Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Hittegolf? Je terras en huis koel houden doe je zo!

Hittegolf? Je terras en huis koel houden doe je zo!

Hittegolf? Je terras en huis koel houden doe je zo!
8 min. leestijd

21 juni! De zomer is officieel aangebroken! Als we iets hebben geleerd van voorgaande jaren, dan is het wel dat een hittegolf zomaar de kop op kan steken. Doet de gedachte alleen al het zweet bij je uitbreken? Geen zorgen. Met deze ideeën houd jij je hoofd koel! Niet alleen geven we tips waarmee je je huis koel houden kan. Ook vertellen we hoe je verkoeling in de tuin krijgt! Een tipje van de sluier: Aan ons advies komt geen airco te pas! Bang zijn voor een hoge energierekening is dus niet nodig.

Hoe houd je je huis koel?

Wil je vooral de warmte buiten houden? Dan is zonwering voor én achter de ramen de perfecte oplossing. Met zonwering houd je je huis koel zonder airco. Dat scheelt behoorlijk in de energiekosten! Welk type zonwering voor jou het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Hieronder lichten we alle mogelijkheden verder toe.

Zonwering aan de binnenkant

We focussen ons allereerst op binnenzonwering. Raambekleding in huis wordt allereerst toegepast om privacy te creëren. Bovendien is raamdecoratie de kers op de taart voor elk interieur. Een ruimte zonder raambekleding voelt niet ‘af’. Raambekleding heb je dus sowieso nodig. Waarom zou je dan niet meteen voor een 3-in-1 oplossing gaan? Kies voor een variant die zorgt voor privacy, sfeer én verkoeling in huis. De beste manier om warmte buiten te houden is het duo plisségordijn. De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof werkt als een barricade. Zowel kou als hitte in huis wordt geweerd. Ook overgordijnen weten de klus goed te klaren. Op zich kan elk overgordijn hitte buiten houden. Wel heeft het ene overgordijn een hogere isolatiewaarde dan het andere. Dit is afhankelijk van de dikte van de stof. Hoe dikker, hoe meer isolatie. Bovendien bestaan er ook dubbel isolerende gordijnen met een speciale hoogglanzende achterzijde. Tot slot kunnen ook rolgordijnen de zon buiten houden. Ook hierbij geldt dat een dikkere stof meer effect heeft. Kies daarom het best voor verduisterende rolgordijnen. Wel is de warmtewering van isolerende rolgordijnen aanzienlijk lager dan duo plisségordijnen en overgordijnen. Zie ons blog over warmtewerende raambekleding voor een gedetailleerde uitleg.

Zonwering aan de buitenkant

Is het nog steeds te warm in huis? Voor ultieme koeling in huis plaats je ook raambekleding achter het glas. Rolluiken, screens of uitvalschermen bijvoorbeeld. Het grote voordeel van zonwering aan de buitenkant is dat de warmte wordt tegengehouden voor deze het glas bereikt. Aangezien glas flink op kan warmen, scheelt dit een hoop warmte in huis. Welk type buitenzonwering je kiest, is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en waar in huis afkoelen gewenst is. Wil je een kamer verkoelen zonder dat het pikkedonker wordt? De woonkamer bijvoorbeeld? Dan is een screen met 3% lichtdoorlatendheid een goede optie. Van binnen kan je namelijk nog prima naar buiten kijken. Voor slaapkamers zijn zowel rolluiken als verduisterende screens geschikt. Deze houden namelijk niet alleen de hitte, maar ook het licht van de zon tegen. In een volledig verduisterde slaapkamer kom je optimaal tot rust. Raadpleeg ons blog over de voor- en nadelen van screens en rolluiken voor meer informatie.Tot slot kan je ook je huis verkoelen met een uitvalscherm. Dit type buitenzonwering zien we voornamelijk bij flatgebouwen. Een uitvalscherm is niet hetzelfde als een knikarmscherm. Zoals de naam al suggereert heeft een uitvalscherm een diepere uitval. Hierdoor wordt meer zon uit huis geweerd. Een knikarmscherm heeft juist als functie om verkoeling buiten te bieden. Het grootste verschil tussen een uitvalscherm en knikarmscherm is dan ook dat een uitvalscherm niet en een knikarmscherm wél bedoeld is om onder te zitten.

Huis koel houden zonwering duo plisségordijnen zon buiten houden Luxaflex Duette ShadesHitte buiten houden met rolluiken verkoeling in huis
Links: Luxaflex Duette Shades. Rechts: Rolluiken op de 1e verdieping.

Terras verkoeling

In Nederland willen we elke zeldzame zonnestraal goed benutten. Ook wanneer het snikheet is, zijn we massaal buiten te vinden. En dat kan ook prima. Mits je een fijne schaduwplek creëert. Zo krijg je het niet te heet. Voor verkoeling in de tuin bieden we een drietal oplossingen: Knikarmschermen, pergolazonwering en lamellendaken.

1. Knikarmscherm

De meest gekozen ‘terras verkoeler’ is het knikarmscherm. Dit type zonwering kent een aantal voordelen. Allereerst is het een voordelige keuze. Zonneschermen op maat bestel je bij ons namelijk al vanaf €699! Voor een pergolazonwering of lamellendak leg je al gauw vijf keer zoveel neer. Ten tweede bespaart een knikarmscherm ruimte. Een knikarmscherm is immers alleen aan de gevel bevestigd. Er is dus geen sprake van hinderlijke palen. De ideale oplossing voor kleine tuinen! Een ander groot voordeel van knikarmschermen is dat je de keuze hebt tussen wel of geen zon. Met een houten of glazen overkapping zit je immers altijd bedekt. Op minder hete dagen kan het juist heel aangenaam zijn om de zon op je huid te voelen.

Voordelen knikarmscherm
+ Voordelig
+ Ruimtebesparend
+ Keuze tussen wel of geen directe zon

2. Pergolazonwering

Een mooi alternatief is de Tumba van Verano. Dit is een pergolazonwering. Het scherm steunt niet alleen op de gevel, maar ook op twee vaste palen. Dankzij deze stevige constructie is pergolazonwering beter bestand tegen wind dan een knikarmscherm. Ook is de Tumba waterbestendig. Het doek heeft is namelijk behandeld met een speciale vochtwerende coating. Bovendien is de Tumba voorzien van een gepatenteerd locking mechanisme. Hierdoor wordt het doek altijd goed strak getrokken. Zo blijft er geen water op het doek hangen. Dit is heel belangrijk, omdat het doek dankzij zogenaamde ‘waterzakken’ kan uitrekken. Omdat het doek waterbestendig is kan je ook tijdens een regenbui lekker buiten blijven zitten. Wel zo handig in een land waar het weer zo onvoorspelbaar is. Evenals een knikarmscherm biedt pergolazonwering de keuze tussen wel of niet in de zon zitten. De constructie is vast, maar het doek kan op elke gewenste stand in- en uitgerold worden.

Voordelen pergolazonwering
+ Windbestendig
+ Waterbestendig
+ Keuze tussen wel of geen directe zon

3. Lamellendak

Tot slot is ook het lamellendak geschikt om verkoeling in de tuin te bieden: De Arezzo van Verano. Dit is de enige optie die ook elders in de tuin geplaatst kan worden. De Arezzo kan namelijk zowel losstaand als aan de gevel gemonteerd worden. Het grote voordeel van de Arezzo is dat het dak ‘ademt’. Warme lucht blijft niet hangen, maar ontsnapt door de gekantelde lamellen. De lamellen volledig sluiten is ook een optie. Wanneer het regent bijvoorbeeld. De Arezzo is prima bestand tegen een zomers regenbuitje. Bovendien is het lamellendak dankzij de stevige constructie ook windbestendig. Een lamellendak is niet alleen praktisch. Het is ook een echte sfeermaker! Het design doet namelijk denken aan luxe resorts!

Voordelen lamellendak
+ Ademend dak
+ Waterbestendig
+ Windbestendig
+ Luxe design


Biedt terraszonwering ook verkoeling in huis?

Meestal bevindt het terras zich direct aan het huis. Daarom wordt buitenzonwering in de meeste gevallen aan de gevel bevestigd. Zo biedt de zonwering niet alleen verkoeling op je terras, maar ook binnen. Terraszonwering is echter geen 1-op-1 vervanging voor rolluiken, screens en uitvalschermen. Staat de zon laag? Dan zal deze onder de zonwering doorkomen en alsnog op het glas schijnen. Ook is terraszonwering minder goed bestand tegen weer en wind. Bovenstaande opties zijn dus echt bedoeld om schaduw op het terras te creëren. Beschouw de extra schaduw binnen als een fijne bijkomstigheid.

Kleurstalen

Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we. Daarom vraag je bij ons eenvoudig en snel kleurstalen aan. Onze kleurstalen worden gratis verzonden! In de regel kan je de stalen binnen twee dagen thuis verwachten.

Showroom Solano Wonen Leeuwarden zonwering op maat kopen

Bezoek de showroom

Ook een bezoek aan onze grote showroom in Leeuwarden behoort tot de mogelijkheden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal wanneer je geïnteresseerd bent in meerdere producten!

Heb je toch nog vragen over je terras en huis koel houden met zonwering? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste en vakkundige team staat je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen