Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Verschil screen en ritsscreen uitgelegd

Verschil screen en ritsscreen uitgelegd

Verschil screen en ritsscreen uitgelegd
6 min. leestijd

Sta je op het punt om screens te bestellen? Dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Of je voor een standaard screen of een ritsscreen - ook wel zipscreen genoemd - kiest bijvoorbeeld. Twijfel je? Geen zorgen! In dit blog leggen we je haarfijn uit wat het verschil tussen ritsscreen en screens is. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken!


Populaire screens


Overeenkomsten screens en ritsscreens

Voor we ingaan op de verschillen benoemen we de overeenkomsten. Standaard screens en ritsscreens zijn in de basis namelijk nagenoeg gelijk. Alle twee bestaan ze namelijk uit een doek welke opgerold wordt in een omkasting. Ook zijn beide voorzien van een onderlijst. Deze onderlijst loopt bij het openen en sluiten door twee zijgeleiders. Ook de plaatsing is hetzelfde: Zowel een standaard als een ritsscreen bevindt zich doorgaans aan de buitenkant van een raam of deur. Beide zorgen er dus voor dat de zon geweerd wordt alvorens deze het glas bereikt. Zo blijft het aanzienlijk koeler in huis. En dat zonder energievretende airco! Een hele duurzame oplossing dus.

Verschillen screen en zipscreen

Nu we de overeenkomsten hebben benoemd, focussen we ons op de verschillen. Dit doen we aan de hand van drie kenmerken: Zijgeleiding, bediening en prijs.

Zijgeleiding

Op de vraag ‘wat is een ritsscreen’, wordt meestal geantwoord dat het screens met zijgeleiding zijn. Dit is echter niet helemaal waar. Beide screens hebben namelijk zijgeleiding. Wél zit er verschil in de vorm van zijgeleiding. Een standaard screen wordt alleen middels de onderlat strak getrokken. Aan de zijkanten loopt het screen los door de geleiders. Een ritsscreen wordt ook aan de zijkanten strak getrokken. Het doek loopt namelijk als een soort rits door de geleiders heen. Dit zorgt ervoor dat het screen niet klappert bij harde wind (tot windkracht 8). Een ritsscreen wordt daarom ook wel een windvast screen genoemd. Dit wil overigens niet zeggen dat zipscreens tegen alle weersomstandigheden zijn bestand. Bij storm (windkracht 8 en hoger) geldt het dringende advies om je screen op te trekken. De verbinding van een ritsscreen aan de zijgeleiders heeft nog meer voordelen. Zo zal je bij een standaard screen altijd een lichtkier aan de zijkanten hebben. Bij een ritsscreen is dit niet het geval. Omdat een ritsscreen aan alle kanten gesloten is werkt deze bovendien insectenwerend. Op deze manier kan je dus besparen op horren. Uiteraard is dit alleen van toepassing wanneer het screen ook aan de onderkant volledig sluit. Ook op de ramenwasser kan je besparen! Met een gesloten ritsscreen heeft vuil namelijk geen kans om het raam te bereiken. Je ramen zullen dus veel minder snel vies worden. Tot slot zorgt de volledige sluiting ook voor een betere isolatie.

Bediening

Een ander screen of ritsscreen verschil heeft te maken met de bediening. Wil je graag een handbediend screen? Dan ben je automatisch aangewezen op een standaard screen. Ritsscreens zijn alleen verkrijgbaar met motor. Wanneer je kiest voor elektrische screens heb je diverse keuzes. Houd het simpel met alleen een wandschakelaar of kies voor gemak met een afstandsbediening. Voor optimale controle kies je voor een Somfy io motor welke je kan bedienen vanaf je smartphone. Ook wanneer je niet thuis bent! Wil je liever niet boren en schroeven? Dan zijn screens op zonne-energie ideaal! De mogelijkheden zijn eindeloos!

Prijs

Ben je vooral op zoek naar goedkope screens? Dan is een standaard screen de beste keuze. Dankzij de extra voordelen ligt de vanafprijs van een ritsscreen namelijk hoger. De definitieve prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst zijn de afmetingen zeer bepalend: Hoe kleiner, hoe goedkoper. En andersom natuurlijk. Daarnaast speelt de bediening een grote rol. Kies je voor een motor met extra opties zoals obstakeldetectie? Dan ben je duurder uit dan wanneer je kiest voor een eenvoudige motor. Ook de doekkeuze kan van invloed zijn op de prijs. Een lichtdoorlatend doek is goedkoper dan een verduisterend doek. Tot slot is ook de omkastingkleur bepalend. Wil je graag een afwijkende RAL-kleur? Dan betaal je een meerprijs. De exacte prijs bereken je eenvoudig online met onze prijsconfigurator. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!

verschil screen en ritsscreen omkasting zijgeleidingzijgeleiding screen ritsscreen verschil zipscreen
Links: Illustratie van de omkasting. Rechts: Illustratie van rits zijgeleiding screen. 

5 voordelen van ritsscreens

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kennen ritsscreens een aantal unieke voordelen. We zetten ze alle vier nog even voor je op een rijtje:

  1. Hogere windbestendigheid

  2. Geen lichtkieren

  3. Insectenwerend

  4. Betere isolatie

  5. Minder snel vuile ramen

Assortiment ritsscreens

Ben je overtuigd van de voordelen van ritsscreens? En heb je besloten om voor dit type screen te gaan? Dan kan je kiezen uit een achttal modellen. Allereerst bieden we drie ritsscreens van ons eigen label: Solano Ritsscreen Standaard, Solano Ritsscreen Comfort en Solano Ritsscreen Smart. Het Comfort-model heeft een verzwaarde onderlat. Bij de Smart verdwijnt deze onderlat bovendien in de cassette. De Smart heeft daarmee een zeer luxe afwerking. Daarnaast bieden we ook ritzscreens® van topmerk Verano®: De V550 en V599. Beide varianten zijn voorzien van een verzwaarde onderlat. Het verschil zit ‘m vooral in de motor. Wil je graag een Verano® ritzscreen met solar motor? Dan ben je automatisch aangewezen op de V550.

Contact & Showroom

Heb je toch vragen over het verschil tussen screens en ritsscreens? Bel of mail gerust! Onze enthousiaste en vakkundige medewerkers staan je graag te woord. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal wanneer je interesse hebt in meerdere producten!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen