Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Overkapping aan huis of achtertuin? Alle voor- en nadelen!

Overkapping aan huis of achtertuin? Alle voor- en nadelen!

Overkapping aan huis of achtertuin? Alle voor- en nadelen!
7 min. leestijd

Met een terrasoverkapping geniet je langer van het buitenleven. Bovendien verhoogt een overkapping de waarde van je woning. Goed idee dus, zo’n terrasoverkapping! Bij de aanschaf van een terrasoverkapping kom je voor een aantal keuzes te staan. Zo beslis je of je liever glas of polycarbonaat dakplaten hebt. Ook over de plaatsing dien je na te denken: Wordt het een vrijstaande overkapping of een overkapping aan huis? Of je jouw overkapping wel of niet aan huis plaatst, hangt af van een aantal factoren. In dit blog helpen we je beslissen wat voor jouw overkapping de beste plek is!


Populaire terrasoverkappingen


Overkapping aan huis vast

De meest gekozen optie is een veranda aan huis vast. Ook wel veranda genoemd. Dit wil zeggen dat de overkapping op twee palen en de gevel steunt. Wil je graag een overkapping aan huis? Dan heb je verschillende opties. Zo kan je kiezen voor houten overkappingen, maar ook voor een aluminium overkappingen met glas of polycarbonaat dakplaten. Aluminium is een zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal. Bij Solano Wonen bieden we een drietal aluminium overkappingen aan huis aan: De Verano® Iseo, Ledro en Riva.

Voordelen overkapping aan huis

Een afdak aan huis kent een aantal unieke voordelen. We noemen er vijf!

1. Altijd droog inlopen

Zit je overkapping aan huis vast? Dan hoef je niet door je natte tuin heen te lopen om je overkapping te betreden. Bij een vrijstaande veranda is dit wel het geval. In de praktijk blijkt dit echt een reden te zijn om meer gebruik te maken van de overkapping.

2. Extra leefruimte

Met een overkapping direct aan huis creëer je een soort tuinkamer. De veranda is als het ware een verlengstuk van je huis. Je betreedt deze immers direct vanuit je woonkamer of keuken. 

3. Waardevermeerdering huis

Bovendien zorgt die extra leefruimte voor een meerwaarde van je huis. Met een overkapping investeer je dus niet alleen in je eigen woongenot, maar ook in je woningwaarde. Een win-win dus!

3. Extra isolatie

Plaats je een dichte overkapping aan huis? Een veranda aan huis met glas bijvoorbeeld? Dan werkt deze als een soort barrière. Dit is natuurlijk voordelig voor de energierekening. Extra isolatie betekent immers minder stoken. Geen overbodige luxe met de huidige gasprijzen!

4. Gevelbescherming

Een overkapping aan huis werkt niet alleen als een barrière tegen kou. Ook regen, hagel en andere weersinvloeden worden geweerd. Een overkapping zorgt dus voor plaatselijke bescherming van de gevel.

5. Dichtbij de keuken

Tot slot bevindt een overkapping aan huis zich dichtbij de keuken. Dit in tegenstelling tot een losstaande overkapping achterin de tuin. Dit scheelt aanzienlijk wanneer je veel heen en weer loopt met hapjes en drankjes. Dus ontvang je graag bezoek thuis? Dan is een overkapping aan huis vast waarschijnlijk praktischer.

Nadeel overkapping aan huis

Over de nadelen van een overkapping aan huis kunnen we kort zijn. We kunnen er namelijk slechts één noemen: Lichtverlies in huis. Een overkapping kan er voor zorgen dat het een stuk donkerder wordt in huis. De mate van lichtverlies is echter geheel afhankelijk van de keuzes die je maakt. Ga je voor een houten veranda aan huis? Dan is er sprake van een grote hoeveelheid lichtverlies. Hout blokkeert licht immers volledig. Wanneer je kiest voor opaal glas of een polycarbonaat overkapping ervaar je een beetje lichtverlies. Kies je voor een glazen overkapping aan huis? Dan is er helemaal geen sprake van lichtverlies!

Vrijstaande veranda Verano lamellendak Arezzo witte overkapping lamellenVerano Riva overkapping aan huis met glas zwarte aluminium veranda glazen schuifwanden
Links: Vrijstaande veranda lamellendak Arezzo. Rechts: Verano Riva overkapping aan huis met glas.

Vrijstaande terrasoverkapping

Een vrijstaande overkapping staat los in de tuin. Deze steunt dus niet deels op de gevel, maar heeft vier staanders. Je kunt zowel aluminium als houten overkappingen vrijstaand krijgen. Bij Solano bieden wij een drietal vrijstaande overkappingen aan: Een standaard en een luxe houten overkapping en een aluminium lamellendak.

Voordelen vrijstaande overkapping

Hoewel een overkapping aan huis vele voordelen kent, hebben ook vrijstaande overkappingen een aantal unieke voordelen. We noemen er vier!

1. Geen lichtverlies

Allereerst zal je met een vrijstaande overkapping nooit lichtverlies in huis ervaren. Dit in tegenstelling tot de meeste overkappingen aan huis. Alleen wanneer je een helder glazen afdak aan huis hebt, ervaar je geen lichtverlies.

2. Minder geluidsoverlast

Kijk je uit naar borrels tot in de late uurtjes? Dan is het wellicht een beter idee om voor een vrijstaande overkapping te kiezen. Dit in verband met eventuele geluidsoverlast. Wanneer de overkapping zich verder van de woning bevindt, zullen zowel buren als medebewoners minder snel hinder ondervinden.

3. Midden in de natuur

Kies je voor een losstaande overkapping met een open karakter? Oftewel met glas aan alle zijden? Dan heb je het gevoel midden in de natuur te zitten. Zeker wanneer er veel beplanting rondom de overkapping is.

4. Stijging woningwaarde

Ook een vrijstaande overkapping zorgt voor waardevermeerdering van je huis. Potentiële kopers zien dit namelijk als een groot pluspunt. Een (losstaande) overkapping zorgt dus niet alleen voor meer woongenot, maar ook voor meer woningwaarde.

Nadelen vrijstaande overkapping

Een overkapping aan huis kent een aantal unieke voordelen. Deze gelden niet voor een vrijstaande overkapping. Logischerwijs zijn dit dus meteen de nadelen van een losstaande overkapping. We benoemen ze nogmaals.

 

1. Natte voeten

Heeft het onlangs geregend? En bevindt je veranda zich niet aan huis? Dan zal je eerst een stuk over de natte tegels of graszoden moeten lopen. Indien je geen goede schoonloopmat hebt, kan dit voor een hoop viezigheid zorgen.

2. Ver van de keuken

Bevindt de keuken zich aan de voorkant van het huis? En staat de overkapping achterin de tuin? Dan ben je even onderweg als je drankjes of hapjes gaat halen. De eerste ronde is nog niet zo erg. Maar als je constant iets vergeet wordt het knap vervelend. Zit je met een grote groep? Dan zal je sowieso vaker heen en weer moeten lopen.

3. Gevel blijft onbeschermd

Een veranda aan huis heeft als extra voordeel dat de gevel plaatselijk beschermd wordt. Wanneer de overkapping zich los in de tuin bevindt, gaat dit voordeel natuurlijk niet op. Regen, hagel en wind hebben vrij spel.

4. Geen extra isolatie

Ook profiteer je met een losse overkapping niet van extra isolatie in huis. Een (afgesloten) veranda aan huis werkt als een soort barrière. De kou komt immers eerst tegen de veranda aan. Met een open terras zal de kou meteen tegen de gevel en tuindeuren aanslaan.

Verano lamellendak Arezzo witte overkapping lamellen zwembadVerano Iseo overkapping aan huis met polycarbonaat platen
Links: Lamellendak Arezzo. Rechts: Verano Iseo overkapping aan huis met polycarbonaat platen.

Beste plek overkapping

Of je jouw overkapping wel of niet aan huis plaatst hangt af van welke voordelen voor jou het zwaarst wegen. Om te bepalen wat de beste plek voor jouw overkapping is zetten we de voor- en nadelen overzichtelijk in de tabel hieronder.

Voordelen overkapping aan huis Nadelen overkapping aan huis Voordelen vrijstaande overkapping Nadelen vrijstaande overkapping
+ Altijd droog inlopen - Lichtverlies* + Geen lichtverlies - Natte voeten
+ Extra leefruimte   + Minder geluidsoverlast - Ver van de keuken
+ Stijging woningwaarde   + Midden in de natuur - Gevel blijft onbeschermd
+ Extra isolatie   + Stijging woningwaarde - Geen extra isolatie
+ Extra gevelbescherming      
+ Dichtbij de keuken      

*Met een helder glazen dak ervaar je geen lichtverlies.

Gouden combinatie

Wie het beste van beide werelden wil, kiest het best voor een glazen overkapping aan huis met zonwering. De toevoeging van verandazonwering elimineert namelijk het grote nadeel van glas: Onaangename hitte. Tegelijkertijd behoud je het grote voordeel van glas: Geen lichtverlies.

Twijfel je nog steeds of je een veranda aan huis of niet moet nemen? Bel of mail gerust! Of kom langs in onze grote showroom. Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers helpen je graag! Samen ontdekken we of jij het best voor een overkapping aan huis of in de achtertuin kiest.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen