Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Je aluminium overkapping schoonmaken doe je zo!

Je aluminium overkapping schoonmaken doe je zo!

Je aluminium overkapping schoonmaken doe je zo!
5 min. leestijd

Een aluminium overkapping is een flinke investering. Daarom wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Regelmatig je terrasoverkapping schoonmaken draagt daar absoluut aan bij. Bovendien ziet een schone terrasoverkapping er een stuk gezelliger uit. Hoe een aluminium overkapping schoonmaken precies in zijn werk gaat? Dat leggen we je in dit artikel graag uit! Stap voor stap.


Liever een nieuwe aluminium overkapping?


Benodigdheden

Wil je jouw veranda schoonmaken? Zorg dan dat je onderstaande items in huis hebt.

  • Tuinslang

  • Zachte doek of spons

  • PH-neutraal schoonmaakmiddel

  • Emmer

  • Trap (aan de bovenkant omwikkeld met een doek)

  • Zachte bezem of telescopische (was)borstel

  • Telescopische zeem en raamwisser

Aluminium profielen schoonmaken

We focussen ons allereerst op het aluminium frame. Hieronder vertellen we je stapsgewijs hoe je dit onderdeel schoonmaakt.

Stap 1: Schoonspuiten

Spuit allereerst de aluminium profielen schoon. Dit gaat het makkelijkst met een tuinslang. Gebruik liever geen hogedrukspuit. Hierdoor kan de bovenste laklaag beschadigen. Maak je jouw overkapping regelmatig schoon? Dan zal je merken dat even schoonspuiten voldoende is. Dit haalt veel zand en stof weg.

Stap 2: PH-neutrale zeep

Is er sprake van hardnekkig vuil? Maak dan een sopje van PH-neutraal schoonmaakmiddel. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de gepoedercoate laklaag beschadigen. PH-neutraal wil zeggen met een PH-waarde lager dan 7,5. Hier vallen de meeste allesreinigers onder. Heb je een schoonmaakmiddel gekozen? Maak hier dan een sopje van met lauw water. Neem vervolgens een zachte doek en spons en poets het overtollige vuil weg.

Glazen overkapping schoonmaken veranda reinigen glazen schuifwandenPolycarbonaat overkapping schoonmaken veranda verano iseo
Links: Verano® terrasoverkapping Ledro met glazen schuifwanden. Rechts: Verano® terrasoverkapping Iseo met screen.

Dak van overkapping reinigen

Vervolgens is het dak aan de beurt. Uiteraard staat veiligheid voorop. We raden het daarom af om over de dakplaten te lopen. Maak liever gebruik van een ladder die je tegen de overkapping aan zet. Om de overkapping te beschermen kan je een doek om de bovenzijde van de ladder wikkelen. De vervolgstappen hangen af van het type dak dat je hebt gekozen: Glas of polycarbonaat.

Glazen overkapping schoonmaken

Een glazen terrasoverkapping schoonmaken begint met het verwijderen van los vuil. Dit gaat het makkelijkst met een zachte bezem of telescopische (auto)wasborstel. Maak het glas vervolgens schoon met een sopje. Om strepen te voorkomen ga je de glasplaten vervolgens na met een telescopische zeem en raamwisser.

Bonustip: Overkapping laten reinigen
Je kunt ook je veranda laten schoonmaken. Heb je al een vaste afspraak met een glazenwasser? Vraag dan of hij voortaan ook de glasplaten van je glazen overkapping meeneemt!

Polycarbonaat overkapping schoonmaken

Ook bij polycarbonaat overkappingen verwijder je allereerst het losse vuil. Hiervoor kan je wederom het best een zachte bezem of telescopische (auto)wasborstel gebruiken. Reinig daarna de platen met een sopje van lauw water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik vervolgens een tuinslang om de platen flink na te spoelen. Neem de platen tot slot af met een zachte doek. 

Polycarbonaat platen groene aanslag
Zeker bij polycarbonaat is een regelmatige schoonmaaksessie van belang. Hier vormt zich namelijk snel groene aanslag op. Op zich is dit niet zo’n probleem, mits je het tijdig schoonmaakt. Laat je het te lang zitten? Dan kan het in het kunststof zitten en blijft het voor altijd zichtbaar.

Opgeruimde goot

Vergeet ook zeker niet om regelmatig de goot vrij te maken. In de herfst- en wintermaanden mag dit zelfs wel wat vaker gebeuren. Gevallen bladeren en takken kunnen namelijk verstoppingen veroorzaken. Hierdoor kan het water niet goed weglopen via de staander. De goot opruimen is simpel: Trek een paar werkhandschoenen aan en verwijder alle blaadjes en takjes.

Accessoires terrasoverkapping reinigen

Heb je jouw overkapping uitgebreid met extra’s zoals wanden, screens en zonwering? Natuurlijk hebben we ook hier schoonmaaktips voor. Voor glazen schuifwanden geldt dezelfde werkwijze als de ramen in je huis. Vergeet alleen niet om ook de ondergeleider van de rail mee te nemen. Het vuil spoel je eenvoudig weg met water. Zo blijven de glaswanden soepel schuiven. Heb je jouw overkapping voorzien van screens? Raadpleeg dan ons blog over screens schoonmaken. Voor de verandazonwering verwijzen je graag naar onze instructies voor zonneschermen schoonmaken. Voor verandazonweringen en knikarmschermen wordt namelijk hetzelfde type doek gebruikt.

Nieuwe overkapping

Heb je nog geen overkapping? Maar overweeg je er wel één aan te schaffen? Of is jouw oude overkapping aan vervanging toe? Dan ben je bij Solano Wonen aan het juiste adres! Wij leveren zowel aluminium als houten overkappingen. Aluminium overkappingen hebben een lange levensduur en zijn onderhoudsarm. Houten overkappingen zijn daarentegen relatief goedkoop en hebben een warme uitstraling. Vanwege onze lage marges ben je bij ons altijd verzekerd van een goede prijs. Of je nu kiest voor een vaste maat of een 100% maatwerk product. Bestel jouw overkapping snel en eenvoudig online. Met onze heldere instructies is meten en monteren een eitje. Wil je dit liever laten doen? Maak dan gebruik van onze meet- en montageservice.

Wil je toch nog iets weten over een aluminium overkapping schoonmaken? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Of kom langs in onze grote showroom in Leeuwarden. Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers staan je graag te woord!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen