Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Waarom ook nieuwbouwhuizen niet tegen hitte kunnen - en wat wél werkt

Waarom ook nieuwbouwhuizen niet tegen hitte kunnen - en wat wél werkt

Waarom ook nieuwbouwhuizen niet tegen hitte kunnen - en wat wél werkt
6 min. leestijd

Je zou denken dat nieuwbouwwoningen helemaal klaar zijn voor het veranderende klimaat. Maar dat valt helaas tegen. Moderne huizen zijn inderdaad uitstekend geïsoleerd. Die isolatie is echter vooral gericht op het vasthouden van warmte. En dat is precies waar het misgaat.

Verkoelen? Daar is nauwelijks over nagedacht

De bouwregels in Nederland lopen flink achter op het klimaat van vandaag. Volgens Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, ontwerpen we gebouwen op basis van normen die tot wel 15 jaar verouderd zijn. En 15 jaar geleden was hitte nog geen groot probleem (bron: NOS).

Het KNMI waarschuwt: als de aarde 2 graden opwarmt, kan het bij hittegolven in Nederland wel 45 graden worden. We zitten nu al op een stijging van 1,3 graden. Zonder actie lopen we richting de 3 graden in 2100.

De gevolgen zijn duidelijk: onze woningen – óók de nieuwste – houden de hitte steeds slechter buiten de deur. En dus moeten we zelf aan de slag.

Steeds meer mensen kopen een airco

Een logische stap lijkt een airco. En dat gebeurt ook steeds vaker. Volgens TNO had in 2021 al bijna 20% van de huishoudens een airconditioner in huis. In 2030 zal dat naar verwachting zelfs 40% zijn. Begrijpelijk, want een airco biedt directe verkoeling.

Maar airco’s maken het probleem groter

Duurzaam is het allerminst. Hoe meer airco’s er draaien, hoe groter de druk op het elektriciteitsnet. Dat zorgt voor meer CO₂-uitstoot. En dat leidt weer tot meer opwarming. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: hoe meer airco’s, hoe warmer het wordt.

Gelukkig zijn er betere oplossingen. Oplossingen die de hitte buiten houden, nog vóór het je huis binnenkomt.

Nieuwbouwhuis met solar screens beneden en rolluiken boven van VeranoVerano v550 screen zicht van binnen naar buiten in nieuwbouwhuis
Links: Huis met Verano® screens beneden en rolluiken boven. Rechts: Zicht door Verano® V550 screen van binnen naar buiten.

De slimme oplossing: buitenzonwering

Wil je je woning echt op een toekomstbestendige manier beschermen tegen hitte? Dan is buitenzonwering een veel betere oplossing. Buitenzonwering voorkomt dat de zon het raam raakt, waardoor het glas niet opwarmt. Daardoor blijft het aanzienlijk koeler binnen.

Twee effectieve vormen zijn screens en rolluiken.

Screens: zon weren met zicht naar buiten

Screens zijn zonwerende doeken die strak langs het raam naar beneden lopen. Ze houden zonlicht en warmte buiten, terwijl je zelf nog naar buiten kunt kijken. Van buiten naar binnen kijken is overdag niet mogelijk. Dat zorgt voor extra privacy, zonder dat je in het donker zit.

Daardoor zijn screens ideaal voor woonkamers, keukens en thuiskantoren. Je houdt het koel, zonder het licht helemaal te blokkeren.

Screens zijn verkrijgbaar in handbediende en elektrische varianten. Steeds vaker wordt gekozen voor een solar screen: een model met zonnepaneel. Dat is duurzaam én praktisch, want je hebt geen stroompunt nodig.

Voordelen van screens:

  • Werkt goed tegen zon en hitte
  • Behoud van zicht naar buiten
  • Zorgt overdag voor privacy
  • Compact en modern design
  • Ook mogelijk met zonnepaneel (geen stroom nodig)

Rolluiken: maximale zonwering én extra voordelen

Rolluiken sluiten je raam volledig af. Daarmee bieden ze de hoogste bescherming tegen zon en hitte. In de zomer blijft het binnen heerlijk koel. Bovendien werken ze ook isolerend in de winter: Ze houden niet alleen hitte, maar ook kou buiten.

Rolluiken bieden ook andere voordelen. Ze houden geluiden van buiten tegen en werken inbraakvertragend. Omdat ze volledig verduisteren, zijn ze vooral populair bij slaapkamers.

Wil je een draadloze, duurzame variant? Ga dan voor een rolluik met solar motor. Dit type werkt op zonne-energie en heeft geen elektrische aansluiting nodig

Voordelen van rolluiken:

  • Uitstekende bescherming tegen hitte
  • Extra isolerend in de winter
  • Verduisterend: ideaal voor slaapkamers
  • Geluiddempend en inbraakvertragend
  • Ook mogelijk met zonnepaneel (geen stroom nodig)
  • Best verkochte buitenzonwering

Luxaflex Duette Shades isolerende plisségordijen grijs slaapkamer openslaande deuren zwarte kozijnenSilent Chic A House of Happiness goudgele overgordijnen en witte vouwgordijnen in woonkamer
Links: Luxaflex® Duette® Shades. Rechts: A House of Hapiness overgordijn Field 15 en vouwgordijn Lash 12.

Ook slim: isolerende binnenzonwering

Is buitenzonwering geen optie? Of past het niet binnen je budget? Dan is binnenzonwering een slim én betaalbaar alternatief.

Buitenzonwering werkt het best tegen hitte. Maar ook binnenzonwering kan het binnen merkbaar koeler maken. Vooral als je kiest voor isolerende plisségordijnen of overgordijnen. Deze houden in de zomer de warmte buiten. In de winter houden ze juist de kou tegen.

Binnenzonwering is vaak goedkoper dan buitenzonwering. Je kunt het makkelijk zelf ophangen. En je hebt volop keuze in kleuren, stoffen en dessins. Zo maak je je huis niet alleen koeler, maar ook mooier. Twee vliegen in één klap!

Voordelen van binnenzonwering:

  • Voordeliger dan buitenzonwering
  • Sfeervol en decoratief
  • Eenvoudig zelf te monteren

Wil je het maximale eruit halen? Combineer dan binnen- en buitenzonwering. Zo ontstaan extra luchtlagen die werken als barrière tegen hitte en kou.


Populaire isolerende zonwering


Hittebestendig wonen begint buiten

Of je nu in een jaren ’30 woning woont of een splinternieuwe nieuwbouwwoning hebt: tegen hitte zijn de meeste huizen niet goed bestand. Het Nederlandse klimaat verandert, en daar moeten we ons op aanpassen. Door te investeren in goede buitenzonwering zoals screens of rolluiken, hou je je woning op een natuurlijke manier koel. Zonder energieverslindende airco!

Wil je advies op maat voor jouw woning? Laat je dan informeren door een specialist in buitenzonwering. Zo maak je jouw huis écht klaar voor de toekomst.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen