Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Wat is het verschil tussen een uitvalscherm en knikarmscherm?

Wat is het verschil tussen een uitvalscherm en knikarmscherm?

Wat is het verschil tussen een uitvalscherm en knikarmscherm?
6 min. leestijd

Onder de naam zonneschermen verstaan we verschillende producten: uitvalschermen, knikarmschermen en markiezen. Vanwege de gelijkenis in namen bestaat er enige verwarring tussen de eerste twee. Daarom leggen we je in dit artikel het verschil tussen een uitvalscherm en knikarmscherm uit. Lees verder voor het verlossende antwoord!


Populaire knikarm- en uitvalschermen


Wat is een knikarmscherm?

Een knikarmscherm wordt ook wel een zonnescherm of terrasscherm genoemd. Het wordt gebruikt om schaduw in de tuin te creëren. Zo is het ook op hete dagen prima vertoeven in de tuin. Je hoeft je geen zorgen te maken om te verbranden. Een zonnescherm blokkeert namelijk 90 tot 99 procent van de UV-straling. Een ander bekend product voor terras zonwering is de parasol. Helaas lokken parasols veel ergernissen uit. Eén van de bekendste ergernissen van parasols is het verplaatsen. Wil je dat je parasol enigszins stevig staat? Dan heb je een zware parasolvoet nodig. Het verschuiven van zo’n parasolvoet is echter een flinke work out. Zeker voor mensen met rugproblemen is dit geen pretje. Een zonnescherm daarentegen is veel makkelijker te bedienen. Bovendien is een parasol vaak een ‘sta in de weg’. Met een terrasscherm behoud je juist de ruimte. Voor ultiem gemak kies je voor elektrische zonneschermen, waar we later in dit artikel verder op in gaan.

Verschil uitvalscherm knikarmscherm Verano Santos zonnescherm terras tuin zonweringTerrasscherm Solano knikarmscherm Dimo zonnescherm tuin zonwering

Links: Verano knikarmscherm Santos. Rechts: Solano knikarmscherm Dimo

Soorten knikarmschermen

In gesloten stand wordt het schermdoek om een rol gewikkeld. De bak waar het doek in rolt, noemen we een cassette. Een knikarmscherm is verkrijgbaar met een semi-gesloten cassette of een volledig gesloten cassette. Laatstgenoemde biedt de allerbeste bescherming van het doek. Qua merken heb je drie keuzes: Kies voor een knikarmscherm van Verano zonwering of Luxaflex, absolute topmerken in de branche. Of ga voor ons concurrerende eigen Solano label. Tot slot heb je nog de optie om een vaste maat of zonneschermen op maat te bestellen. Dankzij de standaard lage prijzen vind je altijd een goede zonnescherm aanbieding bij Solano Wonen.

Wat is een uitvalscherm?

Hoewel een uitvalscherm onder de categorie buitenzonwering valt, is het juist bedoeld om de zon binnen te weren. Een uitval zonnescherm heeft daarom ook een scherpere hoek dan een knikarmscherm. Zo wordt ook laagstaande zon geweerd. Een uitvalscherm zonnescherm is dus niet bedoeld om onder te zitten. Een dergelijk type zonwering is dan ook ideaal voor flats, kantoorpanden of voortuinen. Ook voor een balkon wordt dit zonnescherm veel gekozen. Ook dan is een uitvalscherm een goede keuze. Het grote voordeel van buitenzonwering ten opzichte van binnenzonwering, is dat het raam niet opwarmt. Met gordijnen is dit bijvoorbeeld wel het geval. Andere varianten van buitenzonwering om het juist binnen koel te houden, zijn screens en rolluiken. Lees ons blog over de voor- en nadelen van screens en rolluiken om de belangrijkste verschillen te ontdekken.

Zonwering Verano uitvalscherm Mallorca zonneschermSolano actie uitvalscherm voortuin zonnescherm zonwering

Links: Verano uitvalscherm Mallorca. Rechts: Solano uitvalscherm ACTIE

Soorten uitvalschermen

De techniek van een uitvalscherm is hetzelfde als een terrasscherm: Het schermdoek wordt om een rol gewikkeld. Ook voor uitvalschermen kan je kiezen uit semi-cassette of volledig gesloten cassette. Omdat een uitvalscherm ook op flinke hoogtes kan worden gemonteerd, is deze standaard voorzien van windvaste armen. Voor maximale windbestendigheid kies je voor stormvaste armen. Dit is zeker aan te raden bij plekken met een hoge windbelasting, zoals aan de kust. Kies een uitvalscherm van topmerk Verano. Of ga voor het actie uitvalscherm van ons eigen label. Door grootschalige inkoop, kunnen wij dit scherm voor een topprijs aanbieden. Dus ben je op zoek naar een zonnescherm voor een lage prijs? Dan is ons actiescherm iets voor jou!

Conclusie: het grootste verschil tussen een uitvalscherm en knikarmscherm

In eerste instantie lijken beide zonneschermen veel gelijkenissen te hebben. Toch dienen ze beide een totaal ander doel. Het belangrijkste verschil is dat een knikarmscherm wél en een uitvalscherm niet bedoeld is om onder te zitten. Knikarmschermen dienen als zonwering op het terras en vind je daarom veel bij achtertuinen. Een uitvalscherm dient juist voor zonwering binnen. Dit zonnescherm tref je daarom aan bij flats, kantoorgebouwen, balkons en voortuinen. De tabel hieronder toont alle eigenschappen in een handig overzicht. Zo beslis jij gemakkelijk welke optie voor jou de beste is.

Eigenschappen knikarmscherm Eigenschappen uitvalscherm
Voor terrassen en tuinen Voor flats, kantoorgebouwen, balkons en voortuinen
Creëert schaduw op het terras Weert de zon binnenshuis
Neemt geen ruimte op in de tuin Wind- of stormvaste armen

Elektrische zonwering

Voor ultiem gemak kies je voor elektrische zonwering. Ga voor enkel een schakelaar aan de muur of neem er ook een handzender bij. Zo bedien je jouw zonnescherm zelfs zonder op te staan. Ook een zon- en/of windsensor behoort tot de mogelijkheden: Je zonnescherm gaat automatisch in of uit bij de ingestelde zon of windsterkte. Tot slot is het ook nog mogelijk om alle raamdecoratie (of meer) met slechts één apparaat of app te bedienen. Dit kan met een Somfy Connexoon of Tahoma box. Solano Wonen biedt een groot scala aan handzenders, schakelaars en sensoren. Kies voor topmerk Somfy of ga voor elektrische bediening van ons eigen merk. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bel of mail gerust. Wij helpen je graag!

Gratis kleurstalen

Ben je geïnteresseerd in een knikarmscherm of uitvalscherm? Maar vind je het lastig om een kleur of doeksoort te kiezen? Geen probleem. Bij Solano Wonen vraag je gemakkelijk gratis kleurstalen aan. In de regel kan je ze al binnen twee werkdagen thuis verwachten!

Bezoek de showroom

Ook een bezoek aan onze showroom van 400 m2 behoort tot de opties. In bovenstaande video zie je alle knikarmschermen die momenteel in de showroom hangen. Ook van onze uitvalschermen en markiezen geven wij je graag een demonstratie. In de showroom tonen wij ons complete productaanbod. Dat wil zeggen dat u naast onze zonneschermen ook onze markiezen, rolluiken, screens, raamdecoratie, horren, gordijnen en vloeren kunt bezichtigen. De showroom bevindt zich aan de Simon Vestdijkwei 3 in Leeuwarden. We heten je graag welkom. 

Heb je toch nog vragen over het verschil tussen een knikarmscherm of uitvalscherm? Of kunnen we je ergens anders mee helpen? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team staat voor je klaar.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen