1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 6 tips & ideeën voor raambekleding keuken

6 tips & ideeën voor raambekleding keuken

6 tips & ideeën voor raambekleding keuken
8 april 2022

Sta je graag uren te kokerellen? Houd dan zeker rekening met felle zon die door het keukenraam naar binnen kan schijnen. Je wilt het achter het fornuis natuurlijk niet nóg warmer krijgen. De oplossing? Geschikte raambekleding voor de keuken natuurlijk! De volgende tips helpen je ontdekken welke raamdecoratie in de keuken de beste keuze is voor jou.


Populair in keukens


Stap 1: De plaats van het keukenraam

Allereerst is de plaats van het keukenraam heel bepalend bij de keuze voor geschikte raamdecoratie. Is het raam dicht bij het fornuis of de gootsteen geplaatst? Dan liggen vet- en vochtspetters op de loer. Niet zo’n ster in schoonmaken? Kies dan voor een type raambekleding die beter bestand is tegen vuil. Aluminium of PVC jaloezieën bijvoorbeeld.

Stap 2: Functionaliteit & interieurstijl

Na stap één heb je wellicht besloten dat jouw keuken vuilbestendige raamdecoratie nodig heeft. Of zit er genoeg ruimte tussen het raam en fornuis? Dan liggen alle opties nog open. Je uiteindelijke keuze baseer je nu op twee factoren: functionaliteit en interieurstijl. Loopt er een druk bewandelde weg langs jouw keukenraam? In dat geval is het fijn om te kunnen spelen met lichtinval en privacy. Een top down bottom up plissé gordijn is dan een goede keuze. Of heeft jouw interieur een heel uitgesproken stijl? Landelijk bijvoorbeeld? Daar passen vouwgordijnen erg goed bij.

De 6 beste ideeën voor raamdecoratie in de keuken

We willen het je natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom zetten we de populairste opties hieronder voor je op een rij. Per type raambekleding geven we bovendien sterren voor de volgende eigenschappen: Schoonmaken, vuil- en vochtbestendig en lichtinval variaties. Zo wordt het maken van de juiste keuze net even wat makkelijker!

1. Aluminium jaloezieën voor keukens

Al jarenlang zijn aluminium jaloezieën in de keuken de nummer één keuze. De voornaamste reden? Ze zijn heel makkelijk schoon te maken. Voor dit type raamdecoratie is vet geen probleem. Met een vochtige doek veeg je het vuil gemakkelijk weg. Bovendien neemt aluminium geen geurtjes op. Naast dat deze raambekleding praktisch is, geeft het ook een stoere uitstraling aan je keuken. Een aluminium jaloezie gaat dan ook goed samen met een industrieel interieur.

Schoonmaken ★★★
Vuil- en vochtbestendig ★★★
Lichtinval variaties ★★★

2. PVC of houten jaloezieën in de keuken

Het is een grote trend onder interieur fanaten: de houten jaloezie. Ben jij ook zo dol op houten jaloezieën? Maar staat de gootsteen gevaarlijk dicht bij het keukenraam? Dan denk je in eerste instantie dikke pech te hebben. Hout en water zijn namelijk niet bepaald goede vrienden. Toch is er een oplossing: Houtlook of PVC jaloezieën in de keuken. Zo heb je wel de look van hout, maar niet het onderhoud. Bijna niet van echt te onderscheiden! Eerst zien, dan geloven? Vraag gratis kleurstalen aan of bezoek onze showroom.

Schoonmaken ★★★
Vuil- en vochtbestendig ★★★
Lichtinval variaties ★★★

 

Salono Wonen aluminium jaloezieën zwart keukenVerano zwarte houten jaloezieën keuken PVC houtlook kraan water vuil vochtbestendig vet Solano Wonen
Links: Aluminium jaloezieën. Rechts: Verano houten jaloezieën.

3. Plisségordijnen voor het keukenraam

Ook een plisségordijn in de keuken is een optie. Dit gordijn is verkrijgbaar met een enkele of dubbele plissé. Vanwege de vorm wordt een duo plissé ook wel een honingraat gordijn genoemd. Omdat de touwtjes bij deze variant niet zichtbaar zijn, oogt een duo plissé gordijn clean. Voor maximale variëteit qua lichtinval kies je voor het top down - bottom up systeem: het gordijn kan zowel van boven als onder geopend worden. Nieuwsgierige voorbijgangers geen kijkje in de keuken geven? Open het gordijn dan alleen aan de bovenkant. Zo heb je privacy, maar ook lichtinval. Voor keukenramen dicht bij water- en vetbronnen zijn plisségordijnen minder geschikt. Stof is nu eenmaal sneller geneigd te absorberen. Solano biedt plisségordijnen van Luxaflex, Verano en KeJe.

Schoonmaken
Vuil- en vochtbestendig
Lichtinval variaties ★★★

4. Vouwgordijnen voor je keuken

Veel typen raamdecoratie geven je keuken een strakke sfeer. Vouwgordijnen in de keuken zorgen daarentegen juist voor een warme sfeer. Ze passen dan ook uitstekend bij een landelijk interieur. Dit type gordijnen is gemaakt van stof, waarbij vlekken helaas wel op de loer liggen. Gelukkig was je vouwgordijnen gemakkelijk uit. Voor hardnekkige vlekken kun je vouwgordijnen ook naar de stomerij brengen.

Schoonmaken ★★
Vuil- en vochtbestendig ★★
Lichtinval variaties

 

Luxaflex Duette Shade duo plisségordijn keuken donker zwart grijs
Bovenstaande video en foto tonen de Luxaflex® Duette Shade.

5. Rolgordijnen in keukens

Het meest eenvoudige type raambekleding is het rolgordijn in de keuken. Vet, vuil en vocht zijn echter wel dooddoeners voor de stof. Voor liefhebbers van rolgordijnen is er gelukkig een oplossing! Namelijk door voor screendoek te kiezen. Dit type stof wordt normaal gesproken voor buiten gebruikt. In tegenstelling tot gewone rolgordijnstof is dit materiaal tegen vele soorten vuil bestand. Een andere optie is een Luxaflex rolgordijn met Dustblock afwerking. Deze stoffen zijn vocht- en stofwerend.

Schoonmaken ★★
Vuil- en vochtbestendig ★★
Lichtinval variaties

6. Duo rolgordijn voor je keukenraam

Tot slot kan je nog kiezen voor duo rolgordijnen in de keuken. De contrasterende stofbanen zorgen voor een brede variëteit aan lichtinval. Daarnaast creëert het ook een speels effect. Helaas is ook de stof van een duo rolgordijn niet goed bestand tegen vuil- en vocht. Oftewel staat het keukenraam dicht bij de gootsteen of het fornuis? Kies dan liever voor een ander type raamdecoratie.

Schoonmaken
Vuil- en vochtbestendig
Lichtinval variaties ★★

 

Solano witte vouwgordijnen keuken gootsteen kraan water vocht vuil vetSolano Wonen duo rolgordijnen keuken vet water schoonmaken
Links: Voorbeeld van een vouwgordijn in de keuken. Rechts: Voorbeeld van een duo rolgordijn in de keuken.

Meer tips of vragen?

Bekijk ons keuken raamdecoratie Pinterest board voor meer ideeën. Ook op Facebook en Instagram plaatsen we regelmatig tips. Fysiek inspiratie opdoen kan ook: bezoek onze showroom in Leeuwarden. Hier maak je in één oogopslag kennis met ons complete assortiment. Handig als je gaat verhuizen of verbouwen!

Toch nog vragen over raambekleding in de keuken? Geen probleem. Ons professionele en enthousiaste team staat voor je klaar. Bel of mail gerust!

Gratis meetafspraak Gratis kleurstalen