Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Top 3 raambekleding zolder slaapkamer of kantoor

Top 3 raambekleding zolder slaapkamer of kantoor

Top 3 raambekleding zolder slaapkamer of kantoor
7 min. leestijd

De zolder is allang geen opslagplaats meer. Steeds vaker wordt de zolder omgetoverd tot slaapkamer. Ideaal wanneer je een groot gezin hebt en iedereen een eigen kamer wil. Tijdens de coronacrisis werd ook een kantoor op zolder razend populair. Wil jij ook graag een kamer op zolder maken? Dan mag de juiste raambekleding niet ontbreken. Of je nu kiest voor een zolder slaapkamer, een werkkamer op zolder of alletwee! In dit artikel geven we je een aantal suggesties. Van zolder gordijnen tot jaloezieën!


Populaire raambekleding voor zolders


Waarom raambekleding op zolder?

Eén van de eerste stappen bij het zolderkamer inrichten is het plaatsen van een dakraam of dakkapel (indien nog niet aanwezig). Van een ‘donker hol’ wordt immers niemand blij. Een logische volgende stap is dan de raambekleding. Raamdecoratie doet veel voor de sfeer van een kamer. Daarnaast heeft het nog twee zeer belangrijke functies: Het reguleren van de lichtinval en de temperatuur.

Lichtinval

Licht op zolder is fijn. Zeker als je een zolder kantoor hebt. Je wil toch niet de hele dag in het donker zitten? Toch kan de zon ook best hinderlijk zijn. Als deze op je beeldscherm schijnt bijvoorbeeld. Met de juiste raambekleding krijg je wel daglicht binnen, maar weer je de scherpte van de zon. Wil je graag een zolder slaapkamer maken? Dan is controle over lichtinval nog belangrijker. In een donkere ruimte maakt je lichaam namelijk meer melatonine aan. Dit slaaphormoon zorgt ervoor dat je - juist ja - sneller in slaap valt. Verduisterende raamdecoratie is dan ook essentieel als je een slaapkamer op zolder hebt.

Temperatuur

Met raambekleding reguleer je niet alleen de lichtinval. Ook op de temperatuur heeft raambekleding invloed. Wil je een kamer op zolder maken? Houd dan zeker rekening met hitte. Aangezien warme lucht stijgt en een zolderkamer zich op het hoogste punt bevindt, kan het flink opwarmen. Slapen of werken in een warme omgeving is geen pretje. Gelukkig zijn er meerdere manieren om zolder hitte te voorkomen. De goedkoopste oplossing is raambekleding aan de binnenkant. Je zolder koel houden kan ook door raambekleding aan de buitenkant te plaatsen. Zo wordt de hitte al tegengehouden voor het glas bereikt wordt. Screens of rolluiken bijvoorbeeld. Speciaal voor VELUX® dakramen is er de originele VELUX® buitenzonwering (een screen) en het originele VELUX® rolluik. De zolder koelen kan ook door een airco op zolder te plaatsen. Echter is een zolder airco wel kostbaar. Zowel in de aanschaf als op de energierekening. Probeer daarom eerst of binnen- en buitenzonwering voldoende is.

Zolder slaapkamer raambekleding

Wil je een kamer op zolder maken om te slapen? Dan is het van belang dat de raambekleding goed verduistert. Onderstaande opties zijn verduisterend én geschikt voor dakramen. Deze tips gelden uiteraard iedere slaapkamer schuin dak. Ook als deze zich niet op zolder bevindt.

Zolderkamer inspiratie VELUX verduisterende plisségordijnen dakraam raambekleding zolder slaapkamerVELUX verduisterend rolgordijn zolder slaapkamer schuin dak raambekleding
Links: Zolderkamer inspiratie met VELUX verduisterende plisségordijnen van @hoff.van.saar. Rechts: VELUX verduisterende rolgordijnen.

Verduisterend rolgordijn zolder

De bekendste oplossing is het zolder rolgordijn. Dankzij het eenvoudige design en talloze kleuropties passen rolgordijnen bij ieder interieur. Een dakraam rolgordijn biedt meer verduistering dan een regulier rolgordijn. Dit omdat het rolgordijn in een frame met zijgeleidingsprofielen geplaatst is. Zo komt er minder licht langs de zijkanten naar binnen. Bovendien is het rolgordijn de goedkoopste oplossing. Zeker wanneer je kiest voor ons huismerk zolder dakraam rolgordijn. Deze is een stuk voordeliger dan de dakraamrolgordijnen van de bekende merken, maar sluit wel perfect aan. Bovendien is de kwaliteit uitstekend. Toch liever originele VELUX® verduisterende rolgordijnen? Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kopen grootschalig en rechtstreeks in vanuit de fabriek. Hierdoor kunnen we standaard 20% korting op 100% originele VELUX® raambekleding geven.

Verduisterend duo plisségordijn

Ook duo verduisterende plisségordijnen zijn een goede optie. Het materiaal - stof - zorgt voor een warme uitstraling. Tegelijkertijd oogt een plisségordijn heel strak vanwege de symmetrische vouwen. Ook plisségordijnen zijn daarom geschikt voor vele woonstijlen. Maar één van de belangrijkste redenen om voor dubbele plisségordijnen te kiezen is de warmtewerende werking. De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof werkt namelijk isolerend. Dat wil zeggen dat ‘s zomers de warmte wordt tegengehouden en ‘s winters de kou. In principe is elke vorm van raambekleding isolerend, maar in de mate van isolatie zitten wel grote verschillen. Het duo plisségordijn staat met stip op één. Geen overbodige luxe voor zolderkamers! Wij bieden verduisterende dakraam plisségordijnen van Verano en VELUX® aan. Het VELUX® plisségordijn kent twee grote voordelen ten opzichte van de Verano dakraam plissés. Allereerst heb je alleen je dakraam type en maatcode nodig. Meten hoeft dus niet. Daarnaast is het VELUX® plisségordijn top down - bottom up: Het gordijn kan aan beide zijden geopend worden.

Verduisterende raambekleding dakkapel

Heb je een zolder slaapkamer met dakkapel? Dan heb je nog meer keuze. Aangezien de raambekleding niet schuin hangt, is zijgeleiding geen vereiste. In dit geval zijn ook verduisterende gordijnen zeer geschikt. Voor extra verduistering kan je er zelfs voor kiezen om je gordijnen te combineren met andere raamdecoratie. Lees ons blog over raambekleding dakkapel voor meer ideeën. 

Werkkamer zolder raambekleding

Wil je juist een werkplek op zolder creëren? Dan is verduisterende raambekleding niet wenselijk. Kies in plaats daarvan voor lichtdoorlatende raamdecoratie. Zo geniet je wel van daglicht, maar heb je geen last van irritante schittering op je beeldscherm. Ook de temperatuurregulerende werking van raambekleding is natuurlijk erg fijn als je van plan bent de hele dag op zolder te werken. Onderstaande opties zijn lichtdoorlatend én geschikt voor dakramen.

Zolder kantoor plissé gordijnen zolder raambekleding dakraamVELUX dakraam raambekleding zolder werkkamer inspiratie
Links: Plissé gordijnen zolder kantoor. Rechts: Dakramen met VELUX vouwgordijnen.

Rolgordijnen

Ook voor een zolder werkkamer zijn zonwerende rolgordijnen geschikt. Kies in dit geval juist voor een lichtdoorlatende variant. Dit type rolgordijn verzacht het licht, maar blokkeert het niet. Ook lichtdoorlatende rolgordijnen zijn verkrijgbaar in een breed kleurenspectrum. Ga voor ons eigen label dakraam rolgordijn of een origineel VELUX® rolgordijn.

Plisségordijnen

Liever een plisségordijn? Ook dat kan. Kies voor een lichtdoorlatende variant op je zolder werkplek. Aangezien verduistering geen must is, kan je ook voor een enkel plisségordijn van Verano kiezen. Echter raden wij voor zolderkamers altijd de dubbele variant aan. Dit vanwege de isolerende werking. Aangezien het op zolderkamers zowel erg koud als erg heet kan worden, is dit een zeer wenselijke eigenschap. Kies voor een origineel VELUX® plisségordijn of een Verano lichtkoepel duo plisségordijn (deze is tevens geschikt voor dakramen).

Jaloezieën

Voor optimale controle over lichtinval kies je voor jaloezieën. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. De dakraam jaloezieën van VELUX® hebben onzichtbare koorden. Bedienen gaat middels een schuifje aan de zijkant. Je hebt dus geen last van bungelende koorden.

Lichtdoorlatende raamdecoratie dakkapel

Heb je een zolder met dakkapel? Dan heb je nog een paar extra mogelijkheden: De raamdecoratie hangt immers niet schuin, dus ben je niet beperkt tot raamdecoratie met zijgeleiding. Naast eerder genoemde opties, zijn ook vouwgordijnen, gordijnen en houten jaloezieën mogelijk.

Bonustip: Wist je dat VELUX® ook horren voor dakramen heeft? Zeker wanneer je van plan bent om te slapen op zolder is dit een must. Je wilt immers niet wakker liggen van zoemende muggen! 🦟

Heb je toch nog vragen over zolder raamdecoratie? Bel of mail gerust. Onze enthousiaste medewerkers beantwoorden graag jouw vragen. Of je nu raamdecoratie voor jouw zolder slaapkamer, kantoor of een totaal andere kamer zoekt. Wil je de producten eerst in het echt zien?

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen