Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 5x gordijnen combineren. Met jaloezieën, vitrage en meer!

5x gordijnen combineren. Met jaloezieën, vitrage en meer!

5x gordijnen combineren. Met jaloezieën, vitrage en meer!
7 min. leestijd

Twijfel je tussen gordijnen en een ander soort raambekleding? Maak het jezelf gemakkelijk en kies ze alle twee! Een combinatie van raambekleding creëert een luxe look. Bovendien profiteer je van extra voordelen door raamdecoratie te combineren! Elk type raambekleding kent immers zijn eigen unieke voordelen. In dit artikel geven we je vijf ideeën van mooie én praktische combinaties. Jaloezieën en gordijnen combineren bijvoorbeeld. Of misschien zijn gordijnen en vitrage meer jouw ding. Lees snel verder en laat je inspireren!


Populaire opties om gordijnen mee te combineren


Waarom raamdecoratie combineren?

Elk type raamdecoratie heeft unieke eigenschappen. Toch zijn er ook universele voordelen van gordijnen combineren met andere raamdecoratie. We noemen de twee belangrijkste. Een praktisch én een esthetisch voordeel.

Optimale controle over lichtinval en privacy

Door niet één, maar twee soorten raamdecoratie te kiezen ben je niet beperkt tot één transparantie. Zo heb je meer controle over lichtinval. Kies bijvoorbeeld een lichtdoorlatende stof voor raamdecoratie A. Deze gebruik je overdag. Zo komt er wel daglicht binnen, maar wordt inkijk beperkt. Voor raamdecoratie B kies je een verduisterende stof. Deze sluit je alleen ‘s avonds. Zo geniet je ook ‘s avonds van privacy.

Luxe uitstraling

Naast nuttig is het combineren van raamdecoratie ook onwijs sfeervol! De verschillende lagen creëren volume. Die extra volume straalt luxe uit. Het combineren van raambekleding stamt al uit de Victoriaanse tijd. Een tijdperk waarin pronken de norm was. More is more!

Welke raamdecoratie combineren?

Wil je ook gordijnen combineren? Maar weet je nog niet met welke andere raambekleding? Hieronder geven we je een vijftal suggesties!

Gordijnen en vitrage combineren raamdecoratie donkere woonkamer modernModerne woonkamer witte vitrage en overgordijnen avond overdag lichtinval woonkamer
Boven: Vitrage met gordijnen.

1. Gordijnen en vitrage

De meest klassieke combinatie is die van vitrage en overgordijnen. Vroeger waren gordijnen de voor de hand liggende keuze. Er was nu eenmaal weinig bekend over andere vormen van raambekleding. Dus wilde je met lichtinval spelen? Dan was je aangewezen op deze combinatie. Deze combinatie past dan ook goed bij klassieke interieurs. Wil je overdag alleen het harde licht filteren? Sluit dan alleen de vitrages. Heb je ‘s avonds juist meer behoefte aan privacy? Trek dan ook de verduisterende gordijnen dicht. Naast het reguleren van lichtinval, heeft deze combinatie ook een isolerende functie. Tussen de twee lagen stof bevindt zich stilstaande lucht. Dit houdt zowel warmte als kou tegen. In een klassiek interieur kiest men meestal voor witte vitrage en een neutrale kleur gordijnen. Wie durft kan ook voor eclectische kleurencombinaties gaan. Aubergine en petrol bijvoorbeeld. Of creëer een ton sur ton effect. Wat dacht je van verschillende tinten groen, blauw of rood?

Vouwgordijnen met overgordijnen blauwe gordijnen ton sur ton raamdecoratie combinerenHotel chique interieur vouwgordijnen met overgordijnen oudroze gordijnen combineren raamdecoratie groene fluwelen stoelen
Boven: Overgordijnen en vouwgordijnen.

2. Vouwgordijnen met overgordijnen

Dol op gordijnen? Maar vind je overgordijnen met vitrage te ‘truttig’? Ga dan voor een combinatie van een vouwgordijn met overgordijn. Overgordijnen bewegen opzij, terwijl vouwgordijnen juist op en neer bewegen. Dit verschil in richting creëert een speels effect. Tegelijkertijd oogt ook deze combinatie erg chique. Ook vouwgordijnen zijn namelijk typerend voor klassieke en landelijke interieurs. Meestal kiest men transparante vouwgordijnen voor overdag en dikke overgordijnen voor de avond. Ook in dit geval wordt meestal gekozen voor neutrale kleuren. Maar ook vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Waaghalzen kunnen dus ook kiezen voor meer verrassende kleurencombinaties. Een exacte match is ook mogelijk. Onze vouwgordijnen zijn namelijk beschikbaar in exact dezelfde stoffen als onze gordijnen.

Landelijk interieur witte houten jaloezieën en gordijnen combineren rotan stoelen rieten kist open haard wit interieurHouten jaloezieën en gordijnen combineren bruine leren vlinderstoel
Boven: Jaloezieën en gordijnen combineren.

3. Houten jaloezieën en gordijnen combineren

De populairste raambekleding van het moment is de houten jaloezie. Begrijpelijk, want ze bieden veel controle over privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen namelijk niet alleen kantelen, maar ook op- en neerhalen. Bovendien staan ze vanwege de vele afwerking- en kleuropties in ieder interieur. Heb je een modern interieur? Ga dan voor gladde witte of zwarte houten jaloezieën. In een industrieel interieur staat een donkere houtkleur met grove ladderband juist geweldig. Heb je kleine kinderen? Dan weet je dat een ongelukje soms in een klein hoekje zit. Denk aan de inhoud van een drinkbeker die tegen de raamdecoratie aan klotst. Of modder uit de plantenbak die door de hele woning wordt verspreid. Met PVC jaloezieën is dit geen probleem. Dit materiaal is namelijk vocht- en vuilbestendig. Houten jaloezieën kennen dus bijna alleen maar voordelen. Het enige negatieve aspect is dat jaloezieën nooit volledig verduisteren. Er zal altijd een klein beetje licht langs de lamellen kruipen. De oplossing? Jaloezieen en gordijnen combineren!

Plisse gordijnen en overgordijnen industrieel interieur hoge ramen gordijnen combineren raamdecoratieOud roze plisse gordijnen en overgordijnen slaapkamer gordijnen combineren verduisteren
Boven: Plisse gordijnen en overgordijnen.

4. Plisse gordijnen en overgordijnen

Ook plisségordijnen winnen de laatste jaren flink aan populariteit. Dit type raamdecoratie kent dan ook vele voordelen. Allereerst biedt het veel opties qua inkijk en lichtinval. Zeker wanneer je kiest voor plisségordijnen Top Down Bottom Up. Dit wil zeggen dat jet het gordijn zowel van boven als beneden kan openen. Open je het gordijn alleen aan de bovenkant? Dan komt er wel veel daglicht binnen, maar zien de buren je niet zitten. Ideaal! Het plisségordijn gebruik je dus vooral overdag. Kies daarom voor een lichtdoorlatende variant. Wil je ‘s avonds meer privacy? Dan is de combinatie met een verduisterend overgordijn de perfecte oplossing. Kies je voor dubbele plisségordijnen? Dan geniet je van een extra voordeel: Isolatie. De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof werkt namelijk warmtewerend. Vergelijkbaar met gordijnen! Ook bij plisségordijnen heb je ruime keuze uit kleur- en stofsoorten. Kies één van de vele tinten zwart, wit en beige. Of maak juist een statement met groen, geel of blauw. Heb je een landelijk interieur? Dan zijn linnenlook plisségordijnen van Verano een prachtige keuze! Wie durft kan zelfs voor een printje kiezen.

Zonwerend rolgordijn met gordijn combineren slaapkamer verduisterende raamdecoratieWit rolgordijn met gordijn combineren woonkamer transparante vitrage zwart wit wonen
Boven: Rolgordijnen en gordijnen.

5. Rolgordijn met gordijn

Tot slot bestaat er ook nog de combinatie van rolgordijnen en inbetween gordijnen. In dit geval gebruik je de gordijnen juist overdag in plaats van ‘s avonds. Het rolgordijn is daarentegen bedoeld om ‘s avonds meer privacy te bieden. De combinatie van rolgordijnen en gordijnen zien we ook veel in slaapkamers. In deze ruimte wordt meestal gekozen voor een rolgordijn met overgordijn. Beide in een verduisterende stof. De combinatie van twee verduisterende soorten raamdecoratie zorgt voor optimale verduistering. Licht kan namelijk langs de zijkanten van verduisterende rolgordijnen glippen. Hetzelfde geldt voor het midden waar twee gordijn delen elkaar ontmoeten. Door raamdecoratie te combineren dicht je deze ‘lichtkloven’. Onze rolgordijnen zijn verkrijgbaar in een breed kleurenspectrum. Ook qua dessins is er veel mogelijk. Denk aan geometrische patronen en botanische taferelen. Een combinatie van effen gordijnen met geprinte rolgordijnen is dus ook een optie.

Gratis kleurstalen

Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we. Daarom bestel je bij ons eenvoudig en snel gratis kleurstalen. Meestal worden deze nog dezelfde dag verstuurd! Ook een bezoek aan de showroom in Leeuwarden is natuurlijk mogelijk!

Meer inspiratie

Zit je nog volop in de oriëntatiefase? En kan je wel wat meer inspiratie gebruiken? Volg ons dan op onze diverse social media kanalen. Zo posten we dagelijks op Facebook en Instagram. Ook op Pinterest zijn we zeer actief! Tot slot delen we regelmatig tips en ideeën in onze nieuwsbrief. Bovendien ben je als nieuwsbriefabonnee als allereerst op de hoogte van onze acties!

Heb je toch nog vragen over gordijnen combineren? Bel of mail gerust. Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers staan je graag te woord! Ook voor andere vragen mag je natuurlijk altijd contact opnemen.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen