Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Horren schoonmaken in 5 stappen ­čÜ┐

Horren schoonmaken in 5 stappen ­čÜ┐

Horren schoonmaken in 5 stappen ­čÜ┐
6 min. leestijd

Horren blokkeren niet alleen de toegang voor insecten. Ook stof en vuil wordt geweerd. Dit blijft ÔÇśkeurigÔÇÖ kleven aan het gaas. Op zich is het fijn dat het niet in huis komt. Toch is al dat vuil op je hor ook niet zoÔÇÖn fris idee. Heb je hooikoortsklachten? Dan kunnen aan het gaas klevende pollen zelfs allergische reacties opwekken. Regelmatig je horren schoonmaken is dus geen overbodige luxe. Dit geldt ook wanneer je gevoelig bent voor stof of huisstofmijt. Hoe een hor schoonmaken precies in zijn werk gaat? Dat leggen we je graag uit aan de hand van ons 5-stappenplan.


Liever nieuwe horren bestellen?


Wat heb je nodig?

Voor je begint is het verstandig om al je benodigdheden bij elkaar te pakken. Wanneer je een hor schoonmaken gaat heb je het volgende nodig:

  • Stofzuiger met zachte borstelkop

  • Zachte doek

  • Lauw water

  • Zachte borstel (alleen bij hardnekkig vuil)

  • Kledingborstel (snelle schoonmaak)

Hoe maak je een hor schoon?

Heb je alles bij elkaar gepakt? Dan is het nu tijd om uit te leggen hoe horren schoonmaken precies in zijn werk gaat. Volg onderstaand stappenplan en jouw horren zijn straks weer spik en span! Dit stappenplan is van toepassing op al onze horren: Of je nu Luxaflex horren schoonmaken wil, onze huismerk horren of een VELUX dakraamhor.

Stap 1: Ramen en deuren open

Zorg er allereerst voor dat je ramen en deuren geopend zijn. Dit is niet alleen makkelijker. Zo voorkom je ook dat je erop knoeit. Doe je dit niet? Dan mag je na het horren schoonmaken waarschijnlijk ook de ramen lappen.

Stap 2: Maak de rails schoon

Ga je een rolhordeur of plisse hordeur schoonmaken? Dan is er sprake van een rail waar de hor in glijdt. In deze rail kan zich aardig wat vuil en stof ophopen. Dit verwijder je met een stofzuiger op de laagste stand. Blijft de rail vuil? Neem dan een lauwwarme vochtige doek. Hier zou je de rail helemaal vuilvrij mee moeten krijgen. Tip: Wanneer je de rail regelmatig reinigt, krijgt vuil niet de kans om zich te hechten. In dat geval zal de stofzuiger voldoende moeten zijn.

Stap 3: Het gaas schoonmaken

Vervolgens is het de beurt aan het horgaas zelf. Het gaas schoonmaken kan allereerst met een stofzuiger. Uiteraard op de laagste stand en met een zachte borstelkop. Doe je dit niet? Dan loop je kans de hor te beschadigen. Dat wil je natuurlijk niet! Heb je inzethorren of klemhorren? Dan kan je er ook voor kiezen je horren een bad of douche te geven. Ook schoonspuiten in de tuin is mogelijk. Ga wel altijd voorzichtig te werk. Een hogedrukreiniger is uit den boze. Hiermee kan je het gaas beschadigen. Probeer de horren na het afspoelen zo droog mogelijk te deppen. Gebruik hiervoor een zachte doek.

Stap 4: Hardnekkig vuil verwijderen

Ogen de of voelen de horren nog niet helemaal fris? Meestal is opspattend modder of zand de oorzaak. Voor dit hardnekkige vuil kan je ook nog een zachte borstel gebruiken. Maak deze een beetje nat en wrijf zachtjes over het gaas. Wees wel voorzichtig. Wanneer je teveel druk zet kan de hor beschadigen. Gebruik ook nooit schoonmaakmiddelen! Hierdoor kan het gaas verkleuren.

Stap 5: Laten drogen

Heb je een vochtige methode gebruikt om de horren schoon te maken? Dan is het tot slot van belang dat je de horren goed laat drogen. Bij inzet- en klemhorren is dit makkelijk: Plaats ze weer terug en laat ze verder aan de lucht drogen. Bij pliss├ęhordeuren en rolhorren moet je iets beter opletten. Zorg dat de hor volledig gedroogd is voor je deze terug in de cassette vouwt of rolt. Doe je dit niet? Dan kan het gaas gaan stinken of zelfs schimmelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe vaak maak je een hor schoon?

Het is belangrijk om je horren met regelmaat schoon te maken. Dit is niet alleen fris. Het verlengt ook de levensduur van je producten. Een uitgebreide schoonmaaksessie hoeft echt niet wekelijks plaats te vinden. E├ęn keer in de maand is in de meeste gevallen ruim voldoende. Uiteraard speelt de plaatsing van de hor ook mee: Een binnenhor hoef je logischerwijs minder vaak schoon te maken dan een buitenhor. Tussen twee schoonmaaksessies is kan je ook de hor reinigen met een kledingroller. Je zult zien dat een groot deel van het vuil en stof zich hecht aan de roller. Snel en effici├źnt!

Tip: Zit je lekker in de ÔÇśschoonmaakflowÔÇÖ? Lees dan ook eens onze blogs over screens schoonmaken, rolluiken schoonmaken, zonneschermen schoonmaken en raamdecoratie schoonmaken.

Nieuwe horren op maat

Zijn je horren niet meer schoon te krijgen? Of vertoont het gaas beschadigingen? Dan is het wellicht een beter idee om gewoon nieuwe horren aan te schaffen. Daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres! Wij leveren kwalitatieve horren tegen concurrerende prijzen. Altijd 100% op maat gemaakt! Kies voor een raam- of deurhor van ons eigen label of ga voor een originele VELUX insectenhor voor je dakraam. Daarnaast bieden we diverse soorten gaas aan. Naast standaard gaas, kan je namelijk ook kiezen voor extra sterk petscreen of ultra fijnmazig pollengaas. Jouw horren op maat bestel je zelf eenvoudig en snel online. Met onze heldere meetinstructies is meten een fluitje van een cent. Wil je jouw horren toch liever laten inmeten? Ook dat kan. Maak dan online een meetafspraak met ├ę├ęn van onze adviseurs. Ook het monteren kan je aan ons uitbesteden. Let op, aan onze meet- en montageservice zijn kosten verbonden.

Bezoek de showroom

Wil je de producten eerst in het echt zien? Dat kan! Breng een bezoek aan onze 400m┬▓ showroom in Leeuwarden. Hier vind je KeJe, Aurora en Luxaflex horren. Daarnaast kom je er ook andere producten tegen: Gordijnen, raamdecoratie, zonneschermen, overkappingen, screens, rolluiken en vloeren. Alles onder ├ę├ęn dak! Erg handig als je verhuisplannen hebt.

Wil je toch nog iets weten over horren schoonmaken? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste medewerkers staan je graag te woord. Ga naar klantenservice voor onze contactgegevens en openingstijden.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen