Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 6x tuintrends 2021: van zwart tot zen

6x tuintrends 2021: van zwart tot zen

6x tuintrends 2021: van zwart tot zen
6 min. leestijd

Het zonnetje schijnt! De zomer lijkt eindelijk in aantocht. Gooi die tuindeuren maar open! Kan jouw tuin nog wel wat liefde en verzorging gebruiken? Laat je inspireren door de nieuwste tuintrends van 2021. We noemen er zes!

1. Zwart

Binnenshuis is de kleur zwart al een tijdje hip: Zwarte plinten, zwarte keukens, zwarte houten jaloezieƫn... Zwart is chique Ʃn stoer tegelijk. In 2021 spotten we deze trend ook buitenshuis. Logisch! Dankzij aanbouwen met schuifpuien en openslaande deuren lopen binnen en buiten namelijk steeds meer in elkaar over. In de tuin zien we de kleur zwart vooral terug in schuttingen, tuinsets en plantenbakken. De foto bovenaan deze pagina van de tuin van @zebranostyling is een mooi voorbeeld. En vergeet ook zeker de zonwering niet! Knikarmschermen met zwarte omkasting Ʃn zwart doek worden dit jaar opvallend vaak gekozen. En wat dacht je van een zwart lamellendak? EƩn en al luxe!

Tip! šŸ’” Heb jij de tuindeuren ā€˜s zomers ook graag zoveel mogelijk geopend? Heerlijk! Minus al die insecten. De oplossing? Hordeuren! PlissĆ©hordeuren zijn perfect voor openslaande deuren en schuifpuien.

Luxaflex Spectra Nova zonnescherm zwart tuintrend 2021Zwarte tuin trend 2021 inspiratie achtertuin buiten trends
Links: Luxaflex Spectra Nova zonnescherm. Rechts: Zwart in de tuin van @annehome14.

2. Minder steen, meer groen

De laatste jaren werden tuinen steevast betegeld. Gelukkig is er nu een kentering gaande. In een tuin anno 2021 mag groen niet ontbreken! Dat is allereerst fijn voor de bijenpopulatie. Daarnaast is groen in de tuin heel belangrijk voor de afwatering van je huis. Door al dat steen krijgt water namelijk nauwelijks de kans om in de bodem te zakken. De voornaamste reden om een tuin te betegelen, is het onderhoudsarme aspect. Wil je wel groen in de tuin? Maar zo min mogelijk onderhoud? Kies dan voor meerjarige winterharde planten. Een aantal ideeƫn: Varens, geraniums, hosta, vrouwenmantel en zonnehoed. Wist je dat je ook een kleine tuin van groen kan voorzien? Verticaal tuinieren is dƩ oplossing. De groen-trend gaat trouwens onwijs goed samen met de zwart-trend. Groen op zwart creƫert namelijk een waanzinnig mooi contrast!

3. De zentuin

De coronahectiek van het afgelopen jaar bracht veel stress met zich mee. Niet alleen de angst voor het virus zelf was een grote stressfactor. Ook bijkomende ongemakken zoals thuiswerken en voor juf of meester spelen waren niet bevorderlijk voor de gemoedstoestand. Als we dus ergens aan toe zijn, is het wel rust. Deze begeerte naar rust vertaalt zich door naar ons exterieur. EĆ©n van de trends van 2021 is de tuinoase. We verlangen naar een tuin waar we ons volledig kunnen ontspannen: Een zen-tuin. Elementen die we hier veel terugzien zijn stromend water, bamboe, kiezelstenen en rotsblokken. Binnenshuis spotten we dit jaar een zelfde soort trend: Japandi. Deze trend laat zich het best omschrijven als clean en opgeruimd.

Tuintrend 2021 zen tuin japan woontrend japandi buitenIbiza tuin trend 2021 bali tulum stijl bohemian tuin
Links: Zen-elementen in de tuin. Rechts: De ibiza tuin van @home.pics.marieke.

4. Vakantiesfeer

De corona pandemie heeft niet alleen een verlangen naar rust aangewakkerd. Tegelijkertijd hunkeren we naar vakantie. Lange tijd was het onzeker of en wanneer we weer op vakantie konden. Vandaag de dag is het boeken van een buitenlandse vakantie nog steeds een gok. Code geel kan immers zomaar weer code oranje worden. Velen voelen zich daarom ook in 2021 nog ā€˜gedoemdā€™ tot een vakantie in TuinesiĆ«. Daarom proberen we massaal onze eigen achtertuin om te toveren tot vakantiebestemming. Typerende elementen van populaire vakantieoorden - zoals Ibiza en Bali - vliegen dit jaar over de toonbanken. Tropische planten, rotan spiegels, geweven kleden, macramĆ© wandtapijten en sfeervolle lichtsnoeren bijvoorbeeld. Natuurlijk mag ook een fijne loungeset niet ontbreken. Ook in de tuinmeubel trends 2021 zien we daarom het Ibiza gevoel terug. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van rotan en zijn hangstoelen niet aan te slepen. Het verlangen naar vakantie en opgespaard vakantiegeld zorgt tevens voor een toename aan zwembaden en jacuzzi's in de tuin. Dit maakt het vakantiegevoel natuurlijk helemaal af!

5. De slimme tuin

Het opgespaarde vakantiegeld in combinatie met het verlangen naar ultieme ontspanning zorgt ook voor een toename van automatisering in en rondom het huis. Zo worden steeds meer gazonnen onderhouden door robotmaaiers. Een ander voorbeeld is verlichting in de tuin die automatisch aanspringt. Sommige tuinlampen kunnen zelfs meebewegen op de muziek! Ook een automatisch sprinklersysteem op basis van de bodemvochtigheid behoort tot de mogelijkheden. En wat dacht je van elektrische zonneschermen met zon- en windsensor? Of een zonnescherm die vanzelf in- en uitrolt wanneer je thuiskomt en van huis gaat? Er bestaan zelfs slimme vogelhuisjes met cameraā€™s. En barbecues die een seintje naar je telefoon sturen wanneer je iets moet omdraaien. Je kan het zo gek nog niet bedenken of het kan. Lang leve techniek!

Slimme tuin trend 2021 elektrisch zonnescherm smartphone somy smart home buitenzonwering knikarmscherm appVerano Ledro terrasoverkapping tuintrends 2021 overkapping glas
Links: Smartphone bediend zonnescherm. Rechts: Verano Ledro glazen overkapping.

6. Vierseizoenentuin

Ook de laatste trend - de vierseizoenentuin - is een direct gevolg van de pandemie. Binnen zou het virus zich immers makkelijker verspreiden. Het was veiliger om gasten buiten en op gepaste afstand te ontvangen. ā€˜s Zomers is dat geen probleem, maar ā€˜s winters gaat dit wat lastiger. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om ook ā€˜s winters optimaal van het buitenleven te genieten. De populairste en meest efficiĆ«nte oplossing is de overkapping. Zo kan je ook wanneer het regent lekker buiten zitten. Is het koud? Dan doet een heater wonderen! Ook je overkapping dichtmaken met screens of glazen wanden is een goede manier om de kou tegen te houden. Wil je ook een overkapping in de tuin? Dan heb je de keuze uit een houten of aluminium overkappingen. Ook kan je kiezen voor een losse overkapping achterin de tuin of een overkapping tegen het huis aan. In het laatste geval is het aan te raden om voor glazen overkappingen te gaan. De Ledro van Verano bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat het donker wordt in huis. Andere kenmerken van de vierseizoenentuin zijn een buitenkeuken en wintergroene beplanting.

Sfeerimpressie Solano Wonen showroom Leeuwarden buitenzonwering zonnescherm knikarmscherm pergola zonwering lamellendak kopen
Boven: Sfeerimpressie van onze showroom in Leeuwarden.

Zonwering volgens de laatste trends

Mis je nog zonwering in je tuin? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met onze handige configurators stel jij jouw eigen pergolazonwering, lamellendaken of zonneschermen op maat helemaal zelf samen. Kies uit vele omkasting- en doekkleuren. Ga bijvoorbeeld voor trendy zwart! Ook qua automatisering bieden we vele opties. Voer je zonnescherm bijvoorbeeld uit met een zon- en windautomaat. Ook app-bediening via een Somfy Tahoma of Connexoon box behoort tot de mogelijkheden.

Tot zover alle belangrijke tuintrends 2021. Zit je lekker in de flow en wil je ook je interieur aanpakken? Bekijk dan ook ons woontrends 2021 blog! Heb je vragen over het bestellen van zonwering? Bel of mail gerust. Ons enthousiaste en vakkundige team helpt je graag. Wil je de producten eerst in het echt zien? Kom dan langs in onze grote showroom in Leeuwarden!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen