonkamer

Vaak wordt in woonkamers gekozen voor lichtdoorlatende raambekleding om overdag natuurlijk licht binnen te laten en tegelijkertijd de scherpte van de zon te temperen. Dit biedt ook enige mate van privacy. Als je echter ook 's avonds privacy wil, is lichtdoorlatende raambekleding alleen onvoldoende. Verduisterende raambekleding is dan een goede oplossing. Dit is ook handig als je overdag graag films kijkt, omdat de kleuren van je beeldscherm beter tot hun recht komen in een donkere ruimte.

Vaak wordt er een combinatie van lichtdoorlatende en verduisterende raambekleding gebruikt, zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen de mate van lichtinval en privacy. Denk bijvoorbeeld aan een transparant rolgordijn met verduisterende gordijnen, of andersom!

2. Verduisterende raambekleding slaapkamer

In een donkere slaapkamer maakt je lichaam meer van het hormoon melatonine aan, waardoor je makkelijker in slaap valt. Daarom is het heel belangrijk dat slaapkamer raambekleding verduisterend is. Daar waar het in een woonkamer geen groot probleem is als er nog wat licht langs de zijkanten glipt, kan dit in een slaapkamer behoorlijk storend zijn. Vooral als je erg lichtgevoelig bent, kan dit de kwaliteit van je slaap behoorlijk beïnvloeden.

Een slaapkamer verduisteren doe je daarom het beste met een type raambekleding die van nature nauw aansluit. Plisségordijnen bijvoorbeeld. Of creëer extra verduistering met zijgeleidingsprofielen of raamdecoratie zonder boren in een vierkant frame.

3. Raam boven deur verduisteren

Een typisch Nederlands fenomeen is het bovenlicht, oftewel een klein raampje boven de deur. Vaak wordt dit raampje toegepast om daglicht binnen te laten in een hal of op een overloop waar geen directe toegang tot buitenlicht is. Deze ruimtes worden immers vaak omringd door andere kamers. Ondanks deze functionele reden ervaren velen het bovenlicht als een bron van ergernis. Vooral op de bovenverdieping. Het kan namelijk behoorlijk storend als je de overloop verlichting aandoet bij het naar bed gaan, terwijl medebewoners al liggen te slapen. Ook tijdens nachtelijke toiletbezoeken kan het bovenlicht voor ongemak zorgen. Begrijpelijk dus dat er actief wordt gezocht naar ‘bovenlicht verduisteren’.

Aangezien het bovenlicht zich doorgaans boven een slaapkamerdeur bevindt, is het ook voor deze situatie maximale verduistering gewenst. Kies daarom voor een type raambekleding die van nature strak aansluit. Kies bijvoorbeeld voor plisségordijnen. Of maak gebruik van zijgeleidingsprofielen of raamdecoratie in een vierkant frame om extra verduistering te creëren.

Top 7 zonwering binnen verduisterend

Het is dus in meerdere situaties wenselijk dat de raamdecoratie verduisterend is. Maar welke soorten verduisterende raamdecoratie zijn er allemaal? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat leggen we je hieronder haarfijn uit!

1. Verduisterende plisségordijnen

De populairste keuze op het gebied van verduisterende zonwering binnen is het plisségordijn. Verduisterende plisségordijnen zijn vooral ideaal als je een slaapkamerraam verduisteren wil. De stof is namelijk vrijwel nagenoeg even breed als het systeem. Daardoor heb je nauwelijks last van lichtkieren aan de zijkanten. Voor optimale verduistering kan je ook kiezen voor een KeJe Splendid Pliss of Verano® SmartFit plisségordijnen. Deze plisségordijnen bevinden zich in een vierkant frame, waardoor de stof aan alle zijden omsloten is.

Dankzij de aluminium coating aan de achterzijde is de verduisterende stof volledig lichtdicht. Wel biedt een duo plisségordijn betere verduistering dan een enkel plisségordijn. Bij enkele plisségordijnen kan er namelijk licht door de gaatjes waar de koorden doorheen lopen schijnen. In een leefruimte is dit minder erg, maar in een slaapkamer kan dit behoorlijk hinderlijk zijn. Duo plisségordijnen werken bovendien isolerend. Tussen de twee lagen stof blijft stilstaande lucht hangen, wat werkt als een barrière tegen zowel kou als hitte.

Tenslotte biedt een plisségordijn optimale controle over inkijk en lichtinval, vooral wanneer je kiest voor een Top Down - Bottom Up plisségordijn. Dit betekent dat je de plissé zowel van boven als van onderen kunt openen.

Voor- en nadelen

+ Minimale lichtkieren
+ Hoge isolatiewaarde
+ Optimale controle over inkijk en lichtinval met Top Down - Bottom Up
+ Leverbaar in een vierkant frame

2. Verduisterende rolgordijnen

Rolgordijnen zijn een populaire keuze als het gaat om verduisterende raambekleding. Allereerst is de prijs een belangrijke factor. De prijs van een rolgordijn op maat begint namelijk al bij €14,95. Bovendien past een rolgordijn vanwege de ruime kleurkeuze en het simplistische design bij ieder interieur.

Hoewel de stof van verduisterende rolgordijnen 100% lichtdicht is, biedt dit type raambekleding minder verduistering dan een plisségordijn. Het systeem is namelijk breder dan de stof, waardoor er altijd licht langs de zijkanten schijnt. Indien gewenst kun je dit probleem grotendeels verhelpen door te kiezen voor een rolgordijn met zijgeleidingsprofielen of een rolgordijn in een vierkant frame: Een KeJe rolgordijn of een Verano® SmartFit rolgordijn.

De achterzijde van verduisterende rolgordijnen is voorzien van een warmtewerende coating. Toch zijn ze minder effectief in isolatie dan plisségordijnen, omdat er geen sprake is van een dubbele laag stof.

Voor- en nadelen

+ Voordelige keuze
+ Enigszins isolerend
+ Leverbaar met zijgeleidingsprofielen en in een vierkant frame
- Lichtkieren

verduisterende raamdecoratie woonkamer grote ramen verduisterende rolgordijnen dakramen hoog plafond houten balkenLuxaflex blauwe Duette Shades verduisterende plisségordijnen slaapkamer verduisterende raambekleding ay illuminate lamp
Links: Luxaflex® rolgordijnen. Rechts: Luxaflex® Duette® Shades.

3. Verduisterende gordijnen

Ook gordijnen zijn een populaire keuze op het gebied van verduisterende raambekleding. Het grote pakket stof zorgt voor veel sfeer en vanwege de grote afmetingen past een gordijn voor iedere raam- of deuropening.. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in vele kleuren en structuren, waardoor er voor ieder interieur wel een passend gordijn is. Binnen ons assortiment overgordijnen vind je vele van nature verduisterende gordijnen. Echter is het ook mogelijk om een niet-verduisterend gordijn te laten voeren met een verduisterende stof. Veel verduisterende stoffen kennen extra voordelen. Zo bestaan er geluidswerende, vlamvertragende en dubbelisolerende stoffen.

Voor optimale verduistering zijn gordijnen op een rail de beste keuze. Gordijnen met ringen laten namelijk altijd wat licht door aan de bovenkant. Desondanks kunnen er zelfs bij gordijnen aan een rail lichtkieren ontstaan. Zowel aan de zijkanten als in het midden waar de twee delen bij elkaar komen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat standaard verduisterende gordijnen dim-out zijn. Dat betekent dat er nog wel een minimale hoeveelheid licht doorheen kan schijnen. De meeste mensen vinden dim-out echter voldoende verduisterend. 100% blackout gordijnstoffen zijn vaak erg stug en vallen niet mooi. Deze worden dan ook bijna nooit verkocht.

Voor- en nadelen

+ Zeer grote afmetingen
+ Extra voordelen, zoals geluidswerend, vlamvertragend en dubbelisolerend
- Niet 100% lichtdicht
- Lichtkieren

4. Verduisterende vouwgordijnen

Je kunt ook kiezen voor verduisterende vouwgordijnen. Ook vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in vele stoffen, waardoor ze samengaan met vele woonstijlen. Vooral bij landelijke en Japandi interieurs zijn vouwgordijnen een mooie match. Bovendien hebben veel vouwgordijnstoffen niet alleen een verduisterend werking, maar zijn ze ook isolerend en/of geluiddempend.

Net als bij andere vormen van raamdecoratie kan er nog steeds wat licht langs de zijkanten schijnen. Het is tevens belangrijk om te begrijpen dat verduisterende vouwgordijnen niet volledig lichtdicht zijn; ze worden geclassificeerd als dim-out stoffen. Hoewel er ook blackout stoffen bestaan die absoluut geen licht doorlaten, zijn deze vaak stijf en vallen daardoor minder mooi. Om deze reden bieden we ze niet aan. Voor de meeste mensen biedt dim-out echter voldoende verduistering.

Voor- en nadelen

+ Isolerend
+ Extra voordelen, zoals geluidswerend en dubbelisolerend
- Niet 100% lichtdicht
- Lichtkieren

Luxaflex verduisterende gordijnen terracoate baksteenrode gordijnen groot raam woonkamer keukenLuxaflex verduisterende jaloezieën zwart slaapkamer raam en deur
Links: Luxaflex® gordijnen. Rechts: Luxaflex® jaloezieën.

5. Verduisterende jaloezieën

De laatste tijd zijn jaloezieën enorm in trek, vooral houten jaloezieën zijn gewild. Dit type raambekleding oogt strak, maar heeft tegelijkertijd een warme uitstraling. Bovendien bieden jaloezieën veel controle over inkijk en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen.

Hoewel je de lamellen volledig kunt sluiten, bieden jaloezieën nooit absolute verduistering. Zelfs wanneer ze gesloten zijn, kan er nog altijd een beetje licht langs de lamellen doorsijpelen. Daarom raden we dit type raambekleding niet aan voor slaapkamers. Desalniettemin vormen ze een uitstekende keuze voor leefruimtes waar volledige verduistering minder cruciaal is.

Voor- en nadelen

+ Optimale controle over inkijk en lichtinval
- Niet verduisterend

6. Verticale lamellen verduisterend

Net als horizontale jaloezieën bieden verticale lamellen veel controle over inkijk en lichtinval, doordat je de lamellen kan kantelen en opzij bewegen. Verticale lamellen zijn verkrijgbaar in diverse materialen: Kunststof, aluminium en stof. Stoffen verticale lamellen zijn beschikbaar in zowel lichtdoorlatende als verduisterende varianten.

Hoewel de stof van verduisterende lamellen 100% lichtdicht is, is absolute verduistering niet haalbaar. Zelfs in volledig gesloten stand kan er namelijk nog langs de lamellen schijnen. Voor slaapkamers is dit niet handig. In woonkamers ervaren de meeste mensen dit echter niet als een probleem.

Voor- en nadelen

+ Optimale controle over inkijk en lichtinval
- Niet 100% verduisterend

7. Verduisterende duo rolgordijnen

Tot slot kan ook een duo rolgordijn verduisterend uitgevoerd worden. Toch bieden duo rolgordijnen nooit volledige verduistering. Bij verduisterende duo rolgordijnen beweegt er namelijk een doorschijnende en verduisterende baan stof langs elkaar. Vanwege de afstand tussen de twee banen stof, kan er toch licht naar binnen schijnen.

Dit type raambekleding is dan ook niet ideaal voor slaapkamers. Als woonkamer raamdecoratie is een verduisterend duo rolgordijn wel een mooie optie. Hier is 100% verduistering immers vaak geen vereiste.

Voor- en nadelen duo rolgordijnen

+ Optimale controle over inkijk en lichtinval
- Niet verduisterend

Luxaflex grijze verticale lamellen verduisterende raamdecoratieLuxaflex® Twist® rolgordijnen verduisterende duo rolgordijnen zwart wit interieur
Links: Luxaflex® verticale lamellen. Rechts: Luxaflex® Twist® rolgordijnen (duo rolgordijnen).

Verduisterende zonwering buiten

Ultieme verduistering bereik je door ook aan de buitenkant zonwering te plaatsen: Met een verduisterend rolluik of verduisterende screens. Buitenzonwering heeft bovendien als voordeel extra goed te isoleren. Het houdt de zon immers al tegen voordat deze de kans krijgt om het raam op te warmen. De allerbeste verduistering en isolatie bereik je door zowel aan de binnen- als buitenkant zonwering te plaatsen.

KeJe roze rolgordijn draai kiepraam zonder boren keukenVerano rolluiken en verduisterende screens raam verduisterende zonwering buiten
Links: KeJe rolgordijn. Rechts: Verano® rolluiken en screens.

Raam verduisteren zonder boren

Wil je graag kunststof kozijnen verduisteren zonder dat je in het kozijn hoeft te boren? Dat kan! Wij bieden namelijk diverse soorten verduisterende raamdecoratie zonder boren aan. Raambekleding in een frame met magneetstrips of montageclips bijvoorbeeld. Bovendien zorgt het frame voor extra verduistering! Zowel de merken KeJe als Verano® bieden verduisterende rolgordijnen en plisségordijnen in een schroefloos frame aan. KeJe raambekleding wordt standaard in een dergelijk frame geplaatst. Bij Verano® heet deze optie SmartFit. 

Ook wanneer je een draaikiepraam verduisteren wil, zijn deze oplossingen ideaal! Doordat de raambekleding rechtstreeks op het raam gemonteerd wordt, beweegt deze namelijk mee met het raam. Daardoor hoef je de raambekleding niet eerst op te halen alvorens je het raam kunt bedienen.

Raam verduisteren elektrisch

Het merendeel van onze raamdecoratie kan ook elektrisch bediend worden. Ideaal als je raam zich op een lastig te bereiken plek bevindt. Bovendien kun je veel elektrische raambekleding via een app bedienen en scenario’s instellen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer je kiest voor een Somfy IO motor in combinatie met een Somfy TaHoma Switch. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je raambekleding automatisch opengaat zo’n 10 minuten voor je wekker afgaat. Of dat de gordijnen automatisch sluiten wanneer je zegt: “Hey Google, film kijken!”.

Bestel kleurstalen of bezoek de showroom

Wij begrijpen dat het kiezen van de juiste kleur een behoorlijke uitdaging kan zijn. Daarom bieden wij gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden deze stalen nog dezelfde dag verzonden. Natuurlijk heten we je ook graag van harte welkom in onze ruime showroom in Leeuwarden. 

Heb je toch nog vragen over verduisterende raamdecoratie? Bel of mail gerust. Onze deskundige en behulpzame collega’s staan voor je klaar om alle informatie over bijvoorbeeld maten en systemen te geven.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen