Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Trend battle: plisségordijnen vs. houten jaloezieën

Trend battle: plisségordijnen vs. houten jaloezieën

Trend battle: plisségordijnen vs. houten jaloezieën
5 min. leestijd

Momenteel zijn er twee grote trends gaande in de wereld van binnenzonwering : plisségordijnen en houten jaloezieën. Begrijpelijk, want beide zijn prachtig én praktisch! Voor welke trend ga jij? Om je te helpen kiezen zetten we alle voor- en nadelen op een rij. Laat de wedstrijd beginnen!


Populaire plisségordijnen en houten jaloezieën


Wat is het verschil tussen plisségordijnen en houten jaloezieën?

Het grootste verschil tussen plisségordijnen en houten jaloezieën zit in het materiaal. Plisségordijnen zijn gemaakt van stof. Houten jaloezieën zijn in principe gemaakt van hout, maar ook verkrijgbaar in houtlook. Deze houtlook lamellen noemen we ook wel PVC jaloezieën. Beide materialen kennen hun eigen voor- en nadelen. Deze lichten we hieronder verder toe.

Privacy & lichtinval

Jaloezieën bieden veel opties op het gebied van privacy en lichtinval. Je kan de lamellen immers zowel kantelen als op en neer halen. Ook het plisségordijn kent veel variaties qua lichtinval. Dit geldt vooral voor de top down - bottom up uitvoering: Het gordijn kan zowel aan de boven- als onderkant geopend worden. Voorbijgangers geen kijkje in de keuken geven? Open het gordijn dan alleen aan de bovenkant. Zo heb je privacy, maar ook lichtinval.

Verduistering

Plisségordijnen zijn daarnaast ook verkrijgbaar in een verduisterende stof. Dat maakt deze raamdecoratie ook zeer geschikt voor slaapkamers. Maximale verduistering? Kies dan voor dubbele verduisterende plisségordijnen. Bij deze variant lopen de optrekkoorden tussen de stoflagen. Hierdoor zie je geen gaatjes in de stof waar de koorden doorheen lopen. Met houten jaloezieën is 100% verduistering niet mogelijk. Er kunnen namelijk straaltjes zonlicht door de gaatjes bij de koorden schijnen. Ook tussen de lamellen zijn kleine kieren onvermijdelijk. Om toch volledige verduistering te krijgen, combineer je houten jaloezieën met overgordijnen.

Schoonmaken

Een jaloezie schoonmaken kan met een droge doek. Met een speciale jaloezie-borstel reinig je zelfs zeven lamellen in één beweging! PVC jaloezieën zijn water-resistent en kan je dus ook prima met een vochtige doek schoonmaken. Gebruik indien nodig milde allesreiniger. Wees voorzichtiger met houten jaloezieën. Grijp pas bij zeer hardnekkig vuil naar een licht vochtige doek. Laat de jaloezieën altijd goed uitdrogen.

Probeer plisségordijnen het liefst droog schoon te maken. Door stof weg te blazen of met een stofzuiger op te zuigen bijvoorbeeld. Let op dat de borstelkop zacht en schoon is. Vlekken verwijder je met een klamme doek. Hardnekkig vuil? Dan is ook weken in een sopje een optie. Lees ons raamdecoratie schoonmaken blog voor gedetailleerde instructies. Tip: Luxaflex Plissé Shades zijn ook verkrijgbaar in een DustBlock uitvoering. Dit maakt het gordijn vocht- en vuilafstotend.

Luxaflex Duette Shades woonkamer plisségordijnen inspiratie wit wonenHouten luxaflex PVC jaloezieën raamdecoratie van hout slaapkamer zwarte jaloezie

Isolatie

Dubbele plisségordijnen kennen nog een extra voordeel: Het is isolerend. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof. ‘s Zomers wordt de warmte geweerd en ‘s winters de kou. Goed voor de energierekening dus! Houten jaloezieën kennen dit voordeel niet.

Prijs

Is de prijs een belangrijke factor? Dan zijn houten jaloezieën de beste keuze. Onze Solano houten jaloezieën zijn verkrijgbaar vanaf €39,95. De prijs van plisségordijnen begint bij €49,95. Dit is het Verano Duo plisségordijn. Natuurlijk is de uiteindelijke prijs geheel afhankelijk van de afmetingen en stof/afwerking.

Smaak

Tot slot is de gewenste stijl een belangrijke keuzefactor. Oftewel wat vind jij mooier: houten jaloezieën of plisségordijnen? Dit is een geheel persoonlijke overweging. Over smaak valt immers niet te twisten. Beide zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en/of afwerkingen.

Conclusie

En de winnaar is… 

*tromgeroffel*

… geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren! Maak een keuze op basis van welke voordelen voor jou het zwaarst wegen én natuurlijk je eigen smaak. De tabel hieronder biedt een handig overzicht van de belangrijkste verschillen.

  Privacy & lichtinval Verduistering Schoonmaken Isolatie Prijs
Houten jaloezieën ++ - ++* -- +
Plisségordijnen ++ ++ +** + -

*PVC jaloezieën zijn water- en vuilresistent en dus beter schoon te maken dan echt hout.
** Plisségordijnen met DustBlock zijn water- en vuilresistent en daarom een stuk onderhoudsarmer dan reguliere stoffen.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor andere raambekleding. Rolgordijnen of vouwgordijnen bijvoorbeeld. Bekijk ons blog over woonkamer raamdecoratie voor meer suggesties. Ook voor slaapkamers, babykamers, keukens en badkamers hebben we ideeën.

Gratis kleurstalen Solano Wonen raamdecoratie zonwering

Gratis kleurstalen

Soms wil je een stof eerst voelen. Of bepalen of een bepaalde kleur wel matcht met jouw interieur. Dat begrijpen we. Daarom vraag je bij Solano Wonen eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden.

Bezoek de showroom

Uiteraard ben je ook van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden. Hier ervaar je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal wanneer je gaat verhuizen of verbouwen!

Toch nog vragen over de verschillen tussen plisségordijnen en houten jaloezieën? Of wil je meer informatie over een ander product? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste team geeft graag advies.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen