Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Rolluik vastgevroren? ❄️ Volg deze tips!

Rolluik vastgevroren? ❄️ Volg deze tips!

Rolluik vastgevroren? ❄️ Volg deze tips!
5 min. leestijd

Rolluiken zorgen het hele jaar door voor extra woongenot. ‘s Zomers houden ze de hitte tegen, terwijl ze ‘s winters juist de hitte buiten houden. Dat scheelt zowel in airco- als stookkosten. Je kunt dus flink wat energie besparen met isolerende rolluiken! In tegenstelling tot screens, is een rolluik dus zowel een zomer- als winterproduct. Toch ligt er tijdens de koude maanden wel een probleem op de loer: Vastgevroren rolluiken. Geen stress! In dit blog geven we je tips voor wanneer je rolluik vastgevroren is.


Populaire rolluiken


Zo raakt een rolluik bevroren

Rolluiken vriezen vast door twee bekende oorzaken: Bevroren rubbers of borstels en condens bij de lamellen. Tussen het raam en het rolluikpantser ontstaan condensdruppels. Dit is volkomen normaal. Deze druppels rollen naar beneden en komen terecht tussen de raamdorpel en het rubber of de borstel van de onderlijst. Bij vorst kan er dan ijsvorming ontstaan met een bevroren rolluik als gevolg. In tegenstelling tot wat sommige aanbieders beweren kunnen ook borstels bevriezen. Volgens onze leveranciers (die beide aanbieden) bevriezen borstels zelfs sneller dan rubbers. Haartjes houden namelijk meer vocht vast dan rubbers. Ook de lamellen kunnen bevriezen. Dit gebeurt doordat er condens via het luchtrooster naar binnen komt. Deze condens gaat tussen de lamellen zitten en kan tevens bevriezen. Het gevolg? Bevroren lamellen.

Wel doen: Dichtlaten en wachten

Heb je een bevroren rolluik? Of vermoed je dat dit het geval is? Wacht dan voor de zekerheid met het bedienen van je rolluik. Vaak gaat het ‘s middags wel dooien en komt het rolluik vanzelf los. Vriest het langdurig? Dan is het sowieso raadzaam om je rolluiken dicht te laten. Ze houden immers de kou buiten. Dus waarom zou je ze überhaupt willen openen?

Niet doen!

Je weet nu wat je wél moet doen wanneer je rolluik bevroren is. Er zijn echter ook dingen die je absoluut NIET moet doen! Het rolluik toch proberen te bedienen of het rolluik ontdooien bijvoorbeeld.

Toch bedienen

Heeft het ‘s nachts gevroren? Dan is de kans aanwezig dat je rolluik vastgevroren is. Je kunt er dan het beste voor kiezen om het rolluik uit voorzorg niet te bedienen en te wachten tot het dooit. Wil je het toch proberen? Laat de schakelaar dan DIRECT los wanneer je merkt dat het rolluik niet van zijn plek komt. Er komt namelijk veel kracht op de motor, het pantser en de ophangveren te staan. Zo loop je het risico dat je rolluik stuk gaat. Dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn!

Rolluik ontdooien

Het internet staat bol van zogenaamde trucjes om je rolluiken te ontdooien. Warm water over je rolluik gooien bijvoorbeeld. Of een speciale spray gebruiken. Wij raden dit echter niet aan. Warm water laat het rolluik inderdaad ontdooien. Houd er echter rekening mee dat het warme water tussen de lamellen komt. Wanneer de vorst aanhoudt, zal ook dit bevriezen. Daardoor heb je de volgende dag nog steviger vastgevroren rolluiken!

Rolluik met obstakeldetectie

Wil je helemaal geen risico lopen? Kies dan voor elektrische rolluiken met obstakeldetectie. Deze functie zorgt ervoor dat het rolluik stopt met bewegen zodra er weerstand is. Wanneer het elektrisch rolluik bevroren is bijvoorbeeld. Zo weet je dus zeker dat het rolluik zichzelf niet stuk trekt. Obstakeldetectie is trouwens ook erg fijn wanneer je per ongeluk het raam open hebt laten staan. Of wanneer er een fiets tegen het raam - en dus onder het rolluik - staat. Al onze rolluiken zijn beschikbaar met obstakeldetectie. Kies bij de stap ‘Bediening’ voor een motor met obstakeldetectie. De volgende motoren zijn voorzien van obstakeldetectie: Somfy Ilmo, Somfy Oximo en Somfy RS100.

Zuurvrije vaseline

Voorkomen dat je rolluiken überhaupt vastvriezen? Dat kan in veel gevallen met zuurvrije vaseline. Door de rubbers licht in te smeren ontstaat een vettig laagje. Hiermee verklein je de kans dat het rolluik vastvriest. Houd er wel rekening mee dat vaseline vuil aantrekt. Veeg de vaseline er daarom ook direct weer af als het begint te dooien.

Rolluik kapot. Wat nu?

Helaas valt schade n.a.v. een vastgevroren rolluik zonder obstakeldetectie niet onder de garantie. Daarom is het van groot belang om bovenstaand advies goed op te volgen. Lees jij dit helaas te laat? En zit je al met een kapot rolluik? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We zoeken graag naar een passende oplossing. Reparatie of vervanging bijvoorbeeld. Let op: Wij repareren geen rolluiken die niet bij ons gekocht wordt. Natuurlijk kan je wel bij ons terecht voor een nieuw rolluik!

Heb je toch nog vragen over wat te doen wanneer je rolluik vastgevroren is? Bel of mail gerust! Onze deskundige en enthousiaste medewerkers helpen je graag verder! Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen