Menu
 1. Home
 2. Inspiratieblog
 3. Rolluiken schoonmaken? Volg dit stappenplan!

Rolluiken schoonmaken? Volg dit stappenplan!

Rolluiken schoonmaken? Volg dit stappenplan!
6 min. leestijd

Heb je geïnvesteerd in rolluiken? Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Af en toe je rolluiken schoonmaken draagt sterk bij aan de levensduur. Bovendien oogt je woning een stuk frisser met schone rolluiken. Hoe rolluiken reinigen in zijn werk gaat? In dit artikel leggen we ‘t je haarfijn uit!


Liever een nieuw rolluik?

Deze rolluiken worden het vaakst besteld


 

Voordelen rolluiken schoonmaken

Kijk je nogal op tegen de klus en kan je wel wat motivatie gebruiken? Na het lezen van onderstaande voordelen wil je meteen aan de slag!

 • Verlengde levensduur: Doordat je vuil en schimmel geen kans geeft blijven je rolluiken in een uitstekende staat.
 • Optimale werking: Door je rolluiken goed en tijdig te onderhouden blijven ze soepel werken.
 • Frisse uitstraling: Smerige rolluiken doen enorm afbreuk aan je huis. Houd je ze daarom lekker schoon!
 • Geld besparen: Je rolluiken gaan het langst mee als je ze goed onderhoudt. Zo stel je het kopen van nieuwe rolluiken zo lang mogelijk uit. Dat bespaart natuurlijk geld!

Wat heb je nodig?

Bevinden de rolluiken zich op een verdieping? Dan is een ladder natuurlijk wel zo handig. Verder is het belangrijk om onderstaande producten in huis te hebben.

Schoonmaakproducten

Ga je je rolluiken schoonmaken? Dan heb je onderstaande producten nodig:

 • Milde reiniger zoals azijn, groene zeep of HG rolluikenreiniger
 • Zachte doek of spons

Verzorgingsproducten

Wil je jouw rolluiken tevens een verzorgingsbeurt geven? Voeg dan de volgende items toe aan je boodschappenlijstje:

 • Wax
 • Droogsmeermiddel

Rolluiken schoonmaken buitenkant

Het meeste vuil hoopt zich op aan de buitenkant van het rolluik. Logisch, want deze zijde moet weer en wind doorstaan. Gelukkig is het rolluiken poetsen aan de buitenkant zo gepiept! Zorg er allereerst voor dat er géén stroom op het rolluik staat. Kantel vervolgens de lamellen zo dat ze zo strak mogelijk tegen elkaar aan zitten. Klaar? Dan kan de schoonmaak beginnen. Start met het het maken van een sopje. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel. Azijn of groene zeep bijvoorbeeld. Een andere optie is HG rolluik schoonmaken reiniger. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit den boze. Deze kunnen namelijk de lak aantasten en lelijke vlekken veroorzaken. Neem vervolgens een zachte doek of spons om de lamellen af te nemen. Uiteraard begin je bovenaan. Zo voorkom je dat het afvalwater van boven naar de pas schoongemaakte onderste lamellen drupt. Tip: Bedek de vensterbank met oude handdoeken. Zo voorkom je lelijke sporen afvalwater.

In het kort

Stap 1: Zorg dat er geen stroom op het rolluik staat.
Stap 2: Sluit de lamellen volledig.
Stap 3: Maak een sopje met een mild schoonmaakmiddel. Azijn, groene zeep of HG rolluikenreiniger bijvoorbeeld.
Stap 4: Neem de lamellen af met een zachte doek of spons. Begin bovenaan.

Binnenkant rolluik schoonmaken

Nu weet je hoe je de buitenzijde schoonmaakt. Maar hoe maak je een rolluik aan de binnenkant schoon? Dit is helaas een lastiger klusje. Geduld is hierbij een schone zaak. Voor je begint is het wederom belangrijk dat het rolluik is afgesloten van de stroom. Vervolgens verwijder je de kap. Zo weet je zeker dat je niks mist. Laat vervolgens steeds het rolluik een beetje zakken. Ondertussen maak je de lamellen schoon. Hiervoor gebruik je wederom een mild schoonmaakmiddel plus een zachte spons of doek.

In het kort

Stap 1: Zorg dat er geen stroom op het rolluik staat.
Stap 2: Verwijder de kap.
Stap 3: Maak een sopje met een mild schoonmaakmiddel. Azijn, groene zeep of HG rolluikenreiniger bijvoorbeeld.
Stap 4: Neem een zachte spons of doek.
Stap 5: Laat het rolluik steeds een beetje zakken en maak ondertussen de lamellen schoon.

Witte rolluiken schoonmaken buitenkant binnenkantGrijze rolluiken schoonmaken binnenkant rolluik schoonmaken buitenkant

Extra verzorgingstips

Om het maximale uit de levensduur van je rolluik te halen is het tevens belangrijk om je rolluiken te verzorgen. Voer de volgende tips een per jaar uit. Dit doe je natuurlijk ná het schoonmaken.

Rolluiken waxen

Naast schoonmaken, is het raadzaam om je rolluik jaarlijks van een waxbeurt te voorzien. Dit werkt namelijk vuilafstotend. Vraag je je af welke wax voor rolluiken geschikt is? Kies voor een specialistisch product zoals Sunjoy profielwax. Daarnaast wordt ook autowas veel gebruikt. Turtle Wax bijvoorbeeld.

Rubbers insmeren

Daarnaast is het verstandig om de rubbers in te smeren. Zo zorg je dat deze soepel blijven. Gebruik hiervoor een droogsmeermiddel. Deze laat namelijk een droge filmlaag aan. In tegenstelling tot een vet smeermiddel trekt dit geen stof of vuil aan.

Rolluiken laten schoonmaken

Ga je liever niet zelf aan de slag? Dan kan je het reinigen gelukkig ook uitbesteden. De meeste bedrijven zullen je rolluiken schoonmaken met een stoomreiniger. Dit zorgt voor een diepe reiniging. De prijzen voor rolluiken schoonmaken variëren. De kosten schommelen tussen de €35,- en €75,- per rolluik. Vaak wordt een vaste prijs per vierkante meter rolluik gehanteerd. Tip: Google op ‘rolluiken laten schoonmaken’ voor aanbieders bij jou in de buurt. Vraag bij meerdere bedrijven een offerte op om te vergelijken.

Nieuwe rolluiken

Overweeg je voor het eerst rolluiken aan te schaffen? Of is de staat van jouw oude rolluiken zo erg, dat je ze liever vervangt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leveren goedkope rolluiken tegen concurrerende prijzen. Jouw rolluiken op maat bestel je zelf eenvoudig en snel online. Met onze heldere meetinstructies is meten een eitje. Wil je jouw rolluiken toch liever laten inmeten? Maak dan een meetafspraak met onze adviseurs. Ook het monteren nemen we graag voor je uit handen.

Heb je toch nog vragen over rolluiken schoonmaken? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste team staat voor je klaar!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen