Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Screens schoonmaken doe je zo!

Screens schoonmaken doe je zo!

Screens schoonmaken doe je zo!
5 min. leestijd

Screens zijn niet goedkoop. Daarom wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Regelmatig je screens schoonmaken en onderhoud plegen draagt flink bij aan de levensduur. Bovendien ziet je woning er een stuk uitnodigender uit met schone screens. Hoe screens reinigen in zijn werk gaat? Dat leggen we je hieronder stapsgewijs uit!


Liever een nieuw screen?

Deze screens worden het vaakst besteld


Wat heb je nodig?

Ben je van plan om binnenkort je screens schoon te maken? Zorg dan dat je de volgende items in huis hebt:

  • Zachte schone borstel
  • Emmer lauw water
  • Niet-agressief schoonmaakmiddel, zoals groene zeep
  • Droogsmeermiddel

Screendoek schoonmaken

Plan het schoonmaken van je screens het liefst op een dag dat de zon niet fel schijnt. Het snel opdrogen van water- en zeepresten kan namelijk strepen veroorzaken. Dit ziet er niet zo fraai uit. Staat er geen felle zon? Mooi! Laten we beginnen met het doek.

Stap 1: Droge manier

Laat de screens allereerst volledig naar beneden zakken. Begin dan met het wegborstelen van los vuil. Dit kan met een handborstel of een stofzuiger. Gebruik altijd een schone en zachte borstel(kop). Wanneer het doek geen vlekken bevat, is deze methode vaak al voldoende.

Stap 2: Vochtige techniek

Zitten er wel vlekken in het doek? Vogelpoep bijvoorbeeld? Probeer deze dan altijd eerst met lauw water weg te krijgen. Werkt dit onvoldoende? Gebruik dan een niet-agressief schoonmaakmiddel. Groene zeep bijvoorbeeld. Het schoonmaakproduct mag geen PH-waarde hoger dan 7,5 hebben. Dit kan de speciale coating van het doek aantasten. Ga in geen geval hard schrobben. Ook dit kan het doek aantasten. Veeg in plaats daarvan over de vlekken heen en laat het schoonmaakmiddel een paar minuten intrekken.

Stap 3: Opdrogen

Spoel het doek tot slot goed na met lauw water. Laat het doek goed drogen voor je het screen weer inhaalt. Screens nat oprollen kan ervoor zorgen dat screens stinken gaan. Of nog erger, dat er schimmel ontstaat. Is het nat oprollen van het screendoek door omstandigheden onvermijdelijk? Rol het doek dan weer uit zodra het droog is. Zo kan het alsnog opdrogen.

Screenbak reinigen

Ook de bak waar de screens ingerold worden kan vies zijn. Niet alleen de buiten-, maar ook de binnenkant! Begin met het verwijderen van takjes, stof en blaadjes. Gebruik hiervoor wederom een zachte borstel. Voor een grondige reiniging gebruik je ook nu weer een schoonmaakmiddel met een lage PH-waarde.

Solano Ritsscreen Comfort hoe screens reinigenLuxaflex screens schoonmaken zonwering onderhoud screens
Links: Solano Ritsscreen Comfort. Rechts: Luxaflex Screen.

Onderhoud screens

Ook regelmatig onderhoud draagt bij aan de levensduur van je screens. Smeer daarom regelmatig de kunststof geleidingsblokken, rubbers en aluminium geleidingsprofielen in met droogsmeermiddel. Zorg ervoor dat je eventuele resten goed verwijdert. Het droogsmeermiddel kan namelijk vlekken in het doek veroorzaken. En dan mag je weer helemaal opnieuw beginnen!

Hoe vaak screens schoonmaken?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom raden we aan om je screens twee keer per jaar schoon te maken. Zo voorkom je dat viezigheid - zoals mos - zich goed gaat hechten. Bovendien ben je op deze manier sneller klaar! Ook onderhoud - het insmeren van alle onderdelen - dient met regelmaat te gebeuren. Het liefst twee keer per jaar. Sla twee vliegen in ├ę├ęn klap door de de schoonmaak- en onderhoudsbeurt te combineren.

Screens laten reinigen

Heb je een hekel aan poetsen? Of heb je gewoonweg meer vertrouwen in een professional? Dan is je screens laten reinigen ook een optie. Er zijn in Nederland vele bedrijven actief die gespecialiseerd zijn in zonwering schoonmaken. Voer simpelweg de termen ÔÇśscreens laten reinigenÔÇÖ plus ÔÇśje woonplaatsÔÇÖ in via Google en er doen zich gegarandeerd genoeg aanbieders voor! De kosten voor het schoonmaken van ├ę├ęn screen schommelt tussen de ÔéČ70 en ÔéČ80. Het impregneren van een scherm bedraagt gemiddeld ÔéČ110 tot ÔéČ120.

Nieuwe screens

Ben je je aan het ori├źnteren op screens? Of is de staat van jouw oude screens zo erg, dat je ze liever vervangt? Dan ben je bij Solano Wonen aan het juiste adres. Wij leveren kwaliteitsscreens tegen concurrerende prijzen. Kies voor screens van ons eigen label of ga voor A-merk Verano. Jouw screens op maat bestel je zelf eenvoudig en snel online. Met onze heldere meetinstructies is meten een eitje. Wil je jouw screens toch liever laten inmeten? Maak dan een meetafspraak met onze adviseurs. Ook het monteren kan je aan ons uitbesteden. Let op, aan onze meet- en montageservice zijn kosten verbonden.

Wil je toch nog iets weten over screens schoonmaken? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste medewerkers staan je graag te woord. Tip: Zit je lekker in de ÔÇśschoonmaakflowÔÇÖ? Lees dan ook onze blogs over rolluiken schoonmaken, zonneschermen schoonmaken en raamdecoratie schoonmaken.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen