Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Welke screens motor is geschikt voor mij?

Welke screens motor is geschikt voor mij?

Welke screens motor is geschikt voor mij?
9 min. leestijd

Wil je graag een screen bestellen? Dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Eén van die keuzes gaat over de bediening. Heb je besloten dat je graag elektrische screens wil? Dan heb je de keuze uit diverse buismotoren voor screens. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen! In dit blog helpen we je ontdekken welke screens motor geschikt is voor jou.


Populaire screens


Elektrische of handmatige screens

We doen eerst een stapje terug. Voor we het over motoren gaan hebben, is het goed om te weten of je überhaupt wel een screen met motor wil. Handmatige bediening is immers ook een optie. In dat geval bedien je je screens met een bandopwinder of oogwindwerk. Het voornaamste voordeel van screens handmatig bedienen is de prijs. Motor screens zijn nu eenmaal duurder dan handmatige screens. Toch zijn velen van mening dat elektrische screens de meerprijs dubbel en dwars waard zijn. Elektrische screens bieden namelijk veel gemak. Openen en sluiten doe je met een simpele druk op de knop. Kies je voor een buismotor screen met afstandsbediening? Dan kan je deze zelfs vanuit de luie stoel bedienen. Bovendien kan je - afhankelijk van het type motor - je screens zelfs ‘smart’ maken. Dat wil zeggen dat je ze vanaf je smartphone kan bedienen. Ook als je niet thuis bent!

Huismerk screen motoren

Bij Solano screens van ons eigen label heb je de keuze uit een motor van ons huismerk of een somfy motor voor screens. Het grote voordeel van onze huismerk motoren is de aantrekkelijke prijs. Dus ben je vooral op zoek naar goedkope screens? Kies dan voor een huismerk motor. Uiteraard zijn onze huismerk motoren - evenals die van Somfy - van een goede kwaliteit. We geven dan ook 5 jaar garantie op al onze screens motoren. Wanneer je kiest voor een huismerk motor heb je drie opties. We lichten ze hieronder allen toe.

Huismerk motor schakelaar

Allereerst kan je kiezen voor onze huismerk motor met schakelaar. Deze motor is dus niet aan een afstandsbediening gekoppeld. Bediening vanuit de luie stoel is dus niet mogelijk. Met een prijs van slechts €74,95 is dit tevens onze goedkoopste motor. Deze motor stel je mechanisch af met gebruik van draaistiften. Afstellen doe je om ervoor te zorgen dat de manier waarop het screen afrolt en stopt precies overeenkomt met de grootte van het raam. Kies je voor montage? Dan doet de installateur dit natuurlijk voor je. Met 16 omwentelingen per minuut heeft deze motor een gemiddelde snelheid.

Huismerk motor radio

Daarnaast bieden wij ook een huismerk motor met afstandsbediening. Deze kan je dus wel bedienen vanaf je luie stoel. Onze huismerk motor radio stel je elektronisch af. Je hoeft dus niet met draaistiften aan de gang. De juiste hoogte stel je simpelweg in middels een afstandsbediening. Wanneer je het screen laat plaatsen doet de monteur dit natuurlijk voor je. Met 15 omwentelingen per minuut heeft deze motor een gemiddelde snelheid.

Huismerk solar radio

Tot slot hebben we ook een solar motor in ons huismerk assortiment. Dit wil zeggen dat de motor op zonne-energie werkt. Screens op zonne energie zijn niet alleen duurzaam, maar ook gemakkelijk. Je hoeft namelijk geen gaten in je muur te boren om het screen op de netstroom aan te sluiten.  Over het algemeen zijn solar motoren iets langzamer dan motoren op netstroom. Dat geldt ook voor onze huismerk solar motor. Deze maakt 9 omwentelingen per minuut. Door langzamer op te rollen verbruikt de motor minder stroom. Dit voorkomt dat de accu te snel leeg gaat. Bij een klein formaat screen zal de tragere omwenteling nauwelijks opvallen. Bij een groot screen wordt je geduld wel meer op de proef gesteld. Deze motor is dan ook niet mogelijk in combinatie met een screen groter dan 350 x 550 cm.

elektrische somfy motor voor screens met schakelaar wand zwartsomfy io motor screen smart home slimme bediening smartphone
Links: Klantfoto van een screen met Somfy schakelaar. Rechts: Screens met Somfy motor bedienen middels smartphone.

Somfy screen motoren

Ook voor een screen met somfy motor ben je bij ons aan het juiste adres.Somfy is al decennia lang een gerenommeerde naam op het gebied van zonwering motoren. Wanneer je screens Somfy motoren hebben, kies je voor Franse kwaliteit voorzien van de nieuwste technieken. Zo biedt Somfy diverse slimme motoren.  Alle Somfy motoren zijn compatibel met onze eigen Solano screens. Daarnaast zijn geselecteerde Somfy motoren geschikt voor Verano® screens. Hieronder zetten we ze allemaal voor je op een rijtje.

Somfy LT50

De simpelste en goedkoopste motor uit het Somfy assortiment is de LT50. Deze motor werkt op een schakelaar. De LT50 stel je - evenals onze huismerk schakelaar motor - mechanisch af. Alleen gebruik je voor de LT5- drukknopen in plaats van draaistiften. Met 12 omwentelingen per minuut heeft deze motor een gemiddelde rotatiesnelheid.

Somfy Altus 50 RTS

Liever een Somfy motor met afstandsbediening? Dan kan je allereerst kiezen voor de Altus 50 RTS. RTS is Somfy’s eigen draadloze technologie. Het staat dan ook voor Radio Technology Somfy. Afstellen gebeurt elektrisch en met 12 omwentelingen per minuut heeft deze motor een gemiddelde snelheid. Het enige nadeel van de Altus 50 RTS is het ontbreken van een feedback functie. Dit wil zeggen dat je niet op afstand de huidige status (open of dicht) van je screens kan controleren.

Somfy Sunea Solar WF RTS

Wil je graag een Somfy solar screen? Ook dat kan! De Somfy Sunea Solar WF RTS werkt op zonne-energie. Dit is zowel duurzaam als gebruiksvriendelijk. Je hoeft namelijk geen gaten in je muur te boren. Aansluiting op de netstroom is immers niet nodig. Deze motor is compatibel met geselecteerde screens met een maximale afmeting van 350 x 280 cm. Onze huismerk solar motor kan gecombineerd worden met grotere screens: Maximaal 350 x 550. Ook zit er een behoorlijk prijsverschil tussen beide motoren. De Somfy solar motor is €195 duurder. Wel is de Somfy motor voorzien van een grotere accu. Daardoor is deze met 12 omwentelingen per minuut ook sneller dan onze huismerk solar motor.


Bovenstaande Somfy video demonstreert diverse toepassingen van smart screens.

Somfy Sunilus IO

Liever een Somfy IO motor screen? Dan kan je allereerst kiezen voor de Sunilus IO. De IO technologie is merkoverstijgend. Dit betekent dat dezelfde technologie door veel fabrikanten wordt gebruikt. Hitachi, VELUX en Honeywell bijvoorbeeld. Het grootste voordeel van IO is de terugmeldfunctie. Dit wil zeggen dat je altijd de huidige status van je screens kan controleren. Bijvoorbeeld wanneer je in de winkel staat en wil controleren of je de screens wel naar beneden (of boven) hebt gehaald. Met 17 omwentelingen per minuut is dit een gemiddelde tot redelijk snelle motor.

Somfy Sunea IO

De Somfy Suneo IO is vergelijkbaar met de Sunilus. Het grote verschil is dat deze motor voorzien is van automatische doekrek compensatie. Dit betekent dat de rotatie van de motor na elke neerlaatbeweging even wordt omgekeerd. Zo blijft de stof perfect strak. Dit voorkomt lelijke verkleuringen aan het doek.

Somfy Maestria+ IO

De laatste optie voor een Somfy motor screen is de Maestria+ IO. Dit is de meest uitgebreide optie. Deze ‘meesterlijke’ motor beschikt namelijk niet alleen over IO en doekrek compensatie, maar is tevens voorzien van obstakeldetectie. Dit kan ernstige beschadigingen aan je screen voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld het (naar buiten draaiend) raam open hebt laten staan. Of wanneer er er een fiets voor het raam staat. Let op: Obstakeldetectie wil niet zeggen dat er totaal geen schade kan ontstaan. Het screen moet het obstakel immers wel eerst aantikken. Hij zal echter niet door blijven drukken, wat vooral schade aan de motor minimaliseert.

Brel Solar BLE

Kies je voor een Verano V550 ritsscreen? Dan kan je naast een drietal Somfy motoren ook kiezen voor de Brel Solar BLE motor met zonnepaneel. Ook deze solar motor voor screens is draadloos. Je hoeft dus geen gaten in je muren te boren. Deze motor is vergelijkbaar met onze huismerk motor. Evenals onze huismerk solar motor maakt deze motor 9 rotaties per minuut. Ook de prijs is vergelijkbaar.

Verano V550 ritzscreen solar ritsscreen met zonnepaneel Brel solar motor screen
Boven: Verano V550 ritzscreen met Brel Solar BLE motor.

Conclusie

Sommige motoren vallen vanwege de grootte van je screen automatisch af. Zo is een solar motor niet mogelijk bij zeer grote screens. In de meeste gevallen kan je alsnog uit meerdere opties kiezen. Om het kiezen te vergemakkelijken zetten we alle motoren overzichtelijk in een tabel.

Motor Schakelaar Snelheid Afstelling Bijzonderheden Prijs
Huismerk motor Schakelaar 16 rpm Mechanisch (draaistiften) - +
Huismerk motor radio Afstandsbediening 15 rpm Elektronisch - ++
Huismerk Solar radio Afstandsbediening 9 rpm Elektronisch Draadloos met zonnepaneel ++++
Somfy LT50 Schakelaar 12 rpm Mechanisch (drukknoppen) - ++
Somfy Altus 50 RTS Afstandsbediening 12 rpm Elektronisch - +++
Somfy Sunea Solar WF RTS Afstandsbediening 12 rpm Elektronisch Draadloos met zonnepaneel +++++
Somfy Sunilus IO Afstandsbediening 17 rpm Elektronisch IO feedback functie +++
Somfy Sunea IO Afstandsbediening 17 rpm Elektronisch

IO feedback functie

Automatische doekrek compensatie

++++
Maestria+ IO Afstandsbediening 17 rpm Elektronisch

IO feedback functie

Automatische doekrek compensatie

Obstakeldetectie

++++
Brel Solar BLE
Afstandsbediening 9 rpm Elektronisch Draadloos met zonnepaneel ++++

Contact & Showroom

Twijfel je na het lezen van dit artikel toch nog welke screens motor de beste keuze is voor jou? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers staan je graag te woord. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal wanneer je geïnteresseerd bent in meerdere producten!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen