Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Zo zit dat: Overname gordijnen koophuis

Zo zit dat: Overname gordijnen koophuis

Zo zit dat: Overname gordijnen koophuis
7 min. leestijd

Heb je een huis gekocht? Of heb je juist je huis verkocht? In beide gevallen: Gefeliciteerd! Maar wat heb je nu precies gekocht/verkocht? Volgens de wet koopt de koper van een woning de grond, het huis en de zaken die bij het huis horen. Maar wat ÔÇśhoortÔÇÖ er nu precies bij het huis? Veel zaken bevinden zich in een grijs gebied. Ook over gordijnen - en andere soorten raambekleding - bestaat vaak twijfel. Is het al duidelijk dat de gordijnen ter overname zijn? Ook dan kan de twijfel toeslaan: Neem je de raamdecoratie wel of niet over? Geen zorgen. Middels dit blog nemen we al je twijfels over de overname gordijnen koophuis weg!


Liever nieuwe raambekleding?


Roerend of onroerend?

In makelaarsland wordt vaak gesproken van roerende en onroerende zaken. Gordijnen - en andere raambekleding - vallen onder roerende zaken. Met deze term wordt alles bedoeld wat niet vastzit aan de woning. Roerende zaken zijn niet standaard bij de koop inbegrepen. Denk aan het meubilair, maar dus ook aan de raambekleding. Maar hoe zit het dan met de gordijnrails? Kan de gordijnrail zonder schade van betekenis worden verwijderd? Dan wordt deze als roerend beschouwd. Oftewel, deze hoeft de verkoper niet te laten hangen. Hetzelfde geldt voor vloeren. Ligt er een zwevend parket? Dan kan deze meestal zonder schade van betekenis worden verwijderd. In dit geval zit de vloer niet bij de prijs inbegrepen. Is het parket verlijmd of gespijkerd? Dan is verwijderen zonder schade bijna onmogelijk. In dit geval wordt het parket als onroerend beschouwd. Met schade van betekenis wordt bedoeld dat het met wat muurvuller en een likje verf niet kan worden weggewerkt. Anders zouden natuurlijk ook alle schilderijen die met een spijkertje aan de muur hangen moeten blijven hangen.

In een notendop:

  • Met roerende zaken wordt alles bedoeld wat niet vastzit aan de woning en zonder schade van betekenis kan worden verwijderd.

  • Met onroerende zaken wordt alles bedoeld wat wel vastzit aan de woning en niet zonder schade van betekenis kan worden verwijderd.

Lijst van zaken opstellen

Bovenstaande regels zijn van toepassing wanneer er niks is vastgesteld. Het is praktischer om vanaf het begin van de verkoop een ÔÇślijst van zakenÔÇÖ op te stellen. Zo wordt eventuele twijfel meteen weggenomen. In zoÔÇÖn lijst neemt de verkopende partij alle zaken op die zullen achterblijven. Ook bevat de lijst welke zaken ter overname worden aangeboden. Vaak behoren gordijnen tot die laatste groep: Ter overname. In de meeste gevallen wordt zoÔÇÖn lijst keurig opgesteld. Zeker wanneer de verkoop via een makelaar verloopt.

hoeveel vragen voor overname gordijnen koophuis kosten raambekleding overnemen prijszaken ter overname gordijnen koophuis raambekleding overnemen raamdecoratie
Links: Gordijnen en jaloezie├źn in landelijke woonkamer. Rechts: Zwarte houten jaloezie├źn in moderne slaapkamer.

Keuzehulp: Raambekleding wel of niet overnemen

Staat de raambekleding niet op de lijst van zaken ter overname? Maar bieden de huidige bewoners wel hun gordijnen ter overname aan? Dan is het aan jou of je hier wel of niet op in wil gaan. Houd bij je beslissing rekening met de volgende factoren:

1. Persoonlijke smaak

Dat de raamdecoratie veel gekost heeft wil niet automatisch zeggen dat je het ook mooi moet vinden. Daarom is het allereerst van belang dat de raambekleding ├╝berhaupt je smaak is. Zo vinden sommige mensen duo rolgordijnen prachtig, terwijl anderen ze spuuglelijk vinden. Over smaak valt niet te twisten. Vraag je bovendien af of de raambekleding past bij de woonstijl die je voor ogen hebt. Hangen er bijvoorbeeld zware velours gordijnen met embrasses? Dan hield de vorige bewoner vast van de klassieke stijl. Wil jij liever een modern interieur? Dan kies je beter voor een ander type raamdecoratie. Zwarte houten jaloezie├źn of pliss├ęgordijnen bijvoorbeeld.

2. Vraagprijs versus nieuwprijs

Tweedehands raambekleding mag niet teveel kosten. Ook al is er niet gerookt en waren er geen huisdieren aanwezig. Het blijft een gebruikt product. Een rondje Google leert dat de gemiddelde gordijnen overnemen prijs rond de ÔéČ100 tot ÔéČ250 ligt. Om te ontdekken of een prijs schappelijk is zoek je het type raambekleding op via onze website. Klik op bereken je prijs en vul de maten in. Vink verder ook alle inbegrepen extraÔÇÖs aan. Zijgeleiding of elektrische bediening bijvoorbeeld. Vervolgens krijg je meteen een indicatie van wat het product nieuw zou kosten. Scheelt de vraagprijs niet veel met de nieuwprijs? Dan doe je er beter aan om te kiezen voor nieuwe raamdecoratie. In dat geval heb je nog garantie. Bovendien is het idee van nieuwe raamdecoratie ook wel zo fris. ZoÔÇÖn prijsberekening kan je natuurlijk ook gebruiken om mee te onderhandelen. In de meeste gevallen houdt de verkopende partij toch wel rekening met een tegenbod.

3. Praktisch

Hangen er lichtdoorlatende rolgordijnen op de slaapkamer? Dan kan je deze uit praktisch oogpunt beter niet overnemen. Ook al is de prijs nog zo goed. Verduisterende raambekleding is namelijk essentieel voor je nachtrust. Houd ook rekening met een eventuele verbouwing. Ben je bijvoorbeeld van plan om bij een bepaald raam een spoelbak te plaatsen? Dan doe je er goed aan om hier te kiezen voor vochtbestendige raambekleding. PVC jaloezie├źn of aluminium jaloezie├źn bijvoorbeeld. Op ons blog vind je raambekleding-tips voor elke woonruimte: Van hal tot zolder.

4. Budget

Bij het kopen van een huis komen vaak nog veel extra kosten kijken. Zeker wanneer er veel verbouwd moet worden. Zaken die geen onmiddellijke aandacht vereisen wil je budget-technisch misschien liever uitstellen. Droom je bijvoorbeeld van elektrische raambekleding van een luxe stofkwaliteit? Dan moet je rekening houden met een fors prijskaartje. Begrijpelijk als je hier momenteel even geen budget voor hebt. Je kunt er dan voor kiezen om de huidige raambekleding voor een klein prijsje over te nemen. Je hebt dan tenminste ÔÇśietsÔÇÖ voor je ramen hangen en kan ondertussen doorsparen voor wat je echt wilt.

Bonustip: Bluffen

Tot slot kan je er nog voor kiezen om te bluffen. Raambekleding betreft vaak maatwerk. De kans dat de ramen van het nieuwe huis van de huidige bewoners exact even groot zijn als die van hun vorige huis is zeer gering. Oftewel ze kunnen er toch niks meer mee. Bovendien levert het weghalen van de raambekleding ze alleen maar extra werk op. Je kunt dus ook zeggen dat je de raambekleding niet over wil nemen, maar dat ze het gerust mogen laten hangen. Er bestaat een zeer re├źle kans dat ze dit ook doen. Houd er wel rekening mee dat de verkopers de raambekleding ook uit protest mee kunnen nemen als jij weigert ervoor te betalen. Ook bestaat er de kans dat ze het aan een buurvrouw met hetzelfde type huis kunnen slijten. Dus wil je de gordijnen ├ęcht graag hebben? Dan kan je ze voor de zekerheid beter wel overnemen. Tegen een schappelijke prijs natuurlijk.

Gratis kleurstalen

Kom je er niet uit met de huidige bewoners? Of wil je alles gewoon fris en nieuw? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden een ruim aanbod binnen- en buitenzonwering aan voor lage internetprijzen. Bij ons ben je standaard tot 40% goedkoper uit! Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we! Daarom bestel je eenvoudig en snel gratis kleurstalen! Meestal worden deze nog dezelfde dag verzonden. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom te Leeuwarden. Hier vind je alle producten die wij aanbieden onder ├ę├ęn dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren.

We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd over de overname gordijnen koophuis. Heb je toch nog vragen? Of wil je meer weten over een totaal ander onderwerp? Bel of mail gerust. Onze enthousiaste en deskundige medewerkers staan je graag te woord!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen