Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Raambekleding op de dag of in de dag? Dit zijn de verschillen!

Raambekleding op de dag of in de dag? Dit zijn de verschillen!

Raambekleding op de dag of in de dag? Dit zijn de verschillen!
7 min. leestijd

Sta je op het punt om nieuwe raambekleding te bestellen? Dan ben je vast de termen ‘in de dag of op de dag’ al tegen gekomen. Geen idee wat deze woorden betekenen? Of weet je het wel, maar twijfel je welke optie het beste bij jouw situatie past? Geen zorgen! In dit blog leggen we je het op de dag in de dag verschil haarfijn uit. Lees snel verder om te ontdekken of je het best jouw nieuwe raambekleding op de dag of in de dag monteert.


Veel gekozen raambekleding


Verschil in de dag op de dag

Met ‘dag’ wordt de binnenzijde van een kozijn bedoeld. ‘In de dag of op de dag’ betekent dus ‘in het kozijn of op het kozijn’. Hieronder gaan we dieper in op de verschillen. Zo kan jij beslissen of je het beste voor montage in of op het kozijn kiest.

Raambekleding in de dag

Meestal wordt de voorkeur gegeven aan in de dag raamdecoratie. Oftewel in het kozijn. Deze vorm van montage zorgt namelijk voor een strakke moderne look. Perfect dus voor moderne interieurs! Bij montage in de dag bevestig je de raambekleding binnen in het kozijn of tussen twee muren. Bij deze vorm van montage is het ontzettend belangrijk dat er goed wordt ingemeten. Valt de de raambekleding te breed uit? Dan zal de raamdecoratie simpelweg niet passen. Bekijk de meetinstructies dus aandachtig of plan een professionele meetafspraak in. Maar ook te smalle raambekleding is niet wenselijk. Allereerst ziet dit er knullig uit. Daarnaast zorgt het voor vervelende lichtkieren langs de raambekleding. Ga je een rolgordijn in de dag monteren? Dan zijn lichtkieren sowieso onoverkomelijk. Het systeem van een rolgordijn is namelijk aanzienlijk breder dan de stof. Met een plisse in de dag is dit probleem veel minder aan de orde. De stof is namelijk nagenoeg even breed als het systeem. Hierdoor zijn lichtkieren minimaal.

Plus- en minpunten

+ Strak uiterlijk
+ In de dag meten komt heel precies
- Sneller last van lichtkieren

Raamdecoratie op de dag

Kies je voor montage op de dag? Dan wordt de raambekleding op het plafond of de wand boven het raam geplaatst. Oftewel op het kozijn. Deze vorm van montage biedt een uitkomst wanneer je niet wil boren in je kunststof kozijnen of als uitstekende delen in de weg zitten. Ook wanneer je raam naar binnen opent is montage op de dag noodzakelijk. In het geval van een houten jaloezie op de dag kan je deze helemaal naar boven ophalen. Zou je de jaloezie (of een ander type raambekleding) in de dag monteren? Dan voorkomt het pakket dat het raam geopend kan worden. De enige andere optie is schroefloze montage op het raam zelf middels Verano SmartFit of KeJe raambekleding in een frame. Plisségordijnen zonder boren bijvoorbeeld. Bij montage op de dag kan je jezelf bovendien een meetfoutje permiteren. Meestal past de raambekleding ook wel als deze iets breder of smaller uitvalt. Door raambekleding op het kozijn te monteren ontstaat er een soort overlap. Dit kan een voordeel zijn in slaapkamers met verduisterende raambekleding. Op deze manier heb je namelijk niet of nauwelijks last van lichtkieren langs de zijkant. Dit wordt vaak als reden aangedragen om een rolgordijn op de dag te monteren. Bovendien verhult zo’n overlap minder mooie ramen. Heb je HR++ isolatieglas en wil je graag plisségordijnen? Dan is het raadzaam om je plissegordijn op de dag te monteren. Een plisségordijn isoleert namelijk uitstekend. Op zich fijn, maar bij HR++ glas zorgt dit voor een te grote opbouw van plaatselijke warmte. Hierdoor kan een thermische breuk ontstaan in het glas. Heb je geen HR++ glas? Dan maakt het niet uit of je plisse gordijnen in of op de dag monteert. Gordijnen worden vrijwel altijd op de dag gemonteerd. Gordijnen lopen immers meestal van het plafond tot aan de grond. Dit doet een ruimte hoger lijken.

Plus- en minpunten

+ Uitkomst bij kunstof kozijnen, uitstekende delen en naar binnen draaiende ramen
+ Op de dag meten komt minder nauwkeurig
+ Minder snel last van lichtkieren
+ Verhult minder mooie ramen
- Oogt minder strak

rolgordijn op de dag of in de dag verschil raambekleding in het kozijn of op het kozijn monterenLuxaflex Duette Shades oudroze plisse gordijn in de dag of op de dag verschil in het kozijn of op het kozijn monteren
Links: Rolgordijn op de dag. Rechts: Plisse gordijn in de dag.

Conclusie

Welke montagewijze je kiest is vooral afhankelijk van vier factoren: het type raam, het soort glas, de woonruimte en je persoonlijke smaak. Draait het raam naar binnen? Of heb je kunststof kozijnen? Dan ben je automatisch aangewezen op montage op de dag (tenzij je voor raambekleding in een magneetframe kiest). Hetzelfde geldt voor uitstekende onderdelen. Ook wanneer je HR++ glas hebt en plisségordijnen wil, wordt montage op de dag aangeraden. Verder kan op de dag montage wenselijk zijn voor slaapkamers, omdat dit minder lichtkieren oplevert. Daarnaast speelt ook smaak een rol. Op de vraag ‘wat is mooier in de dag of op de dag’ zullen de meesten ‘in de dag’ antwoorden. Maar of dit ook voor jou geldt is natuurlijk heel persoonlijk. Over smaak valt immers niet te twisten. Tot slot speelt je eigen nauwkeurigheid en/of budget een rol. Bij montage in de dag is het van groot belang dat er heel precies wordt gemeten. Natuurlijk kan je hiervoor ook gebruik maken van de inmeetservice. Hier zitten wel kosten aan verbonden (tenzij je 4 of meer maatwerk producten bestelt). Bij montage op de dag komt de maat minder precies.

Voordelen in de dag Nadelen in de dag Voordelen op de dag Nadelen op de dag
+ Strak uiterlijk - Meten komt heel precies + Uitkomst bij kunststof kozijnen - Oogt minder strak
  - Sneller last van lichtkieren + Oplossing voor naar binnen draaiende ramen  
    + Oplossing voor uitstekende delen  
    + Meten komt minder nauwkeurig  
    + Vereist bij HR++ glas met plisségordijnen  
    + Minder snel last van lichtkieren  
    + Verhult minder mooie ramen  

Gratis kleurstalen

Heb je al een besluit tussen montage in of op het kozijn gemaakt? En weet je ook al welk type raambekleding het wordt, maar twijfel je nog over de stof? Dat begrijpen we. Vanaf een scherm is het soms erg lastig om de juiste kleur te bepalen. Daarom vraag je bij ons eenvoudig en snel gratis kleurstalen op. Zo kan je de stof eerst in het echt zien. Wel zo prettig!

Contact & Showroom

Twijfel je toch nog of je het best voor raambekleding op de dag of in de dag kiest? Bel of mail gerust! Onze deskundige medewerkers adviseren je graag. Liever face-to-face contact? Breng dan een bezoek aan onze showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je gaat verhuizen bijvoorbeeld!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen