Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Top 7 verduisterende raambekleding slaapkamer

Top 7 verduisterende raambekleding slaapkamer

Top 7 verduisterende raambekleding slaapkamer
10 min. leestijd

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je functioneren overdag. Om je nachtrust te bevorderen zijn een aantal zaken essentieel. Een comfortabel bed is vanzelfsprekend, maar ook verduisterende raambekleding mag niet ontbreken! Een donkere slaapkamer bevordert namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je makkelijker in slaap valt. In dit blog ontdek je de zeven beste opties voor slaapkamer raambekleding!


Populair in slaapkamers


7x verduisterende raamdecoratie slaapkamer

Een slaapkamer raam verduisteren kan met verschillende oplossingen. Met rolgordijnen of overgordijnen, maar ook met pliss├ęgordijnen en vouwgordijnen. Hieronder zetten we de allerbeste keuzes voor je op een rij!

1. Pliss├ę gordijn slaapkamer

Een slaapkamer verduisteren gaat het allerbest met verduisterende pliss├ęgordijnen. De stof is volledig lichtdicht dankzij de aluminium coating aan de achterzijde. Hoewel dit geldt voor zowel enkele als duo pliss├ęgordijnen, bieden de duo pliss├ęgordijnen een betere verduistering. Bij enkele pliss├ęgordijnen kan er namelijk licht door de gaatjes waar de bedieningskoorden doorheen lopen schijnen.

Bovendien wordt een pliss├ęgordijn dicht tegen het kozijn gemonteerd en is de stof vrijwel even breed als het systeem, waardoor er nauwelijks lichtkieren aan de zijkanten zijn. Verduisterende duo pliss├ęgordijnen bieden bovendien isolatie. Tussen de twee lagen stof blijft stilstaande lucht hangen, wat fungeert als een barri├Ęre tegen zowel kou als hitte.

Tenslotte biedt een pliss├ęgordijn optimale controle over inkijk en lichtinval, vooral wanneer je kiest voor een Top Down - Bottom Up pliss├ęgordijn. Dit betekent dat je de pliss├ę zowel van boven als van onderen kunt openen.

Voor- en nadelen plisse gordijnen slaapkamer

+ Minimale lichtkieren
+ Hoge isolatiewaarde
+ Optimale controle over inkijk en lichtinval met Top Down - Bottom Up

2. Rolgordijn slaapkamer

Ook rolgordijnen voor de slaapkamer zijn een populaire keuze. Dankzij het eenvoudige design en de ruime kleurkeuze passen rolgordijnen bij iedere slaapkamer. Bovendien zijn rolgordijnen erg voordelig. Je hebt al een maatwerk rolgordijn vanaf ÔéČ14,95!

De stof van verduisterende slaapkamer rolgordijnen is 100% lichtdicht. Toch verduistert een rolgordijn minder goed dan een pliss├ęgordijn. Dit komt doordat het systeem breder is dan de stof, waardoor er altijd sprake is van lichtkieren aan de zijkanten. Evenals verduisterende pliss├ęgordijnen zijn verduisterende rolgordijnen voorzien van een warmtewerende coating aan de achterzijde. Daardoor hebben ook rolgordijnen een isolerende werking. Wel isoleren ze minder goed dan pliss├ęgordijnen, omdat er geen sprake is van een dubbele laag stof.

Voor- en nadelen rolgordijnen slaapkamer

+ Voordelige keuze
+ Enigszins isolerend
+ Lichtkieren

Luxaflex┬« Duette┬« Shades verduisterend duo pliss├ę gordijn slaapkamer openslaande deurenLuxaflex┬« verduisterende rolgordijnen voor de slaapkamer
Links: Luxaflex® Duette® Shades. Rechts: Luxaflex® rolgordijnen.

3. Gordijn slaapkamer

Slaapkamer gordijnen zijn eveneens een geliefde keuze. Het zijn namelijk echte sfeermakers! Bovendien kunnen ze vrijwel onbeperkt hoog en breed uitgevoerd worden. Onze collectie overgordijnen bevat een prachtige collectie verduisterende stoffen. Heb je een stof gevonden die je mooi vindt, maar niet van nature verduisterend is? Geen probleem! Je kunt jouw slaapkamer gordijnen verduisterend maken door ze te voeren met een verduisterende stof. Bovendien hebben gordijnen een isolerende werking. Hoe dikker de stof, hoe hoger de isolatiewaarde. Er zijn zelfs speciale dubbelisolerende stoffen! Ook bestaan er geluidswerende gordijnstoffen. Handig als je langs een drukke straat woont!

Houd er rekening mee dat donkere gordijnen beter verduisteren. Daarom is het raadzaam om zwarte gordijnen te verkiezen boven witte gordijnen in de slaapkamer. Voor optimale verduistering kies je bovendien het beste voor geplooide verduisterende gordijnen op een rail. Gordijnen met ringen laten namelijk altijd wat licht door aan de bovenkant. Vanwege de relatief grote afstand van gordijn tot raam kunnen er echter nog steeds lichtkieren ontstaan. Zowel aan de zijkanten als in het midden waar de twee delen bij samenkomen.

Tot slot is het ook goed om te weten dat standaard verduisterende gordijnen dim-out zijn. Dat wil zeggen dat er nog wel een minuscule hoeveelheid licht doorheen kan schijnen. Over het algemeen vinden mensen dim-out echter voldoende verduisterend. 100% blackout gordijnstoffen zijn ontzettend stug, waardoor ze niet mooi vallen. Deze worden dan ook zelden verkocht.

Voor- en nadelen gordijnen slaapkamer

+ Zeer grote afmetingen
+ Isolerend
+ Geluiddempende opties
- Niet 100% lichtdicht
- Lichtkieren

4. Vouwgordijn slaapkamer

Ook een verduisterend vouwgordijn behoort tot de mogelijkheden. Deze optie past perfect bij landelijke en Japandi slaapkamers. Veel van deze gordijnstoffen hebben extra voordelen. Zo zijn veel stoffen niet alleen verduisterend, maar ook isolerend en/of geluiddempend. Dit is bijzonder handig voor mensen die nachtdiensten draaien of in drukke straten wonen.

Net als bij andere raamdecoratie kan er nog steeds wat licht langs de zijkanten schijnen. Het is bovendien belangrijk om te weten dat verduisterende vouwgordijnen niet volledig lichtdicht zijn. Het zijn zogenaamde dim-out stoffen. Hoewel er ook blackout stoffen bestaan die absoluut geen licht doorlaten, zijn deze vaak erg stijf en vallen daardoor niet mooi. Daarom bieden we deze stoffen niet aan. Voor de meeste mensen biedt dim-out bovendien voldoende verduistering.

Voor- en nadelen vouwgordijnen slaapkamer

- Isolerend
- Geluiddempende opties
- Niet 100% lichtdicht
- Lichtkieren

A House Of Happiness slaapkamer gordijnen verduisterend met rolgordijnLuxaflex┬« houten jaloezie├źn slaapkamer
Links: A House Of Happiness slaapkamer gordijn. Rechts: Luxaflex® houten jaloezieen slaapkamer.

5. (Houten) jaloezieen slaapkamer

Tegenwoordig zijn velen ook ge├»nteresseerd in jaloezie├źn voor slaapkamers. Vooral zwarte jaloezie├źn zijn erg in trek. Begrijpelijk, want ze staan ontzettend chic. Bovendien bieden jaloezie├źn veel controle over inkijk en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen.

Toch raden wij dit type raambekleding niet specifiek aan voor slaapkamers. Jaloezie├źn bieden namelijk nooit volledige verduistering. Zelfs in gesloten stand schijnt kan er namelijk altijd nog een beetje licht langs de lamellen schijnen.

Voor- en nadelen slaapkamer jaloezie├źn

+ Optimale controle over inkijk en lichtinval
- Niet verduisterend

6. Verticale lamellen slaapkamer

Net als horizontale jaloezie├źn bieden verticale lamellen veel controle over privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen namelijk kantelen en opzij bewegen. Verticale lamellen zijn verkrijgbaar in diverse materialen: Kunststof, aluminium en stof. Stoffen verticale lamellen zijn beschikbaar in zowel lichtdoorlatende als verduisterende varianten. Toch zijn verduisterende lamellen niet ideaal voor slaapkamers. Er kan namelijk zelfs wanneer ze gesloten zijn nog steeds een beetje licht langs de lamellen schijnen.

Voor- en nadelen verduisterende lamellen slaapkamer

+ Optimale controle over inkijk en lichtinval
- Niet 100% verduisterend

7. Duo rolgordijn slaapkamer

Bij duo rolgordijnen bewegen een doorschijnende en gekleurde baan stof langs elkaar. Zo kan je de gewenste lichtinval nauwkeurig regelen. Duo rolgordijnen zijn verkrijgbaar in zowel lichtdoorlatende als verduisterende stoffen.

Vanwege de kleine ruimte tussen de twee lagen stof zijn verduisterende duo rolgordijnen echter niet volledig lichtdicht. Hier kan namelijk nog steeds wat licht langs komen. Om deze reden raden wij dit type raambekleding niet specifiek aan voor slaapkamers.

Voor- en nadelen duo rolgordijnen

+ Optimale controle over inkijk en lichtinval
- Niet verduisterend

Luxaflex® verticale lamellen slaapkamerLuxaflex® Twist® rolgordijnen duo rolgordijnen slaapkamer
Links: Luxaflex® verticale lamellen. Rechts: Luxaflex® Twist® rolgordijnen (duo rolgordijnen).

Tips voor extra verduistering

Vind je voorgaande opties niet verduisterend genoeg? Dan zijn er gelukkig nog manieren om extra verduistering te verkrijgen. We noemen er drie!

1. Zijgeleidingsprofielen en frames

Bij de meeste raambekleding is de stof smaller dan het systeem. Hierdoor kunnen er lichtkieren aan de zijkanten ontstaan. In sommige gevallen kan je kiezen voor zijgeleidingsprofielen. Hiermee sluit je de zijkanten van de stof af. Er kan nog wel een beetje licht langs schijnen, maar dit wordt sterk verminderd. Zeker bij rolgordijnen - waarbij de stof aanzienlijk smaller is dan het systeem - kan dit een aanzienlijk verschil maken in de mate van verduistering. Een andere optie is Verano® SmartFit of KeJe raamdecoratie in een vierkaderig frame, dat je zonder boren en schroeven op het raam plaatst. KeJe rolgordijnen zonder boren bijvoorbeeld.

2. Raamdecoratie combineren

Ben je dol op een bepaald type raambekleding, dat helaas niet optimaal verduistert? Kies dan voor een combinatie van twee soorten raamdecoratie. Houten jaloezie├źn en overgordijnen bijvoorbeeld. Ook wanneer de slaapkamer tegelijkertijd een andere functie heeft, kan het handig zijn om verschillende soorten raamdecoratie te gebruiken. Een slaapkamer annex thuiswerkplek bijvoorbeeld. Of een tienerkamer waar ook huiswerk gemaakt wordt. Kies bijvoorbeeld voor dubbele gordijnen in de slaapkamer: Overgordijnen met vitrage.

3. Screens of rolluiken slaapkamer

Je slaapkamer donker maken kan ook met zonwering aan de buitenkant van het raam: Rolluiken of verduisterende screens. Buitenzonwering heeft bovendien als voordeel extra goed te isoleren. Het houdt de zon immers al tegen voordat deze de kans krijgt om het raam op te warmen. De allerbeste verduistering en isolatie bereik je door zowel aan de binnen- als buitenkant zonwering te plaatsen.

Verano┬« duo pliss├ęgordijnen SmartFit zonder borenVerano solar rolluiken en screens op zonne energie
Links: Verano┬« duo pliss├ęgordijnen SmartFit. Rechts: Verano┬« rolluiken en screens.

Raam verduisteren zonder boren

Heb je kozijnen waar je liever niet in wil boren? Geen zorgen! Speciaal daarvoor bieden wij verschillende soorten verduisterende raamdecoratie zonder boren aan. Raambekleding in een frame met magneetstrips of montageclips bijvoorbeeld. Bovendien zorgt het frame voor extra verduistering! Zowel de merken KeJe als Verano┬« bieden verduisterende rolgordijnen en pliss├ęgordijnen in een schroefloos frame aan. KeJe raambekleding wordt standaard in een dergelijk frame geplaatst. Bij Verano┬« heet deze optie SmartFit.

Maak het smart!

Het merendeel van onze raamdecoratie kan tevens elektrisch bediend worden. Als je kiest voor een Somfy IO motor in combinatie met een Somfy TaHoma Switch, kan je jouw raamdecoratie zelfs via een app bedienen en scenario's instellen. Stel bijvoorbeeld in dat je raambekleding zoÔÇÖn 10 minuten voor je wekker automatisch open gaat. Zo word je op een natuurlijke manier gewekt.

Bestel kleurstalen of bezoek de showroom

Wij begrijpen dat kleurkeuze soms best lastig kan zijn. Daarom vraag je bij Solano Wonen eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden. 

Heb je toch nog vragen over verduisterende slaapkamer raambekleding? Bel gerust. Ons professionele en enthousiaste team staat voor je klaar om alle informatie over bijvoorbeeld maten en systemen te geven.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen