Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Top 4 woontrends 2021 | Japandi, Werelds, Aaibaar & Duurzaam

Top 4 woontrends 2021 | Japandi, Werelds, Aaibaar & Duurzaam

Top 4 woontrends 2021 | Japandi, Werelds, Aaibaar & Duurzaam
5 min. leestijd

Nog nooit hebben we collectief zo uitgekeken naar een nieuw jaar als nu! Begin 2021 symbolisch op een schone lei: Een nieuw jaar, een nieuw huis! Dat hoeft natuurlijk niet letterlijk. Ook met een fris interieur betrek je gevoelsmatig een nieuw huis. Laat je inspireren door de top 4 woontrends 2021. Uiteraard vertellen we je bij elke trend welke raambekleding er het best mee samengaat. Veel van deze trends zijn een direct gevolg van COVID-19. Triggers zijn bijvoorbeeld het uitblijven van reizen en een verlangen naar rust. Maar ook de bewustwording van onze impact op de natuur speelt mee.

Trend 1: Lief voor de planeet

De afgelopen jaren speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. In 2021 lijken we ons nóg meer om onze planeet te bekommeren. Tijdens de lockdown van 2020 hebben we gezien hoe de natuur - dankzij het wegblijven van de mens - is opgeleefd. Herinner je je de beelden van het helderblauwe water in Venetië nog? Of het Himalayagebergte dat opeens van veraf zichtbaar was dankzij de sterke vermindering van verkeersuitstoot? Een flinke reality check! Het belang van een duurzamere samenleving valt niet meer te ontkennen. Gelukkig komen ook steeds meer bedrijven tot dit besef. Ook in de raamdecoratiebranche!

Gerecyclede en energiebesparende raambekleding

Zo biedt A House of Happiness gordijnen gemaakt van 100% gerecyclede PET flessen en heeft Luxaflex Sea-Tex™ in het leven geroepen. Deze Luxaflex rolgordijn stof gemaakt van 50% gerecycled oceaanplastic. Ook met bamboe jaloezieën maak je een duurzame keuze. Dit materiaal groeit namelijk vele malen sneller dan hout. Een andere vorm van duurzaamheid is energie besparen. Wist je dat raamdecoratie hier flink aan bij kan dragen? Vooral dubbele plisségordijnen isoleren uitstekend. Dankzij de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof wordt zowel kou als hitte tegengehouden. Voor ultieme isolatie bekleed je de ramen zowel van binnen als van buiten. Op het gebied van buitenzonwering hebben rolluiken de hoogste isolatiewaarde. Wist je dat er ook solar rolluiken en screens op zonne energie bestaan? Dat is nog duurzamer!

A House Of Happiness gerecyclede gordijnen PET flessen duurzaamLuxaflex Greenscreen Sea-Tex rolgordijnen gerecycled oceaanplastic
Links: Gerecyclede PET flessen. Rechts: Beschikbare kleuren Luxaflex Sea-Tex™.

Trend 2: Thuis op wereldreis

Tijdens de pandemie zijn we flink beperkt in onze reisbewegingen. Vakanties bleven uit of vonden dichtbij huis plaats. Hierdoor ontstaat een nieuwe trend die in 2021 hoogtij zal vieren: ‘Werelds Wonen’. Als we zelf niet de wijde wereld in kunnen, halen we de wereld wel in huis! Durf accessoires uit verschillende culturen met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld aan Afrikaanse maskers, Marokkaanse poefs, Perzische tapijten en Scandinavische dierenhuiden. Laat je ook in het kleurgebruik niet beperken. Juist de mix van verschillende (knal)kleuren straalt gezelligheid en reislust uit.

Wereldse raambekleding

De verbindende factor in deze eclectische stijlmix is de natuur. Overal ter wereld vind je bijvoorbeeld hout. Laat dit materiaal daarom meermaals terugkomen in je interieur. Denk aan een houten tafel. Het liefst één waarbij de boomstam nog zichtbaar is. Ook houten jaloezieën gaan geweldig goed samen met een wereldse woonstijl. Zeker wanneer je kiest voor lamellen met houtnerf. Wist je dat ook onze PVC jaloezieën verkrijgbaar zijn met nerf? Bijna niet van echt te onderscheiden! Heb je liever gordijnen? Ga dan voor een natuurlijk materiaal, zoals linnen. Overweeg ook zeker vouwgordijnen! Deze geven je interieur een heerlijk Ibiza sfeertje.

Wereld Wonen woontrends 2021 wereldreis interieur trend kleurenEclectisch interieur kleurrijke woonkamer werelds wonen trend Marokkaanse poefs woontrends 2021

Trend 3: Japandi

Waar we in een werelds interieur een bonte verzameling van kleuren en accessoires zien, oogt een Japandi interieur juist heel rustig en sober. Ook deze trend is een direct gevolg van het virus. De pandemie bracht immers veel hectiek en stress met zich mee. Hieruit is een sterk verlangen naar ontspanning ontstaan, wat zich doorvertaalt naar onze interieurs. Logisch, want we spenderen nu extra veel tijd in huis. Ook in het nieuwe jaar zal thuisblijven nog even de norm zijn. De naam Japandi is een samentrekking van de woorden ‘Japan’ en ‘Scandinavië’. In beide landen is clean en opgeruimd de norm in huis. Binnen de Japandi woonstijl komen we dan ook weinig tierelantijntjes tegen. Wat we wél veel zien zijn tegels. Het gladde oppervlak van dit materiaal geeft een opgeruimd gevoel. Ook zachte materialen mogen niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld voor een bank in teddystof of een wollig plaid. Kies tot slot voor ronde vormen en neutrale tinten. Deze mix van kleuren en materialen is enorm rustgevend.

Raamdecoratie voor Japandi interieurs

In principe past elk type raamdecoratie bij een Japandi interieur. Kies wel altijd voor de meest basic variant. Houten jaloezieën zónder ladderband en zónder houtnerf bijvoorbeeld. Een gladde afwerking oogt veel cleaner. Ga bovendien altijd voor een neutrale kleur. Zwart, wit, grijs of beige bijvoorbeeld. Kan de ruimte nog wat meer zachtheid gebruiken? Dan is stoffen raamdecoratie een goede manier om dit te bereiken. Overgordijnen of vouwgordijnen bijvoorbeeld. Wil je een super ‘zen’ uitstraling? Dan kies je het beste voor rolgordijnen. Deze eenvoudige raambekleding eist weinig aandacht op.

Woontrends 2021 Japandi minimalistisch wonen scandinavisch interieur japanJapandi interieur woontrends 2021 VT Wonen minimalistisch rust clean

Trend 4: Aaibare materialen

We benoemden het al bij de Japandi trend, maar aaibare stoffen zijn in 2021 zó populair dat het een eigen categorie verdient. Deze trend is een direct gevolg van de anderhalvemetersamenleving. Opeens was fysiek contact een no-go. Zelfs handenschudden was uit den boze. Na maanden van ‘onthouding’ ontstond een enorme knuffeldrang. In de woonwereld uit dit zich in een obsessie met aaibare materialen. Anno 2021 voldoen zachte kussens en plaids niet meer. Ook banken en fauteuils moeten knuffelbaar zijn. Vooral de teddystof zal dit jaar niet aan te slepen zijn.

Zachte raambekleding

Niet alleen meubilair is verkrijgbaar in een aaibare uitvoering, maar ook op het gebied van raamdecoratie zijn er diverse ‘knuffelbare’ opties. Wat dacht je van velours gordijnen? Iets minder knuffelbaar, maar nog steeds zacht van uitstraling zijn plisségordijnen. Dit geldt vooral voor duo plisségordijnen. Door de dubbele laag stof krijgt het gordijn volume, wat voor een fluffy uitstraling zorgt.

Aaibaar meubilair Ferm Living teddy sofa bank zachte stoelGroene fluwelen gordijnen zachte overgordijnen aaibaar woontrends 2021
Links: ‘Aaibaar’ meubilair via Ferm Living. Rechts: Fluwelen gordijn ‘Elite’

Meer weten over de woontrends van 2021? Of ben je geïnteresseerd in een andere interieurstijl? Lees dan eens onze overige blogs. Of win advies in bij één van onze enthousiaste klantenservice medewerkers!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen