Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Top 7 tuintrends 2022: Van bonte boel tot luxe buitenparadijs

Top 7 tuintrends 2022: Van bonte boel tot luxe buitenparadijs

Top 7 tuintrends 2022: Van bonte boel tot luxe buitenparadijs
6 min. leestijd

We hebben dit jaar al een paar dagen van het buitenleven mogen genieten. Heerlijk! Met de zomer voor de boeg staan ons naar verwachting nog veel meer fijne tuindagen te wachten. Hoog tijd om je tuin zomerklaar te maken! Dan hoef je straks geen vinger meer te liften! Behalve om een glas met je favoriete zomerdrankje naar je lippen te brengen. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan snel verder en ontdek de top 7 tuintrends 2022: Van bonte boel tot luxe buitenparadijs.


Producten in dit blog


1. Natuurlijke kleuren

Waar vorig jaar de kleur zwart nog de klok sloeg, mag het dit jaar allemaal wat lichter. In 2022 zien we vooral ingetogen aardse tinten. Denk aan saliegroen, maar ook aan grijs, beige en bruin. Met haar Nature Colors knikarmschermen doekencollectie springt zonwering leverancier Verano® uitstekend in op deze trend. Deze waterdichte zonwering doeken zijn voorzien van prachtige op de natuur geïnspireerde prints. De Nature Colors doeken zijn mogelijk bij zonneschermen op maat Ipanema en Santos. 

2. Bonte boel

Als tegenhanger van de natuurlijke trend is er de bonteboel trend: Een tuin vol kleur. Deze trend is ontstaan uit een groot verlangen naar vrolijkheid. De afgelopen jaren was de stemming vanwege de pandemie immers niet opperbest. En wat is nu een betere stemmingmaker dan kleur? Durf je niet gelijk een bontgekleurde tuinset aan te schaffen? Zoek het dan in accessoires, zoals kussens en lantaarns. Wie durft kan ook kiezen voor een zonnescherm met een flitsend dessin. Vrolijk geel met witte strepen bijvoorbeeld. Ook hoeft de tuin volgens deze trend niet helemaal strak en netjes. Integendeel! De tuin mag best een beetje verwilderd ogen. Denk aan een pluktuin vol gekleurde wilde bloemen. Zo stimuleer je gelijk de bijenstand.

Verano Nature Colors Ipanema knikarmschermKleurrijke tuin gekleurde tegels regenboog gele kussens tuinstoelen
Links: Verano Ipanema knikarmscherm met Nature Colors doek. Rechts: Voorbeeld van een kleurrijke tuin.

3. Boho

Vorig jaar was de zen-tuin helemaal in. Dit jaar krijgt de tuin een mediterraans in plaats van een oosters tintje. In de zomer van 2022 zal menig achtertuin voorzien zijn van boho elementen. De Ibiza tuin is terug van weggeweest! Zo zien we deze zomer veel gevlochten tuinmeubelen. De acapulco stoel bijvoorbeeld. Ook buitenkleden en hangmatten doen het erg goed in een boho tuin. In een Ibiza tuin zie je bovendien veel wit terug. Dit is afgeleid van de traditionele huizen van witte klei op Ibiza. Combineer deze witte basis met andere natuurlijke tinten. Beige en lichte pasteltinten zoals roze en groen bijvoorbeeld. Een wit zonnescherm past perfect bij deze trend. Bijkomend voordeel is dat wit de beste kleur is om zon te weren. Tip: Wil je de boho stijl ook naar binnen doortrekken? Lees dan ook ons blog over bohemian raamdecoratie!

4. Harde materialen

Naast luchtig gevlochten meubilair, vinden ook harde materialen deze zomer hun weg naar de tuin. Een zware betonnen eettafel, buitenkeuken met betonblad of grote beton tegels bijvoorbeeld. Ook stalen bloembakken, haarden en bijzettafeltje spotten we deze zomer in menig tuin. Vooral cortenstaal is tegenwoordig razend populair. Zet je dit materiaal buiten? Dan komt er automatisch een roestlaag op. Deze laag is heel dicht, waardoor het onderliggende materiaal niet wegroest. Deze roest is juist wenselijk! De oranjebruine kleur staat namelijk ontzettend gaaf! Tot slot zien we ook veel aluminium in de tuin: Van tuinmeubel tot terrasoverkapping. Aluminium oogt niet alleen stoer, maar vergt bovendien weinig onderhoud. Een win-win dus!

5. Luxe en comfort

Met het uitblijven van vakanties investeerde men vorig jaar al massaal aan een resort-waardige tuin. Hoewel we weer op vakantie kunnen, zet deze trend in 2022 voort. Tuinen worden massaal omgetoverd naar hippe (beach)clubs. Compleet met jacuzzi, vuurtafel en buitenkeuken. Ook in professionele barbecues en buiten TV’s wordt flink geïnvesteerd. Helaas is het Hollandse weer een stuk minder betrouwbaar dan op menig vakantieoord. Daarom mag ook een overkapping niet ontbreken in jouw buitenparadijs. Zo kan je immers ook bij minder weer genieten van het buitenleven. Bij de aanschaf van een overkapping kom je voor een aantal keuzes te staan. Alleerst kan je kiezen tussen aluminium en houten overkappingen. Ook heb je de keuze tussen polycarbonaat en glazen overkappingen. En of en hoe je de overkapping dichtmaakt: Met glazen schuifwanden of screens? Alle opties kennen hun eigen voor- en nadelen. Weeg deze zorgvuldig voor jezelf af om tot een besluit te komen.

Luxe tuin met lamellendak Verano Arezzo zwart met screens tuinset loungeset bank buiten
Links: De Ibiza tuin van @home.pics.marieke. Rechts: Luxe tuin met lamellendak Arezzo.

6. Werkplek in de tuin

Een ander gevolg van de pandemie is de flinke toename van het aantal thuiswerkers. Ook na de pandemie blijven velen (deels) thuiswerken. Eén van de grote voordelen van thuiswerken is dat je je kantoor ook naar de tuin kan verplaatsen. Zo geniet je ook tijdens het werk van het buitenleven! Bovendien biedt de tuin vaak rust die je in huis niet kan vinden vanwege de vele medebewoners. Als gevolg op deze trend wordt er meer geïnvesteerd in kwalitatieve tuintafels en comfortabele tuinstoelen. Ook overkappingen zijn om deze reden erg in trek. Zo kan je immers ook bij minder goed weer buiten werken.

7. Duurzaamheid

De laatste jaren zijn we ons steeds bewuster van onze impact op de aarde; er is geen planet B. Tijdens de pandemie is dit bewustzijn in een stroomversnelling geraakt. We zagen immers hoe de natuur floreerde onder de afwezigheid van de mens: De kanalen van Venetië waren nog nooit zo helder blauw en werden door het uitblijven van smog ineens de pieken van de Himalaya zichtbaar. Steeds meer consumenten en bedrijven zijn zich daardoor bewust van hun eigen ecologische voetafdruk. Daardoor komen er in rap duurzame oplossingen op de markt. Ook voor buiten. Een regenton met pompsysteem of screens op zonne-energie bijvoorbeeld! Ook binnen verduurzamen? Lees dan ons blog over duurzame raambekleding!

werkplek in de tuin buitenwerken kantoorVerano V550 ritzscreen met draadloze solar motor
Links: Aan het werk in de tuin. Rechts: Verano V550 ritzscreen met draadloze solar motor.

Contact & Showroom

Ben je na het lezen van deze tuintrends 2022 blog geïnspireerd geraakt? En wil je graag investeren in fijne zonwering of een overkapping? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bekijk ons assortiment online of bezoek onze grote showroom in Leeuwarden. Hier vind je onze complete collectie onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal wanneer je interesse hebt in meerdere producten! Vragen? Bel of mail gerust. Ons enthousiaste en deskundige team helpt je graag verder!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen