Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Tienerkamer inrichten: slapen, studeren en chillen

Tienerkamer inrichten: slapen, studeren en chillen

Tienerkamer inrichten: slapen, studeren en chillen
4 min. leestijd

Tieners spenderen veel tijd op hun kamer. Niet alleen om te slapen. Ook om te ‘chillen’ en te studeren. Dat laatste is zeker nu van toepassing. Vanwege het coronavirus zullen scholieren nóg meer tijd aan thuisstudie besteden dan normaal. Met zoveel diverse ‘activiteiten’ is een tienerkamer inrichten een flinke uitdaging. Geen zorgen. Met deze tips tover je de slaapkamer van jouw zoon of dochter om tot een waar ‘puberparadijs'.

3 functies van een tienerkamer

Ga je een tienerkamer inrichten? Dan is het belangrijk om voor ogen te hebben waar een tiener slaapkamer voor dient. Evenals elke slaapkamer moet een tienerkamer een bed en een kledingkast hebben. Maar in tegenstelling tot een ouderslaapkamer wordt er in een tienerkamer niet alleen geslapen. Er wordt ook huiswerk gemaakt en ‘gechilld’. Hieronder gaan we verder in op alle functies van een tienerkamer.

1. Slapen en chillen

Uiteraard kan een bed niet ontbreken. Natuurlijk om te slapen, maar ook om te chillen. Zeker in een kleine tienerkamer zal het bed ook dienst doen als zitplek. Ruimte voor een bank of stoelen is er in menig puber slaapkamer immers niet. Creëer extra zitplek door te kiezen voor een tweepersoonsbed of twijfelaar. Schaf een stapel grote sierkussens aan. Deze plaats je overdag op het bed om zo de illusie van een bank te wekken. Ook met het oog op ‘de bloemetjes en de bijtjes’ kan een groter bed trouwens wenselijk zijn *knipoog*. Wellicht is ook een slot op de deur een idee?

2. Huiswerk maken

Een bureau is een essentieel meubelstuk in een tiener slaapkamer. Hier zal jouw kind immers zijn of haar huiswerk maken en online lessen bijwonen. Zorg dat er voldoende ruimte is voor een beeldscherm, toetsenbord, lesboek en kladblok. Daarnaast is gender relevant. Richt je een meisjes tienerkamer in? Of ben je op zoek naar jongen tienerkamer ideeën? Dit is absoluut van invloed bij de keuze voor een tienerkamer bureau. Jongens zullen vooral ruimte voor hun computeraccessoires willen. Meiden kunnen juist goed opbergruimte voor beauty- en haarproducten gebruiken. Een ladeverdeler om kwasten van lipsticks te onderscheiden kan erg handig zijn!

3. Kleding opbergen

Het geslacht is ook bij de keuze voor een tiener kledingkast bepalend. In de regel hebben meisjes nou eenmaal meer kleding dan jongens. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Heeft jouw zoon bijvoorbeeld een sneaker tic? Dan is een kledingkast met een groot schoenencompartiment geen overbodige luxe. Zorg er in ieder geval voor dat de kledingkast van jouw puber groot genoeg is. Waak er tegelijk voor dat de kast niet te veel kostbare ruimte opslokt. Zoek naar de gulden middenweg. Een eigen wasmand is overigens ook geen overbodige luxe. Zo voorkom je dat gedragen kleding op de vloer belandt.

Licht filteren

Allereerst is de keuze voor raamdecoratie ontzettend belangrijk. Normaal gesproken is verduisterende raambekleding de logische keuze voor slaapkamers. Een tienerslaapkamer wordt echter voor meer gebruikt dan slapen alleen. Er wordt ook gestudeerd en ‘gechild’. Ons advies is daarom een mix van raamdecoratie. Plisségordijnen in combinatie met verduisterende gordijnen bijvoorbeeld. Overdag weren de plissés zon van het beeldscherm zónder het daglicht volledig te blokkeren. Maximale controle over privacy en lichtinval? Kies voor plisségordijnen Top Down Bottom Up: Het gordijn opent zowel aan de boven- als onderkant. Tijd om te slapen? Trek de overgordijnen dicht om de slaapkamer te verduisteren. Bovendien werken dikke gordijnen geluidswerend. Zo creëer je dus een optimale slaapomgeving. Erg belangrijk, want een puber heeft gemiddeld negen uur slaap nodig! Natuurlijk kan je gordijnen ook combineren met andere raambekleding. Rolgordijnen, houten jaloezieën of vouwgordijnen bijvoorbeeld.

“Met een mix van raamdecoratie creëer je de perfecte slaap- en studieomgeving.”

Met deze tips creëer je met gemak een complete tienerkamer. Heb je toch nog vragen over tienerkamer inrichten? Bel of mail gerust. Ons professionele en enthousiaste team denkt graag met je mee. Ook ben je natuurlijk van harte welkom in onze showroom van 600 m² in Leeuwarden.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen