Menu
 1. Home
 2. Inspiratieblog
 3. Raamdecoratie reinigen: van gordijnen tot jaloezie├źn schoonmaken

Raamdecoratie reinigen: van gordijnen tot jaloezie├źn schoonmaken

Raamdecoratie reinigen: van gordijnen tot jaloezie├źn schoonmaken
8 min. leestijd

Het is bijna zomervakantie! Met al die extra vrije tijd, is dit het perfecte moment voor een grote opfrisbeurt. En daar hoort je raamdecoratie schoonmaken natuurlijk ook bij. Maar hoe pak je dat aan? Wij zetten de beste schoonmaaktips per type raamdecoratie voor je op een rij.


Liever nieuwe raambekleding?

Ontdek de top 4 best verkochte raamdecoratie


Plisse gordijnen schoonmaken

Hoe je plissegordijnen schoonmaakt, is allereerst afhankelijk van de ernst. Is er enkel sprake van stof? Probeer dan eerst het stof weg te blazen. Lukt dit niet? Dan kan je het met een stofzuiger proberen. Belangrijk is wel dat de borstelkop zacht en schoon is. Dubbele pliss├ęgordijnen zijn vanwege de honingraatstructuur een grotere uitdaging. Stof kan zich namelijk in de cellen ophopen. Om dit te verwijderen doe je eerst een poging om langs de zijkanten te blazen. Blijf het stof in de cellen zitten? Zuig dan met een stofzuiger op de laagste stand langs de zijkanten van het gordijn.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Vlekken in je pliss├ęgordijn? Probeer deze met een klamme doek te verwijderen, waarbij je zo min mogelijk wrijft. Zijn de vlekken erg hardnekkig? Dan kan je als laatste redmiddel je pliss├ęgordijnen laten weken in een sopje. In de badkuip bijvoorbeeld. Zie onderstaande video voor een demonstratie. Doe dit maximaal twee uur en gebruik een zacht schoonmaakmiddel. Groene zeep of Woolite bijvoorbeeld. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit den boze. Na het weken spoel je alle zeepresten grondig weg met lauw water. Laat het gordijn goed uitdrogen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wist je dat Luxaflex Pliss├ę Shades ook verkrijgbaar zijn in een DustBlock uitvoering? Dit maakt het gordijn vocht- en vuilafstotend.

In een notendop

 • Probeer stof eerst weg te blazen
 • Gebruik eventueel een stofzuiger met zachte schone borstelkop
 • Probeer vlekken eerst met een klamme doek te verwijderen
 • Vermijd wrijven
 • Laat pliss├ęgordijnen bij hardnekkige vlekken weken in een sopje (zie video)

Jaloezieen schoonmaken

Een jaloezie schoonmaken doe je eenvoudig met een plumeau of droge doek. Maak het jezelf gemakkelijker door de doek om een stijltang of vleestang te wikkelen. Zo kan je in ├ę├ęn beweging beide kanten van de lamellen schoonmaken. Heb je haast? Dan zijn er zelfs speciale jaloezie-borstels te koop waarmee je in ├ę├ęn beweging meerdere lamellen reinigt!

Schoonmaken met water

PVC jaloezie├źn en aluminium jaloezie├źn zijn water-resistent. Deze kan je daarom ook met een vochtige doek schoonmaken. Gebruik indien nodig (milde) allesreiniger. Wees voorzichtiger met houten jaloezieen schoonmaken. Hout en water zijn namelijk niet elkaars beste vrienden. Probeer altijd eerst je houten jaloezie├źn met een droge doek schoon te maken. Grijp pas bij zeer hardnekkige vlekken naar een iets vochtige doek. Zorg er altijd voor dat je de jaloezie├źn goed laat drogen. Tip: Neem je jaloezie├źn maandelijks af. Zo voorkom je dat stof en vuil zich aan de lamellen gaan hechten.

In een notendop

 • Verwijder stof met een plumeau of droge doek
 • Tip: wikkel de doek om een stijltang of vleestang. Of koop een jaloezie-borstel.
 • Maak PVC en aluminium jaloezie├źn extra schoon met een vochtige doek en eventueel (milde) allesreiniger
 • Laat de jaloezie├źn goed uitdrogen
 • Vermijd vochtig reinigen bij houten jaloezie├źn

(Duo) rolgordijn schoonmaken

Je rolgordijn schoonmaken begint met een plumeau of droge doek. Vaak is dit al voldoende. Eventueel kan je stof ook verwijderen met een stofzuiger op de laagste stand. Zorg altijd dat de borstelkop schoon en zacht is.

Grondig reinigen

Zitten er vlekken op je rolgordijn? Dan zal je iets grondiger te werk moeten gaan. Maak een sopje met lauw water en mild wasmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Dep vervolgens met een goed uitgeknepen spons of zachte doek op de vlekken. Voorkom wrijven, aangezien dit de stof kan beschadigen. Dep de behandelde plekken met lauw water na. Rol het gordijn niet meteen op, maar laat het goed uitdrogen. Oprollen kan pas weer als het gordijn volledig gedroogd is. Om het drogen te bevorderen, kan je het rolgordijn met een droge schone doek afnemen. Wil je een duo rolgordijn schoonmaken? Maak dan alleen gebruik van de droge technieken. Schoonmaken met water is schadelijk voor de stof.

In een notendop

 • Neem stof af met een plumeau of droge doek
 • Of gebruik een stofzuiger met zachte schone borstelkop
 • Verwijder vlekken in rolgordijnen met lauw water en mild wasmiddel
 • Voorkom wrijven
 • Laat het rolgordijn lang uithangen om te drogen
 • Maak duo rolgordijnen nooit schoon met water

Vouwgordijnen reinigen gordijnen wassen raamdecoratie schoonmakenZwarte houten jaloezieen schoonmaken raamdecoratie reinigen

Gordijnen wassen

In veel gevallen kun je je gordijnen schoonmaken zonder wassen. Het grote voordeel van de zomer is namelijk dat je ze even buiten kan hangen. Soms is dit al voldoende om ze op te frissen. Ook afstoffen met een plumeau kan wonderen verrichten. Grondiger je gordijnen schoonmaken? Ook dat kan. Een groot voordeel van gordijnen is namelijk dat je ze - in de meeste gevallen - kan wassen. Raadpleeg altijd eerst het wasetiket. Let op: Velours gordijnen kunnen nooit zelf gewassen worden. Geeft het wasetiket aan dat je de gordijnen wel zelf kan wassen? Ga dan als volgt te werk: Bepaal eerst of de gordijnen in je wasmachine passen. De trommel mag tot maximaal Ôůö gevuld worden. Dit voorkomt grote wrijving. Zorg er ook voor dat centrifugeren uit staat. Verwijder voor het wassen de haken. Gebruik fijn wasmiddel en was op een lage temperatuur. Tip: Stop een vitrage of inbetweens in een waszak of sloop. Dit biedt extra bescherming. Passen je gordijnen niet in de wasmachine? Dan is in bad wassen ook een optie. Ga niet wringen of boenen. Hang je gordijnen naderhand uit om te drogen.

Krimptolerantie

Houd tot slot rekening met het volgende: Gordijnen van natuurlijke materialen kunnen enigszins krimpen als je ze wast. Synthetische materialen zijn hier minder gevoelig voor. Deze zogenaamde krimptolerantie staat altijd aangegeven bij de productspecificaties.

In een notendop

 • Fris gordijnen op door ze uit te hangen
 • Was gordijnen in de wasmachine op lage temperatuur
 • Gebruik wasmiddel voor fijne was
 • Stop gordijnen niet in de droogtrommel
 • Tip: Stop vitrage en inbetweens in een waszak of sloop

Vouwgordijnen reinigen

Zijn je vouwgordijnen alleen een beetje stoffig? Dan is afnemen met een plumeau vaak al voldoende. Kunnen ze juist wel een flinke opfrisbeurt gebruiken? Begin dan door de koorden aan de achterkant van het vouwgordijn los te halen. Maak daarna de stof los van het klittenband. Verwijder vervolgens, indien aanwezig, de baleinen. Raadpleeg voor het wassen altijd eerst het wasetiket. In de meeste gevallen kunnen vouwgordijnen prima op 30 graden in de wasmachine. Zorg ervoor dat centrifugeren uit staat. Gebruik altijd wasmiddel voor fijne was. Bleekmiddel kan zelfs bij witte gordijnen in kleurverschil resulteren. Stop je vouwgordijnen ook na het wassen niet in de droogtrommel. Hang ze liever op aan een waslijn om te drogen. Zo voorkom je de meeste kreukels en krimp. Natuurlijk kun je vouwgordijnen ook laten reinigen door een stomerij. Let op: Wil je jouw velours vouwgordijnen reinigen? Deze kunnen helaas niet zelf gewassen worden. Nevelen met een plantenspuit kan wel.

In een notendop

 • Neem stof af met een plumeau
 • Was vouwgordijnen in de wasmachine op 30 graden
 • Gebruik wasmiddel voor fijne was
 • Stop vouwgordijnen niet in de droogtrommel

Vouwgordijnen reinigen gordijnen wassen raamdecoratie schoonmaken

LET OP: Verduisterende stoffen

Voor alle verduisterende stoffen - van overgordijnen tot pliss├ęgordijnen - geldt dat je ze niet nat mag maken. Probeer verduisterende raamdecoratie in eerste instantie altijd droog schoon te maken. Is er sprake van hardnekkige vlekken? Schakel dan professionele hulp in. Een stomerij gespecialiseerd in raamdecoratie bijvoorbeeld.

Professioneel reinigen

We hopen dat deze tips je helpen om jouw raamdecoratie weer spik en span te krijgen. Houd er wel rekening mee dat schoonmaken altijd op eigen risico is. Durf je het zelf niet aan? Of is je badkuip niet groot genoeg? Dan kan je het ook aan de experts overlaten. Je plisse gordijnen laten reinigen in een ultrasoonbad bijvoorbeeld. Of je overgordijnen naar de stomerij brengen. Een zoeksessie op Google levert je al snel een specialist bij jouw in de buurt op.

Conclusie

Voor elke type raamdecoratie geldt het volgende: Hoe vaker je jouw raambekleding licht afstoft, hoe minder snel je grover geschut nodig zal hebben. Raadpleeg bovendien altijd eerst de wasvoorschriften van jouw specifieke product, voor je aan de schoonmaak begint. Voor bijzondere stofsoorten kunnen de voorschriften namelijk afwijken van het algemene advies. Tot slot is voorkomen beter dan genezen. Houd daarom in je ori├źntatie al rekening met factoren zoals vuil en vet. Zoek je bijvoorbeeld raambekleding voor de keuken of badkamer? Kies dan voor vocht- en vuilbestendige raamdecoratie. PVC jaloezie├źn, Luxaflex Pliss├ę Shades met Dust Block of een rolgordijn met screendoek bijvoorbeeld. Tip: Lees ook eens ons blog over zonneschermen schoonmaken, screens schoonmaken en rolluiken schoonmaken!

Succes met de schoonmaak! Meer weten over gordijnen wassen, jaloezie├źn schoonmaken of andere raamdecoratie reinigen? Bel of mail gerust. Ook voor andere raambekleding vragen zit ons enthousiaste team voor je klaar!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen