Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Verduisterende & akoestische raambekleding voor je thuisbioscoop

Verduisterende & akoestische raambekleding voor je thuisbioscoop

Verduisterende & akoestische raambekleding voor je thuisbioscoop
7 min. leestijd

Gaat er standaard een lang persoon voor je zitten in de bioscoop? En moet je ook altijd naar de wc als de pauze nèt is geweest? Met een bioscoop in huis zijn deze ergernissen verleden tijd. Oké, het is even een investering. Maar dan heb je ook wat! Bovendien bespaart een thuisbioscoop na verloop van tijd zelfs geld. Een kaartje kost je immers al gauw meer dan een tientje! Ben je overtuigd van de voordelen? Lees dan snel verder en ontdek hoe je jouw ultieme home cinema creëert. Natuurlijk met de nadruk op raambekleding!


Populaire bioscoop gordijnen


Beeld

Een thuiscinema maken begint natuurlijk met het beeld. Hierin heb je meerdere opties. Je uiteindelijke keuze is geheel afhankelijk van hoe professioneel je het wil aanpakken. Ga je voor een TV? Dan is allereerst de afmeting van belang. Zit je ver van het scherm af? Dan is een grote TV wel zo fijn. Zit je juist dichtbij het scherm? Kies dan niet voor een al te groot scherm. Constant je nek moeten draaien om te zien wat zich in de andere hoek afspeelt is niet fijn. Vervolgens is de resolutie belangrijk. Hoe groter het scherm, hoe hoger de resolutie moet zijn. Zit je dicht op een groot scherm met lage resolutie? Dan zal je met een pixelig beeld geconfronteerd worden. Let tot slot ook op het aantal hertz. Dit getal bepaalt de vloeiendheid van je beeld. Is het aantal hertz laag? Dan zal het beeld haperen bij het kijken van een actiefilm of sportwedstrijd. Kies daarom voor tenminste 100 hertz. De ultieme bioscoopervaring creëer je met een beamer voor thuis. Ook bij de aanschaf van een beamer is de resolutie een belangrijke factor. Daarnaast is de lichtopbrengst van belang. Dit wordt uitgedrukt met de term ‘ANSI Lumen’. Een hoge lichtopbrengst betekent dat het beeld ook in slecht verduisterde ruimtes zichtbaar is. Is een hoog aantal ANSI Lumen dan altijd beter? Niet persé. In een verduisterde ruimte komen zwartwaardes beter uit met een laag aantal ANSI Lumen.

Verduisterende gordijnen

Heb je geïnvesteerd in zo’n mooie thuisbioscoop beamer? Dan is het natuurlijk zonde als het beeld onduidelijk is omdat de zon erop schijnt. Zeker donkere gedeelten kunnen slecht zichtbaar worden in een overbelichte ruimte. De oplossing? Verduisterende gordijnen. Ga voor een stof die al van zichzelf verduisterend is, of laat je gordijn voeren.

Overige verduisterende raambekleding

Naast gordijnen kun je ook kiezen voor andere verduisterende raambekleding. Verduisterende rolgordijnen of verduisterende plisségordijnen bijvoorbeeld. Of ga voor een combinatie! Dit staat niet alleen luxueus, maar zorgt ook voor extra verduistering. Eventueel licht langs de zijkant van je gordijn wordt hierdoor geëlimineerd.

Geluid

Ook geluid is essentieel voor een goede bioscoopervaring. Goed geluid zorgt ervoor dat je volledig in de film wordt opgezogen. Denk aan een dinosaurus die je bijna letterlijk over de grond voelt stampen. Of een krakende deur die vlak achter je opengaat. Voor deze geluidservaringen heb je een subwoofer en surround sound luidsprekers nodig. Vaak worden deze onderdelen samen als Hifi of home cinema set verkocht. Wat de beste home cinema set voor jou is, hangt af van een aantal factoren. Uiteraard speelt je budget een grote rol. Daarnaast is ook de grote van ruimte bepalend. In principe betekent een groter aantal speakers, een betere geluidservaring. Het geluid lijkt dan namelijk van meerdere kanten te komen. Natuurlijk moet de hoeveelheid speakers wel in de ruimte passen.

Akoestische gordijnen

Heb je een kelder? Dan is dat natuurlijk de ideale plek voor jouw thuisbios. Er komt immers geen of weinig licht binnen. Toch zijn gordijnen óók in de kelder wenselijk. Het is je vast weleens opgevallen dat er altijd gordijnen naast een bioscoopscherm hangen. Naast dat dit sfeervol staat, heeft een gordijn in de bioscoop ook een functie. Het zijn namelijk akoestische gordijnen. Dat wil zeggen dat het geluid wordt geabsorbeerd en galm wordt geëlimineerd. Typische bioscoop gordijnen zijn rode velours gordijnen. De dikke stof heeft een uitstekende geluidsabsorptie. Daarnaast doen ze een ruimte warm en knus aanvoelen. Benieuwd welke gordijnen nog meer een hoge geluidsabsorptie hebben? Lees dan ons blog over geluidswerende gordijnen. Wil je het echt professioneel aanpakken? Ga dan voor een elektrische gordijnrail. Zo kan je het gordijn na afloop van de film dicht laten trekken. Net zoals in een echt theater!

Comfort

Een film kijken betekent lang stil zitten. Niemand wordt blij van twee uur lang op een houten bankje zitten. Dus ga je een thuisbioscoop maken? Zorg er dan voor dat je comfortabele banken of fauteuils in de ruimte plaats. Denk aan een fijne plofbank of een fauteuil met relax-stand. Voor het ultieme bioscoopgevoel kies je voor een bank met geïntegreerde bekerhouder. Gaat dit je net iets te ver? Dan zijn er ook losse bekerhouders voor armleuningen te koop. Ook handig! Wat ook niet mag ontbreken in jouw thuisbioscoop zijn zachte fleece dekens. Zeker wanneer er een enge film op het programma staat is het fijn om je onder een deken te kunnen verschuilen. Ook kussens in de rug kunnen erg prettig zijn. En vergeet je kleding niet! Een ruim joggingpak bijvoorbeeld. Of een onesie! En wat dacht je van zachte sokken? Ook zo fijn!

Snacks

Tot slot mogen natuurlijk ook de snacks niet ontbreken! De ultieme bioscoop snack is natuurlijk popcorn. Met een popcornmachine maak je de bioscoopervaring helemaal af! Serveer de popcorn is rood-wit gestreepte bakjes en je zou bijna denken dat je echt in de bioscoop zit! Andere typische bioscoop snacks zijn M&M’s, Nacho’s en een chips. Het voordeel van een thuisbioscoop is dat je een volledige keuken tot je beschikking hebt. Je kunt het dus ook culinairder aanpakken! Maak bijvoorbeeld een lekkere plaatpizza of stokbrood met bruschetta. Een frituurpan of airfryer doet het overigens ook goed in je thuisbioscoop. Tegen bittergarnituur heeft nog nooit iemand nee gezegd! Ben je op zoek naar een gezond alternatief? Dan zijn groente met dipjes een goed idee. Paprika en komkommer met hummus of tzatziki bijvoorbeeld.

Conclusie

Een geslaagde thuisbioscoop maken begint met het beeld. Daarnaast mag ook goed geluid en comfort niet ontbreken. En vergeet ook zeker de snacks niet! Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij.

Checklist

  • Zit je ver van het scherm af? Dan is een grote TV fijn. Zit je dichtbij het scherm? Kies dan voor een kleiner scherm.

  • Hoe groter het scherm, hoe hoger de resolutie moet zijn.

  • Kies voor tenminste 100 hertz als je graag sportwedstrijden en actiefilms kijkt.

  • Beamer? Ga voor een hoog aantal ANSI Lumen (lichtopbrengst) in slecht verduisterde ruimtes en vice versa.

  • Verduisterende raambekleding voorkomt irritante schitteringen op het beeld. Bovendien zijn donkere tinten beter zichtbaar.

  • Akoestische gordijnen absorberen geluid en elimineren galm.

  • Met rode velours gordijnen creëer je het ultieme bioscoopgevoel.

Kleurstalen Solano Wonen raambekleding gordijnen raamdecoratie

Gratis kleurstalen

Eerst zien, dan beslissen? Dat begrijpen we. Daarom bestel je bij ons eenvoudig en snel gratis kleurstalen. Meestal worden de stalen nog dezelfde dag verstuurd!

Bezoek de showroom

Daarnaast heten we je graag welkom in onze showroom te Leeuwarden! Hier vind je al onze producten onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal wanneer je ook interesse hebt in andere producten!

Heb je toch nog vragen over verduisterende en akoestische raambekleding voor jouw thuisbioscoop? Bel of mail gerust! Ons professionele en enthousiaste team staat je graag te woord!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen