Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. THUIS BIJ FAM. VAN GULICK | Plattelandsdroomhuis met screens en horren

THUIS BIJ FAM. VAN GULICK | Plattelandsdroomhuis met screens en horren

THUIS BIJ FAM. VAN GULICK | Plattelandsdroomhuis met screens en horren
8 min. leestijd

Marco en Francina koesterden een droom: Een huis met ruimte voor de paarden ernaast. Als eenverdienersgezin dachten ze lange tijd dat het bij dromen zou blijven. Keer op keer bleek hun budget niet toereikend. Tot een druilerige dinsdag in 2018. Marco reed voor zijn werk als vrachtwagenchauffeur door het pittoreske Tzummarum. Daar spotte hij een stuk braakliggend terrein met een tekoopbord erin. De Van Gulicks ondernamen meteen actie!

Van kale grond naar droomhuis

Een paar weken later zat het stel om tafel met een hypotheekadviseur. Toen dat eenmaal rond was werd een bouwbedrijf ingeschakeld. Er werd een ontwerp gemaakt en in september 2019 ging de eerste paal de grond in. Ondertussen wisten ze hun huis in Harlingen met flinke overwaarde te verkopen. Het nieuwe huis was echter nog in aanbouw. Gelukkig had Marco’s vader een boot beschikbaar. Deze kon het gezin tijdelijk als onderkomen gebruiken. In april 2020 was het dan eindelijk zover; Francina, Marco en hun twee tienerdochters namen hun intrek. Het project trekt heel wat bekijks onder de dorpelingen. Marco en Francina gaan regelmatig over de tong. “In positieve zin, hoor!” Lacht Francina. “Tegenwoordig is vooral onze recent aangelegde tuin het gespreksonderwerp. Ze vinden het allemaal erg mooi!” Veel buurtbewoners hebben aangegeven spijt te hebben. Jarenlang keek niemand om naar de grond. Maar nu ze de potentie zien, hadden ze de grond zelf ook wel willen kopen. “Je moet het maar durven, hè?”, lacht Marco.

“Nu buurtbewoners de potentie zien, hebben ze spijt dat ze zelf de grond niet gekocht hebben.”

Zelf een huis bouwen? Zo gaat dat!

Benieuwd hoe het bouwen van een eigen huis in zijn gang gaat? Francina legt het uit: “Je geeft aan wat je budget en je wensen zijn. Gaandeweg kom je erachter dat sommige dingen niet kunnen. Aan de andere kant houd je soms ruimte over voor iets extra’s.” Gelukkig heeft het gezin hun liefste wensen weten te realiseren.” Zo staat er een stal en bak voor de paarden direct naast het huis. Francina: “Voorheen reden we vijf dagen per week 20 minuten heen en terug naar de manage. Nu hoeven we slechts een paar stappen te zetten. Bovendien kunnen we op elk moment van de dag naar de paarden toe. Heerlijk om ook ‘s avonds een rondje te kunnen maken.” Een andere grote wens was een kookeiland. Ook dat is gelukt! Francina: “We realiseren ons heel goed dat wanneer dit een bestaand huis was geweest, we het nooit hadden kunnen kopen. We zijn dan ook heel dankbaar dat deze kans op ons pad is gekomen. En natuurlijk voor ons eigen lef.” Mochten Marco en Francina het willen verkopen, dan zouden ze er goed op verdienen. Toch piekeren ze er niet over. Deze plek brengt ze zoveel geluk. Het liefst zouden ze nooit meer weggaan!

Solano Ritsscreen Smart ervaring screens zonwering buiten binnenkijker friesland zonwering leeuwarden

Somfy Situo 5 IO ervaring screens zonwering buiten
Boven: Solano Smart Ritsscreens met Somfy Situo 5 IO afstandsbediening.

Screens voor de woonkamer en slaapkamers

Marco en Francina kunnen hun geluk niet op. Toch zijn er in de korte tijd dat ze er wonen een aantal nadelen naar boven gekomen. Zo kan het in de woonkamer behoorlijk warm worden. Hetzelfde geldt voor de slaapkamers van de meiden. Deze zijn namelijk op het westen georiënteerd. Al dat zonlicht kan bovendien knap vervelend zijn met TV kijken. De oplossing kwam via vrienden. Marco: “Zij hebben screens waar ze ontzettend blij mee zijn.” Francina speurde het internet af naar een geschikte aanbieder en stuitte op Solano Wonen: “Jullie waren veruit de goedkoopste. Bovendien vind ik het fijn dat het een bedrijf uit de buurt is.” De screens hangen nu twee weken en Marco en Francina kunnen nu al niet meer zonder. “Met de screens naar beneden merk je meteen dat het koeler wordt,” vertelt Francina. “Het is net alsof er een wolkje voor de zon komt. Echt donker wordt het niet.” Deze lichtdoorlatende eigenschap was voor Francina heel belangrijk: “Ik houd enorm van een licht huis. Rolluiken waren dan ook geen optie geweest.”

“Met screens is het net alsof er een wolkje voor de zon komt. Echt donker wordt het niet.”

Platteland en insecten

Een ander euvel waar het gezin tegenaan liep heeft alles te maken met de locatie. De bos- en waterrijke omgeving blijkt een letterlijke kweekvijver voor insecten. In hun oude huis hadden ze al horren, maar hier bleken horren pas echt een vereiste. Daarom lieten Marco en Francina tegelijk met de screens horren op maat inmeten en monteren. Alle draaikiepramen werden van inzethorren voorzien. Verder kozen ze voor een plisséhordeur als schuifpui hordeur. Sindsdien is het huis nagenoeg insectvrij. “De enige plek waar ze nog doorheen komen is de bijkeukendeur. In onze beleving hadden we deze deur niet zo vaak open staan. In de praktijk blijkt dit toch anders”, lacht Marco. “Ja, wanneer ik bijvoorbeeld de was buiten ophang. Dan loop ik met de wasmand naar buiten en doe ik niet direct de deur achter me dicht”, voegt Francina toe. Een hordeur voor de bijkeukendeur staat dus nog op het verlanglijstje.

ervaring plissé hordeur schuifpui op maat binnenkijken friesland leeuwardenPlisse hordeur schuifpui keuken ervaring witte kozijnen zwart kookeiland

Originele plisse hordeur schuifpui keuken ervaringinmeten inzethor draaikiepraam op maat monteren leeuwarden friesland
Boven en linksonder: Aurora plisséhordeur bij schuifpui. Rechtsonder: Inzethor bij draaikiepraam.

Mantelzorgchalet

Met het huis en de paardenstallen, blijft er nog steeds een aardige lap grond over. Gelukkig maar, want die extra grond bleek al snel goed van pas te komen. Onlangs heeft de familie namelijk slecht nieuws gekregen: Francinas moeder is ongeneeslijk ziek verklaard. De verwachting is dat haar moeder geleidelijk aan steeds meer hulp nodig zal hebben. Wanneer het moment daar is, wil Francina er voor de volle 100% voor haar zijn. Daarom hebben Marco en Francina een chalet laten plaatsen op hun eigen terrein. In januari dit jaar hebben Francinas ouders er samen hun intrek genomen. “Op deze manier ben ik altijd in de buurt. Maar omdat we niet allemaal onder hetzelfde dak wonen, behouden we wel onze privacy.” Momenteel is het vooral erg gezellig dat Francinas ouders naast de deur wonen: “In de ochtend doe ik altijd even een bakje bij mijn ouders. Daarna doen we allen weer ons eigen ding.” Ook in het ouderlijk chalet hebben de Van Gulicks horren laten plaatsen: Een plisséhordeur en diverse rolhorren.

“Landelijk wonen gaat gepaard met veel insecten. Horren zijn dus onmisbaar!”

Toekomstplannen

“Tot twee maanden terug zijn we non-stop bezig geweest. Met muren schilderen en vloeren leggen bijvoorbeeld. Toen dat allemaal klaar was, konden we ook onze rustmomentjes pakken. Op dat moment voelde ons huis echt als een thuis.” Voorlopig genieten Marco en Francina even van het ‘niks doen’. Bovendien is de spaarpot ook al flink op zijn kop gekeerd. Toch denkt het stel ook al na over de toekomst. Zo willen ze graag een schaduwplek op het terras creëren: “We twijfelden tussen een knikarmscherm en een glazen overkapping. Inmiddels neigen we meer naar het laatste. Het kan hier namelijk behoorlijk waaien. Dan is een beetje extra beschutting wel fijn.” Gelukkig is er nog voldoende tijd om de knoop door te hakken. Voor er op gebouwd kan worden, moet de grond van het terras namelijk nog inklinken. “Daarnaast wil ik misschien toch wel raamdecoratie voor de draaikiepramen in de woonkamer. Inmiddels weet ik namelijk dat er meer mogelijk is dan ik dacht.” Ook hier kunnen Marco en Francina nog even over nadenken. Qua zonwering is het namelijk niet nodig; die wordt voldoende geweerd door de screens. Ook bieden de screens overdag voldoende privacy. De raamdecoratie zal vooral een sfeer toevoeging zijn.

Tip! Speciaal voor draaikiepramen is het SmartFit systeem ontwikkeld. Dit wil zeggen dat de raamdecoratie in een frame is geplaatst. Deze plaats je middels montageclips of magneetstrips op het kozijn. Raambekleding zonder boren en schroeven dus!

Ervaring buiten raamrolhor op maat maken hor naar buiten draaiend raamOriginele plissé hordeur openslaande deur chalet hor
Links: Raamrolhor in chalet. Rechts: Originele plisséhordeur in chalet.

Meet- en montageservice

Marco en Francina kozen voor onze meet- en montageservice. Marco: “Als je het door een professional laat doen, weet je zeker dat het goed komt. “Bovendien komt een adviseur ook met ideeën waar ik zelf niet bij stil zou staan”, vult Francine aan. “Zo dacht ik dat screens standaard over de kozijnen worden gemonteerd, maar degene die kwam inmeten stelde voor om het in het kozijn te doen. Volgens hem zou dat mooier staan en ik weet zeker dat hij gelijk heeft. Ze blenden nu zo mooi in!” Ook over het monteren zijn de Van Gulicks zeer te spreken. Francine: “Ze hebben niet alleen een mooi resultaat geleverd, maar ook alles netjes opgeruimd. Zelfs de stofzuiger werd erbij gepakt. Heel netjes!”

Thuis bij jou?

Ben jij de trotse eigenaar van raamdecoratie en/of buitenzonwering van Solano Wonen? En vind je dat jouw woning wel gezien mag worden? Wij zijn op zoek naar nieuwe adressen waar we foto’s mogen maken én een interview afleggen! Lijkt dit je leuk? Stuur dan een e-mail naar r.reiding@solanowonen.nl. Vergeet niet een foto van jouw interieur of terras mee te sturen.

Producten

  • 6x Solano Comfort ritsscreens | Doek: Sergé 3% Grijs-zwart | Omkasting: Verkeerswit

  • 10x Inzethor | Gaas; Grijs | Frame: Verkeerswit

  • 2x Aurora Plisséhordeur | Gaas: Grijs | Frame: Verkeerswit

  • 5x Raamrolhor de Luxe | Gaas: Zwart | Frame: Zuiverwit

 

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen