Bestrijd hooikoorts en muggen in de winter met horren
De korte broek mag nog even in de kast blijven liggen. Toch is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar! Zo gaat 1 januari 2022 de boeken in als de warmste nieuwjaarsdag ooit. In de Bilt werd namelijk een temperatuur van 13,1°C gemeten! Ter vergelijking: De gemiddelde temperatuur in januari is 3,4°C. Het uitblijven van een strenge winter scheelt enorm in de stookkosten. Toch heeft een warme winter ook nadelige gevolgen. Zo hebben we opeens last van muggen in de winter. Ook krijgen mensen al last van hooikoorts in de winter wanneer deze relatief zacht is. Hoe dat kan? En wat je er tegen kunt doen? Dat vertellen we je in dit blog. Hint: Het heeft iets te maken met horren!
Populaire insectenhorren
Muggen in huis winter
‘Waar zijn muggen in de winter?’, heb je je misschien weleens afgevraagd. Veel mensen gaan ervan uit dat muggen doodgaan in de winter. Tijdens een normale winter heb je immers geen last van muggen. Veel muggen gaan inderdaad dood in de winter. Dit heeft echter vooral met de levensspanne van een mug te maken. Een mug wordt namelijk maar een paar maanden oud. Een mug die vlak voor de winter geboren wordt, kan de winter dus overleven. Muggen overwinteren dan in gaten en kieren en gaan in winterslaap. Bij muggen wordt dit een diapauze genoemd. Stijgen de temperaturen? Dan ontwaken ze en gaan ze weer op zoek naar bloed. Zo kan het dus dat je muggen in de winter in huis aantreft. Met de volgende onvermijdelijke ergernissen: Slapeloze nachten en jeukende bulten. Gelukkig valt een winterse muggenplaag te voorkomen! Volg hiervoor de drie volgende adviezen op.
1. Plaats insectenhorren
Muggen in de winter bestrijden doe je het best met horren. Dit begint al in de zomer; wanneer de muggenoverlast op z’n hoogtepunt is. Door op dit moment al te zorgen dat ze niet binnen komen, voorkom je ook dat ze bij jouw thuis gaan overwinteren. Het is daarom van belang om elke ingang te blokkeren. Alle ramen en deuren dus. Gelukkig bestaat er voor elk(e) raam en deur een geschikte hor. We hebben zelfs geschikte horren voor draaikiepramen en schuifpui hordeuren! Heb je huisdieren? Lees dan ook eens ons blog over huisdier horren.
2. Dicht gaten en kieren
Zorg er bovendien voor dat je huis überhaupt een onaantrekkelijke plek is om te overwinteren. Door gaten en kieren te dichten bijvoorbeeld. Dit zijn namelijk populaire overwinterplekjes voor muggen. Niet alleen muggen houden zich graag schuil in naden en kieren. Ook andere insecten zoals zilvervisjes en oorwormen. Door gaten te dichten sla je dus meerdere ‘vliegen’ in één klap.
3. Voorkom stilstaand water
Zorg er tot slot voor dat er geen plasjes stilstaand water in en buiten je huis ontstaan. Lege bloempotten of een verstopte dakgoot bijvoorbeeld. Hierin leggen muggen namelijk eitjes en larven. Ook in deze levensfase kan een mug in de winter overleven. Heb je een vijver in de tuin? Overweeg dan om deze dicht te (laten) gooien. Een vijver fungeert namelijk letterlijk als een kweekvijver voor muggen. Ben je erg gehecht aan je vijver? Zorg dan dat je het probleem in ieder geval minimaliseert. Door er voldoende planten in te zetten bijvoorbeeld. Deze trekken namelijk muggeneters aan. Kikkers, salamanders en libellen bijvoorbeeld. Ook vissen lusten graag muggenlarven.
Hooikoorts winter
Door de relatief hoge temperaturen staan hazelaars en elzen vroeg in bloei. Ben jij gevoelig voor deze plant- en boomsoorten? Dan kan je hooikoortsklachten in de winter ontwikkelen. Het antwoord op de vraag ‘kan je hooikoorts hebben in de winter?’ luidt dus een volmondig ja. Toch hebben veel mensen niet door dat ze hooikoorts symptomen vertonen. Dit zijn immers veelal dezelfde symptomen als een verkoudheid. Een loopneus en prikkende ogen bijvoorbeeld. Je denkt wellicht dat je gewoon moet uitzieken, terwijl de klachten misschien wel met hooikoortstabletten te verhelpen zijn.
Pollenhorren
Ben je een zware hooikoortspatiënt? Dan zijn tabletten waarschijnlijk niet voldoende. Of misschien wil je simpelweg geen tabletten slikken. Voor beide situaties bestaat er een andere goede oplossing: Hooikoorts horren, oftewel horren met pollengaas. Dit gaas is fijner geweven dan regulier horrengaas. Bovendien is een hooikoorts hor voorzien van een coating waar pollen zich aan hechten. Wel frisse lucht, geen pollen en insecten dus! Pollengaas is verkrijgbaar voor zowel raamhorren als hordeuren. Lees ons blog over pollenhorren voor meer informatie.
Hor op maat bestellen
Maatwerk is bij horren van groot belang. Sluit de hor niet goed aan op je raam of deur? Dan loop je kans dat muggen en pollen alsnog hun weg naar binnen vinden. Dat wil je natuurlijk niet! Al onze horren worden daarom 100% op maat gemaakt. Met onze handige meetinstructies is het inmeten van horren op maat appeltje-eitje. Dit geldt ook voor het monteren. Laat je dit liever aan een professional over? Maak dan gebruik van onze meet- en montageservice. Met hun jarenlange ervaring hebben onze monteurs dit klusje binnen een mum van tijd geklaard!
Boven: Impressiebeelden van onze showroom.
Bezoek de showroom in Leeuwarden
Wil je de horren eerst in het echt zien? Dat kan! Door een bezoek te brengen aan onze grote showroom in Leeuwarden. Behalve horren, vind je hier ook onze overige producten: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken en screens. Ideaal wanneer je gaat verbouwen of verhuizen!
Heb je toch nog vragen over hooikoorts en muggen in de winter bestrijden met horren? Of wil je iets anders weten? Stel ze gerust! Je kunt ons bereiken via de mail of telefoon. Ons enthousiaste en deskundige team staat je graag te woord! Raadpleeg onze contactpagina voor meer informatie.