Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Hordeur katten: Wat is de beste keuze?

Hordeur katten: Wat is de beste keuze?

Hordeur katten: Wat is de beste keuze?
8 min. leestijd

Ben je op zoek naar een katten hordeur? Dan ben je hier aan het juiste adres! Allereerst is de gewenste functie van belang. Wil je jouw katten vrije doorgang geven? Of wil je de hor juist gebruiken om je katten binnen te houden? Beide wensen vereisen een ander type katten hor. In dit artikel focussen we ons eerst op hordeuren die de toegang verspreiden. Vervolgens doen we suggesties voor hordeuren waar katten juist in- en uit kunnen lopen.

Stevige hordeur katten binnenhouden

Ben je op zoek naar een katproof hordeur waar de kat niet doorheen komt? Dan is de scharnierende hordeur een goede keuze. Dit type hordeur wordt automatisch uitgevoerd met een schopplaat van 30 cm. Dit is een aluminium plaat aan de onderkant van de hordeur. ZoÔÇÖn schopplaat is ideaal om te voorkomen dat de kat zijn nagels in de hor zet of de hond zijn snuit erin drukt. Wil je een hogere schopplaat? Bijvoorbeeld omdat je een grote hond of kat hebt? Dat kan tegen een meerprijs. Extra zekerheid? Kies dan voor petscreen gaas. Ook wel petscreen genoemd. Dit is extra sterk honden en katten horgaas. Rolhordeuren zijn niet uitvoerbaar met petscreen gaas, waardoor deze stuk gekrabd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor pliss├ęhordeuren. Bovendien glippen veel katten onder de schakels door. De enige katten bestendige hordeur is dus de scharnierende hordeur met petscreen gaas.

Let op: De deur zelf mag dan wel 'ondoordringbaar' zijn, sommige huisdieren krijgen de deur t├│ch open. Deze sluit namelijk met een magneet. Een slim huisdier weet dus dat wanneer hij of zij kracht zet, de deur wel opengaat. Tip voor de handige doe-het-zelver: Monteer een haakje zoals je vaak bij toiletdeuren ziet. ­čŤá´ŞĆ

Scharnierende katten hordeur met kattenluik horgaas petscreen katproof horPlisse hordeur katten openslaande deuren katproof
Links: Scharnierende Hordeur. Rechts: Aurora pliss├ęhordeur.

3x hordeur voor katten die in- en uitlopen

Mogen jouw katten wel naar buiten? En heb je geen zin om de hele dag in dienst van je kat te staan? Dan zijn onderstaande type hordeuren geschikter.

1. Scharnierende hordeur met kattenluik

Ook om huisdieren w├ęl vrije doorgang te bieden is de scharnierende hordeur een optie. Maar dan m├ęt kattenluik! Het grote voordeel van deze oplossing is dat de meeste katten wel bekend zijn met een kattenluikje. De kans dat je kat zonder gemor door de hor gaat, is bij dit type hordeur dan ook het grootst. De Luxaflex scharnierende hordeur kan met kattenluikje geleverd worden. Deze optie is zichtbaar in het bestelmenu wanneer je een schopplaat van 400 mm kiest. Kies je voor een scharnierende hordeur van KeJe? Dan dien je het kattenluikje zelf in de schopplaat van de hor te monteren. Een dergelijk kattenluikje is verkrijgbaar via diverse webshops. Het nadeel van dit type hordeur is dat deze altijd zichtbaar is. In tegenstelling tot een rol- of pliss├ęhordeur schuif je ÔÇśm niet opzij in de cassette.

Voor- en nadelen op rij
+ Het gebruik van kattenluiken is voor de meeste katten bekend
+ Verkrijgbaar met petscreen gaas
+ Geen kieren waar insecten doorheen vliegen
+ Gemakkelijk open en dicht te doen
- Altijd zichtbaar

2. Plisse hordeur katten

Een geschikte hordeur voor katten ├ęn mensen is de Aurora Pliss├ęhordeur. De schakels zitten ÔÇślosÔÇÖ in de geleiders. Hierdoor kruipen veel katten er gewoon onderdoor. Of dit ook voor jouw kat geldt zal natuurlijk alleen de ervaring leren. Gelukkig zijn de meeste katten erg vindingrijk! Houd er wel rekening mee dat je de schakels vaak opnieuw in de rail moet plaatsen als je poezenbeest eronder door geglipt is. Geen zorgen. Dit is binnen een paar seconden gedaan. Ook is het niet schadelijk als de schakels zo nu en dan uit de geleiders springen. Een groot voordeel van de pliss├ęhordeur is allereerst het esthetische effect. Het volgens Japanse traditie gevouwen gaas oogt luxueus. Ook kan dit type hordeur gemakkelijk uit het zicht gehaald worden. Compleet ingevouwen is namelijk alleen de cassette zichtbaar. Wanneer je deze matcht met de kleur van het kozijn valt ook de cassette niet meer op. Een praktisch voordeel is dat een pliss├ęhordeur geen kieren heeft waar insecten alsnog doorheen vliegen. Dit in tegenstelling tot horlamellen. Tot slot kan je de hordeur op elke gewenste stand openen. Wil je met een dienblad naar buiten lopen? Dan open je de hordeur zo dat je er doorheen past. Wanneer je het dienblad hebt neergezet, doe je de hordeur snel weer dicht.

Tip: Weigert je kat om onder de pliss├ęhordeur door te kruipen? Open de hordeur dan op een kier en bedek de kier van binnen met een gordijn. Het gordijn maakt het voor insecten lastiger om door de kier naar binnen te vliegen. De kat kan dan langs het gordijn door de kier naar buiten.

Voor- en nadelen op rij
+ Katten kruipen er onderdoor
+ Het gevouwen gaas oogt luxueus
+ Ingevouwen is de hordeur nauwelijks zichtbaar
+ Geen kieren waar insecten doorheen vliegen
+ Kan op elke gewenste stand geopend worden
- De schakels moeten af en toe opnieuw in de rails geplaatst worden

Plisse hordeur katten hor huisdieren Horlamellen katten hordeur katproof horgaas
Links: Aurora Pliss├ęhordeur. Rechts: Horlamellen.

3. Lamellenhor

Tot slot is ook de lamellenhor een veelgekozen hor voor katten. De meeste katten bewegen zich moeiteloos langs de lamellen. Echter staat deze er tevens om bekend minder effectief te zijn tegen insecten. In de praktijk hangen de lamellen vaak gedraaid, wat insecten vrij spel geeft. Ook is een lamellenhor niet praktisch als je met een dienblad naar buiten loopt. Je kunt de lamellen immers niet opzij schuiven. Je zal dus altijd even iemand moeten vragen om de lamellen aan de kant te houden. Of je moet ruggelings naar buiten lopen. Niet ideaal dus! Tot slot vinden veel mensen horlamellen niet mooi. Al die losse strookjes kunnen rommelig ogen. Bovendien kan je horlamellen - in tegenstelling tot andere hordeuren - niet makkelijk ÔÇśverstoppenÔÇÖ. Een pliss├ę- of rolhordeur is volledig opgevouwen of opgerold nagenoeg onzichtbaar.

Voor- en nadelen op rij
+ Katten lopen makkelijk in en uit
- Lamellen kunnen draaien en insecten toegang geven
- Lastig in en uit lopen met volle handen
- Oogt rommelig
- Altijd in zicht

Katten hordeur openslaande deuren en schuifpui

Zoek je een hordeur voor je schuifpui of openslaande deuren? Dan zijn alleen pliss├ę- en rolhordeuren geschikt. Overige type hordeuren kunnen namelijk niet zo breed uitgevoerd worden. Dit geldt helaas ook voor de scharnierende hordeur. Deze hordeur gaat namelijk tot slechts 130 cm breed. Twee scharnierende hordeuren naast elkaar zijn geen goed idee. Er kan namelijk een kier ontstaan. Dus heb je openslaande deuren of een schuifpui en wil je een hor om je kat binnen te houden? Dan bestaat er helaas geen 100% betrouwbare oplossing.

Samengevat

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen. In onderstaande tabel zie je in ├ę├ęn oogopslag welke hordeur geschikt voor katten bij jou thuis is.

  Voordelen Nadelen
Geen doorgang    
Scharnierende hordeur

+ Met 1 of meerdere schopplaten
+ Optie petscreen gaas

- Altijd zichtbaar
- Niet geschikt voor openslaande deuren en schuifpuien
- Sommige huisdieren krijgen de deur toch open, omdat deze slechts met een magneet sluit. Tip voor doe-het-zelvers: Monteer een grendel zoals bij toiletdeuren.

Wel doorgang    
Horlamellen + Katten lopen makkelijk in en uit

- Lamellen kunnen draaien en insecten toegang geven
- Lastig in en uit lopen met volle handen
- Oogt rommelig
- Altijd in zicht

Pliss├ęhordeur

+ Katten kruipen er onderdoor
+ Het gevouwen gaas oogt luxueus
+ Ingevouwen is de hordeur nauwelijks zichtbaar
+ Geen kieren waar insecten doorheen vliegen
+ Kan op elke gewenste stand geopend worden
+ Geschikt voor openslaande deuren en schuifpuien

- De schakels moeten af en toe opnieuw in de rails geplaatst worden
Scharnierende hordeur

+ Het gebruik van kattenluiken is voor de meeste katten bekend
+ Optie petscreen gaas
+ Geen kieren waar insecten doorheen vliegen
+ Gemakkelijk open en dicht te doen

- Altijd zichtbaar
- Niet geschikt voor openslaande deuren en schuifpuien

Weet je ondanks bovenstaande uitleg niet welke katten hordeur geschikt is voor jouw poezenbeest? Bel of mail gerust. Misschien kunnen onze professionele medewerkers je helpen kiezen! Ook heten we je van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen