Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Luifel, zonnescherm of overkapping? Alle voor- en nadelen!

Luifel, zonnescherm of overkapping? Alle voor- en nadelen!

Luifel, zonnescherm of overkapping? Alle voor- en nadelen!
9 min. leestijd

Buiten zijn is niet alleen fijn, maar ook goed voor je! We zijn dan ook erg gesteld op onze tuinen. Helaas zijn de weersomstandigheden er niet altijd naar om hier gebruik van te maken. Dan is het te warm, dan is het te koud. Dan regent het te hard en dan waait het te stevig. De oplossing? Terras zonwering! Twijfel je tussen een zonnescherm of overkapping? Of denk je juist aan een luifel of overkapping? We begrijpen de keuzestress. Er is ook zoveel mogelijk! Daarom zetten wij in dit blog alle voor- en nadelen voor je op een rij. Hopelijk kan je na het lezen dan ein-de-lijk die knoop doorhakken!


Producten in dit blog


Wat is een zonnescherm?

Met de term zonnescherm wordt doorgaans een knikarmscherm bedoeld. Zoals de naam suggereert is dit type zonnescherm voorzien van armen die naar binnen en buiten knikken. Meestal zijn dit twee armen. Soms wordt er vanaf een bepaalde breedte een derde arm toegevoegd. Dit om extra stevigheid te bieden. In tegenstelling tot een uitvalscherm is een knikarmscherm wél bedoeld om onder te zitten. Een uitvalscherm dient alleen om de zon binnenshuis te weren. Lees ons blog over het verschil tussen een uitvalscherm en knikarmscherm voor meer informatie. Bij de aanschaf van een knikarmscherm heb je de keuze uit verschillende type cassettes. Hiermee wordt de bak waar het doek in rolt bedoeld. Een volledig gesloten cassette biedt de beste bescherming voor het doek. Daarnaast heb je bij Verano zonneschermen de optie voor een knikarmscherm met verlichting. Naast topmerk Verano bieden wij ook de A-kwaliteit zonneschermen van Rainbow aan. Daarnaast leveren we nog een aantal A-merk zonneschermen op maat onder ons eigen label. Vanwege onze extreem lage internetprijzen, mogen we het merk helaas niet noemen.

Waarom kiezen voor een zonnescherm?

Het grote voordeel van een knikarmscherm is dat deze geen ruimte van het terras inneemt. Gesloten is een knikarmscherm vrijwel onzichtbaar. Het enige wat je ziet is de bak op de gevel. Het bekendste alternatief is een parasol. Vaak wordt dit echter als een ‘sta in de weg’ ervaren. Bovendien overbrugt een parasol veel minder oppervlakte. Een zonnescherm is natuurlijk bedoeld om schaduw op je terras te creëren. Heb je juist behoefte om in de volle zon te zitten? Dan sluit je het scherm net zo makkelijk. Dit in tegenstelling tot een overkapping. Ook de prijs maakt een knikarmscherm tot een aantrekkelijke keuze. Van alle genoemde opties in dit artikel, is het namelijk de goedkoopste variant. Standaard bieden wij zonneschermen tot 50% goedkoper dan elders aan. Het hele jaar door! Bij ons ben je dus altijd verzekerd van een goede zonnescherm aanbieding! Het nadeel van knikarmschermen is dat deze in de regel niet waterbestendig zijn. De zonneschermdoeken uit de Verano Nature Color collectie zijn wel waterdicht. Dit wil echter niet zeggen dat je het scherm ook bij hevige regenbuien kan gebruiken. Er kan namelijk water blijven hangen op het doek. Dit gewicht kan het doek doen uitrekken. Wil je graag volledig waterdichte zonwering? Kies dan voor een pergola of overkapping. Houd er ook rekening mee dat een knikarmscherm wind niet goed verdraagt. Wind levert namelijk te veel belasting op de gevel. Een knikarmscherm is dus echt een mooi weer product.

Verano Santos knikarmscherm met verlichting zonnescherm of overkapping glas
Links: Verano Santos knikarmscherm. Rechts: Showroom demonstratie van Verano Ipanema knikarmscherm.

Wat is een terrasoverkapping?

Ook een glazen terrasovekapping behoort tot de mogelijkheden. De Ledro van Verano bijvoorbeeld. In plaats van glas is ook een polycarbonaat overkapping mogelijk. Een terrasoverkapping is meer dan zonwering alleen. Het biedt namelijk ook bescherming tegen regen en wind. Zeker wanneer je kiest voor een glazen schuifwand overkapping. Hiermee kan je de veranda volledig sluiten. Eventueel kan je de voorkant ook voorzien van een screen. De Ledro is tevens uitbreidbaar met verandazonwering Oslo. Dit is een soort screen in een frame. Deze wordt bovenop de overkapping geplaatst en houdt zowel de warmte als felheid van de zon tegen. Een terrasoverkapping is permanent. Het dak is niet afneembaar. Een glazen overkapping aan je woning is vergelijkbaar met een serre.

Waarom kiezen voor een terrasoverkapping?

Wil je graag lekker buiten zitten in de winter? Dan is een overkapping de beste keuze. Wat dacht je van een knusse winterbarbecue? Omdat het dak bestaat uit glazen platen, wordt het niet donker in huis. Tevens zorgt het glas ervoor dat het eerder in het jaar lekker vertoeven is. Glas warmt namelijk lichtelijk op. Ben je bang dat het ‘s zomers te heet wordt? Voorzie je overkapping dan van verandazonwering. Tot slot is een terrasoverkapping de meest permanente optie. Meestal wordt een glazen overkapping aan huis gemonteerd. Zie het als een verlengstuk van je woning. Heb je weinig buitenruimte? Houd er dan wel rekening mee dat je veel tuin opoffert voor een terrasoverkapping. Tegelijkertijd zorgt de extra gecreëerde leefruimte voor een stijging van je woningwaarde.

Verano Ledro glazen terras overkapping aan huis glazen schuifwand waterdichte zonweringVerano Oslo verandazonwering ledro glazen overkapping aan huis schuifwand
Links: Verano Ledro glazen terrasoverkapping. Rechts: Verano Ledro met Oslo verandazonwering.

Wat is een luifel?

Met een luifel wordt doorgaans pergola zonwering bedoeld. Zowel in onze showroom als via onze website bieden wij de prijswinnende Verano Tumba aan. In tegenstelling tot een knikarmscherm, steunt dit zonnescherm niet alleen op de gevel. Deze elektrische luifel is tevens voorzien van twee vaste palen en zijgeleiding. Dit zorgt voor meer stevigheid, waardoor het zonnescherm wel tegen een beetje wind kan. Bovendien is de Tumba een waterdicht zonnescherm. Dit komt allereerst door een speciale vochtwerende behandeling van het doek. Maar ook het unieke locking mechanisme speelt een grote rol. Deze techniek zorgt er namelijk voor dat het doek altijd volledig strak trekt. Zo voorkom je ‘waterzakken’. Regen wordt netjes en onzichtbaar afgevoerd via de palen. De Tumba kan worden uitgevoerd in alle standaard RAL-kleuren en beschikbare structuurlakken. Zo blendt de luifel mooi samen met je woning. Optioneel kan de tussenbalk worden voorzien van LED-verlichting.

Waarom kiezen voor een luifel?

Wie graag het beste van beide werelden wil, kiest het best voor pergolazonwering. In tegenstelling tot een knikarmscherm, kan een luifel zonwering wel tegen een beetje wind. Deze steunt immers niet alleen op de gevel, maar ook op twee palen. Bovendien is dit type zonwering voorzien van zijgeleiding. Bij stevige wind wordt gebruik van dit type zonnescherm niet aangeraden. Bovendien is het in zo’n geval toch niet lekker vertoeven. Omdat de zijkanten van een luifel open zijn, waait de wind hier immers gewoon langs. Het allergrootste voordeel is dat dit zonnescherm regenbestendig is. Dus wil je wél een waterdicht zonnescherm? Maar geen permanente overkapping? Ga dan voor deze pergolazonwering. Bovendien is een waterdichte luifel een stuk voordeliger dan een glas overkapping.

Verano Tumba pergolazonwering waterdicht zonnescherm waterdichte luifel regenbestendig
Boven: Foto en video demonstratie van Verano Tumba pergolazonwering.

Conclusie: Wat is het verschil tussen een luifel, zonnescherm en overkapping?

Het grootste verschil is dat een zonnescherm alleen bij mooi weer bruikbaar is, een luifel ook bij regen en een overkapping onder alle weersomstandigheden. Verder neemt een terrasoverkapping flink wat ruimte in beslag, een luifel enigszins en een zonnescherm geen. Ook zijn er serieuze prijsverschillen. Met een knikarm zonnescherm ben je het voordeligst uit. Voor een terrasoverkapping zul je flink dieper in de buidel moeten tasten. Zie onderstaande tabel voor een handig overzicht van alle voor- en nadelen. Zo zie je in één oogopslag welke zonwering voor jou het meest geschikt is: Een luifel, zonnescherm of terrasoverkapping.

Voordelen zonnescherm Nadelen zonnescherm Voordelen terrasoverkapping Nadelen terrasoverkapping Voordelen luifel Nadelen luifel
+ Ruimtebesparend - Niet regenbestendig + Regenbestendig - Neemt veel ruimte in beslag + Regenbestendig - Biedt geen fijne zitplek bij wind
+ Optie om volledig in de zon te zitten - Niet windbestendig + Windbestendig - Meest prijzige optie + Enigszins windbestendig - Palen kunnen in de weg staan
+ Meest voordelige optie - Alleen bij mooi weer te gebruiken + Hele jaar door plezier - Geen optie om onbedekt (zonder dak) in de zon te zitten + Optie om volledig in de zon te zitten - Tuinmeubels kunnen niet (onafgedekt) blijven staan
  - Tuinmeubels kunnen niet (onafgedekt) blijven staan + Verlengt het huis   + De perfecte middenweg  
    + Tuinmeubels kunnen blijven staan      

Bezoek de showroom

Wil je de producten liever eerst in het echt zien? We heten we je van harte welkom in onze 400m² showroom in Leeuwarden. Hier maak je in één keer kennis met ons complete assortiment: Binnenzonwering, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je gaat verhuizen bijvoorbeeld. Bovendien bieden we een showroom exclusief assortiment aan. Plan je bezoek en ontdek het zelf! Woon je niet in de buurt? Dan voldoet het wellicht ook om kleurstalen te bestellen. Hier vragen we een kleine vergoeding van één euro per staal voor. Meestal ontvang je de stalen binnen twee werkdagen.

Solano Wonen showroom Leeuwarden zonwering raamdecoratie Verano Tumba pergolazonwering luifel lamellendak
Boven: Impressie van onze showroom in Leeuwarden.

Contact

Weet je nog steeds niet of je het beste kiest voor een luifel, zonnescherm of overkapping? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste en getrainde medewerkers staan je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen