Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Overkapping hout of aluminium? Alle voor- en nadelen ­čĹŹ­čĹÄ

Overkapping hout of aluminium? Alle voor- en nadelen ­čĹŹ­čĹÄ

Overkapping hout of aluminium? Alle voor- en nadelen ­čĹŹ­čĹÄ
6 min. leestijd

Iedereen kent wel iemand met een overkapping: Een collega, familielid, vriend of buurman. Terrasoverkappingen - ook wel verandaÔÇÖs genoemd - zijn razend populair! En niet zonder reden. Overkappingen kennen namelijk vele voordelen. Extra leefruimte en langer genieten van het buitenleven bijvoorbeeld. Wil jij ook graag een overkapping? Dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Ga je bijvoorbeeld voor een overkapping aan huis of heb je liever een vrijstaande veranda? Een andere belangrijke keuze is of je veranda hout of aluminium uitgevoerd wordt. Elk materiaal kent zijn eigen voor- en nadelen. In dit blog zetten we ze allemaal op een rijtje. Zo wordt de keuze voor een overkapping hout of aluminium een stuk eenvoudiger!


Populaire aluminium terrasoverkappingen


Aluminium overkapping

De profielen van aluminium overkappingen bestaan volledig uit - je raadt het al - aluminium. Deze profielen worden gepoedercoat. Dit kan een standaard RAL-kleur zijn of (tegen een meerprijs) een afwijkende RAL-kleur. Het dak van een aluminium overkapping bestaat doorgaans uit polycarbonaat of gehard glas. De meeste overkappingen worden standaard in polycarbonaat of glas uitgevoerd. Bij de Ledro kan je wel zelf kiezen. Een andere optie is het lamellendak: De Verano Arezzo. Hierbij wordt het dak gevormd door lamellen die openen en sluiten. Een aluminium overkapping kan tot slot worden uitgebreid met glazen schuifwanden, screens en verandazonwering.

Voordelen aluminium overkapping

Een aluminium overkapping kent een aantal unieke voordelen. Om te beginnen is aluminium onwijs sterk. Een aluminium overkapping kan dus wel tegen een stootje. Het is tevens een licht materiaal. Het grootste voordeel van een aluminium overkapping is de lange levensduur. De gemiddelde levensduur van een aluminium overkapping is langer dan 30 jaar. Aluminium is bovendien zeer onderhoudsarm. Het roest niet. Ook is aluminium goed bestand tegen hitte en UV. Een aluminium zal over de jaren weinig tot geen verkleuring vertonen. Bovendien hoef je niet bang te zijn voor schimmelvorming. Tot slot heeft een aluminium overkapping een moderne look. Dus heb jij een moderne tuininrichting? Dan past een aluminium veranda hier perfect bij!

Nadelen aluminium overkapping

Een aluminium overkapping kent slechts ├ę├ęn nadeel: Het is relatief duur. Doorgaans ben je voor een aluminium overkapping meer kwijt dan voor houten overkappingen. Daar staat wel tegenover dat aluminium een stuk langer meegaat. Uitgesmeerd over de jaren heen kan een aluminium overkapping dus zelfs goedkoper uitvallen. Eventueel kan ook de moderne look als een nadeel worden ervaren. Misschien komt dit wel helemaal niet overeen met jouw stijl. Dit is puur een kwestie van smaak.

Houten overkapping?

Zoals de naam al suggereert bestaat het frame van een houten overkapping uit hout. In sommige gevallen bestaat ook het dak uit hout. Het dak bestaat uit hout, glas of polycarbonaat. Wij leveren exclusief houten glazen en polycarbonaat overkappingen. Ook een houten overkapping kan worden afgesloten met screens en glazen (schuif)wanden.

Voordelen houten overkapping

Een houten overkapping straalt veel warmte en sfeer uit. Dit type overkapping gaat vooral goed samen met landelijke tuinen. Heb je snel last van veranderdrang? Dan is een houten overkapping ideaal. Deze kan je namelijk makkelijk overschilderen. Tot slot is een houten overkapping relatief goedkoop. Doorgaans kost een houten overkapping namelijk minder dan een aluminium overkapping. 

Nadelen houten overkapping

Hoewel een houten overkapping goedkoper is, gaat hout minder lang mee dan aluminium. Gemiddeld heeft een houten overkapping een levensduur van 30 jaar. Dit is echter zeer afhankelijk van het type hout en het onderhoud. Gelukkig zijn onze houten overkappingen gemaakt van douglas hout. Dit type hout is erg duurzaam en heeft relatief weinig onderhoud nodig. Daarnaast is een houten overkapping gevoeliger voor verkleuring dan een aluminium overkapping. Ook is hout een stuk zwaarder dan aluminium. Tot slot kan een houten overkapping gewoonweg niet je stijl zijn. Gaat jouw voorkeur uit naar een strakke moderne tuin? Dan past de warme uitstraling van een houten overkapping hier minder goed bij.

Verano Ledro terrasoverkapping aluminium of houten overkapping verandaHouten overkapping met glasprofielen
Links: Verano Ledro aluminium overkapping. Rechts: Voorbeeld houten overkapping.

Conclusie: Houten of aluminium veranda

Of je het best voor een aluminium of houten overkapping kiest is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren: Welke voordelen wegen voor jou het zwaarst? Om je te helpen zetten we alle voors en tegens overzichtelijk in een tabel.

Voordelen aluminium overkapping Nadelen aluminium overkapping Voordelen houten overkapping Nadelen houten overkapping
+ Sterk en licht - Relatief duur* + Sfeervolle warme uitstraling - Kortere levensduur (<30 jaar)
+ Lange levensduur (>30 jaar)   + Makkelijk overschilderen - Regelmatig onderhoud nodig
+ Onderhoudsarm   + Relatief goedkoop - Gevoeliger voor verkleuring
+ Goed bestand tegen verkleuring     - Minder bestand tegen schimmelvorming
+ Goed bestand tegen schimmelvorming     - Relatief zwaar
+ Moderne look      

 

*Aluminium gaat een stuk langer mee en is daarom over de jaren heen goedkoper.

Zoals je kunt zien kent de aluminium overkapping de meeste voordelen. Het enige nadeel is de relatief hoge prijs. Als je echter nagaat hoe lang een aluminium overkapping meegaat valt de aanschafprijs wel mee. Hout mag dan wel goedkoper zijn; aluminium heeft een veel langere levensduur. Omdat wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, bieden wij exclusief aluminium overkappingen aan.

Overige keuzemogelijkheden

Heb je besloten of je voor een houten of aluminium overkapping gaat? Top! Voor je kan bestellen dien je nog een aantal andere keuzes te maken. Heb je bijvoorbeeld al besloten of je overkapping aan huis of vrijstaand wordt? In ons blog over dit onderwerp vertellen we je alle voors en tegens. Zo ontdek je eenvoudig wat de beste plek voor jouw overkapping is. Wordt het een aluminium overkapping? Dan heb je de keuze tussen een glas of polycarbonaat overkapping. Beide dakmaterialen kennen hun eigen voor- en nadelen. Ook hier informeren we je middels een blog uitgebreid over. Benieuwd wat er nog meer mogelijk is op het gebied van waterdichte zonwering? Ook hiervoor verwijzen we je graag naar ons blog.

Zonneschermen terrasoverkappingen showroom Leeuwarden buitenzonwering Friesland

Contact & showroom

Twijfel je nog steeds of je jouw overkapping hout of aluminium laat uitvoeren? Bel of mail gerust! Of kom langs in onze grote showroom in Leeuwarden (gratis parkeren). Hier vind je ons complete assortiment onder ├ę├ęn dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal als je verhuis- of verbouwplannen hebt! Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers helpen je graag verder.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen