Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Enkele of dubbele plooi? Alles over plooien in gordijnen!

Enkele of dubbele plooi? Alles over plooien in gordijnen!

Enkele of dubbele plooi? Alles over plooien in gordijnen!
6 min. leestijd

Ben je op zoek naar gordijnen? Dan kies je allereerst een stofsoort die je mooi én praktisch vindt. Vervolgens beslis je of je een geplooid gordijn wil. En zo ja, wat voor type plooi. Ga je voor een enkele of dubbele plooi? Of misschien zelfs voor een driedubbele of wave plooi? De vele mogelijkheden kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Zie jij door de plooien het bos niet meer? Geen zorgen. In dit artikel zetten we alle soorten voor je op een rij. Ook vertellen we welke stoffen het beste samen gaan met welke plooien.


Populaire gordijnstoffen


Gordijnen enkele plooi of dubbele plooi?

Gordijnen met plooien worden het vaakst gekozen. Een geplooid gordijn kan zowel aan een roede als aan een rail worden bevestigd. De meeste mensen kiezen voor gordijnen met enkele of dubbele plooi. De verschillen lichten we hieronder toe. Aan de hand van alle voor- en nadelen bedenk je welke optie voor jou de beste is.

Enkele plooi gordijnen

Veel mensen vragen zich af of je bij verduisterende gordijnen een enkele of dubbele plooi kiest. Voor gevoerde (zoals verduisterende) gordijnstoffen, is een enkele plooi de beste optie. Dit geldt ook voor zware stoffen. Velours gordijnen bijvoorbeeld. Het gordijn blijft bij dit type plooi namelijk het soepelst. Vraag je je af welke plooi bij linnen gordijnen het best is? Ook dan raden wij een enkele plooi aan. Linnen is namelijk net als velours een zware stof. Heb je gordijnen met print op het oog? Bijvoorbeeld voor de kinderkamer? Dan is een enkele plooi de beste optie. Dit omdat de afbeelding dan het duidelijkst is. Bovendien worden gordijnen voor de kinderkamer vaak gevoerd. In dat geval is een enkele plooi dus sowieso het meest geschikt. Tot slot is de enkele plooi in veel gevallen de voordeligste optie. Dit type plooi verbruikt namelijk de minste meters stof.

Vlinderplooi of dubbele plooi gordijnen

Een dubbele plooi wordt ook wel een vlinderplooi genoemd. Deze plooi zorgt voor een vollere uitstraling. We zien dan ook vooral vlinderplooi vitrage en inbetween gordijnen.  Een dubbele plooi is alleen geschikt voor soepele ongevoerde gordijnstoffen. Voor zware stoffen is deze plooi geen aanrader. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het gordijn te stug wordt. Bovendien krijg je bij het openschuiven een behoorlijk pakket stof. Zijn je gordijnen meer dan 200 cm hoog? Dan luidt het advies meestal om voor een dubbele plooi te gaan. Dit omdat het gordijn aan de onderkant bij een enkele plooi anders een te ruime slag krijgt.

Driedubbele plooi gordijnen

Tot slot kan je in de categorie plooigordijnen nog kiezen voor gordijnen met driedubbele plooi. Deze drieplooi geeft het gordijn veel volume. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Dit type plooi verbruikt meer stof dan andere varianten. Het is dan ook van belang dat de stof zeer soepel is. Houd er tevens rekening mee dat een gordijn met driedubbele plooi minder licht doorlaat dan een enkele of dubbele plooi. Zoek je gordijnen voor een hoge ruimte? Ga dan voor een dubbele of driedubbele plooi. Het gordijn valt dan tot de onderkant mooi golvend.

zeilringen gordijnen zonder plooien niet mooi inslagringen gordijn fluweel stoer groengeel wave gordijn golvende plooi strak modern verschillen plooien confectie A House of Happiness

Gordijnen zonder plooi

Vind je gordijnen met plooien niet mooi? Of wil je gewoon eens iets anders? Dan zijn er ook gordijnen zonder plooi: Wave plooi gordijnen of gordijnen met inslagringen. Houd er wel rekening mee dat deze varianten minder goed verduisteren. Er is namelijk altijd enige lichtinval aan de bovenkant. Voor slaapkamers zijn plooi gordijnen dus geschikter. Lees ons blog over raamdecoratie in de slaapkamer voor meer tips.

Gordijnen met inslagringen

Een andere optie is het gordijn met inslagringen. Ook wel zeilringen of gordijnringen genoemd. Dit type is geschikt voor alle stoffen. Zelfs voor velours en linnen! De ringen geven het gordijn een stoere uitstraling. Kies uit verschillende kleuren ringen voor een perfecte match bij jouw interieur. Gordijnen met inslagringen kunnen alleen aan gordijnroedes bevestigd worden. Houd er rekening mee dat de ringen goed om de roede passen. Zo kan het gordijn makkelijk open en dicht geschoven worden.

Gordijnen met wave plooi

Dit type gordijn heeft haar naam te danken aan het golvende effect aan de bovenzijde. Deze golven lopen heel regelmatig. Dit geeft het gordijn een strakke en moderne uitstraling. Wave plooien zijn geschikt voor elke stof. Of deze nu soepel valt of dik gevoerd is. Wave plooi gordijnen kunnen uitsluitend aan gordijnrails worden bevestigd. Deze plooi komt het beste tot zijn recht met kamerhoge gordijnen.

In een notendop

Verschillende stoffen vragen dus om verschillende plooien. De tabel hieronder biedt een handig overzicht van de mogelijkheden.

  Enkele plooi Dubbele plooi Driedubbele plooi Inslangringen Wave plooi
Gevoerde gordijnen X     X (let op: minder verduistering) X (let op: minder verduistering)
Zware stoffen X        
Soepele stoffen X X X X X
Gordijnen met print X     X X

Eenvoudig gordijnen op maat bestellen

Klaar om jouw gordijnen op maat te bestellen? Het aantal plooien voor gordijnen berekenen is niet nodig. Dit calculeert ons systeem namelijk automatisch. Het enige wat je hoeft door te geven is de breedte en lengte die het gordijn moet bekleden. Bekijk voor gedetailleerde informatie onze gordijnen meetinstructies. Twijfel je nog over de kleur? Of wil je de stof graag eerst voelen? Dat begrijpen we. Bij Solano Wonen vraag je eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden. Houd je brievenbus in de gaten!

Bezoek de showroom

Ook ben je van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden. Ontdek hier al onze producten onder één dak: Gordijnen, raamdecoratie, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal als je gaat verhuizen of verbouwen!

Heb je al een gordijnstof op het oog? Maar twijfel je nog over de plooi? Onze experts adviseren graag of je het beste voor bijvoorbeeld een enkele of dubbele plooi kan kiezen. Ook voor andere vragen over plooien in gordijnen kan je bij ons enthousiaste team terecht. Bel of mail gerust!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen