Menu
 1. Home
 2. Inspiratieblog
 3. Top 3 erker raambekleding: Vouwgordijnen, plisségordijnen & jaloezieën

Top 3 erker raambekleding: Vouwgordijnen, plisségordijnen & jaloezieën

Top 3 erker raambekleding: Vouwgordijnen, plisségordijnen & jaloezieën
6 min. leestijd

Heb jij zo’n charmant jaren 30 huis? Dan ben je waarschijnlijk gezegend met een erker. Erkers zijn één van de karakteristieke elementen waardoor woningen uit dit tijdperk zo in trek zijn. Begrijpelijk, want het staat onwijs sfeervol! Een erker zorgt tevens voor extra daglicht. Heerlijk! Maar soms kan al dat licht - en die inkijk - een beetje te veel zijn. De oplossing? Raamdecoratie natuurlijk! Erker raambekleding kan best een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen. In dit artikel zetten we de beste raambekleding erker tips voor je op een rij!


Populaire raambekleding voor erkers


Wat is een erker?

Een erker is een uitbouw die buiten de gevel uitsteekt. Meestal is de vorm halfrond, maar soms ook rechthoekig. In de jaren 30 werd omwille van de volksgezondheid gehamerd op betere woonomstandigheden. Eén van de eisen voor nieuwe woningen was meer licht. Een erker bleek de ideale oplossing. Deze bestaat immers voornamelijk uit ramen en zorgt daarmee voor veel lichtinval.

Kies voor montage in de dag

Meestal zijn de ramen in een erker dicht op elkaar geplaatst. Hierdoor heb je beperkte montageruimte. Daarom is het verstandig om te kiezen voor raambekleding die in het kozijn hangt in plaats van ervoor. Dit noemen we montage in de dag. Ga je zelf meten? Raadpleeg dan onze handige meetinstructies. Liever uitbesteden? Dan kan je ook kiezen voor onze inmeetservice. De inmeetkosten à €69,95 worden als korting verrekend bij het plaatsen van een bestelling vanaf 4 maatwerk producten.

Top 3 erker raambekleding

Vanwege de beperkte montageruimte is het ‘t slimst om te kiezen voor erker gordijnen met smalle profielen. Raamdecoratie met brede profielen laat namelijk relatief veel licht door langs de zijkanten. Met zoveel ramen naast elkaar, blijft er dan aardig wat glas onbedekt. Bovendien steekt deze raamdecoratie vaak verder uit naar voren. Hierdoor ontstaat het risico dat de raamdecoratie elkaar in de hoeken raakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor rolgordijnen. Onderstaande opties zijn wél geschikt als erker raamdecoratie.

1. Vouwgordijnen erker

Het meest voorkomende type raamdecoratie voor erkers is het vouwgordijn. De sfeer van een vouwgordijn past perfect bij het karakter van een jaren 30 woning. Vouwgordijnen stralen warmte en romantiek uit. Je ziet ze dan ook vaak terug in landelijke interieurs. Vouwgordijnen bieden veel variaties qua lichtinval. Trek aan het koord en bepaal hoe ver het gordijn uitvouwt. Wist je dat vouwgordijnen ook bijdragen aan de akoestiek in huis? Ook zijn ze in staat om lawaai van buiten te dempen. Ideaal als je aan een drukke straat woont. Deze eigenschap geldt in het bijzonder voor de stoffen Lagoon, Dolce en Double. Lees ons blog over geluidswerende gordijnen voor meer informatie. Tot slot zijn vouwgordijnen erg makkelijk schoon te maken. Ze kunnen namelijk gewoon in de wasmachine! Uitgebreide wasinstructies vind je in ons blog over raamdecoratie reinigen.

 • Past goed bij karakter jaren 30 woning
 • Akoestisch en geluidswerend
 • Mogen in de machinewas

Vouwgordijnen erker raambekleding jaren 30 woning gordijnen tips raamdecoratie inspiratieRaambekleding erker jaren '30 woning vouwgordijnen erker gordijnen raamdecoratie tips
Links: De vouwgordijnen van @hoff.van.saar. Rechts: Vouwgordijnen bij @vraagmaaraanpapa thuis.

2. Plissé gordijnen erker

Op het gebied van raamdecoratie in het algemeen is het plisségordijn een snelle stijger. Maar ook wat betreft erkers winnen plisségordijnen aan populariteit. Niet gek, want plisségordijnen kennen vele voordelen! Allereerst is het de meest ruimtebesparende vorm van raambekleding. Plisségordijnen hebben namelijk zeer smalle profielen. Hierdoor wordt het glas maximaal bedekt. Dus is privacy erg belangrijk voor je? Dan is het plisségordijn de beste keuze! Voor optimale controle over privacy en lichtinval ga je voor plisségordijnen Top Down Bottom Up. Dit wil zeggen dat het gordijn zowel van boven als beneden geopend kan worden. Wil je wél zonlicht? Maar géén inkijk? Open de plissé dan alleen van boven! Kies je voor een duo plisségordijn? Dan levert deze erker raambekleding ook nog eens een positieve bijdrage aan je energierekening. De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof werkt namelijk isolerend.

 • Raamdecoratie met de smalste profielen
 • Maximale controle over privacy en lichtinval
 • Isolerende functie

Plissé gordijnen erker raambekleding tips jaren 30 woning raamdecoratie erker zwarte kozijnen inspiratieVerduisterende plissé gordijnen erker raambekleding jaren 30 woning tips raamdecoratie slaapkamer
Links: Plisségordijnen in de erker van @interior.zuid. Rechts: Verduisterende plissés bij onze klant Jantina.

3. Houten jaloezieën erker

Vrijwel net zo populair als het plisségordijn is de houten jaloezie. Ook voor erkers wordt dit type raambekleding veel gekozen. Begrijpelijk, want houten jaloezieën zijn onwijs sfeervol. Dit natuurlijke materiaal gaat bovendien erg goed samen met de bouwstijl van de jaren 30. In een typische jaren 30 woning zien we immers veel hout terug. Denk aan de vloer, trap, (en suite) deuren en balken. Houten jaloezieën zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en afwerkingen. Kies voor een traditionele houtnerf of ga voor een moderne gladde afwerking. Daarnaast heb je de keuze uit wel of geen ladderband. De stof van de ladderband voegt een extra warme dimensie toe. Vooral voor landelijke interieurs is een ladderband een goede toevoeging. Een erker jaloezie is niet alleen sfeervol, maar ook praktisch! Houten jaloezieën op maat bieden namelijk veel mogelijkheden qua privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op- en neerhalen.

 • Hout past perfect bij jaren 30 bouwstijl
 • Ruime keuze in kleur en afwerking
 • Veel mogelijkheden qua privacy en lichtinval

Witte houten jaloezieën erker raambekleding glas in lood jaren 30 woning vensterbank inspiratieWitte houten jaloezieën erker raambekleding tips jaren 30 woning raamdecoratie vensterbank uitbouw
Links: Houten jaloezieën bij @huisnummer201 thuis. Rechts: De houten jaloezieën van @wonenbij_arie.

100% op maat gemaakt

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel hebt gemerkt, is maatwerk ontzettend belangrijk. Zeker bij raambekleding voor erkers. Door de vele hoeken kan je met een paar centimeter verschil al flink  in de knoei komen. Gelukkig leveren wij al onze raambekleding perfect op maat gemaakt! En dat voor zeer aantrekkelijke prijzen!

Gratis kleurstalen

Wil je de stof eerst voelen? Of de kleur in het echt zien? Dat begrijpen we. Daarom vraag je bij Solano Wonen eenvoudig en snel gratis kleurstalen aan! Meestal worden de stalen nog dezelfde dag verzonden.

Bezoek de showroom

Uiteraard behoort ook een bezoek aan onze showroom in Leeuwarden tot de mogelijkheden. Hier maak je in één keer kennis met al onze producten: Binnenzonwering, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je de complete woning aan wil pakken!

Heb je toch nog vragen over erker raambekleding? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team helpt je graag!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen