Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Top 6 raambekleding dakkapel: Plisségordijnen, jaloezieën en meer

Top 6 raambekleding dakkapel: Plisségordijnen, jaloezieën en meer

Top 6 raambekleding dakkapel: Plisségordijnen, jaloezieën en meer
10 min. leestijd

Heb of overweeg jij een dakkapel? Goed idee! Een dakkapel voegt ruimte en licht toe. Dat zorgt niet alleen voor meer woongenot, maar ook voor een hogere woningwaarde! De ramen van een dakkapel zitten altijd strak tegen het plafond en de zijmuren. Daardoor is het vinden van geschikte raambekleding een uitdaging. Gelukkig hebben wij voor vrijwel elke uitdaging een oplossing. Ook voor dakkapel raambekleding! In dit blog zetten we alle opties voor je op een rij.


Populaire raamdecoratie dakkapel


Schroefloze raambekleding kunststof dakkapel

De meeste dakkapellen zijn gemaakt van hout of kunststof. In het laatste geval is het belangrijk dat de raambekleding zonder boren en schroeven gemonteerd kan worden. In dat geval heb je de keuze uit onderstaande mogelijkheden.

1. Smartfit en KeJe raambekleding in een frame

In dat geval is raambekleding in een magnetisch frame een goede oplossing! Dit frame bevestig je door magneetstrips op het kozijn te plakken. Zonder boren of schroeven dus! Zowel de Smartfit producten van Verano® als de meeste KeJe raambekleding is leverbaar in een magnetisch frame. Kies je voor het Smartfit systeem? Dan kan je het frame niet alleen magnetisch maar ook middels montageclips plaatsen. Deze montagewijze heeft de voorkeur wanneer het glas voorzien is van een rubberen afdichting. De clips worden dan tussen het glas en rubber geplaatst. Een bijkomend voordeel van dit type raambekleding is dat je het frame heel gemakkelijk demonteert. Handig wanneer je de ramen schoon wil maken!

Verano SmartFit plisségordijn magentisch frame raambekleding zonder schroeven kunststof kozijnenKeJe Splendid Pliss plisségordijn slaapkamer zwarte kozijnen

Links: Verano® SmartFit plisségordijn. Rechts: KeJe Splendid Pliss.

2. Raambekleding met klemsteunen

Daarnaast kan je bij diverse soorten raambekleding ook kiezen voor montage met klemsteunen. Je hangt de raambekleding dan als het ware over je raamkozijn. Dit is alleen mogelijk bij naar binnen draaiende ramen en draaikiepramen. Bovendien dienen de ramen voorzien te zijn van een een rubberen afdichting. Deze montagewijze is mogelijk bij plisségordijnen en aluminium jaloezieën van het merk Verano®. Ook de vouwgordijnen van A House Of Happiness kunnen middels klemsteunen gemonteerd worden.

Verano raambekleding klemsteunen plisségordijnen kunststof draai kiepramenVerano klemsteunen draai kiepraam plisségordijnen kunststof kozijnen raambekleding zonder boren en schroeven

Links: Verano® plisségordijn met klemsteunen. Rechts: Handleiding Verano® jaloezie met klemsteunen.

3. Luxaflex® Trufit™ raambekleding

Tot slot is ook het TruFit™ systeem van Luxaflex® een optie. Hierbij kleeft het montagesysteem aan het glas. Dit montagesysteem bestaat uit twee slanke latjes welke links en rechts op het glas worden gemonteerd. Zie onderstaande video voor een duidelijke uitleg.


Boven: Luxaflex® Trufit™ montage instructies.

Top 4 raamdecoratie dakkapel

Niet alleen het materiaal van een dakkapel varieert. Ook het type raam/ramen verschilt per dakkapel. Zo zijn er dakkapellen met vaste ramen, draai-kiepramen en naar buiten openslaande ramen. Elk type raam vereist andere raamdecoratie. De meest voorkomende variant is een dakkapel met een combinatie van draai-kiepramen en vaste ramen. Hieronder doen we een viertal suggesties voor raambekleding die geschikt is voor dakkapellen. Per type raambekleding vermelden we voor welk soort raam deze geschikt is.

1. Plisse gordijn dakkapel

De populairste dakkapel raambekleding is het plisségordijn. Plisségordijnen staan bekend om hun uitmuntende isolerende werking. De stilstaande lucht tussen de twee stoflagen werkt als een barrière tegen zowel kou als hitte. Ideaal voor slecht geïsoleerde plekken zoals de zolder. Een plisségordijn biedt bovendien veel controle over lichtinval en inkijk. Zeker wanneer je kiest voor plisségordijnen Top Down Bottom Up. Dit betekent dat je het gordijn van zowel onder als boven kan openen. Een ander voordeel van plisségordijnen is de smalle pakketdikte: Volledig geopend bedekt de raambekleding slechts een minimale hoeveelheid van het glas. KKies je voor een Luxaflex® stof met StainStop of Topar® Plus? Dan is je plisségordijn ook nog vocht- en vuilbestendig! Plisségordijnen zonder boren zijn ideaal voor kunststof dakkapellen. Kies bijvoorbeeld voor het Verano SmartFit plisségordijn of de KeJe Splendid Pliss. Of ga voor een Luxaflex® Duette Shade® of Plissé Shade met een TruFit™ zijprofiel. Tot slot is ook het ingespannen Verano® plisségordijn met klemsteunen mogelijk. Heb je houten kozijnen? Dan kan je ook kiezen voor de ingespannen uitvoering met spandraad en spanvoetjes.

Voor- en nadelen

+ Hoge isolatiewaarde
+ Veel controle over lichtinval en inkijk met Top Down Bottom Up
+ Vocht- en vuilbestendig met Luxaflex® DustBlock®
+ Smalle pakketdikte
+ Geschikte raamdecoratie kunststof dakkapel
+ Geschikt voor alle type ramen

2. Aluminium jaloezieën

Ook aluminium jaloezieën zijn zeer geschikt voor dakkapellen. Aluminium jaloezieën bieden bovendien - evenals plisségordijnen - veel controle over lichtinval en inkijk. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Daarnaast zijn aluminium jaloezieën goed bestand tegen vocht en vuil. Ideaal in vochtige ruimtes of huishoudens met kleine kinderen. Vuil van plakkerige handjes veeg je gemakkelijk weg! Bovendien zijn aluminium jaloezieën zeer voordelig. Je hebt al goedkope jaloezieën van aluminium voor €27,95! Tot slot hebben ook aluminium jaloezieën een smalle pakketdikte. Volledig geopend bedekken ze dus nauwelijks glas. Zo laat je een maximale hoeveelheid daglicht binnen. Heb jij een kunststof dakkapel? Dan zijn aluminium jaloezieën een goede keuze. Ook dit type raambekleding is namelijk verkrijgbaar in een frame. Ga bijvoorbeeld voor Verano® SmartFit aluminium jaloezieën 25 mm of 16 mm. Of kies voor de KeJe Latende of Lamella. Daarnaast is ook een Luxaflex® aluminium jaloezie met TruFit™ zijprofiel mogelijk.

Voor- en nadelen

+ Vocht- en vuilbestendig
+ Veel controle over lichtinval en inkijk
+ Smalle pakketdikte
+ Voordelig
+ Schroefloze montage op kozijn mogelijk
+ Geschikte raamdecoratie kunststof dakkapel
+ Geschikt voor alle type ramen

Luxaflex Duette Shade Trufit raambekleding draai kiepraam plisségordijnen top down bottom up kunststof kozijnen zonder borenTruFit Luxaflex aluminium jaloezie groen draai kiepraam raambekleding zonder boren en schroeven kunststof kozijnen

3. Rolgordijn dakkapel

Een ander veelgekozen type raambekleding voor dakkapellen is het rolgordijn. Vanwege het minimalistische design is dit type raambekleding ideaal voor liefhebbers van eenvoud. Bovendien zijn rolgordijnen verkrijgbaar in vele kleuren en stoffen. Kies bijvoorbeeld voor een verduisterend rolgordijn dakkapel. Heb je een kunststof dakkapel? Kies dan voor rolgordijnen zonder boren in een frame: Het Verano® Rolgordijn SmartFit of het KeJe Rolgordijn. 

Voor- en nadelen

+ Schroefloze montage op kozijn mogelijk
+ Geschikte raamdecoratie kunststof dakkapel
+ Geschikt voor alle type ramen

4. Vouwgordijnen dakkapel

Daarnaast zijn ook vouwgordijnen een optie. Vouwgordijnen geven een ruimte een warme en romantische uitstraling. Dit type raambekleding past dan ook perfect bij landelijke interieurs. Ook met de populaire Japandi woonstijl gaat het vouwgordijn goed samen. De vouwen doen namelijk denken aan de Japanse vouwkunst. Vouwgordijnen zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch! Zo kunnen ze veel verbeteren aan de akoestiek in een ruimte. Zeker wanneer je kiest voor speciale geluidswerende gordijnstoffen. Vouwgordijnen van het merk A House Of Happiness kunnen met klemsteunen gemonteerd worden. Daardoor zijn ze ook geschikt voor kunststof kozijnen en naar binnen draaiende ramen. Een nadeel van vouwgordijnen is de pakketdikte. Het vouwgordijn zal het raam altijd deels bedekken. Ook in volledig geopende stand. Draaien jouw ramen naar buiten? Dan is ook plafondmontage mogelijk. Ook bij deze montagewijze zal het vouwgordijn nog steeds gedeeltelijk het raam bedekken.

Voor- en nadelen

+ Akoestiek verbeterend
+ Schroefloze montage op kozijn mogelijk
+ Geschikt voor alle type ramen
- Brede pakketdikte

Raambekleding dakkapel rolgordijn zolder raamdecoratieOud roze vouwgordijn A House Of Happiness
Links: Rolgordijn in een dakkapel. Rechts: A House Of Happiness vouwgordijn

5. Gordijnen dakkapel

Draaien de ramen van jouw dakkapel naar buiten? Dan kan je naast eerder genoemde opties ook kiezen voor gordijnen. Wanneer je een draai-kiepraam hebt is een gordijn niet mogelijk. Er is immers geen montageruimte boven het raam. De gordijnrail zal dan voorkomen dat het raam geopend kan worden. Ook zullen dakkapel gordijnen altijd deels voor de buitenste ramen hangen. Er is immers geen ruimte naast de ramen.

Voor- en nadelen

+ Geschikt voor vaste en naar buiten draaiende ramen
- Ongeschikt voor draai-kiepramen en naar binnen draaiende ramen
- Schroefloze montage op kozijn niet mogelijk
- Hangen altijd deels voor de buitenste ramen

6. Houten jaloezieën dakkapel

Tegenwoordig zijn houten jaloezieën erg populair. Logisch! Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Daardoor heb je veel controle over inkijk en lichtinval. Bovendien is hout een sfeervol materiaal. Kies je voor PVC jaloezieën? Dan zijn ze ook nog vuil- en vochtbestendig! Helaas zijn houten jaloezieen in een dakkapel meestal niet mogelijk. Dit type raambekleding kan namelijk niet op het kozijn zelf bevestigd worden. Aangezien vrijwel geen dakkapel montageruimte boven de ramen heeft hangt het pakket bij naar binnendraaiende ramen in de weg. Heb je naar buiten draaiende ramen? Dan zijn houten jaloezieën wel mogelijk. Houd er wel rekening mee dat de koof en het pakket dan voor het raam komt te hangen. Dit kan zorgen voor verminderde lichtinval.

Voor- en nadelen

+ Veel controle over lichtinval en inkijk
+ Houtlook jaloezieën zijn vocht- en vuilbestendig
+ Geschikt voor vaste en naar buiten openslaande ramen.
- Ongeschikt voor draai-kiepramen en naar binnen draaiende ramen
- Schroefloze montage op kozijn niet mogelijk
- Brede pakketdikte

Verano aluminium jaloezieën badkamer raambekleding kunststof kozijnen raamdecoratie draai kiepraam badraambekleding dakkapel slaapkamer rolgordijnen verduisterend luxaflex visgraatvloer houten balken
Links: Aluminium jaloezieën in de badkamer. Rechts: Rolgordijn dakkapel slaapkamer.

Raambekleding dakkapel badkamer

Dakkapellen worden veelal toegepast in badkamers met schuine plafonds. Badkamers bevinden zich vaak in kleine ruimtes. Een dakkapel zorgt dan voor aanzienlijk meer ruimte. Zo maakt een dakkapel het mogelijk om een douche onder een schuin dak te plaatsen. De grote hoeveelheid ramen zijn bovendien ideaal om vochtige lucht te laten ontsnappen. Toch kleeft er ook een nadeel aan de vele ramen: Inkijk. Als er één plek in huis is waar je behoefte hebt aan privacy, dan is het wel de badkamer! Badkamer raambekleding is dan ook essentieel. Natuurlijk moet de raambekleding wel tegen vocht bestand zijn. Aluminium jaloezieën of Luxaflex® Plissé Shades met DustBlock® bijvoorbeeld. Ook houtlook jaloezieën zijn goed tegen vocht bestand, maar niet ideaal voor elk type dakkapelraam.

Raambekleding dakkapel slaapkamer

Daarnaast wordt een dakkapel vaak gebruikt om een grotere slaapkamer te realiseren. Op zolder bijvoorbeeld! Zolders hebben immers vaak schuine daken en weinig tot geen ramen. Een zolderkamer kan daardoor zowel letterlijk als figuurlijk benauwd aanvoelen. In zo’n ruimte doet een dakkapel wonderen! Zoek jij ook raambekleding voor een slaapkamer met dakkapel? Dan is het vooral belangrijk dat de raambekleding dakkapel verduisterend is. Een raam dakkapel verduisteren doe je het best met een plisségordijn. Dit type raambekleding kent namelijk bijna geen lichtkieren. Dit omdat de stof en het systeem even breed zijn. Een plisségordijn in een frame verduistert nóg beter! Het Verano Smart Fit plisségordijn of de KeJe Splendid Pliss bijvoorbeeld. Verduisterende rolgordijnen of vouwgordijnen behoren ook tot de mogelijkheden. Houd er echter rekening mee dat deze meer licht aan de zijkanten doorlaten.

Gratis kleurstalen & showroom

Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we! Daarom vraag je bij Solano Wonen eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden. Daarnaast ben je natuurlijk van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden. Hier tonen wij alle producten die wij aanbieden in al onze 6 webshops: Raamdecoratie, zonneschermen, rolluiken, screens, horren, vloeren en gordijnen.

Heb je toch nog vragen over dakkapel raambekleding? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team staat je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen