Menu
 1. Home
 2. Inspiratieblog
 3. Zonwering uitbouw? Hier moet je op letten!

Zonwering uitbouw? Hier moet je op letten!

Zonwering uitbouw? Hier moet je op letten!
7 min. leestijd

Heb jij een uitbouw en een tuin op het zuiden of westen? Heerlijk! Dan geniet je van heel wat zonuren. Toch kan al die zon soms best hinderlijk zijn. Het kan namelijk behoorlijk warm worden. Zowel binnen- als buitenshuis. Hitte binnenshuis is goed op te lossen met binnenzonwering. Zie ons blog over raambekleding in een uitbouw voor suggesties. Maar ook voor hitte in de tuin is er een oplossing: Buitenzonwering! Een zonnescherm bijvoorbeeld. Geïnteresseerd in zonwering uitbouw? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Geen zorgen! In dit blog zetten we alles overzichtelijk op een rijtje.


Populaire zonwering uitbouw


4x buitenzonwering voor je uitbouw

Ben je op zoek naar zonwering voor je tuin met uitbouw? Dan heb je een viertal opties: Een knikarmscherm, pergolazonwering, lamellendak en overkapping. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. Uiteraard benoemen we alle voor- en nadelen plus speciale aandachtspunten. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken.

Zonnescherm uitbouw

De meest bekende vorm van buitenzonwering is het knikarmscherm. Dit is meestal wat wordt bedoeld met een zonnescherm. Knikarmschermen zijn tevens de goedkoopste vorm van buitenzonwering. Wij bieden onze zonneschermen op maat standaard tot 50% goedkoper aan. Zo profiteer je altijd van een uitstekende zonnescherm aanbieding! Het grote voordeel van een knikarmscherm is dat ‘t geen terrasruimte in neemt. Het steunt immers alleen op de gevel. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een parasol. Deze kan behoorlijk in de weg staan. Bovendien verplaats je zo’n  zware parasolvoet niet zomaar. Omdat een knikarmscherm alleen op de gevel steunt, dient het scherm gesloten te zijn bij matige wind (windkracht 4). Een ander nadeel is dat het doek meestal niet waterdicht is. Je kunt een knikarmscherm dus niet gebruiken tijdens een regenbui. Het is dus enkel en alleen bedoeld om bij zonnig weer schaduw te creëren. Alleen bij de Verano Ipanema en Santos is een waterdicht doek mogelijk. Deze zijn namelijk leverbaar met een Verano Nature Colors doek. Deze doeken zijn bestand tegen een grote regenbui (50 mm per uur).

Muurstrips zonnescherm

Zonneschermen bevestigen aan uitbouw is meestal geen probleem. Houd je minimaal 5 lagen steen boven het scherm vrij? Dan zijn er geen bijzonderheden. Je kunt in dat geval elk type zonnescherm aan uitbouw bevestigen. Zijn er minder dan 5 rijen steen vrij? Dan zijn muurstrips essentieel. Deze strips verdelen de krachten over een groter wandoppervlak. Doe je dit niet? Dan loop je de kans dat de muren te zwak zijn om het zonnescherm te houden. Het gevolg is dat het knikarmscherm losraakt. Dat wil je natuurlijk niet! Muurstrips bestel je eenvoudig mee tijdens het samenstellen van jouw zonnescherm. De afmetingen van de aluminium muurstrips (ook wel verlengde steunen genoemd) zijn 71 x 10,5 x 2,8 cm. Weet je niet zeker welk formaat geschikt is voor jouw muur? Bel of mail gerust. Onze deskundige medewerkers helpen je graag!

Voordelen

 • Neemt geen terrasruimte in beslag

 • Relatief goedkoop

Nadelen

 • Meestal niet waterdicht

 • Niet bruikbaar boven windkracht 4

zonnescherm bevestigen aan uitbouw zonwering tipsmuurstrips zonnescherm bevestigen aan uitbouw zonwering
Links: Er zijn 5 vrije rijen steen boven het scherm. Muurstrips zijn dus niet nodig. Rechts: Er zijn geen vrije rijen steen boven het scherm. Muurstrips zijn dus wél nodig.

Pergolazonwering

Een redelijk nieuw product op het gebied van terraszonwering is de Tumba. Dit is een pergolazonwering. Dat wil zeggen dat het zonnescherm niet alleen op de gevel steunt, maar ook op twee vaste palen. Dit biedt meer steun. Hierdoor kan de Tumba tot windkracht 6 gebruikt worden. Een knikarmscherm dient al vanaf windkracht 4 gesloten te worden. De vaste palen bieden zoveel steun dat muurstrips overbodig zijn. Ook wanneer er minder dan 5 rijen steen boven het scherm vrij zijn. De Tumba is van zichzelf al sterk genoeg. Het grootste voordeel van de Tumba is dat deze waterdicht is. Dit komt allereerst door de vochtwerende eigenschappen van het doek. Daarnaast heeft het unieke locking mechanisme een groot aandeel in de waterbestendigheid. Dankzij deze techniek trekt het doek altijd volledig strak. Op deze manier ontstaan er geen waterzakken. Het water wordt keurig afgevoerd via de palen.

Voordelen

 • Vaste palen bieden meer steun

 • Waterdicht doek en uniek locking mechanisme

 • Bruikbaar tot windkracht 6

 • Optie om volledig in de zon te zitten

Nadelen

 • Palen kunnen in de weg staan

Tumba pergola zonwering uitbouw zonnescherm bevestigen aan uitbouwVerano Tumba pergolazonwering waterdichte zonwering uitbouw
Boven: Pergolazonwering Tumba. 

Lamellendak

Een andere prachtige optie is de Verano Arezzo. Dit is een lamellendak. Evenals pergolazonwering behoeft dit systeem geen muurstrips. Ook deze zonwering steunt namelijk op de gevel én vaste palen. Het lamellendak is daardoor zeer windbestendig. Het dak van een Arezzo loopt altijd horizontaal. Hierdoor is de doorloophoogte overal gelijk. Bij pergolazonwering en knikarmschermen is dit niet het geval. Deze lopen altijd schuin af. De Arezzo is zo goed als waterdicht wanneer de lamellen gesloten zijn. Bij een hele zware regenbui kan er toch water door de lamellen heen sijpelen. Het grote voordeel van een lamellendak is dat warme lucht kan ontsnappen. Het dak ‘ademt’. Zeker tijdens tropisch warme dagen is dit ontzettend fijn!

Voordelen

 • Vaste palen bieden meer steun

 • Enigszins waterdicht

 • Windbestendig

 • Hitte ontsnapt

Nadelen

 • Palen kunnen in de weg staan

 • Relatief prijzig

Arezzo lamellendak zonnescherm op uitbouw zonwering bevestigenLamellendak Arezzo Verano zonwering uitbouw
Boven Lamellendak Arezzo.

Terrasoverkapping

De laatste maar zeker niet de minste optie is een overkapping aan huis. Deze kan met platen van glas of polycarbonaat worden uitgevoerd. Evenals het lamellendak en pergolazonwering behoeft dit systeem geen muurstrips. Ook deze zonwering steunt namelijk op zowel de gevel als vaste palen. Overkappingen zijn daardoor zeer windbestendig. Het dak van loopt altijd horizontaal. Een overkapping is volledig waterdicht. Ga je jouw overkapping dicht maken met glazen schuifwanden? Dan geniet je het hele jaar door van het buitenleven! Ben je bang dat het in de zomer te warm wordt onder je overkapping? Geen zorgen! Met verandazonwering behoud je altijd een aangename temperatuur. 

Voordelen

 • Vaste palen bieden meer steun
 • Waterdicht
 • Windbestendig
 • Het hele jaar door buiten genieten

Nadelen

 • Palen kunnen in de weg staan
 • Relatief prijzig

Terrasoverkapping Verano Riva glazen overkapping uitbouwVerano Ledro terrasoverkapping polycarbonaat overkapping wit zonwering uitbouw
Links: Verano Riva terrasoverkapping. Rechts: Verano Iseo terrasoverkapping.

Kleurstalen

Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we uiteraard! Daarom bieden we kleurstalen aan. Deze bestel je eenvoudig online. Voor doekstalen van buitenzonwering vragen we een kleine vergoeding van één euro per staal. In de regel ontvang je de stalen al binnen twee werkdagen.

zonwering showroom leeuwarden zonneschermen
Boven: Een impressie van onze grote showroom in Leeuwarden.

Bezoek de showroom

Ook een bezoek aan 400m² showroom in Leeuwarden behoort tot de mogelijkheden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal als je verhuisplannen hebt. Tot snel? Heb je toch nog vragen over uitbouw zonwering? Of wil je iets compleet anders weten? Geen probleem! Ons enthousiaste en deskundige team staat je graag te woord. Bel of mail gerust!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen