Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Welke zonnescherm doek kleuren zijn het meest effectief?

Welke zonnescherm doek kleuren zijn het meest effectief?

Welke zonnescherm doek kleuren zijn het meest effectief?
5 min. leestijd

Er zijn meer dan 100 zonnescherm doek kleuren om uit te kiezen. Van neutraal en effen tot felgekleurd en gestreept. Momenteel is antraciet de meest gekozen kleur zonnescherm doek. Antracietgrijs is tevens dé trendkleur voor kozijnen. Zo ontstaat er dus een mooie match. Maar welke kleur doek is het meest effectief? En welke factoren spelen nog meer een rol bij het maken van de kleurkeuze? In dit blog leggen we het je haarfijn uit. Zo kies jij eenvoudig de beste kleur zonnescherm.


Populaire knikarmschermen


De samenstelling van de zontroetredingsfactor

Alvorens we de mogelijke zonnescherm kleuren bespreken, is het nuttig om te begrijpen hoe zonwerende doeken precies werken om de zon buiten te houden. Deze werking berust op drie waarden die gezamenlijk de zontoetredingsfactor bepalen:

Transmissiewaarde

De transmissiewaarde verwijst naar het deel van de zonnestralen dat door het doek heen dringt en het terras plus de binnenkant van je woning bereikt. Een hogere transmissiewaarde resulteert in een hogere temperatuur.

Reflectiewaarde

Daarnaast wordt een deel van de zonnestralen door het doek weerkaatst, waardoor ze geen toegang krijgen tot het terras en de woning. Dit fenomeen wordt aangeduid als de reflectiewaarde.

Absorptiewaarde

Ten slotte wordt een gedeelte van de zonnestralen door het doek geabsorbeerd, waardoor deze stralen eveneens verhinderd worden om de woning of het terras te bereiken. Deze eigenschap staat bekend als de absorptiewaarde.

Wat verkoelt beter: Wit of zwart zonnescherm?

De zontoetredingsfactor wordt bepaald door het materiaal en de kleur van het doek. Zo denk je misschien dat een wit doek doeltreffender is dan een zwart doek. Dit vermoeden komt voort uit onze basiskennis van natuurkunde. We hebben immers geleerd dat de kleur wit licht weerkaatst. Dat klopt! Inderdaad heeft een wit doek een hogere reflectiewaarde. Echter, een wit doek heeft tevens een hogere transmissiewaarde: het laat meer zonlicht door, dat vervolgens je terras bereikt. Hierbij komt ook nog een lage absorptiewaarde kijken: Een zonnescherm met zwart doek absorbeert significant meer zonlicht. Al deze gecombineerde aspecten zorgen ervoor dat een zwart knikarmscherm voor meer verkoeling zorgt dan een wit zonnescherm.

Kleur zonnescherm kiezen wit of zwart zonnescherm doek kleuren
Links: Solano knikarmscherm ACTIE cassette. Rechts: Verano Ipanema knikarmscherm zwart.

Kleur zonnescherm matchen bij de woning

Een zwart zonnescherm is dus efficiënter dan een wit zonnescherm. Dat wil echter niet zeggen dat een wit zonnescherm niet doeltreffend is. Ook een wit zonnescherm zal voor behoorlijk wat verkoeling zorgen. Een kleur zonnescherm kiezen doe je bovendien niet alleen aan de hand van de hoogste effectiviteit. De kleurkeuze hangt ook samen met het bouwjaar van je huis. Zo past een klassiek streepjesdessin goed bij een jaren 30 huis. Bij moderne woningen zijn donkere effen kleuren juist erg in trek. Ook de kleur van de stenen en de kozijnen kunnen bepalend zijn voor de kleurkeuze. Tot slot wordt er vaak rekening gehouden met andere woningen in de straat. Hebben veel buren dezelfde kleur knikarmschermen? Dan kan je voor de uniformiteit in het straatbeeld dezelfde zonnescherm kleur kiezen.

Waarom zijn veel zonneschermen oranje?

Nu je weet dat donkere kleuren het meest effectief zijn, vraag je je misschien af waarom je desondanks zoveel oranje zonneschermen ziet. Dat zit zo: vroeger was oranje de dominante kleur voor zonneschermen. Simpelweg omdat er zeer weinig keuze was en deze kleur de binnenruimte gezellig verlicht. Je ziet oranje zonneschermen nog vaak aan de gevels van oudere flatgebouwen en scholen prijken. Ook wanneer deze zonneschermen aan vervanging toe zijn, wordt er bijna altijd weer voor een oranje zonnescherm doek gekozen. Meestal is dit omdat dit in de gestelde eisen van de VvE beschreven staat om de uniformiteit te behouden.

Samengevat: Zo kies je de juiste kleur zonneschermdoek

Kort samengevat kan je bij het kiezen van een doekkleur rekening houden met de volgende aspecten:

  • De mate van verkoeling
  • Het bouwjaar van de woning
  • Het type stenen dat is gebruikt
  • De kleur van de kozijnen

Gratis kleurstalen

Wil je het doek eerst in het echt zien? Dat begrijpen we! Daarom bieden we gratis tot 6 kleurstalen aan. Bestellen doe je eenvoudig online. Meestal ontvang je ze al binnen twee werkdagen. Bekijk hoe de stalen eruit zien naast de stenen en kozijnen en bepaal zo welke kleur doek het beste uit de verf komt.

Bezoek de showroom

Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze riante showroom in Leeuwarden. Hier vind je niet alleen zonneschermen op maat, maar ons complete assortiment: van horren en gordijnen tot screens en overkappingen. Ideaal wanneer je interesse hebt in meerdere producten. Als je verhuis- of verbouwplannen hebt bijvoorbeeld.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over zonnescherm doek kleuren? Bel of mail gerust! Ons enthousiaste team helpt je graag verder.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen