Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Woontrends 2022 | Van Wabi-Sabi tot Urban 90’s

Woontrends 2022 | Van Wabi-Sabi tot Urban 90’s

Woontrends 2022 | Van Wabi-Sabi tot Urban 90’s
11 min. leestijd

Zal 2022 dan eindelijk het jaar worden waarin corona tot het verleden behoort? We hopen het allemaal van harte! Iedereen hunkert naar een coronavrije wereld. Toch hebben we zo onze twijfels. Dat uit zich ook in de voorspelde woontrends 2022. We noemen er negen: Van Wabi-Sabi tot Urban 90’s.


Populaire raambekleding in 2022


1. Het thuiskantoor blijft

Hoewel we het van harte hopen, is het verre van zeker dat we in 2022 eindelijk het einde van de pandemie in mogen luiden. Thuiswerken is nog steeds de norm en zal dat voorlopig ook (gedeeltelijk) blijven. Ook wanneer het virus wél tot het verleden behoort. Velen hebben namelijk ook de voordelen van thuiswerken ontdekt. In menig woning is tegenwoordig dan ook een werkplek te vinden. In een aparte ruimte of handig weggewerkt in een (trap)kast bijvoorbeeld. Eén van de meest ingevoerde zoektermen op Pinterest is dan ook het woord ‘cloffice’; een samentrekking tussen closet en office. Ook een logeerkamer annex kantoor is een veelgekozen combinatie.

Raambekleding voor (thuis)kantoren

Raambekleding is essentieel voor jouw (thuis)kantoor. Zon op je beeldscherm is immers knap vervelend. Functioneert jouw kantoor ook als slaapkamer? Op zolder bijvoorbeeld? Dan is een combinatie van lichtdoorlatende en verduisterende raambekleding van belang.

Thuiskantoor werplek thuis studeerkamer logeerkamer bruin blauw vouwgordijnen bedStudeerkamer houten jaloezieën werkplek thuis kantoor
Links: Kantoor annex logeerkamer met vouwgordijnen. Rechts: Studeerkamer met houten jaloezieën.

2. Rust in huis

Door verplicht thuiswerken en de sluiting van scholen werd het huis geregeld door vele bewoners tegelijk gedeeld. Hierdoor is een toenemende behoefte aan afgesloten ruimtes ontstaan. Dit terwijl de laatste jaren open ruimtes juist de norm zijn geworden. In plaats van een ouderwets ‘hokjeshuis’ werden woonkamer en keuken één. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel en veel lichtinval. Ook zorgt het voor meer contact. Toch is dit contact niet altijd gewenst. Bijvoorbeeld wanneer je aan de eettafel zit te werken, terwijl de kinderen op de bank zitten TV te kijken. Deze ergernis resulteerde in een nieuwe trend: Glazen scheidingswanden en deuren. Zo creëer je de gewenste rust, maar behoud je het open gevoel.

Geluiddempende raambekleding

Ook wordt er meer geïnvesteerd in de verbetering van akoestiek. Lawaai is immers niet bevorderlijk voor de rust. Geluidswerende gordijnen zijn een goede oplossing voor slechte akoestiek. Interesse? Kies dan voor gordijnstof Lagoon, Dolce of Double. Deze drie stoffen hebben allemaal een hoog niveau van geluidsabsorptie. Wil je graag geluiddempende vouwgordijnen? Ook dat kan! Eerder genoemde gordijnstoffen zijn namelijk ook uitvoerbaar als vouwgordijn.

3. Zachte rondingen

De pandemie heeft onze maatschappij verhard en gepolariseerd. In het nieuwe jaar hopen we dan ook op meer verbinding en verzachting. Dit uit zich in een andere 2022 trend: Zachte rondingen. Door te kiezen voor afgeronde vormen lijken meubelstukken meer in elkaar over te vloeien. Het creëert een zekere verbondenheid. Denk aan sofa’s met ronde vormen en ovale tafels. Ovale tafels zorgen bovendien ook letterlijk voor meer verbinding. Je maakt namelijk makkelijker contact met je tafelgenoten dan wanneer je aan een rechthoekige tafel zit. Meubelstukken zonder hoeken nemen optisch bovendien minder ruimte in beslag. Ideaal voor kleine woonkamers dus. In het kader van verzachting zijn ook zachte stoffen in trek. Ze lijken ons een bemoedigende knuffel te geven. Stoffen met een hoog knuffelgehalte zijn bouclé, velours en wol. Deze trend gaat verder dan kussens en plaids. Teddy stoelen en sofa's zijn onwijs populair!

‘Aaibare’ raambekleding

Naast meubilair mag ook raambekleding ‘aaibaar’ zijn. Velours gordijnen of vouwgordijnen zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Ook duo plisségordijnen passen goed binnen dit thema. De dubbele laag stof zorgt voor een volumineuze uitstraling. Dit geeft het gordijn een fluffy look.

Eichholtz Teddy sofa beige boucle divan bank ronde kussens lambriseringGroen velours gordijn Elite fluwelen overgordijnen A House Of Happiness
Links: Teddy sofa via Eichholtz. Rechts: Velours overgordijn ‘Elite’.

4. Van zwart naar bruin

De laatste jaren heeft zwart onze interieurs gedomineerd. Zwarte houten jaloezieën en zwarte keukens bijvoorbeeld. In 2022 komt daar verandering in. We zien een verschuiving naar bruin. Gecomplimenteerd met roestrood en beige. Een herfstig kleurenpalet dus. Maar dan het hele jaar rond! Zie jij dit kleurenpalet wel zitten? Maar wil je het geheel iets spannender maken? Doorbreek het herfsttafereel dan met een diepe nachtblauw. In de vorm van een bank of gordijn bijvoorbeeld. Vind je het wel erg donker worden? Dan is de Flexa trendkleur van het jaar ‘Bright Skies’ een mooie tegenhanger.

Raambekleding in bruintinten

Dit kleurenpalet gaat perfect samen met natuurlijke materialen zoals hout. Houten jaloezieën in een natuurlijke walnoottint bijvoorbeeld. Ook linnenlook gordijnen passen goed bij deze trend. De grove weving geeft deze gordijnen een natuurlijke uitstraling.

Luxaflex houten jaloezieën walnoot kleur donker ladderband detailsBruine muur wolken vegen verf terracotta beige bouclé stoelen teddy fauteuil
Links: Luxaflex houten jaloezieën. Rechts: Bruin interieur met beige accenten.

5. Duurzaamheid

Duurzaamheid was al een trend in 2021, maar wordt in 2022 nog belangrijker. De afgelopen jaren worden we ons steeds bewuster van onze impact op de planeet. In 2020 werden we flink met onze neus op de feiten gedrukt: De natuur floreerde onder de afwezigheid van de mens. In 2021 speelde ook onze portemonnee een grote rol. Zo ervaarden we forse prijsstijgingen aan de pomp. Ook werd het gas flink duurder. Dit maakt duurzame alternatieven een stuk aantrekkelijker. De verwachting is dan ook dat steeds meer mensen in 2022 overstappen naar duurzame bronnen. Denk aan elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen.

Duurzame raambekleding

Ook in de raambekledingbranche wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Zo heeft A House Of Happiness gordijnstoffen ontwikkeld welke voor 100% uit gerecyclede PET flessen bestaan. Ook Luxaflex doet een duit in het zakje. Dit merk heeft een rolgordijnstof vervaardigd welke voor de helft uit gerecycled oceaanplastic bestaat: Sea-Tex. Ook met bamboe jaloezieën maak je een milieubewuste keuze. Dit materiaal groeit namelijk megasnel. Raambekleding speelt tevens een grote rol in energiebesparing. Er gaat namelijk veel warmte verloren via de ramen. Voor ultieme isolatie kies je voor een combinatie van raambekleding binnen en buiten: Rolluiken en duo plisségordijnen. Ook bestaan er solar rolluiken en screens op zonne energie. Solar producten hebben als bijkomend voordeel dat er geen elektriciteitspunt nabij hoeft te zijn.

A House Of Happiness duurzame gordijnen gerecyclede PET flessenDuurzame Luxaflex Sea-Tex rolgordijnen gerecycled oceaanplastic
Links: Gerecyclede PET flessen. Rechts: Beschikbare kleuren Luxaflex Sea-Tex™.

6. Wabi-Sabi

Vorig jaar voorspelden we de trend Japandi. Deze trend blijft in 2022, maar wordt omgedoopt tot Wabi-Sabi. Niet te verwarren met Wasabi. Daar waar Japandi echt een woontrend was, verwijst deze nieuwe term naar een levensfilosofie: De kunst van de imperfectie. Aanhangers van deze levensfilosofie zien juist schoonheid in onvolmaaktheid. In het interieur uit zich dit in onafgewerkte designs. Denk aan grof geverfde muren en servies met borden die niet perfect rond zijn. Volgens de Wabi-Sabi filosofie vertellen deze imperfecties een verhaal.

Wabi-Sabi raambekleding

Een voorbeeld van raambekleding met ‘imperfecties’ zijn gordijnen die expres te lang zijn. Ook gordijnen met een grove weving zoals linnen (look) passen goed bij dit plaatje. Tot slot zijn ook houten jaloezieën met zichtbare nerven helemaal Wabi-Sabi!

ByTzum extra lange gordijnen tot de vloer A House Of HappinessWabi Sabi interieur baksteen muur rotan stoel
Links: Extra lange gordijnen. Rechts: Wabi-Sabi interieur met bakstenen muur en niet opgehangen schilderij.

7. Retro 70’s

De vintage trend is al een paar jaren in opmars, maar zal in 2022 echt furore maken. De verklaring ligt waarschijnlijk in een verlangen naar het ‘oude normaal’: Een wereld waarin nog niemand van corona had gehoord en je niet werd overstelpt met (negatief) nieuws. De jaren 70 waren juist vrolijk en optimistisch. Typerende kleuren voor dit tijdperk zijn oranje en groen. De Farrow & Ball trendkleuren voor 2022 passen perfect binnen dit plaatje. Of kies voor Histors Olive Sprig. Deze zachte olijfgroene kleur vormt een mooie basis voor een retro kleurenpalet. Deze trend gaat perfect samen met een ander modeverschijnsel: Nostalgische vloerpatronen. In 2021 zagen we vooral visgraat. In 2022 verwachten we dat ook de hongaarse punt vele woonkamers zal sieren.

Tip: Wist je dat je in onze showroom ook terecht kan voor vloeren?

Retro raambekleding

Liefhebbers van de retro woonstijl hebben veel keuze op het gebied van raambekleding. Allereerst doen houten jaloezieën in een natuurlijke kleur het goed in dergelijke interieurs. Daarnaast heeft Luxaflex ook houten jaloezieën in typische retro kleuren in haar collectie. Wat dacht je van de oranjegele kleur 8333? Of 8356; een groene tint die veel lijkt op Histors Olive Sprig. Liever rolgordijnen? Ook dan kan je je retro-hart ophalen. Met meer dan 300 kleuren om uit te kiezen, moet er wel een tint bij zitten die past bij jouw 70’s interieur.

Woontrends 2022 retro 70's interieur woonstijl oranje stoel visgraatvloer hongaarse puntRetro woonstijl Luxaflex houten jaloezieën 8333 Custom colour Art okergeel

8. Urban 90’s

Een andere - maar totaal verschillende - trend uit het verleden is de stijl van de jaren 90. Denk aan neonkleuren en street art. Maar ook aan hysterische verlichting en grafische patronen. Een stijl voor mensen die lef hebben dus! Het materiaalgebruik is vooral koel en ruig. Beton en staal bijvoorbeeld. Ook plastic elementen doen het goed in een 90’s interieur. Voeg zeker een paar ‘gekke’ elementen toe. Die lava-lamp die op zolder staat te verstoffen bijvoorbeeld! Deze trend combineert trouwens ook perfect met eerder genoemde ronde meubelstukken.

90’s raambekleding

Vanwege het koele materiaal passen aluminium jaloezieën perfect bij de Urban 90’s woontrend. Ga voor een zilverachtige metaalkleur of kies juist voor een gezellige knalkleur. Maak het extra 90’s door te kiezen voor verticale lamellen in plaats van horizontale lamellen. Kan jouw 90’s interieur juist wel een warme tegenhanger gebruiken? Ga dan voor stoffen raambekleding zoals gordijnen. Kies voor een effen stof in een opvallende kleur. Vitrage Top Voile in limoengroen bijvoorbeeld.

Luxaflex verticale lamellen roze raambekledingHAY Tube led lights neon verlichting
Links: Luxaflex verticale lamellen. Rechts: Neon verlichting via HAY.

9. Meer aandacht voor buiten

Op vakantie gaan is niet vanzelfsprekendheid meer. Regels rondom reizen lijken continu te veranderen. Vanwege deze onzekerheid kozen steeds meer mensen de afgelopen twee jaren voor een thuisblijfvakantie. We toverden onze achtertuinen massaal om tot ware vakantieoorden. Door het uitblijven van de vakantie was hier immers opeens geld voor. Denk aan zwembaden en jacuzzi's. Maar ook aan luxe zonwering zoals lamellendaken en elektrische zonneschermen met verlichting. Ook aluminium en houten overkappingen zijn enorm populair. Het weer in Nederland is immers niet zo betrouwbaar als menig vakantieoord. Bovendien kan je met een terrasoverkapping ook tijdens de herfst en winter genieten van het buitenleven. Ook in 2022 zal men flink investeren in de achtertuin. Tenslotte heerst er nog steeds onzekerheid rondom corona. Bovendien zijn we gewoonweg gesteld geraakt op onze luxe achtertuinen.

Kleurstalen en showroom

Heb je na het lezen van alle interieurtrends 2022 zin gekregen om je interieur om te gooien? Dan mag bijpassende raambekleding natuurlijk niet ontbreken! Wil je de producten eerst zien en dan beslissen? Dat begrijpen we. Daarom bestel je eenvoudig en snel gratis kleurstalen! Meestal worden deze nog dezelfde dag verzonden. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom te Leeuwarden. Hier vind je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren.

Meer weten over de woontrends 2022? Of ben je geïnteresseerd in een andere interieurstijl? Lees dan eens onze overige blogs. Of win advies in bij één van onze enthousiaste klantenservice medewerkers!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen