Menu
 1. Home
 2. Inspiratieblog
 3. Je zonnescherm schoonmaken doe je zo!

Je zonnescherm schoonmaken doe je zo!

Je zonnescherm schoonmaken doe je zo!
3 min. leestijd

Een zonnescherm is een flinke investering. Logisch dus dat je hier zo lang mogelijk van wilt genieten! Een (kleine) schoonmaakbeurt doet vaak wonderen. Hoe een zonnescherm reinigen in zijn werk gaat? Dat leggen we je hieronder graag uit. Stap voor stap.


Liever een nieuw zonnescherm?


Zonneschermdoek schoonmaken

Kijk voor je begint even naar buiten. Staat er een felle zon? Stel het zonneschermdoek reinigen dan liever even uit. Wanneer zeep- en waterresten te snel opdrogen, kan dit namelijk voor vlekken zorgen. En dat is precies wat we proberen te verhelpen! Geen felle zon? Goed. Laten we beginnen!

Stap 1: Droge techniek

Rol om te beginnen het doek volledig uit. Vervolgens pak je een borstel. Let op dat deze schoon en zacht is. Begin met het voorzichtig wegborstelen van los vuil. Soms volstaat deze droge techniek om oppervlakkige vlekken te verwijderen. Is het zonnescherm nu inderdaad vuil- en vlekvrij? Top! Dan ben je klaar. Is er sprake van hardnekkige vlekken? Ga dan door naar stap twee.

Stap 2: Vochtige reiniging

Een (ernstig) verweerd zonnescherm schoonmaken begint als volgt: Probeer eerst of voorzichtig poetsen met een zachte borstel of spons en lauw water (maximaal 35┬░C) voldoende is. Zijn de vlekken te hardnekkig? Gebruik dan een niet-agressief schoonmaakmiddel. Groenezeep of biotex bijvoorbeeld. Een typische ÔÇśoma weet raadtÔÇÖ manier is je zonnescherm schoonmaken met schoonmaakazijn. Azijn is vooral goed voor groene aanslag verwijderen. Ook kan het verbleekte kleuren deels terughalen. Tot slot kan je kiezen voor de speciale HG zonnescherm schoonmaken reiniger. HG ervaringen zijn vrijwel altijd zeer positief. Schoonmaakmiddel gekozen? Poets het doek dan voorzichtig schoon. Laat het water of sopje een kwartiertje intrekken alvorens het grondig af te spoelen. Dit gaat het makkelijkst met een tuinslang. Geen tuinslang? Gebruik dan emmers water. Je zonnescherm schoonmaken met een hogedrukreiniger is uit den boze. De enorme druk kan in het ergste geval gaten in je doek cre├źren.

Stap 3: Drogen

Om schimmelvorming te voorkomen is het ontzettend belangrijk om je zonnescherm te laten drogen. Rol het doek pas op als deze volledig droog is. Als extra bescherming kan je ervoor kiezen het doek te impregneren met nanocoating. Spuit het impregneermiddel gelijkmatig over zowel de boven- als onderzijde van het doek. Let op: Het doek dient voor het aanbrengen volledig droog te zijn. Geef ook het impregneermiddel voldoende tijd om te drogen. Rol het doek wederom pas op als deze helemaal droog is. Test het middel altijd eerst op een minder goed zichtbaar deel van het doek. Zo weet je zeker dat het product het doek niet doet verkleuren.

Samengevat: Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

 • Neem een zachte en schone borstel. Borstel los vuil en oppervlakkige vlekken weg.
 • Poets het doek voorzichtig met een zachte borstel en lauw water.
 • Gebruik indien nodig een schoonmaakmiddel met lage ph-waarde (<7,5)
 • Laat het water/sopje 15 minuten intrekken.
 • Spoel grondig af met een tuinslang of emmers water.
 • Rol het doek pas op als deze volledig droog is.
 • Behandel het doek eventueel met impregneermiddel.
 • Laat wederom goed drogen.

Armen en bak zonnescherm schoonmaken

Ook de bak en armen van je zonnescherm kunnen vies worden. Probeer ook nu of schoonmaken met lauw water alleen voldoende is. Blijft er viezigheid aanwezig? Maak dan wederom een sopje van lauw water en een milde reiniger. Gebruik geen schuursponsjes en hogedrukreinigers. Dit kan namelijk de lak aantasten. Kies in plaats daarvan voor een een zachte spons of borstel. Wacht voor je het scherm weer ÔÇśin elkaar vouwtÔÇÖ opnieuw tot alles volledig gedroogd is.

Verano knikarmscherm reinigen zonnescherm schoonmaken tipsMarkiezen schoonmaken doek reinigen tips

Markiezen schoonmaken

Markiezen reinigen pak je op dezelfde manier aan. Oftewel eerst vuil en vlekken wegborstelen. Lukt dit niet? Dan probeer je het met water. Hardnekkige vlekken? Voeg dan een mild schoonmaakmiddel toe. Laat 15 minuten intrekken en spoel grondig af. Gebruik ook voor het schoonmaken van markiezen g├ę├ęn hogedrukspuit. Laat het doek tot slot volledig opdrogen.

Ook voor het schoonmaken van de omkasting raden we allereerst schoonmaken met alleen water aan. Dit geldt ook voor de omkasting. Blijven de vlekken zichtbaar? Voeg dan mild schoonmaakmiddel toe. Poets altijd voorzichtig. Dit om aantasting van de lak te voorkomen.

Bonus verzorgingstip zonwering

Naast je zonwering reinigen, is ook regelmatig onderhoud verstandig. Zo verleng je de levensduur. Smeer voor een soepele werking jaarlijks alle onderdelen in: scharnierende delen, kunststof geleidingsblokken, rubbers en aluminium geleidingsprofielen. Gebruik hiervoor een droogsmeermiddel. Let op: Verwijder resten van het droogsmeermiddel zorgvuldig. Je wilt immers niet dat het middel vlekken vormt op het doek.

Zonnescherm laten reinigen

Is schoonmaken zacht gezegd niet jouw hobby? Of durf je het gewoon niet eigenhandig aan? Geen probleem. Natuurlijk kun je ook je zonnescherm doek laten reinigen. Er zijn talloze bedrijven die gespecialiseerd zijn in zonwering reinigen. Een simpele Google zoekactie levert je geheid een bedrijf bij jou in de buurt op.

Voorkomen is beter dan genezen

Daarom raden we aan om je zonnescherm twee keer per jaar schoon te maken. Zowel het doek als de profielen. Zelfs wanneer er van echte vlekken nog geen sprake is. Grote kans dat een korte poetsbeurt met een droge borstel volstaat.

Nieuw zonnescherm

Overweeg je een zonnescherm aan te schaffen? Of is de staat van jouw oude zonnescherm zo verslechterd dat je deze liever vervangt? Dan ben je bij Solano Wonen aan het juiste adres. Wij leveren A-kwaliteit zonneschermen tegen concurrerende prijzen. Kies voor zonneschermen van ons eigen label of ga een zonnescherm van A-merk Verano of Rainbow. Jouw zonneschermen op maat bestel je zelf eenvoudig en snel online. Met onze heldere meetinstructies is meten een fluitje van een cent. Wil je jouw screens toch liever laten inmeten? Maak dan gebruik van onze meet- en montageservice.

Heb je toch nog vragen over je zonnescherm schoonmaken? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste team staat voor je klaar! Tip: Lees ook onze blog over screens schoonmaken, zonneschermen schoonmaken en raamdecoratie schoonmaken voor meer reinigingstips.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen