Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Keuzehulp: Verduisterende screens of rolluiken?

Keuzehulp: Verduisterende screens of rolluiken?

Keuzehulp: Verduisterende screens of rolluiken?
5 min. leestijd

Een donkere en koele slaapkamer zorgt voor optimale nachtrust. Goede zonwering is daarom essentieel. Zeker in de zomer, wanneer de dagen langer zijn en temperaturen stijgen. Verduisterende zonwering buiten is de meest effectieve methode om zowel het licht als de hitte buiten te houden. Maar welke optie is de beste: Verduisterende screens of rolluiken? In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen op een rij. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken!


Populaire screens en rolluiken


Voor- en nadelen van verduisterende screens

De meeste screens worden geleverd met een lichtdoorlatendheid van 3%. Hier kan je van binnenuit doorheen kijken. Maar wist je ook dat er volledig verduisterende screens bestaan? Deze doeken hebben een lichtdoorlatendheid van 0%. 

Elegant

Een groot voordeel van verduisterende screens is hun elegante uitstraling. In vergelijking met rolluiken hebben screens een kleinere cassette. De kleinste bakmaat voor een screen is 8,5 cm. Rolluiken hebben daarentegen een minimale bakmaat van 15 cm. Hierdoor vallen screens minder op dan rolluiken. Bovendien vinden sommigen de lamellen van een rolluik te grof ogen. Een screendoek oogt veel minimalistischer.

Insectenwerend

Een extra voordeel van verduisterende screens is dat ze ook dienst kunnen doen als insectenhor. Het doek is enigszins luchtdoorlatend. Uiteraard laat het wel minder frisse lucht door dan reguliere horren. Het 0% lichtdoorlatend doek is namelijk zeer dicht geweven. Als je deze functionaliteit belangrijk vindt, is het belangrijk dat je voor ritsscreens kiest. Bij een standaard screen hebben insecten namelijk nog toegang langs de zijkanten. Houd er wel rekening mee dat de onderkant niet volledig afgesloten is. Hier kunnen dus eventueel nog wel insecten langs kruipen.

Zomerproduct

Houd er wel rekening mee dat screens voornamelijk geschikt zijn voor gebruik in de zomer. Ze zijn specifiek ontworpen om warmte buiten te houden. Niet kou. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatie. Een 0% doek biedt daarom betere isolatie dan een 3% doek. Desondanks isoleren rolluiken nog steeds beter dan screens.

Voor- en nadelen van rolluiken

Rolluiken voor consumenten zijn altijd verduisterend. Je kunt niet door de lamellen heen kijken. Er bestaan wel transparante rolluiken, maar deze zijn uitsluitend bedoeld voor winkelpanden. Ze worden enkel en alleen gebruikt om inbrekers te weren. Niet voor isolatie of verduistering. In dit artikel focussen we ons specifiek op de eigenschappen van verduisterende rolluiken.

Het hele jaar rond

Het grootste voordeel van rolluiken is hun veelzijdigheid. Ze kunnen namelijk het hele jaar rond gebruikt kunnen worden. In de zomer houden rolluiken de hitte buiten, terwijl ze in de winter bescherming bieden tegen de kou. Een multifunctioneel product dus! Dit terwijl een screen alleen ‘s zomers gebruikt kan worden. Bovendien houdt een rolluik net iets meer warmte tegen dan een screen. Isolatie werkt namelijk op basis van materiaaldikte: Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde. De lamellen van een rolluik zijn natuurlijk veel dikker dan een screendoek.

Geluiddempend

Naast het bieden van betere isolatie, zorgt het dikkere materiaal van een rolluik ook voor geluiddemping. De geluidsgolven ketsen deels af tegen de rolluiken. Perfect wanneer je nachtdiensten draait en overdag moet slapen. Zeker als je langs een drukke weg woont! Maar ook wanneer je buren ‘s zomers geregeld tuinfeestjes organiseren zijn geluiddempende rolluiken ideaal!

Inbraakvertragend

Tot slot bieden rolluiken ook een vertragende werking bij inbraken. Hoewel het niet onmogelijk is om binnen te dringen, wordt het aanzienlijk bemoeilijkt. Een gelegenheidsdief zal hierdoor zeker worden afgeschrikt. Voor extra beveiliging is het mogelijk om te kiezen voor elektrische rolluiken met obstakeldetectie. Deze motoren is voorzien van anti-optilveren. Dat betekent dat wanneer het rolluik volledig gesloten is, er spanning op de veren wordt uitgeoefend. Hierdoor wordt het onmogelijk om de lamellen op te tillen.

Verano ritzscreens boven en beneden zonneschermZwarte rolluiken slaapkamer verduisteren rolluik met zonnepaneel Verano
Links: Verano® ritzscreens. Rechts: Verano® solar rolluiken.

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen, kennen verduisterende screens en rolluiken hun eigen unieke voordelen. Om het overzichtelijk te maken, zetten we ze nogmaals voor je op een rij.

Voordelen verduisterende screens Voordelen rolluiken
+ kleine cassette + houdt zowel kou als hitte tegen
+ elegante uitstraling + geluiddempend
+ ook bruikbaar als insectenhor + inbraakvertragend

Verduisterende screens en rolluiken op maat

Ben je overtuigd van de voordelen? Bestel dan snel verduisterende screens of rolluiken op maat! Bij Solano Wonen ben je altijd verzekerd van een uitstekende prijs. Wij leveren rechtstreeks vanuit de fabriek en kopen grootschalig in. Bovendien hanteren we lage marges. Daardoor kunnen wij verduisterende buitenzonwering tot 50% goedkoper dan elders leveren! Met onze handige instructies is meten en monteren goed zelf te doen. Laat je dit toch liever aan een professional over? Maak dan gebruik van onze meet- en montageservice. We komen graag bij u langs!

Gratis kleurstalen en showroombezoek

Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we! Daarom bieden we gratis kleurstalen van onze screendoeken aan. Je bestelt ze eenvoudig online! Meestal worden ze al binnen twee werkdagen bezorgd. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, horren, overkappingen, rolluiken, screens en vloeren. Ideaal wanneer je interesse hebt in meerdere producten. Bij een verhuizing of verbouwing bijvoorbeeld!

Twijfel je nog steeds of je beter voor verduisterende screens of rolluiken kiest? Bel of mail gerust! Onze deskundige medewerkers denken graag met je mee!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen