Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Top 5 Scandinavische raambekleding: van gordijn tot jaloezie

Top 5 Scandinavische raambekleding: van gordijn tot jaloezie

Top 5 Scandinavische raambekleding: van gordijn tot jaloezie
9 min. leestijd

Kan je niet goed tegen drukte? Dan is een Scandinavisch interieur perfect voor jou! Binnen de Scandinavische woonstijl staat minimalisme centraal: Less is more. Maar vergis je niet; een Scandinavisch interieur is niet ongezellig! Het toverwoord voor Scandinavisch wonen is ‘hygge’: De Deense term voor gezellig en knus. Daar heb je echt geen overdaad aan spullen voor nodig! Wil jij ook zo’n rustig, maar gezellig interieur? In dit blog vertellen we je hoe! Natuurlijk met de nadruk op Scandinavische raambekleding!


Populaire Scandinavische raambekleding


Wat is een Scandinavisch interieur?

Voor we de raamdecoratie induiken, is het goed om te weten hoe een Scandinavisch of Zweeds interieur er precies uitziet. Zoals eerder genoemd is een Scandinavisch interieur minimaal ingericht. Dat zorgt niet alleen voor rust, maar ook voor ruimtelijkheid. Daarnaast kent een Scandinavisch interieur een typerend kleur- en materiaalgebruik. Ook zien we veel planten en is een Scandinavisch huis altijd opgeruimd. Hieronder gaan we verder in op de zes kenmerken van een Scandinavisch interieur.

Scandinavische kleuren

Wit is de basis voor vrijwel ieder Scandinavisch interieur. Voor een ultra minimalistische look vul je deze kleur enkel aan met zwart- en grijstinten. Hetzelfde kleurgebruik als de moderne woonstijl dus. Wil je toch wat kleur in huis? Voeg dan frisse pasteltinten toe. Lichtblauw, olijfgroen en beige bijvoorbeeld. Zolang de kleuren maar licht en natuurlijk zijn. Die obsessie voor lichte kleuren is trouwens heel makkelijk te verklaren. In Scandinavische landen gaat de zon namelijk vaak vroeg onder. Scandinaviërs verwelkomen elk lichtstraaltje daarom ook met open armen.

Materialen

Scandinaviërs maken vooral gebruik van materialen uit hun directe omgeving. Het Scandinavisch schiereiland is een bosrijk gebied. In Scandinavische interieurs kom je dan ook veel hout tegen. Op de vloer, tegen de wand en in het meubilair; hout mag overal! Kies bij voorkeur voor lichte houtsoorten. Beuken-, berken-  en essenhout bijvoorbeeld. Ook beton wordt vaak toegepast in Scandinavische interieurs. Wordt echter niet te enthousiast met het gebruik van beton. Het geheel mag namelijk niet te kil worden. Een Scandinavisch interieur is minimalistisch, maar wel warm.Tot slot zien we veel wol en dierenhuiden.

Groen in huis

De natuur is erg belangrijk voor Scandinaviërs. Zojuist hebben we je al verteld hoe je buiten naar binnen haalt middels materiaalgebruik. Dit kan ook letterlijk! Met planten natuurlijk! In een Scandinavisch interieur kom je dan ook veel groen tegen. Dat betekent echt niet dat je permanent een dennenboom in huis hoeft te zetten. Scandinaviërs laten zich ook niet beperken tot inheemse soorten. Juist tropische soorten zoals de palm en bananenplant zijn geliefd. Ook cacti zijn van harte welkom! Planten staan niet alleen gezellig, maar zijn ook nog eens hartstikke gezond! Planten werken namelijk luchtzuiverend.

groene scandinavische gordijnen wit scandinavisch interieur woonkamer witte planken vloer rotan stoelen A House Of HappinessHouten jaloezieën raambekleding scandinavisch interieur woonkamer grijze bank slanke poten koffietafel TV-meubel botanische posters
Boven: Twee voorbeelden van een Scandinavische inrichting woonkamer.

Meubels Scandinavische stijl

Scandinavische meubels zijn functioneel en kwalitatief. Scandinaviërs besteden liever één keer veel geld aan een goed meubelstuk dat vele jaren meegaat. De meeste Scandinavische interieurs bevatten dan ook wel één of meerdere designklassiekers. De Vitra Panton Chair bijvoorbeeld. Of de Egg Chair van Arne Jacobsen. Dit maakt de Scandinavische woonstijl tevens een duurzame keuze. Daarnaast hebben vrijwel alle Scandinavische meubels slanke poten. Dit geeft namelijk een gevoel van ruimtelijkheid. Een zware stamtafel past dus absoluut niet in een Scandinavisch interieur.

Woonaccessoires

Natuurlijk kom je in een Scandinavisch interieur ook woonaccesoires tegen. Wees echter kritisch met het uitzoeken van je accessoires. De kunst zit ‘m in het weglaten. Je wilt er immers voor zorgen dat je de rust bewaart. Bekende Scandinavische woonaccessoires zijn het aapje van Kay Bojesen en de vogel van Normann Copenhagen. Ook bij Ferm Living en Hay kan je goed slagen voor Scandinavische woonaccessoires.

Opgeruimd staat netjes

Keep it clean! Letterlijk en figuurlijk. Heb je je best gedaan om een minimalistisch interieur te creëren? Maar laat je van alles rondslingeren? Dan is de kenmerkende rust van een Scandinavisch interieur verloren. Houd het dus opgeruimd! Dat is niet alleen mooier, maar ook goed voor je lichaam en geest. Een opgeruimd huis betekent ook een opgeruimd hoofd. Bovendien is het wel zo hygiënisch!

Scandinavische raambekleding

Raamdecoratie is de kers op de taart voor ieder interieur. Dus wil jij graag Scandinavisch wonen? Dan mag bijpassende raambekleding niet ontbreken. Hieronder geven we je een aantal mooie suggesties!

1. Houten jaloezieën

De populairste vorm van raambekleding voor Scandinavische interieurs? Houten jaloezieën! Wat dit type raambekleding Scandinavisch maakt is het natuurlijke materiaal. In Scandinavische interieurs zien we immers veel hout terug. Kies het liefst voor een lichte houtsoort met nerfstructuur. Houten jaloezieën zijn niet alleen sfeervol. Ze zijn ook heel functioneel; een ander belangrijk kenmerk van de Scandinavische woonstijl. Je kunt de lamellen zowel kantelen als op en neer bewegen. Dit biedt ontzettend veel controle over inkijk en lichtinval. Wil je graag houten jaloezieën in de keuken of badkamer? Ga dan voor PVC jaloezieën. Deze zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal is uitstekend bestand tegen vocht en vuil. Houtlook jaloezieën zijn bijna niet van echt te onderscheiden!

2. Plisségordijnen

Het meest functionele type raambekleding is toch wel het plisségordijn. Plisségordijnen bieden veel variaties op het gebied van inkijk en lichtinval. Zeker wanneer je kiest voor Top Down - Bottom Up plisségordijnen. Dankzij dit systeem kan je het gordijn zowel van boven als beneden openen. Wil je wel daglicht? Maar geen glurende buren? Open het gordijn dan alleen aan de bovenkant. Kies je voor dubbele plisségordijnen? Dan geniet je van nog een extra voordeel: isolatie. De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof vormt een barrière. Deze houdt ‘s zomers warme lucht en ‘s winters koude lucht tegen. Plisségordijnen zijn niet alleen ontzettend praktisch, maar ook zeer stijlvol. De gelijkmatige vouwen geven de raambekleding een strak minimalistische uiterlijk. Dit sluit perfect aan bij de Scandinavische woonstijl. Plisségordijnen zijn bovendien verkrijgbaar in meer dan 300 kleuren en prints. Er is dus altijd wel een kleur die aansluit bij jouw interieurstijl!

Houten jaloezieën raambekleding scandinavisch interieur slaapkamer eames stoel gietvloer houten balkenScandinavische raambekleding plisségordijnen eettafel eames stoelen visgraatvloer scandinavisch wonen inspiratie woonkamer zweeds interieur grijsblauw
Links: Scandinavisch interieur slaapkamer met houten jaloezieën. Rechts: Scandinavisch wonen inspiratie met plisségordijnen.

3. Scandinavische gordijnen

Dreigt jouw Scandinavische interieur iets te kil te worden? Dan is het klassieke gordijn een goede keuze! Zo’n grote hoeveelheid stof voegt namelijk veel warmte toe aan een ruimte. Qua kleur is wit de meest voor de hand liggende optie. Witte gordijnen geven je interieur een frisse uitstraling. Heb je al witte muren? Maar kan je interieur wel wat meer kleur gebruiken? Dan zijn gordijnen een hele goede manier om dit te realiseren. Dit type raambekleding komt namelijk in een breed scala aan kleuren. Ook in lichtblauw, olijfgroen en beige. Ook qua stofsoort heb je veel keuze. Scandinavische gordijnstoffen zijn meestal grof geweven. Dit zorgt namelijk voor een natuurlijke uitstraling. Linnenlook gordijnen zoals inbetween Flax bijvoorbeeld.

4. Vouwgordijnen

Houd je niet zo van klassieke gordijnen? Of ben je bang dat je kat in de gordijnen gaat hangen? Maar wil je wel graag stoffen raambekleding? Dan bieden vouwgordijnen een mooie middenweg. Vrijwel al onze gordijnstoffen zijn tevens verkrijgbaar als vouwgordijn. Ook de linnenlook stoffen dus! Tip: Wil je meer controle over privacy en lichtinval? Combineer je vouwgordijnen dan met gordijnen. Kies hierbij voor verschillende transparanties: Lichtdoorlatende vouwgordijnen en verduisterende gordijnen bijvoorbeeld. Overdag gebruik je alleen de vouwgordijnen en ‘s avonds sluit je ook de overgordijnen. Gordijnen combineren met andere soorten raambekleding kan natuurlijk ook!

5. Rolgordijnen

Tot slot is ook het rolgordijn een mooie optie. Dankzij het simplistische design sluit dit type raambekleding perfect aan bij minimalistische woonstijlen. We zien rolgordijnen dan ook veel terug in moderne interieurs. In een modern interieur kies je het best voor een gladde stof zonder al te veel poespas. In een Scandinavisch interieur kan dit echter te kil worden. Daarom kies je in dit geval beter voor een natuurlijk ogende stof. De grovere wevingen uit de Verano Collection Deluxe bijvoorbeeld.

Scandinavische raambekleding groene vouwgordijnen scandinavisch interieur woonkamer houten stoelScandinavische raambekleding rolgordijnen woonkamer scandinavische stijl blauwe stoelen hout minimalistisch interieur
Links: Scandinavisch interieur woonkamer met vouwgordijnen. Rechts: Rolgordijnen in woonkamer scandinavische stijl.

Goedkope raamdecoratie 100% op maat

Natuurlijk wil je dat jouw Scandinavische raamdecoratie perfect aansluit op jouw raam. Daarom is maatwerk van groot belang. Bij ons word je raambekleding altijd 100% op maat gemaakt. Bovendien is onze raambekleding tot 40% goedkoper dan in de winkel. Dit is mogelijk omdat wij direct vanuit de fabriek leveren. Bestellen doe je zo: Ga naar de stof van jouw keuze en klik op ‘Bereken je prijs. Vul nu de gewenste maten in. Dit doe je aan de hand van onze meetinstructies. Wil je dit liever uitbesteden? Dat kan! Hiervoor maak je een meetafspraak. Na het invullen van de maten kies je een stofkleur. Vervolgens bepaal je welke plooi en verdeling je wil. Daarna ga je naar betaling en wordt je raambekleding in productie genomen. Dit duurt ongeveer 12 werkdagen. Als het zover is leveren wij jouw Scandinavische raambekleding kant en klaar bij je thuis af. Maak je gebruik van onze montageservice? Dan hangen we de raamdecoratie ook nog voor je op!

Gratis kleurstalen

Wil je de kleur eerst in het echt zien? Of stof even in je handen hebben? Dat begrijpen we! Daarom vraag je bij ons eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de regel worden deze binnen twee werkdagen bezorgd. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom te Leeuwarden. Hier vind je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je gaat verhuizen bijvoorbeeld!

Heb je toch nog vragen over Scandinavische raambekleding? Bel of mail gerust! Onze professionele en enthousiaste medewerkers helpen je graag verder. Is het Scandinavisch interieur niet helemaal jouw ding? Bekijk dan eens onze overige woonstijl blogs. Hier zit ongetwijfeld een interieurstijl tussen die beter aansluit op jouw smaak!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen