Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Welke kleur screen houdt de meeste warmte tegen?

Welke kleur screen houdt de meeste warmte tegen?

Welke kleur screen houdt de meeste warmte tegen?
4 min. leestijd

Het voornaamste doel van een screen is het terugdringen van de hitte in huis. Logisch dus dat je wil weten welke kleur screens het hoogste rendement behaalt. In dit blog leggen we je het haarfijn uit! Bovendien geven we nog meer aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van screendoek kleuren. De kleur van je kozijnen bijvoorbeeld.

Zontoetredingsfactor

De functionaliteit van een zonwerend doek wordt bepaald door drie waarden: de transmissiewaarde, reflectiewaarde en absorptiewaarde.

Transmissiewaarde

De transmissiewaarde geeft aan welk deel van de zonnestralen het doek doordringt en de binnenkant van de woning bereikt. Een lagere transmissiewaarde heeft dus een positieve impact op de binnentemperatuur.

Reflectiewaarde

Met de term reflectiewaarde wordt het deel van de zonnestralen bedoeld dat door het doek wordt weerkaatst. Doordat de zonnestralen worden weerkaatst, krijgen ze geen toegang tot de woning. Een hogere reflectiewaarde is dus gunstig voor de temperatuurbeheersing in huis.

Absorptiewaarde

Tot slot wordt een deel van de zonnestralen door het doek geabsorbeerd. Ook dit voorkomt dat de stralen de woning binnendringen. Ook een hoge absorptiewaarde heeft dus een positieve invloed op de temperatuurcontrole.

Wat is effectiever: Zwart of wit screendoek?

Het is algemeen bekend dat de kleur wit reflecteert. Om die reden denken velen dat witte screens effectiever zijn. Het klopt inderdaad dat een screendoek een hogere reflectiewaarde dan een zwart screendoek. Echter heeft een wit doek eveneens een hogere transmissiewaarde dan een zwart doek.

Bovendien hebben zwarte doeken een hogere absorptiewaarde. De absorptiewaarde van zwarte doeken ligt aanzienlijk hoger dan de reflectiewaarde van witte doeken. Dat is dan ook de reden dat er bij het gebruik van zwarte doeken minder warmte en zon overblijft om je woning of bedrijfspand binnen te dringen dan bij witte doeken. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat wit niet effectief is. Wel is wit minder effectief dan zwart.

Samengevat

Wit screendoek reflecteert meer zonnestralen, maar absorbeert aanzienlijk minder
Zwart screendoek absorbeert aanzienlijk meer zonlicht, maar reflecteert minder

Rekenvoorbeeld

Wit screendoek heeft een absorptiewaarde van 30 en een reflectiewaarde van 58. Zwart doek heeft een absorptiewaarde van 91 en een reflectiewaarde van 5. Wanneer we deze waarden optellen, krijgen we een score van 88 voor wit versus 96 voor zwart. En dan laten we de transmissiewaarde nog achterwege. Aangezien wit meer zonnestralen doorlaat dan zwart, resulteert dit in een nog gunstiger uitkomst voor het zwarte screendoek!

Screendoek wit solano screens zonnescherm nieuwbouw woning openslaande deurenVerano ritsscreen V550 zandkleurige beige screens witte rolluiken solar
Links: Solano Screen standaard doekkleur cremewit 116101 Sergé 3%. Rechts: Verano® V550 screens.

Doorkijk screendoek

Houd niet alleen rekening met de zonwerendheid, maar ook met de mate van doorkijk van het screendoek. Screens staan erom bekend overdag het zicht van buiten naar binnen te beperken, terwijl je van binnenuit nog wel naar buiten kunt kijken. Wel biedt een wit screendoek overdag minder doorkijk van binnen naar buiten dan een zwart screendoek.

Houd ook rekening met deze aspecten!

Naast functie is ook uitstraling erg belangrijk bij de keuze van een kleur screendoek. Om het screen naadloos te laten aansluiten bij de woning, kun je voor een kleur screens kiezen die matcht bij het kozijn of de stenen van het huis.

Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld veel RAL7016 antracietkleurige kozijnen. Door te kiezen voor een antraciet screendoek creëer je een harmonieus geheel met de kozijnen. Een alternatieve optie is om alleen de kleur van de omkasting af te stemmen op de kozijnen, terwijl het doek bijvoorbeeld overeenkomt met de kleur van de stenen. Hierdoor zijn zandkleurige screendoeken ook populair.  Bovendien zorgen warme kleuren screens voor een gezellig mediterraans sfeertje.

Tot slot kan je ook rekening houden met het straatbeeld. Hebben veel buren al screens in dezelfde kleur? Dan kan je je voor de uniformiteit aansluiten bij deze kleur doek screens.

Gratis doekstalen

Eerst zien? Dan beslissen? Dat begrijpen we! Daarom bestel je bij ons eenvoudig online doekstalen. Meestal worden ze nog dezelfde dag verzonden. Zo kan je in alle rust bepalen welke kleur voor jou de beste keuze is.

Bezoek de showroom

Natuurlijk nodigen we je ook van harte uit in onze ruime showroom in Leeuwarden. Hier vind je niet alleen screens op maat, maar alles op het gebied van binnen- en buitenzonwering: van horren en gordijnen tot rolluiken en zonneschermen. Ideaal als je interesse hebt in meerdere producten, bijvoorbeeld als je verhuis- of verbouwplannen hebt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over de kleuren van screendoek kleuren, aarzel dan niet om te bellen of te mailen. Onze deskundige medewerkers helpen je graag verder!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen