Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Top 5 raambekleding kunststof kozijnen

Top 5 raambekleding kunststof kozijnen

Top 5 raambekleding kunststof kozijnen
9 min. leestijd

Kozijnen zijn kostbare producten. Logisch dat je er zuinig op bent! Zeker bij kunststof kozijnen is voorzichtigheid geboden. Ga je schroeven in kunststof? Dan zijn de gaatjes onherstelbaar. De vraag ‘kun je in kunststof kozijnen boren?’ kunnen we dus het best beantwoorden met ‘liever niet’. En waarom zou je ook? Er bestaat namelijk raamdecoratie voor kunststof kozijnen zonder boren. Daarmee loop je geen risico om jouw kostbare kozijnen te beschadigen. Lees verder en ontdek alle raambekleding voor kunststof kozijnen!

Optie 1: Verano® SmartFit frame met clips of magneten

Het SmartFit systeem van Verano® - ook wel PerfectFit genoemd - is een geliefde oplossing. Hierbij wordt de raamdecoratie in een frame geplaatst. Vervolgens kan je dit frame op twee manieren op het kozijn plaatsen. Om te beginnen kan je montageclips tussen het glas en rubber plaatsen waar je het frame vervolgens op klikt. Heeft je kozijn geen rubberen afdichting? Dan kan je ook kiezen voor een frame met magneetstrips. Door ook het kozijn van magneetstrips te voorzien, wordt het frame stevig tegen het raam aan getrokken.

SmartFit raamdecoratie op kunststof kozijnen ziet er niet alleen strak uit, maar biedt ook extra verduistering. Het vierkante profiel sluit de raamdecoratie namelijk aan alle zijden af, waardoor lichtspleten minimaal zijn.

Optie 2: KeJe raamdecoratie voor kunststof kozijnen magneet

De raamdecoratie van KeJe is vergelijkbaar met het Verano® SmartFit systeem. KeJe raamdecoratie zit altijd in een frame. Bij KeJe is er echter geen keuze tussen clips en magneten. De raambekleding van KeJe is altijd voorzien van magneetstrips. Er worden losse magneetstrips meegeleverd die je kunt plakken op kunststof kozijnen. Zo blijft het frame stevig zitten.

Dit frame zorgt niet alleen voor een naadloze afwerking, maar biedt ook het voordeel van optimale verduistering. KeJe raamdecoratie voor kunststof kozijnen sluit aan alle kanten nauw aan. Zo heb je weinig tot geen last van licht langs de zijkanten.

Optie 3: Plakprofielen

Heb je liever geen frame op je kozijn? Dan kan je ook kiezen voor plakprofielen. Dit zijn dunne plakstrips die aan weerszijden van het raam worden geplakt. Aan de uiteinden van deze strips plaats je voetjes. Tussen deze voetjes wordt een draad gespannen waarlangs de raambekleding omhoog en omlaag beweegt. Plakprofielen zijn beschikbaar voor geselecteerde raambekleding van Verano® en Luxaflex®. Bij Luxaflex® staat dit systeem bekend als TruFit®.

Hoewel plakprofielen voor een mooie luchtige uitstraling zorgen, raden we dit systeem wel af voor slaapkamers. Dit type raamdecoratie verduistert namelijk minder goed dan raambekleding in een frame. Een frame is immers aan alle zijden gesloten. Bij plakprofielen kan er nog licht langs de zijkanten schijnen. Dus wil je graag volledig verduisterende raamdecoratie voor kunststof kozijnen zonder boren? Dan is het raadzaam om te kiezen voor raambekleding in een frame.

Optie 4: Klemsteunen

Tenslotte kan je ook kiezen voor klemsteunen. Deze steunen klem je aan de boven- en onderkant van het raam vast. Vervolgens span je een koord tussen de koorden waarlangs de raamdecoratie omhoog en omlaag beweegt.

Evenals plakprofielen verduisteren klemsteunen minder goed dan raambekleding in een frame. Bovendien zijn klemsteunen relatief aanwezig. Dit is dan ook de reden dat de meeste mensen liever kiezen voor een ander type kunststof kozijnen raambekleding.

Luxaflex Trufit Duette Shades plisségordijnen zonder boren kunststof kozijnen draaikiepraam
Boven: Video en afbeelding van Luxaflex® kunststof kozijnen oplossing: Duette® Shades met TruFit® plakprofielen.

5 soorten raambekleding kunststof kozijnen zonder boren

Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van schroefloze raambekleding. Kies bijvoorbeeld voor rolgordijnen in een magnetisch frame of ga voor vouwgordijnen met klemsteunen.Hieronder vertellen we je welke raamdecoratie zonder boren geplaatst kan worden en met welk systeem.

Rolgordijn kunststof kozijn

Rolgordijnen zijn een uitstekende optie als je op zoek bent naar raambekleding voor kunststof kozijnen. Zowel Verano als KeJe bieden rolgordijnen voor kunststof kozijnen aan. Deze rolgordijnen zijn geïntegreerd in een frame dat stevig op het kozijn blijft zitten dankzij montageclips of magneetstrips. Het frame sluit de stof aan alle zijden af, wat zorgt voor extra verduistering. Toch is volledige verduistering niet mogelijk. De stof rolt namelijk achterlangs van de buis af, waardoor er een kleine opening ontstaat waar nog wat licht doorheen kan sijpelen.

Vanwege hun minimalistische design passen rolgordijnen bij iedere woonstijl. Bovendien zijn ze betaalbaar en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en transparanties. Het is dan ook begrijpelijk dat rolgordijnen het meest geliefde type raambekleding zijn.

Plisse gordijn kunststof kozijn

Ook plisségordijnen zijn erg geschikt als kunststof kozijnen zonwering. Er zijn verschillende manieren om plisségordijnen zonder boren te monteren. Allereerst kan je kiezen voor een plisségordijnen in een frame: Het Verano® SmartFit plisségordijn of de KeJe Splendid Pliss. Vooral in de slaapkamer raden we deze opties aan vanwege de optimale verduistering die het frame biedt. Voor een luchtigere uitstraling kun je ook kiezen voor Verano® plisségordijnen of Luxaflex® Duette® Shades met plakprofielen of klemsteunen.

Plisségordijnen bieden enorm veel controle over inkijk en lichtinval. Vooral als je kiest voor plisségordijnen Top Down Bottom Up. Dit wil zeggen dat je ze zowel van boven als beneden kunt openen. Bovendien hebben duo plisségordijnen een isolerend effect. De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof fungeert als een barrière tegen zowel kou als hitte.

Verano SmartFit duo plissé gordijn raamdecoratie voor draaikiepramen zonder boren
Links: Verano® SmartFit duo plisse gordijnen kunststof kozijnen. Rechts: Zo makkelijk plaats je een Verano® SmartFit product.

Aluminium jaloezieen kunststof kozijnen

Aluminium jaloezieën zijn eveneens geschikt als kunststof kozijn raamdecoratie. Aluminium jaloezieen op kunststof kozijnen monteren kan op vele manieren! Voor een luchtige look kan je kiezen voor Verano® of Luxaflex® aluminium jaloezieën met TruFit® plakprofielen of klemsteunen. Aluminium jaloezieën zijn ook verkrijgbaar in een frame die je met magneten of montageclips op het kozijn monteert: De Verano® SmartFit jaloezie of KeJe Latende. Tenslotte kan je ook kiezen voor de KeJe Lamella. Dit is een combinatie tussen shutters en jaloezieën in een magneetframe.

Met jaloezieën heb je eveneens veel controle over de hoeveelheid lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Bovendien zijn aluminium jaloezieën vochtbestendig en eenvoudig te reinigen. Ze zijn dan ook ideaal als je op zoek bent naar zonwering voor kunststof kozijnen in de keuken of badkamer.

Vouwgordijnen kunststof kozijnen

Je kunt ook vouwgordijnen op kunststof kozijnen bevestigen zonder boren. Dit kan enkel door gebruik te maken van klemsteunen. Andere schroefloze montage opties zijn helaas niet mogelijk.

Vouwgordijnen zijn echte sfeermakers! Voor iedere woonstijl is er wel een passende stof en kleur te vinden. Ga bijvoorbeeld voor linnen of velours vouwgordijnen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in diverse transparanties: variërend van vitrage vouwgordijnen tot verduisterende varianten.

Duo rolgordijn kunststof kozijn

Tot slot is het ook mogelijk om een duo rolgordijn zonder gaten op een kunststof kozijn te monteren. Dit kan alleen door te kiezen voor Luxaflex® Twist® rolgordijnen met klemsteunen. Duo rolgordijnen kunnen niet met plakprofielen, magneetstrips of montageclips bevestigd worden. 

Een duo rolgordijn bestaat uit twee lagen stof die langs elkaar rollen. Door de gekleurde laag over de transparante laag te rollen, creëer je meer verduistering en vermindert de inkijk. Wanneer je meer natuurlijk licht wilt, laat je de transparante laag vrij.

Samengevat

Er bestaan meerdere mogelijkheden om zonwering op kunststof kozijnen te bevestigen. Zo kun je magneetstrips of plakprofielen plakken op kunststof kozijnen, maar ook gebruik maken van montageclips of klemsteunen. Niet alle montage-opties zijn voor ieder type raambekleding beschikbaar. Onderstaande tabel biedt een handig overzicht van alle mogelijkheden per product.

Type raambekleding SmartFit optie KeJe optie Plakprofielen optie Klemsteunen optie
Rolgordijnen Ja Ja Nee Nee
Plisségordijnen Ja Ja Ja Ja
Aluminium jaloezieën  Ja Ja Ja Ja
Vouwgordijnen Nee Nee Nee Ja
Duo rolgordijnen Nee Nee Nee Ja

Verano Linee Shade duo plisségordijn met klemsteunen draai kiepraam raamdecoratie kunststof kozijnen keuken raambekledingKeJe Latende aluminium jaloezieen kunststof kozijnen oplossing zonder boren en schroeven
Links: Verano® SmartFit duo plisségordijn met klemsteunen. Rechts: KeJe raamdecoratie kunststof kozijnen.

Liever gordijnen?

Zijn de bovenstaande opties niet helemaal wat je zoekt en heb je liever gordijnen? Dat kan natuurlijk ook! Dat kan natuurlijk ook! Gordijnen monteer je op de muur of het plafond boven het kozijn, niet op het kozijn zelf. Houd er wel rekening mee dat je de gordijnen steeds opzij moet schuiven om het raam of de deur te openen. Dit in tegenstelling tot eerder genoemde opties. Lees ons blog over gordijnen voor kunststof kozijnen voor meer informatie.

Bestel gratis kleurstalen

Vind je het lastig om een stof of kleur te kiezen? Maak dan gebruik van onze gratis kleurstalenservice. Bestellen doe je eenvoudig online. Meestal heb je ze al de volgende werkdag in huis!

Bezoek de showroom

Natuurlijk ontvangen we je ook graag in onze grote showroom in Leeuwarden. Hier vind je onze complete assortiment onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je verhuis- of verbouwplannen hebt!

Heb je vragen over raambekleding voor kunststof kozijnen? Of wil je graag meer weten over een ander product? Bel of mail gerust. Ons deskundige medewerkers helpen je graag verder!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen