Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Energie besparen met isolerende rolluiken? Zo werkt het!

Energie besparen met isolerende rolluiken? Zo werkt het!

Energie besparen met isolerende rolluiken? Zo werkt het!
7 min. leestijd

Wil je de warmte in huis houden? Of zoek je juist verkoeling? Zonder hoge gas- en energierekening? Het kan! Met isolerende rolluiken. Door een rolluik voor je raam te plaatsen houd je een grote hoeveelheid kou en hitte tegen! Hoe dat precies werkt? En met welk rolluik je de grootste hoeveelheid energie bespaart? Dat leggen we je in dit blog haarfijn uit!


Populaire isolerende rolluiken


Hoe werkt rolluik isolatie?

Plaats je een rolluik voor je raam? Dan ontstaat er een laag stilstaande lucht tussen het raam en het pantser. Dit noemen we een luchtbuffer of warmtebrug. Deze luchtbuffer werkt als een barrière tegen zowel kou als hitte. Met de thermische isolatie van rolluiken hoef je ‘s winters dus minder te stoken en ‘s zomers minder te koelen. Dat scheelt behoorlijk!

Isolerende rolluiken winter

Glas isoleert 4 tot 5 keer minder dan een bakstenen muur. Daardoor gaat gemiddeld 37% van de warmte verloren via de ramen. Ontzettend zonde! Je wilt immers niet stoken om de buitenlucht te verwarmen. Door het raam af te sluiten met een rolluik ontstaat een warmtebrug. Daarmee houd je die kostbare warmte wél binnen! Met rolluiken bespaar je jaarlijks tot wel 10% op de totale energierekening. Dat tikt behoorlijk aan. Zeker wanneer de energieprijzen absurd hoog zijn! Bovendien is een hoog energieverbruik slecht voor het milieu. Stroom wordt namelijk voor een groot deel opgewekt met fossiele brandstoffen: Aardgas, aardolie en steenkool. Daarbij komt veel CO2 vrij, wat een enorm negatieve impact heeft op de klimaatverandering. Door rolluiken voor je ramen te plaatsen sla je dus twee vliegen in één klap!

Isolerende rolluiken zomer

De zomers in Nederland worden steeds heter. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor een airco aan te schaffen. Hoewel airco’s zeker effectief zijn, kleven er ook nadelen aan deze populaire koelsystemen. Allereerst zijn het grote energievreters. Gebruik je een mobiele airco 200 uur per jaar? Dan verbruikt deze 200 kWh. Ter vergelijking: Een grote ventilator gebruikt slechts 10 kWh voor hetzelfde aantal uren. Daarnaast zijn airco’s onwijs slecht voor het milieu. Isolerende zonwering is een goed alternatief: Rolluiken of screens. Rolluiken hebben de hoogste isolatiewaarde. Gemiddeld houden rolluiken tot 7 graden warmte tegen. Dat scheelt behoorlijk! Op extreem hete dagen kan je er altijd nog voor kiezen om de airco bij te laten koelen. Zo hoeft de airco in ieder geval niet op vol vermogen te loeien.  Bekijk onze zonwering of airco keuzehulp voor een uitgebreide vergelijking! Houd er wel rekening mee dat rolluiken verduisteren. In de slaapkamer is dit een groot voordeel, maar in de woonkamer is deze eigenschap vaak minder wenselijk. Daarom kiezen velen op de begane grond voor screens en op de bovenverdieping voor rolluiken. Bekijk ons blog over de voor- en nadelen van rolluiken en screens voor een uitgebreide vergelijking.

Wat zijn de best isolerende rolluiken?

In wezen zijn alle rolluiken isolerend. De eerder genoemde ‘luchtbuffer’ is immers wat rolluiken hun isolerende werking geeft. Dit principe is op ieder rolluik van toepassing. Voor de allerhoogste isolatiewaarde kies je voor het Alutech AR41-T (LowEmission) rolluik. Vanwege het energiezuinige profiel met thermische coating is dit een super isolerend rolluik. De zilveren thermische coating bevat een verhoogde hoeveelheid aluminiumdeeltjes. Deze bieden een verbeterde isolatiefactor, wat zorgt voor nog minder warmteverlies. Ook het Alutech AR40 rolluik heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde. De lamellen zijn compleet gevuld met een dikke PUR schuimvulling.

Nog meer voordelen van rolluiken

Naast isolatie kennen rolluiken nog andere voordelen. Zo werken ze verduisterend, wat ze erg populair maakt voor slaapkamers. In een donkere kamer maak je immers meer van het slaaphormoon melatonine aan. Woon je aan een drukke weg? Dan is ook de geluiddempende eigenschap van rolluiken erg fijn! Tot slot werken rolluiken inbraakvertragend. Het is niet onmogelijk om een woning met rolluiken in te breken, maar wel een stuk lastiger. Grote kans dus dat een gelegenheidsdief liever een ander huis kiest!

Isolerende rolluiken energiebesparing slaapkamer binnenkant rolluik verduisterendVerano antracietgrijze solar rolluiken met isolatie energiebesparing
Links: Rolluik in de slaapkamer. Rechts: Zonne-energie rolluiken met isolatie.

Eenvoudige montage met solar rolluiken

Kies je voor rolluiken op zonne-energie? Dan is monteren heel eenvoudig. Er hoeven namelijk geen gaten door de muur geboord te worden om de rolluiken op netstroom te monteren. Raadpleeg onze handleidingen voor uitgebreide montage-instructies per product. Je rolluiken monteren uitbesteden kan natuurlijk ook! Maak in dat geval gebruik van onze meet- en montageservice. Wij hebben monteurs in bijna het hele land!

Isolerende rolluiken prijs

Wij kopen grootschalig in en leveren rechtstreeks vanuit de fabriek. Bovendien hanteren wij lage marges. Daardoor kunnen wij onze goedkope rolluiken tot 50% onder de verkoopadviesprijzen aanbieden. Ben je benieuwd wat een isolerend rolluik precies kost? Dat bereken je eenvoudig online! De exacte prijs is allereerst afhankelijk van het type rolluik dat je kiest. De rolluiken van Verano vallen bijvoorbeeld in een hogere prijscategorie dan Alutech rolluiken. Natuurlijk speelt ook de gewenste afmeting een grote rol. Hoe groter het rolluik, hoe hoger de prijs. Ook de bediening een grote invloed op de prijs. Handbediend is altijd goedkoper dan elektrisch. Kies je voor isolerende rolluiken inclusief montage? Dan betaal je uiteraard meer dan wanneer je deze zelf plaatst.

Subsidie rolluiken

Ben je benieuwd of je subsidie voor rolluiken kan krijgen? Die kans is helaas klein. Er is (nog) geen landelijke subsidie voor zonwering. In sommige gevallen bestaan er wel regionale subsidies. Dit heeft gek genoeg niet met isolatie te maken, maar met inbraakveiligheid. Vaak word je gevraagd om een bewijs aan te leveren in de vorm van een Politiekeurmerk Veilig Wonen. Vraag dit voor de zekerheid na bij je gemeente. Wellicht dat er in de toekomst wel subsidie voor rolluiken komt. Voor andere isolatiemaatregelen kan je immers wel een vergoeding aanvragen. Denk aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas en een zonneboiler.

Verano verduisterende plisségordijnen isolerende raambekleding binnenLuxaflex Architella Duette Shade isolerende raamdecoratie plisségordijnen energie besparen
Links: Reguliere verduisterende plisségordijnen. Rechts: Luxaflex Architella® Duette Shade® met dubbel laag stof. 

Bonustip: Isolerende binnenzonwering

Voor optimale energiebesparing voorzie je ook de binnenkant van je ramen van isolerende zonwering. Op deze manier ontstaan er namelijk twee luchtbuffers. Het hoogste rendement behaal je door te kiezen voor duo plisségordijnen. Tussen de twee lagen stof bevindt zich namelijk ook stilstaande lucht. Zo creeer je dus drie luchtbuffers: Tussen het raam en het rolluik, tussen het raam en het plisségordijn en tussen de twee lagen stof van het plisségordijn. Kies je voor Luxaflex® Duette® Shades met Architella stof®? Dan profiteer je zelfs van maar liefst vier luchtbiffers! Architella® Duette Shades® bestaan namelijk uit een dubbele laag stof. De Architella® stof is zo efficiënt dat deze de energieklasse A++ heeft gekregen! Bekijk ons blog over warmtewerende raambekleding voor meer tips!

Bezoek de showroom

Wil je de rolluiken eerst in het echt zien? Dat kan! Door onze grote showroom in Leeuwarden te bezoeken. Hier hebben we diverse demo-modellen van rolluiken hangen. Ook hebben we stalen van de verschillende soorten lamellen en kleuren. Bovendien vind je in onze showroom ook andere producten: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, horren, overkappingen, screens en vloeren. Ideaal wanneer je gaat verhuizen of verbouwen!

Begrijp je nog steeds niet helemaal hoe isolerende rolluiken energiebesparing kunnen creëren? Of heb je een andere prangende vraag? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste en deskundige team staat je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen