Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Keuzehulp: Overkapping dicht maken met glas, hout of screens?

Keuzehulp: Overkapping dicht maken met glas, hout of screens?

Keuzehulp: Overkapping dicht maken met glas, hout of screens?
6 min. leestijd

Heb je een overkapping? En overweeg om je deze dicht te maken? Goed plan! Een overkapping afsluiten heeft namelijk vele voordelen. Warmte blijft beter hangen en je zit beschut tegen regen en wind. Zo kan je het hele jaar door van het buitenleven genieten! Een overkapping dicht maken kan op verschillende manieren. Hieronder lichten we alle opties toe!


Populaire keuzes voor overkapping dichtmaken


Zijkant overkapping dichtmaken

We beginnen met de zijwanden. Meestal wordt hier gekozen voor een permanente optie. Doorgaans wordt immers alleen de voorkant als doorgang gebruikt. Een veranda zijwand dichtmaken kan op drie verschillende manieren: Met hout, glas/polycarbonaat en screens. Lees snel verder om de verschillen te ontdekken.

1. Zijkant overkapping dichtmaken met hout

De goedkoopste manier om de wanden van je veranda dicht te maken is met hout. Afhankelijk van de positie van je veranda kun je er zelfs voor kiezen om hiervoor de bestaande schutting te gebruiken. Dit bespaart je natuurlijk een hoop kosten. Is dit niet mogelijk? Dan kan je de zijkanten natuurlijk ook dicht (laten) maken met nieuwe houten planken. Let op: hoewel hout goedkoper is dan glas, is het minder duurzaam. Douglas hout gaat maximaal 30 jaar mee, terwijl aluminium minimaal 30 jaar meegaat.

2. Zijwand overkapping dichtmaken met glas of polycarbonaat

Een andere optie voor het permanent sluiten van de zijkant is een wand van glas of polycarbonaat: afdichting Serena V785. Door te kiezen voor een glazen zijkant profiteer je optimaal van lichtinval. Ook polycarbonaat overkappingen laten licht door, maar wel ietwat gefilterd t.o.v. glas. Wil je juist gefilterd licht en iets meer privacy? Kies dan voor opaal glas of polycarbonaat.  Met houten zijwanden wordt de lichtinval volledig geblokkeerd. Of je dit als een voor- of nadeel beschouwt is natuurlijk zeer persoonlijk.

3. Wand overkapping dichtmaken met screens

Tot slot kan je één of meer wanden van de overkapping ook met screens afsluiten. Dit is goedkoper dan een overkapping dicht maken met glas. Maar dat is niet de enige reden om voor screens te kiezen. Screens hebben het unieke voordeel dat ze fungeren als zonwering. Dit gaat niet op voor hout en zeker niet voor glas. Glas warmt immers alleen maar op. Bovendien zorgen screens voor ventilatie. Ideaal wanneer je wel een beetje beschutting zoekt, maar het contact met buiten wil behouden. Benieuwd welk type screen geschikt is voor overkappingen? Lees dan ons blog over veranda screens.

Verano Iseo aluminium overkapping zijkant dichtmaken met screen ideeën veranda afsluitenVerano Ledro aluminium overkapping met glazen schuifwanden zijwand veranda dichtmaken met hout schutting
Links: Voorbeeld aluminium overkapping zijkant dichtmaken met screen. Rechts: Voorbeeld zijwand veranda dichtmaken met hout bestaande schutting.

Voorkant veranda dichtmaken

Voor sommige mensen volstaat het om alleen de zijwanden dicht te maken. De meeste mensen geven echter de voorkeur aan een overkapping die je volledig af kan sluiten. Ook aan de voorkant dus. Dit is essentieel als je echt hele jaar rond van je overkapping wil genieten. Logischerwijs wil je de voorkant niet permanent afsluiten. Je moet er immers in en uit kunnen. Bovendien wil je de voorkant bij goed weer lekker open hebben. De voorkant van je veranda dichtmaken met hout is dan ook geen optie. Schuifwanden en screens wel! De voor- en nadelen benoemen we hieronder.

1. Overkapping dichtmaken met schuifdeuren

Allereerst kan je de voorkant van je terrasoverkapping dichtmaken met glazen schuifwanden. Dit is de meest voorkomende optie. Glazen overkappingen geven het geheel een mega moderne uitstraling. Wil je graag een landelijke look creëren? Dan is de Solano schuifpui van Verano een mooie optie. De handgrepen van de Solano schuifpui hebben namelijk een klassieke uitstraling. Ietwat verwarrend, maar deze schuifpui draagt toevallig dezelfde naam als ons bedrijf. In dit geval is ‘Solano’ dus de productnaam.

2. Afdak dichtmaken met lamellenwand

Ook schuifwand Nova is een optie: Een schuifwand met houten of aluminium lamellen. De gekantelde stand van de lamellen weert de scherpe zon, breekt de wind en vermindert inkijk. Een lamellenwand heeft een zeer exclusieve uitstraling. Vooral in combinatie met een lamellen overkapping heb je het gevoel op een luxe resort te verblijven. Schuifwanden met lamellen voorkomen bovendien dat het te heet wordt. De wanden kunnen immers ‘ademen’. Dit is dan ook meteen het nadeel: Met een lamellenwand sluit je je overkapping niet helemaal af. Dus wil je ook in de winter van je overkapping genieten? Dan is een lamellenwand niet de beste keuze.

3. Overkapping dichtmaken met screens

Tot slot kan je een terrasoverkapping dichtmaken met ritsscreens. Zoals eerder genoemd is de prijs een veelvoorkomende reden om voor screens te kiezen. Screens zijn namelijk goedkoper dan een glazen schuifwand of schuifpui. Bovendien weren screens de hitte en felheid van de zon. Ga je een veranda dichtmaken met glas? Dan wordt het juist warmer. Uiteraard schuif je de glazen wanden bij hitte open, maar in dat geval zit je alsnog in de blakende zon.

Verano Nova lamellenwand schuifwand met lamellen Arezzo lamellendak houten vlonder veranda witte aluminium terrasoverkappingHouten overkapping dichtmaken met screens voorbeeld veranda afsluiten
Links: Lamellenwand Nova. Rechts: Voorbeeld veranda dichtmaken met screens.

Overige keuzes m.b.t. overkappingen

Heb je nog geen overkapping? Dan is de manier waarop je jouw veranda dicht maken wil niet de enige keuze die je maakt. Eén van de eerste keuzes die je maakt is of je een overkapping aan huis of in de achtertuin wil. Daarnaast kan je kiezen uit een houten of aluminium overkapping. Tot slot dien je nog te besluiten of je voor een glas of polycarbonaat overkapping gaat. Gelukkig hebben we ook over deze onderwerpen handige blogs geschreven!

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog steeds met welk materiaal je jouw overkapping dicht maken wil? Glas, hout of screens? Of weet je überhaupt nog niet of je jouw overkapping dicht of open wil? Bel of mail gerust! Of bezoek onze grote showroom in Leeuwarden. Onze vakkundige en enthousiaste medewerkers helpen je graag verder!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen