Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 5x raamdecoratie kinderkamer: Verduisterende gordijnen en meer!

5x raamdecoratie kinderkamer: Verduisterende gordijnen en meer!

5x raamdecoratie kinderkamer: Verduisterende gordijnen en meer!
8 min. leestijd

Baby op komst? Of vraag je je af of je wel de juiste raamdecoratie op de slaapkamer van jouw kind hebt hangen? In dit blog leggen we je graag uit waar je allemaal rekening mee moet houden. Denk aan lichtinval en temperatuur, maar ook aan goede ventilatie. Raambekleding speelt hierin een grote rol. Eén van de bekendste opties zijn verduisterende gordijnen op de kinderkamer. Er zijn echter nog meer mogelijkheden op het gebied van raamdecoratie voor de kinderkamer. Wij zetten de beste opties voor je op een rij!


Populaire kinderkamer raambekleding


Hoe donker moet een babykamer zijn?

Een donkere babykamer zorgt ervoor dat het lichaam melatonine aanmaakt. Dit hormoon zendt signalen naar de hersenen dat het tijd is om te slapen. Het (enigszins) verduisteren van de kinderkamer is dus zeker van belang. Hoe donker de babykamer moet zijn hangt af van het tijdstip waarop je kindje gaat slapen. Overdag hoeft de babykamer niet pikkedonker te zijn. ‘s Nachts is dit wel wenselijk. Op deze manier leert je kindje het verschil tussen dag en nacht kennen. Maatwerk raamdecoratie is dan ook van groot belang op de babykamer. Je wilt immers niet dat er kieren ontstaan waar licht doorheen kan schijnen. Gelukkig worden al onze producten volledig op maat gemaakt. Trouwens, ook volwassenen hebben baat bij een donkere slaapomgeving. Lees ons blog over verduisterende gordijnen in de slaapkamer voor meer informatie.

Welke temperatuur moet een babykamer hebben?

Daarnaast is ook de temperatuur belangrijk. De ideale baby slaapkamer temperatuur ligt tussen de 16 en 20 graden. Je wilt niet dat je baby het te koud heeft, maar je wil bovenal voorkomen dat hij het te warm krijgt. Oververhitting verhoogt namelijk de kans op wiegendood. Beter iets te koud dan te warm dus. Op de meeste babyfoons is de temperatuur goed af te lezen. Geldt dat niet voor jouw babyfoon? Doe dan de volgende test: Als jij je er licht gekleed comfortabel voelt is de temperatuur prima. Raambekleding is een uitstekende manier om de temperatuur te reguleren. Daarnaast draagt natuurlijk ook lichaamsbedekking bij aan de temperatuur. Trek je kindje niet te veel lagen kleding aan. Zorg ook dat de slaapzak niet te dik is.

Binnenzonwering voor de babykamer

Raambekleding is een goede manier om zowel de temperatuur als de lichtinval te reguleren. De meest voor de hand liggende optie is binnenzonwering. Overgordijnen en rolgordijnen bijvoorbeeld. Hieronder volgen de beste opties op het gebied van raamdecoratie op de kinderkamer.

Gordijnen kinderkamer

Overgordijnen zijn al decennialang de populairste vorm van raamdecoratie. Babykamer gordijnen zijn verkrijgbaar in talloze kleuren. Ben je op zoek naar zoete meisjeskamer gordijnen of stoere jongenskamer gordijnen? Of zoek je iets neutraals, zoals okergele gordijnen? Het kan allemaal! Ook qua gordijnstof is er veel mogelijk: verduisterend, half verduisterend en lichtdoorlatend. Vooral verduisterende gordijnen voor de kinderkamer worden veel gekozen. Kies voor een overgordijn dat standaard voorzien is van verduistering. Of laat een gordijn voeren met verduisterende stof. Bijkomend voordeel is dat overgordijnen een geluiddempende werking hebben. Vooral bij speciale akoestische gordijnen is dit het geval. Door omgevingsgeluiden te dempen krijgt je kindje minder prikkels binnen. Dit geeft rust, waardoor hij mogelijk beter in slaap valt. Tot slot fungeren veel overgordijnen ook als isolerende gordijnen. Dit betekent dat zowel hitte als kou wordt tegengehouden. Hoe dikker het gordijn, hoe hoger de isolerende werking.

Rolgordijn kinderkamer

Ook rolgordijnen worden veel gekozen voor de babykamer. Allereerst omdat het één van de voordeligste opties is. Bovendien zijn kinderkamer rolgordijnen verkrijgbaar in vele kleuren en stofsoorten. Verduisterende rolgordijnen bijvoorbeeld. De gecoate achterkant houdt naast licht ook de warmte van de zon buiten. Ideaal voor baby slaapkamers waar veel zon op schijnt. Houd er bij verduisterende rolgordijnen wel rekening mee dat er licht langs de zijkanten kan schijnen. Om die reden combineren veel mensen een rolgordijn met overgordijnen. Onze babykamer rolgordijnen worden standaard met een child safety systeem geleverd. Hiermee kan het loshangende bedieningskoord netjes worden vastgezet. Wel zo veilig!

Luxaflex Duette Shades plisségordijnen kinderkamer raamdecoratie tips babykamer verduisterende gordijnen donkerverduisterende gordijnen kinderkamer rolgorijn babykamer raamdecoratie inspiratie

Plisségordijnen babykamer

De laatste tijd is de populariteit van plisségordijnen enorm toegenomen. Niet gek, want deze stoffen raamdecoratie is erg sfeervol. Bovendien biedt een plisségordijn veel variaties qua lichtinval. Dit geldt vooral voor de top down - bottom up uitvoering: Het gordijn kan zowel aan de boven- als onderkant geopend worden. Plisségordijnen zijn ook verkrijgbaar in een verduisterende stof. Daarom is ook deze raamdecoratie ook geschikt voor de kinderkamer. Wil je maximale verduistering? Kies dan voor duo verduisterende plisségordijnen. Bij deze variant lopen de optrekkoorden tussen de stoflagen. Bij een enkel plissé gordijn is dit niet het geval. Daardoor kan er licht door de gaatjes schijnen. Dubbele plisségordijnen zijn bovendien warmtewerend. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof. Een win-win dus: Zowel licht als warmte wordt uit de kinderkamer geweerd.

Houten jaloezieën babykamer

Op zoek naar sfeervolle raambekleding voor de kinderkamer? Overweeg dan ook zeker houten jaloezieën! Deze natuurlijke raamdecoratie geeft de kinderkamer een serene uitstraling. Bovendien bieden houten lamellen vele variaties qua lichtinval. Kies voor houten of houtlook jaloezieën. Houtlook jaloezieën zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal is goed bestand tegen vuil en vocht. Een ongelukje veeg je dus gemakkelijk weg. Bovendien zijn PVC jaloezieën voordeliger dan houten jaloezieën. En dat terwijl ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn! Houd er wel rekening mee dat 100% verduistering met houten jaloezieën niet mogelijk is. Er kunnen namelijk straaltjes zonlicht door de gaatjes bij de koorden schijnen. Ook tussen de lamellen zijn kleine kieren onvermijdelijk. Dol op houten jaloezieën? Maar wil je wel maximale verduistering? Combineer ze dan met overgordijnen.

Rolluiken kinderkamer verduisterende raambekleding babykamer raamdecoratie tips temperatuurWit rolluik babykamer verduisterende raamdecoratie temperatuur raambekleding kinderkamer rolluiken

Rolluiken voor de kinderkamer

Voor optimale verduistering en verkoeling kan je ook denken aan rolluiken. Deze monteer je aan de buitenkant van het raam en vallen dus onder de noemer buitenzonwering. Rolluiken kennen vele voordelen. Allereerst kunnen ze een kamer volledig verduisteren. Houd er wel rekening mee dat bij montage op een ongelijke muur (bijvoorbeeld bakstenen) er kieren aan de zijkanten kunnen ontstaan. Hier kan dan eventueel licht langs schijnen. Daarnaast houdt een rolluik ‘s zomers warmte buiten, terwijl het ‘s winters juist helpt tegen kou. Ook werkt een rolluik geluiddempend. Tot slot biedt een rolluik extra veiligheid tegen inbrekers. Genoeg redenen dus om een rolluik voor de slaapkamer van jouw kindje te overwegen. Voor ultiem bedieningsgemak kies je voor elektrische rolluiken. Ben je bang dat je de rolluiken niet meer kunt bedienen in een noodsituatie? Kies dan voor solar rolluiken. Deze hebben een eigen energiebron en werken dus ook wanneer er een stroomstoring is.

Alle voordelen samengevat

Wat voor babykamer gordijnen je kiest is dus afhankelijk van twee factoren: persoonlijke smaak en welke eigenschappen jij het belangrijkst vindt. Onderstaande tabel toont een handig overzicht van alle voordelen.

  Verduisterend Warmtewerend Geluiddempend
Overgordijnen ++ + +
Rolgordijnen ++ + -
Plisségordijnen ++ ++ -
Houten jaloezieën +- - -
Rolluiken ++ ++ ++

Frisse lucht binnen, nare insecten buiten

Naast het reguleren van de temperatuur, is het ook belangrijk dat een kinderkamer goed geventileerd wordt. Dit doe je het best door in de baby slaapkamer een raam open te zetten. Is het koud buiten? Ventileer de kamer ruim voor je kindje gaat slapen. Zet voor je hem op bed legt de verwarming aan. Houd er rekening mee dat de kamer hierdoor wel droog kan worden. Met een speciale luchtbevochtiger voor babykamers kan je dit probleem verhelpen. ‘s Zomers is kou meestal geen probleem. Wel ligt er een ander risico op de loer: Insecten. Geen zorgen! Met een hor houd je ongewenst bezoek gemakkelijk tegen. Wij leveren horren op maat voor elk(e) raam en deur. Zelfs voor draaikiepramen en schuifpuien hebben wij een oplossing! En wist je dat er ook horren met pollengaas bestaan? Ideaal voor kinderen met hooikoortsklachten!

Gratis kleurstalen

WIl je graag baby gordijnen op maat bestellen? Of is je keuze gevallen op een ander type raambekleding? Dan is het nu tijd om een kleur en stofsoort te kiezen. Twijfel je tussen verschillende opties? Geen probleem. Bij Solano Wonen vraag je eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden.

Bezoek de showroom

Daarnaast ben je natuurlijk van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden. Ontdek hier al onze producten onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Perfect wanneer je gaat verhuizen of verbouwen!

Meer weten over raamdecoratie op de kinderkamer? Over de afmetingen van jouw verduisterende gordijnen op maat bijvoorbeeld? Of heb je vragen over een ander product? Bel of mail gerust. Ons professionele en enthousiaste team staat voor je klaar.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen