Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Rolluiken en brand: Tips voor extra brandveiligheid

Rolluiken en brand: Tips voor extra brandveiligheid

Rolluiken en brand: Tips voor extra brandveiligheid
7 min. leestijd

Rolluiken kennen vele voordelen. Ze isoleren, verduisteren en dempen geluid. Ook werken ze inbraakvertragend. Hoe fijn dat laatste voordeel ook is, het baart sommige mensen ook zorgen. Je wilt immers wel dat de brandweer in noodgevallen binnen kan komen. En natuurlijk wil je zelf kunnen ontsnappen. Hoe het precies zit met rolluiken en brand? En wat je kan doen om de brandveiligheid te vergroten? Dat leggen we je in dit artikel haarfijn uit!


Populaire rolluiken


Inbraakwerend en inbraakvertragend

Allereerst is het goed om te weten dat rolluiken voor particulieren - oftewel de meeste rolluiken die je bij ons bestelt - inbraakvertragend zijn. Dat is iets anders dan inbraakwerend. Inbraakvertragend betekent dat je het rolluik wel degelijk kunt forceren. Het kost alleen tijd en maakt een hele hoop lawaai. Dit schrikt de meeste gelegenheidsdieven af. Zelf de rolluiken openen bij brand is dus wel mogelijk. Natuurlijk is het daarbij wel van belang dat de ramen naar binnen toe openen. Bij de meeste nieuwe ramen - zoals draai kiepramen - is dit gelukkig wel het geval. De voordeur opent overigens altijd naar binnen toe.

Rolluiken voordeur, mag dat?

Een rolluik voor de voordeur kent vele voordelen. Allereerst is de voordeur vaak een bron van tocht. Zeker wanneer er ook een brievenbus aanwezig is. Een rolluik kan dan voor de nodige isolatie zorgen. Bovendien proberen inbrekers meestal via deuren binnen te komen. Een rolluik voor de voordeur werkt dus afschrikwekkend voor inbrekers.

Tegelijkertijd is de voordeur de meest voor de hand liggende vluchtroute in geval van brand. Rolluiken voor de voordeur zijn wel toegestaan, maar worden om deze reden wel afgeraden door de brandweer. Wil je toch graag een rolluik voor je voordeur? Kies dan voor een rolluik op zonne-energie en/of een rolluik in combinatie met slimme rookmelders. Verderop in dit artikel wijden we hier verder over uit.

Handmatige of elektrische rolluiken bij brand?

Vaak wordt gedacht dat handmatige rolluiken veiliger zijn bij brand. Dit is echter niet per definitie het geval. De canvas bedieningsband kan namelijk makkelijk doorbranden. Een groot formaat rolluik is bovendien best zwaar om zelf op te takelen. Elektrische rolluiken kennen echter ook een risico. De meeste woningbranden ontstaan door kortsluiting. Bij kortsluiting valt de stroom uit waardoor de bediening van elektrische rolluiken niet langer werkt. Gelukkig zijn er wel manieren om de brandveiligheid bij rolluiken te vergroten: Kies voor rolluiken op zonne-energie en slimme rookmelders.

Tip: Rolluiken op zonne energie

Kies je voor solar rolluiken? Dan is het rolluik niet aangesloten op het stroomnet, maar op een ingebouwde accu. Daardoor werken rolluiken op zonne-energie ook wanneer er een noodgeval is. Bij brand of een stroomstoring bijvoorbeeld. Wel zo’n veilig idee!

Je moet natuurlijk wel nog zelf op de knop drukken of een commando - zoals ‘Hé Google, open de rolluiken’ - afgeven en wachten tot het rolluik is opgerold. Het is belangrijk om te beseffen dat deze handelingen enkele seconden in beslag kunnen nemen. Aangezien brand zich snel kan verspreiden, is het raadzaam om ook te investeren in slimme rookmelders. Zie hieronder voor meer informatie.

Tip: Slimme rookmelders

Wil je geen kostbare vluchttijd verspillen aan het indrukken van knoppen of uitspreken van commando’s? Kies dan voor een combinatie van rolluiken en slimme rookmelders. Hier is hoe het werkt: wanneer de rookmelder afgaat, worden de rolluiken automatisch geopend. Je kunt zelfs instellen dat alle verlichting direct inschakelt, waardoor een veilige vluchtroute wordt gecreëerd. Dit bespaart kostbare tijd die je anders zou verspillen aan het zelf openen van de rolluiken.

Bovendien zijn rookmelders vanaf 1 juli 2022 sowieso verplicht in je huis. Dus waarom kies je dan niet meteen voor een slimme variant? Er zijn verschillende slimme rookmelders verkrijgbaar, maar voor de meest naadloze verbinding is het raadzaam om rolluiken te kiezen met een Somfy io motor, gecombineerd met de Somfy slimme rookmelder io. Doordat beide producten hetzelfde protocol volgen, is de verbinding optimaal. Houd er echter wel rekening mee dat je voor het instellen van scenario's een Somfy Tahoma Switch nodig hebt.

Verano solar rolluiken en screens op zonne energie hoekhuis
Links: Demonstratie van Somfy io slimme rookmelder. Rechts: Solar screens en rolluiken met zonnepanelen.

Extra tips om de brandveiligheid te vergroten

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat de kans op woningbrand zo klein mogelijk is. Daarvoor is het goed om te weten hoe een woningbrand meestal ontstaat. We noemen drie veel voorkomende oorzaken.

Voorkom brand door stof en hitte

Brand komt het vaakst voor door elektrische apparaten. De oorzaak is meestal een combinatie van stof en hitte. Daarom is het van groot belang om na iedere droogbeurt het pluizenfilter van de droger schoon te maken. Helaas wordt hier vaak te nonchalant mee omgegaan. Daardoor blijft brand als gevolg van drogers de meest voorkomende oorzaak van brand.

Laad apparaten niet onnodig lang op

Ook opladers zijn vaak de oorzaak van brandincidenten, zo waarschuwen instanties. Wanneer een apparaat te lang aan de lader blijft hangen, kan het warm worden en brand veroorzaken. Het is dus essentieel om je apparaat direct van de lader te halen zodra het volledig is opgeladen. Het wordt daarom sterk afgeraden om apparaten 's nachts op te laden, omdat ze dan onnodig lang aan de lader blijven hangen. Zorg er ook voor dat je de opladers uit het stopcontact haalt wanneer er niets wordt opgeladen. Dit geldt niet alleen voor je telefoon, tablet en laptop, maar ook voor de accu van je elektrische fiets! E-bikes in de woonkamer stallen wordt dan ook sterk afgeraden door de brandweer.

Kaarsen en sigaretten

Vergeet ook de klassieke brand veroorzakers niet: Kaarsen en sigaretten. Laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Denk aan een kwispelende hondenstaart die per ongeluk de kaarsen van je salontafel mikt. Of aan nieuwsgierige kinderhandjes en kattenpootjes die kaarsen omtikken. Blaas daarom altijd de kaarsen uit als je de kamer verlaat. Leeg ook nooit zomaar een asbak in de prullenbak, maar spoel deze eerst uit onder de kraan. Zo weet je zeker dat er niks in de prullenbak ligt te smeulen.

Rolluiken met extra brandveiligheid bestellen

Ben je op zoek naar rolluiken en hecht je veel waarde aan brandveiligheid? Dan heeft Solano Wonen precies wat je nodig hebt! Binnen ons uitgebreide assortiment voordelige rolluiken bieden we ook extra brandveilige oplossingen aan. Zo zijn al onze rolluiken verkrijgbaar met een motor op zonne-energie. Of je nu voor een Heroal, Alutech of Verano rolluik gaat. Bovendien kan je bij elk type rolluik kiezen voor een Somfy IO motor. Zo kan je jouw rolluiken eenvoudig koppelen aan slimme Somfy io rookmelders. Zoals eerder gezegd dien je hiervoor wel in het bezit van een Somfy TaHoma Switch - tevens bij ons verkrijgbaar - te zijn. Stel jouw rolluiken op maat eenvoudig samen via onze webshop of breng een bezoek aan onze showroom!

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over rolluiken en brandveiligheid? Bel of mail gerust. Ons deskundige team staat je graag te woord!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen