Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Screens of rolluiken, alle voor- en nadelen

Screens of rolluiken, alle voor- en nadelen

Screens of rolluiken, alle voor- en nadelen
7 min. leestijd

De meeste mensen beschikken wel over zonwering aan de binnenkant van het raam. Denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen of jaloezieën. Maar heb je weleens gedacht aan raambekleding aan de buitenkant? Met screens en rolluiken houd je zowel het licht als de warmte van de zon tegen. Maar wat zijn nu precies de verschillen? In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van screens en rolluiken op een rij. Zo kan jij beslissen wat voor jou de beste optie is.


Populaire screens en rolluiken


Wat is een screen?

Screens behoren tot de modernste opties van buitenzonwering. Doordat de zon al tegen wordt gehouden voor het raam is bereikt, warmt het glas niet op. Dit is met binnenzonwering dus wel het geval. Een andere bekende optie voor buitenzonwering is het zonnescherm. Screens zijn echter minder windgevoelig. Het doek glijdt namelijk verticaal naar beneden. Door de strakke plaatsing op het raam vangt een screen minder wind dan een zonnescherm. Dit geldt vooral voor ritsscreens. Ons ritsscreen Comfort en ritsscreen Smart hebben bovendien een verzwaarde onderlat en tweedelige geleider. Dit biedt nog meer stevigheid. Bij harde wind vanaf windkracht 8 is het raadzaam het doek op te trekken.

Verano ritz screen ritsscreeen zipscreen voor- en nadelen rolluik

Links: Verano ritsscreens. Rechts: Demonstratie van Solano Ritsscreen Smart met Sergé 3% doek.

Waarom kiezen voor een screen?

Eén van de grootste voordelen van screens is dat je er nog doorheen kunt kijken. Zeker overdag is het fijn om niet in volledig duister te leven. Ons meest verkochte screendoek heeft een lichtdoorlatendheid van slechts 3%: Jij kan overdag nog prima naar buiten kijken, maar de overbuurman niet naar binnen. Toch liever verduisterende screens? Bijvoorbeeld voor de slaapkamer? Kies dan voor een screendoek met 0% lichtdoorlatendheid. Voor velen is de elegante uitstraling een reden om voor screens te kiezen. Screens hebben een kleinere cassette en ogen minder gesloten dan een rolluik. We merken dan ook om die reden dat sommige mensen hun rolluiken willen vervangen door screens. Voor het strakste uiterlijk kies je het ritsscreen Smart. Hierbij verdwijnt de onderlat geheel in de cassette (bij screens tot 4 meter breed). Ook zijn de meeste schroeven onzichtbaar weggewerkt. Tot slot laat een screendoek lucht door. Dus wil je wel het zonlicht weren, maar heb je ook behoefte aan frisse lucht? Zet dan (indien mogelijk) het raam open met het doek naar beneden.

Wat is een rolluik?

Al jarenlang zijn rolluiken een populaire keuze om warmte en kou buiten te houden. Een rolluik wordt bovendien ook voor andere doeleinden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan isolatie en inbraakpreventie. In de volgende alinea gaan we verder in op deze extra voordelen. Rolluiken zijn verkrijgbaar in verschillende pantsergewichten. Hoe hoger het pantsergewicht is, hoe steviger de lamellen zijn en hoe beter een rolluik bestand is tegen wind.

Herroal rolluiken mini (RS38) crèmewit RAL 9001 Zwolle Solano Wonen verschil rolluiken screens voor- en nadelenVerano rolluik slaapkamer verduisterend rolluiken tegen kou warmte voor - en nadelen screens verschillen

Links: Herroal rolluiken mini (RS38) crèmewit, recent gemonteerd in Zwolle. Rechts: Verano rolluik (helemaal naar beneden sluiten de gaatjes en is de slaapkamer verduisterd) 

Waarom kiezen voor een rolluik?

Van een rolluik heb je gedurende het hele jaar profijt. In de zomer houdt een rolluik namelijk de warmte buiten, terwijl een rolluik ‘s winters juist helpt tegen kou. Een rolluik is daarnaast ook bestand tegen vorst. Dit in tegenstelling tot een screen. Ook werkt een rolluik geluiddempend. Fijn als je aan een drukke weg of langs het spoor woont. Nog een groot pluspunt is het feit dat rolluiken inbraakvertragend zijn. Zo sla je dus twee vliegen in één klap: Houd zowel warmte/kou als inbrekers buitenshuis. Een andere eigenschap van rolluiken is dat ze verduisterend zijn. Dit kan heel fijn zijn op de slaapkamer, maar minder wenselijk in de woonkamer. Tot slot is een veelgestelde vraag: “Wat is goedkoper: rolluiken of screens?” In de regel zijn screens duurder dan rolluiken. De kosten kunnen dus een reden zijn om juist voor goedkope rolluiken te kiezen. Natuurlijk heeft de uiteindelijke prijs alles te maken met de afmeting en het type.

Conclusie: wat is het verschil tussen screens en rolluiken?

Het verschil tussen screens en rolluiken is vooral dat screens zomerproducten zijn en rolluiken het hele jaar door bruikbaar zijn. Daarnaast zijn er - zoals eerder genoemd - nog een aantal kleinere verschillen. Zie onderstaande tabel voor een handig overzicht van alle voor-en nadelen.

Voordelen screens Nadelen screens Voordelen rolluiken Nadelen rolluiken
+ Houdt ‘s zomers warmte tegen - Niet isolerend + Geluiddempend - Geen zicht van binnen naar buiten
+ Zicht van binnen naar buiten - Niet tegen alle weertypen bestand + Houdt ‘s zomers warmte tegen - Minder elegante uitstraling
+ Elegante uitstraling - Niet inbraakvertragend + Houdt ‘s winters kou tegen  
+ Laat frisse lucht binnen   + Bestand tegen alle weertypen  
+ Minder windgevoelig dan een zonnescherm   + Verduisterend  
+ Volledige verduistering mogelijk   + Inbraakvertragend  
    + Goedkoper dan screens  

Bespaar op de energierekening

Je leest het; beide producten hebben hun eigen unieke voordelen. Dus de vraag “Wat is beter, rolluiken of screens?” kunnen we als volgt beantwoorden: Die keuze hangt af van welke voordelen voor jou het zwaarst wegen. Eén groot voordeel hebben ze in ieder geval wel gemeen: De besparing op de energierekening. Een andere bekende optie om warmte buiten de deur te houden is namelijk de airco. Helaas is een airco vrij prijzig in de aanschaf en daar houdt het niet eens mee op. Airco’s slurpen namelijk energie. Met een screen of rolluik ben je dus zeker op de langere termijn veel goedkoper uit! Dus twijfel jij tussen een airco of screens en rolluiken? Denk dan zeker even aan die energierekening. In de winter houdt een rolluik bovendien de kou buiten, waardoor je tevens bespaart op stookkosten. Een win-win dus! Voor extra besparing kies je voor solar rolluiken of screens op zonne energie!

Verano zwarte rolluiken screens voor- en nadelen verschillen kou warmte isolerend inbraakwerendVerano ritsscreen zip screen verschil rolluiken voor- en nadelen screens zicht binnen naar buiten zonwerend warmte

Links: Verano rolluiken. Rechts: Verano ritsscreens.

Screens en rolluiken op maat bestellen

Ben je overtuigd en wil je een screen of rolluik tegen warmte aanschaffen? Dan ben je bij Solano Wonen aan het juiste adres. Bestel gemakkelijk en snel jouw rolluiken of screens op maat tegen de scherpste prijzen. Onze eigen label screens zijn gemaakt van A-kwaliteit screendoeken. Daarnaast leveren we ook van topmerk Verano screens. Ook bieden we rolluiken met hoge kortingen van diverse topmerken: Alutech rolluiken, Heroal rolluiken en Verano rolluiken. We bezorgen bij je thuis of komen langs voor het inmeten en/of monteren van jouw buitenzonwering. Aan jou de keuze! Voor het inmeten wordt een bedrag van €69,95 gerekend. Bestel je 4 of meer maatwerkproducten? Dan komen deze kosten te vervallen.

Kleurstalen

Vind je het lastig om een doeksoort of kleur te kiezen? Dat begrijpen we. Daarom vraag je bij Solano Wonen snel en gemakkelijk gratis kleurstalen aan. Meestal worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden.

Bezoek onze showroom

Daarnaast heten we je van harte welkom in onze showroom van 400 m2. Deze bevindt zich aan de Simon Vestdijkwei 3 in Leeuwarden. Hier maak je in één keer kennis met alle producten die wij aanbieden in onze webshops: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, horren, overkappingen, screens, rolluiken en vloeren. 

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over de voor- en nadelen van screens of rolluiken? Bel gerust. Ons professionele en enthousiaste team staat voor je klaar om alle informatie over bijvoorbeeld maten en systemen te geven.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen