Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 5x geschikte raamdecoratie vensterbank: Gordijnen, jaloezieën en meer

5x geschikte raamdecoratie vensterbank: Gordijnen, jaloezieën en meer

5x geschikte raamdecoratie vensterbank: Gordijnen, jaloezieën en meer
8 min. leestijd

Voorheen werd zo goed als iedere raampartij voorzien van een vensterbank. Zo’n vensterbank had meerdere functies. Soms fungeerde een vensterbank daadwerkelijk als bank. Deze plek met veel lichtinval leende zich uitstekend om een boek te lezen. In de meeste gevallen dient een vensterbank enkel als afwerking van een raampartij. Hier worden vervolgens vaak planten en andere decoratiematerialen op geplaatst. In nieuwbouwhuizen worden vensterbanken steeds vaker weggelaten. Dit zorgt voor een extra strak uiterlijk. Toch is het gros van de huizen nog steeds voorzien van vensterbanken. Geldt dit ook voor jouw huis? Dan is dit zeker iets om rekening mee te houden bij het kiezen van raambekleding. Daarom delen we in dit blog 5x geschikte raamdecoratie vensterbank.


Populaire raambekleding voor vensterbanken


Hoe monteer je vensterbank raamdecoratie?

In principe bestaan er twee vormen van montage: In de dag en op de dag. Oftewel in of op het kozijn. De beste plaatsing is afhankelijk van het type raambekleding, het soort kozijnen en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeur. Hieronder gaan we dieper in op de verschillen.

Vensterbank raamdecoratie in de dag

Wil je voor houten jaloezieën, aluminum jaloezieën, rolgordijnen, vouwgordijnen of plisségordijnen gaan? Dan raden we aan om deze in de dag te plaatsen. Hier wordt mee bedoeld dat de raambekleding in het kozijn komt te hangen. Uiteraard is maatwerk hierbij van groot belang. Je wilt immers geen grote kieren aan weerszijden van de raambekleding. Of nog erger: Te brede raambekleding die niet tussen het kozijn past. Ook de lengte moet natuurlijk perfect kloppen. Een heel pakket jaloezieën rustend op je vensterbank is natuurlijk geen gezicht. Gelukkig bestel je al onze raamdecoratie altijd 100% op maat. Tot op de millimeter nauwkeurig! Raadpleeg onze duidelijke meetinstructies of maak een meetafspraak met onze adviseur. Bij afname van 4 of meer maatwerk producten is de inmeetservice gratis!

Raamdecoratie vensterbank op de dag

Hoewel in de dag montage strakker oogt, is deze montagewijze soms gewoonweg niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je kunststof kozijnen hebt en hier niet in wil boren. Sporen van boren of schroeven in kunststof blijven immers altijd aanwezig. In dat geval is het beter om de raamdecoratie op de muur erboven te monteren. Hiervoor dient er natuurlijk wel genoeg ruimte tussen het kozijn en het plafond te zijn. Een andere optie is plafondmontage. Kies je voor gordijnen? Dan kies je meestal voor plafondmontage. De meest gekozen lengte gordijnen vensterbank is helemaal tot de grond. Je kan natuurlijk ook kiezen voor gordijnen tot vensterbank. Echter krijg je hier al snel een poppenkast-effect van. Het doet de ruimte lager lijken. Gordijnen tot de vloer benadrukken juist de lengte. De keuze van gordijnen tot de vensterbank of grond is van invloed op de montagewijze. Gordijnen op de vensterbank kunnen in de dag gemonteerd worden. Gordijnen tot de grond worden doorgaans aan het plafond gemonteerd. Is er sprake van een uitstekende vensterbank? Zorg er dan voor dat de gordijnen voldoende van de muur af komen te hangen.

Raambekleding op het raam zelf

Tenslotte is ook raamdecoratie op het raam zelf mogelijk. Op deze manier beweegt de raambekleding mee met het raam. Je hoeft de raambekleding dus niet op te halen alvorens het raam te openen. Vooral bij draaikiepramen wordt hier gebruik van gemaakt. Heb je kunststof kozijnen? Dan wil je hier natuurlijk niet in boren en schroeven. Wil je desondanks je raambekleding op het raam monteren? Dan zijn daar twee oplossingen voor: Klemsteunen en het PerfectFit frame. Een vensterbank vormt hierbij geen belemmering.

Lengte gordijnen vensterbank raamdecoratie woonkamer erker vouwgordijnen jaren 30 huisHouten jaloezieen boven vensterbank houten raamdecoratie
Links: Vensterbank gordijnen. Rechts: jaloezieen boven vensterbank

De juiste vensterbank raambekleding per vertrek

Welk type raambekleding je kiest is voor een groot deel afhankelijk van de woonruimte. Zo heeft raambekleding voor slaapkamers andere vereisten dan raambekleding voor woonkamers. Hieronder benoemen we per vertrek de beste opties

Raamdecoratie woonkamer vensterbank

Zoek je raambekleding voor een vensterbank in de woonkamer? Kies dan voor lichtdoorlatende raambekleding. Je wil immers niet de hele dag in het donker zitten. Woonkamer raamdecoratie kent twee functies: De scherpte van de zon weren en privacy creëren. Zon op je TV- of computerscherm is immers knap vervelend. Ook wil je niet de hele dag voor buren op de kijk zitten. Goede opties zijn lichtdoorlatende rolgordijnen, vouwgordijnen, inbetweens en plisségordijnen. Het voordeel van plisségordijnen is dat je ze Top Down - Bottom Up kan laten uitvoeren. Wil je inkijk voorkomen, maar wel graag daglicht binnenlaten? Laat het gordijn dan precies op ooghoogte zweven. Tot slot behoren ook jaloezieën tot de mogelijkheden. Ook hiermee heb je veel controle over privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Lichtdoorlatend raambekleding zorgt overdag voor voldoende privacy. Wanneer het buiten donker is en binnen de lampen aan staan, heb je echter veel meer zicht naar binnen.

Tip: Wil je ook ‘s avonds privacy? Kies dan voor gordijnen combineren met andere raambekleding. Bestel de gordijnen in een verduisterende uitvoering om ook ‘s avonds inkijk te voorkomen.

Raamdecoratie vensterbank keuken

Is jouw keuken gesitueerd aan de straatkant? Dan zullen voorbijgangers je regelmatig zien staan koken. Heb je geen zin meer om elke keer terug te moeten zwaaien? Voorzie je keukenraam dan van geschikte raambekleding. Bovendien zorgt keuken raambekleding ervoor dat je niet nóg verhitter raakt tijdens het kokkerellen, wanneer de zon fel op het raam schijnt. Niet elke raambekleding is geschikt voor keukens. De kans is namelijk groot dat het keukenraam zich dichtbij een vet- of waterbron bevindt. Niet elk type raambekleding kan hier goed tegen. Deze opties zijn wél water- en vuilbestendig: PVC jaloezieën, aluminium jaloezieën en Luxaflex® Plissé® Shades met DustBlock® finish. Heb jij een raam met vensterbank in de keuken? Dan is de kans groot dat deze zich niet direct boven het aanrecht of fornuis bevindt. In dat geval hoef je je minder zorgen te maken om water en vuil. Welke raambekleding je ook kiest, zorg dat deze lichtdoorlatend is. Je wil immers niet altijd in het donker staan koken. Natuurlijk zijn ook jaloezieën zeer geschikt. Hiermee kan je de mate van verduistering immers ten allen tijde veranderen.

Raamdecoratie vensterbank slaapkamer

In tegenstelling tot voorgaande ruimtes, wil je in de slaapkamer juist wél verduisterende raambekleding. In een donkere kamer maakt je lichaam namelijk meer van het slaaphormoon melatonine aan. Vrijwel elk type raambekleding is geschikt voor slaapkamers. Wel is het ene type raambekleding doeltreffender dan het andere. Het meest aanbevolen type slaapkamer raambekleding zijn dubbele verduisterende plisségordijnen. Hierbij is de stof namelijk bijna even breed als het systeem. Zo ontstaan er weinig lichtkieren. Een verduisterend rolgordijn laat bijvoorbeeld veel meer licht aan de zijkanten door. Deze lichtkieren kunnen worden verholpen door een combinatie met verduisterende gordijnen. Ook rolluiken aan de buitenkant bieden een goede oplossing. Ook jaloezieën zijn minder geschikt voor de slaapkamer. Er kan namelijk altijd licht langs de lamellen sijpelen. Toch dol op de look van jaloezieën? Dan raden we wederom aan om voor een combinatie met verduisterende overgordijnen te gaan.

Zwarte aluminium jaloezie vensterbank keuken raamdecoratieKamerhoge lange gordijnen vensterbank plisségordijnen roze modulaire bank tafeltje sierlijsten woonkamer
Links: Jaloezie vensterbank: Rechts: Gordijnen vensterbank plisségordijnen.

Let op!

Tot slot nog een kleine waarschuwing: Wanneer de vensterbank als zitting fungeert kan er tegen de raambekleding geleund worden. Dit is vooral het geval wanneer de vensterbank aan drie kanten aan glas grenst. Zoals bij een erker. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de levensduur van je raamdecoratie. Door te kiezen voor gordijnen die over de vensterbank hangen vormt raambekleding geen obstakel. Wil je toch graag raambekleding die strak tegen het glas aan hangt? Maak dan de duidelijke afspraak met gezinsleden dat er niet tegen de raambekleding aangeleund wordt. De raambekleding dient altijd eerst opgehaald te worden.

Heb je toch nog vragen over raamdecoratie vensterbank? Bel of mail gerust. Ons enthousiaste en vakkundige team staat je graag te woord. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze showroom in Leeuwarden. Hier vind je al onze producten onder één dak: Binnenzonwering, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal als je interesse in meerdere producten hebt!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen