Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Hooikoorts? Sla twee vliegen in één klap met een pollenhor!

Hooikoorts? Sla twee vliegen in één klap met een pollenhor!

Hooikoorts? Sla twee vliegen in één klap met een pollenhor!
7 min. leestijd

Hoera, de lente is begonnen! En daarmee - HATSJOE! - ook het hooikoortsseizoen. Prachtig al die natuur in bloei, maar een nachtmerrie voor mensen met een pollenallergie. Er bestaan een heleboel medicijnen om klachten te onderdrukken. Helemaal klachtenvrij wordt helaas bijna niemand. Bovendien willen veel mensen niet de hele dag pillen hoeven slikken. Thuis klachtenvrij zónder medicijnen? Het kan met een pollenhor! Het speciale horrengaas houdt zowel pollen als insecten buiten de deur. Twee vliegen in één klap dus!


Raamhorren met pollengaas optie


Wat is hooikoorts?

Hooikoortspatiënten zijn allergisch voor diverse pollen van grassen, planten en bomen. Tijdens de bloeitijd van planten en bomen zweven deeltjes van deze pollen door de lucht. Buiten, maar ook de weg naar binnen weet deze ‘fijnstof’ te vinden. Als reactie op deze deeltjes maakt het lichaam overdreven veel histamine aan. Dit doet slijmvliezen opzwellen vernauwt de bronchiën. Het resultaat? Een verstopte neus, branderige ogen, niesaanvallen, hoesten en/of hoofdpijn. Bekijk onderstaand filmpje van Buienradar voor een duidelijke demonstratie.

Hoe werkt pollen horgaas?

Het pollen hor doek is gemaakt van een fijner geweven gaas dan een reguliere insectenhor. Ook is een hor tegen hooikoorts voorzien van een speciale coating waar pollen zich aan hechten. Met een anti pollen hor komt er dus wel frisse lucht naar binnen, maar worden pollen én insecten geweerd. Dubbel voordeel! Horren schoonmaken doe je simpelweg met water en eventueel een zachte doek. Je hoeft niet bang te zijn dat de werking verloren gaat. Uiteraard kan dit het beste buiten het hooikoortsseizoen om worden gedaan. En natuurlijk niet door de hooikoortspatiënt zelf.

Anti pollengaas hooikoorts pollenhor raam ervaring
Bovenstaande afbeelding laat een Inzethor met pollengaas zien.

Soorten horren met pollengaas

Jouw huis helemaal hooikoorts proof maken? Neem dan pollenwerende horren voor zowel de ramen als deuren. Heb je vooral ‘s nachts last van klachten? Dan kan je ook overwegen om alleen in de slaapkamer hooikoorts horren aan te brengen. Zorg er dan voor dat de slaapkamerdeur altijd gesloten is. Lees verder om de mogelijkheden per categorie te ontdekken.

Pollenhor ramen

Voor je ramen heb je ruime keuze in horren met pollenfilter. Geselecteerde rolhorren, inzethorren, klemhorren en voorzethorren zijn verkrijgbaar met pollengaas. Houd er wel rekening mee dat een pollenhor het beste werkt wanneer deze gesloten blijft. Een raamrolhor is dan ook alleen aan te raden, wanneer dit vanwege het raamtype noodzakelijk is. Heb je een naar buiten draaiend raam? Dan is een raamrolhor of voorzethor een goede keuze. Een inzethor en klemhor is daarentegen uitsluitend als draaikiepraam hor bedoeld. Zie onderstaande tabel voor een duidelijk overzicht van alle geschikte raamhorren.

Type Draai-kiepraam Naar buiten draaiend raam Naar binnen draaiend raam Dakraam Schuifraam
Raamrolhor Ja, montage buiten Ja, montage buiten Ja, montage buiten Ja, montage binnen Nee
Inzethor Ja Nee Nee Nee Nee
Klemhor Ja Nee Nee Nee Nee
Voorzethor Nee Ja, montage binnen Nee Ja Ja

Pollen hordeur

De keuze voor een hooikoorts hordeur is heel makkelijk. Alleen rolhordeuren kunnen namelijk voorzien worden van pollen gaas. Gelukkig zijn rolhordeuren geschikt voor vrijwel alle typen deuren. Het zijn zelfs geschikte hordeuren voor schuifpuien. Een pollen hordeur is vooral aan te raden wanneer je van plan bent deze veel open te laten staan. De tuindeur bijvoorbeeld. Wil je alleen de slaapkamer pollenvrij maken? Dan is een hordeur niet een absolute noodzaak. Zorg er gewoon voor dat slaapkamerdeur altijd gesloten is.

Pollenhor kopen? Een eenmalige investering

Een andere bekende tool om thuis hooikoortsklachten te verminderen is een luchtreiniger. Helaas is een luchtreiniger niet alleen kostbaar in de aanschaf. Een luchtreiniger verbruikt namelijk ook flink wat energie. Een anti hooikoorts hor daarentegen is slechts een eenmalige investering. Bovendien is het bij het gebruik van een luchtreiniger raadzaam om ramen en deuren dicht te houden. Met een pollenhor kan je juist lekker de ramen en deuren openzetten. Een win-win situatie dus!

Anti hooikoorts hor pollen hor ervaring horrengaasHooikoorts radar pollenkalender Prevalin maanden horgaas anti pollenhor

(Thuis)werken met hooikoorts

Volgens de prevalin pollenkalender zijn de sterkste allergenen in de maanden maart tot en met oktober aanwezig. Wanneer jouw hooikoorts klachten opspelen is natuurlijk afhankelijk van het type pollen waar jij allergisch voor bent. Vanwege het coronavirus werken we natuurlijk veel thuis. Gaat dit goed? Overleg dan eens met je werkgever of je voortaan gedurende het hooikoortsseizoen (gedeeltelijk) thuis kan werken. Een loopneus en opgezette ogen zijn immers funest voor de productiviteit. Waarschijnlijk krijg je in jouw pollen proof huis een stuk meer werk gedaan! Meer collega’s met hooikoorts? Misschien wil je werkgever wel investeren in pollenwerende horren.

Extra maatregelen tegen hooikoorts

Met een pollenhor zullen de meeste hooikoortsklachten binnenshuis aanzienlijk verminderen. Met onderstaande maatregelen ben je nog beter beschermd tegen hooikoortsklachten!

Haar en kleding wassen

Pollen kunnen ook via je kleding en haar het huis binnendringen. Verwissel kleding die je buitenshuis hebt gedragen bij binnenkomst voor een andere outfit. Was je ‘buitenkleding’ zo snel mogelijk uit en houd deze sowieso buiten de slaapkamer. Ook is het onverstandig om kleding buiten te drogen. Dit omdat pollen er tegenaan kunnen waaien en vast blijven kleven. Daarnaast kunnen pollen zich aan je haar hechten. Was dus ook het liefst direct bij thuiskomst je haren, maar in ieder geval voor het slapen. Uiteraard is het raadzaam dat ook medebewoners de maatregelen opvolgen. Zeker de persoon met wie je de slaapkamer deelt.

Verwijder hooikoortsplanten uit je tuin

Met een pollenhor blijf je binnenshuis klachtenvrij. Wil je ook buitenshuis zo min mogelijk last hebben van hooikoorts? Let dan op planten die bekend staan als hooikoorts triggers. De alsemambrosia bijvoorbeeld. Deze plant is een dermate krachtige bron van hooikoorts, dat verschillende instanties aandringen om deze hooikoortsplant uit de tuin te halen. Staat de plant al in bloei? Gebruik dan handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril.

Voorzethor draaikiepraam anti pollen hor op maat raam hor tegen hooikoortsRaamrolhor anti pollenhor raam pollenfilter hooikoorts horren
Links: Voorzethor bij een draakiepraam. Rechts: Raamrolhor

Pollen hor op maat bestellen

Zeker in het geval van pollenhorren is maatwerk van belang. Je wil immers niet dat er alsnog pollen naar binnen komen doordat de hor niet goed aansluit. Jouw pollen hor op maat bestel je gemakkelijk en snel bij Solano Wonen. Maak gebruik van onze handige meetinstructies. Ook voor montage hebben we een duidelijke handleiding. Liever niet zelf inmeten? Maak dan gebruik van onze meet- en montageservice. Onze monteurs hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van pollenhorren en andere producten.

Bezoek de showroom in Leeuwarden

Wil je de producten eerst in het echt zien? Dan ben je ook van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden. Hier vind je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Binnenzonwering, zonneschermen, rolluiken, screens, horren, vloeren en gordijnen. Ideaal wanneer je gaat verbouwen of verhuizen!

Heb je toch nog vragen over pollenhorren? Of kunnen we je ergens anders mee helpen? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team staat je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen