Menu
 1. Home
 2. Inspiratieblog
 3. Raamdecoratie woonkamer inspiratie: 5 ideeën

Raamdecoratie woonkamer inspiratie: 5 ideeën

Raamdecoratie woonkamer inspiratie: 5 ideeën
9 min. leestijd

Als er één plek in huis de volle aandacht verdient, is het wel de woonkamer. Dit is immers dé plek in huis waar het meest wordt geleefd. Bovendien is het de ruimte waar je gasten ontvangt. Raamdecoratie draagt enorm bij aan de sfeer. Daarnaast doet natuurlijk ook de functionaliteit van raambekleding in je woonkamer er toe. Het is dan ook van belang om deze zorgvuldig uit te kiezen. Kan je wel wat raamdecoratie woonkamer inspiratie gebruiken? In dit blog geven we je graag een aantal ideeen!


Populaire woonkamer raambekleding


Houten jaloezieen woonkamer

De populairste woonkamer raambekleding in 2020 is zonder twijfel de houten jaloezie. Niet gek, want houten jaloezieën bieden veel mogelijkheden qua lichtinval. Bovendien staan ze fantastisch bij elk interieur. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar moderne woonkamer raambekleding? Dan zijn houten jaloezieën een goede optie. Vooral witte of zwarte houten jaloezieen geven de ruimte een moderne uitstraling. Ook voor een industriële woonkamer is deze houten raamdecoratie een goede match. Ga in dat geval voor een donkere houtkleur en grove ladderband. Tip: Kleine kinderen in huis? Ga dan voor houtlook jaloezieën. Deze zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal is goed bestand tegen vocht en vuil. Een ongelukje is zo opgeruimd. Bovendien zijn PVC jaloezieën erg aantrekkelijk geprijsd.

 • Veel lichtinval variaties
 • Past bij elk interieur
 • Houtlook jaloezieën zijn vocht- en vuilbestendig

Plisségordijn in de huiskamer

Naast houten jaloezieën, zijn ook plisségordijnen momenteel erg in trek. Begrijpelijk, want deze stoffen raamdecoratie geeft je woonkamer veel sfeer. De gevouwen stof doet tegelijk elegant en warm aan. Duo plisségordijnen kunnen je woning bovendien letterlijk verwarmen. De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof werkt namelijk isolerend. Hierdoor wordt zowel kou als hitte tegengehouden. Andere voordelen van plissé gordijnen zijn de vele mogelijkheden qua privacy en lichtinval. Dit geldt vooral voor de Top Down Bottom Up plisségordijnen: De plissés kunnen zowel aan de boven- als onderkant geopend worden. Behoefte aan privacy? Maar ook aan natuurlijk licht? Open de plisségordijnen dan alleen aan de bovenkant.

 • Elegante en warme uitstraling
 • Isolerende werking
 • Veel privacy en lichtinval variaties

Raamdecoratie inspiratie woonkamer plisségordijnen Luxaflex Duette Shades huiskamer raambekleding ideeën grote ramenRaamdecoratie inspiratie woonkamer houten jaloezieën landelijk wonen huiskamer raambekleding ideeën grote ramen
Linker afbeelding: Plisségordijnen. Rechter afbeelding: Houten jaloezieën

Rolgordijnen woonkamer

Zoek je eenvoudige en tijdloze raambekleding? Ga dan voor rolgordijnen in de woonkamer. Rolgordijnen zijn bovendien erg voordelig. Met meer dan 150 kleuren om uit te kiezen, is er voor elk interieur een bijpassend rolgordijn. Ook heb je de keuze uit verschillende stofsoorten: verduisterend, lichtdoorlatend en transparant. Bij woonkamers wordt meestal gekozen voor lichtdoorlatende rolgordijnen. Deze bieden overdag voldoende licht en ‘s avonds enige privacy. Voor optimale controle over lichtinval en privacy zijn er ook duo rolgordijnen. Hierbij wordt een doorschijnende baan gecombineerd met een niet doorschijnende baan. Bovendien geeft een duo rolgordijn de woonkamer een speelse uitstraling.

 • Eenvoudig en tijdloos
 • Voordelig
 • Voor ieder interieur dankzij ruime kleurkeuze
 • Duo rolgordijnen bieden veel lichtinval en privacy variaties

Ideeën raamdecoratie woonkamer witte rolgordijnen huiskamer raambekleding inspiratie strak tijdloos goedkoop Verano rolgordijn
Bovenstaande afbeelding toont rolgordijnen.

Woonkamer vouwgordijn

Op zoek naar landelijke woonkamer raamdecoratie? Dan zijn vouwgordijnen een uitstekende keuze! Vouwgordijnen geven je woonkamer een warme en romantische uitstraling. Door aan het koord te trekken bepaal je of het gordijn meer of minder uitvouwt. Hierdoor heb je veel variaties qua lichtinval. Ook dragen vouwgordijnen bij aan de akoestiek in huis. Vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stofdiktes: inbetween, dim-out, vitrage of gordijnstof. Bovendien haal je ze makkelijk af en kunnen ze in de wasmachine.

 • Perfect voor landelijke interieurs
 • Dragen bij aan akoestiek
 • Kunnen in de wasmachine

Gordijn ideeen woonkamer

Natuurlijk kan je ook kiezen voor gordijnen. Al eeuwenlang is dit de populairste vorm van raambekleding. Wel is er de laatste jaren meer keuze gekomen op het gebied van gordijnen. Zo kan je kiezen voor overgordijnen, inbetweens en vitrage. Voor woonkamers zijn inbetweens erg in trek. De stofdikte zit tussen overgordijnen en vitrage in. Overdag wordt de inkijk naar binnen belemmerd, maar geniet je binnenshuis wel van daglicht. Ben je erg op je privacy gesteld? Kies dan voor overgordijnen. Deze bieden ook ‘s avonds geen inkijk. Overgordijnen zijn bovendien verkrijgbaar met verduisterende, isolerende en geluiddempende eigenschappen.

Een alternatieve optie is het combineren van verschillende soorten gordijnen. Vitrage met een rolgordijn bijvoorbeeld. Overdag kun je de vitrage sluiten om toch daglicht binnen te laten, terwijl je enige privacy behoudt. 's Avonds kun je het rolgordijn naar beneden doen voor volledige privacy. Gordijnen lenen zich uitstekend voor grote raampartijen zoals schuifpuien. Ze hebben namelijk vrijwel geen beperkingen qua afmetingen. Bovendien schuif je ze opzij in plaats van omhoog en omlaag. Daardoor wordt de doorloophoogte niet beperkt door een dik pakket dat in de weg hangt.

 • Verkrijgbaar in verschillende stofdiktes
 • Verduisterende optie
 • Isolerende optie
 • Geluiddempende optie
 • Te combineren met andere raambekleding
 • Ideaal voor grote raampartijen

Verticale lamellen woonkamer

Tot slot zijn ook verticale lamellen geschikt voor woonkamers. Evenals jaloezieën bieden ze veel mogelijkheden qua privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als opzij bewegen. Bovendien zijn ze, evenals gordijnen, ideaal voor grote raampartijen. Je schuift ze namelijk opzij in plaats van omhoog en omlaag. Daardoor wordt de doorloophoogte niet beperkt door een dik pakket dat in de weg hangt. Met een maximale breedte van 6 meter is er bijna geen raampartij te breed voor verticale lamellen. PVC lamellen zijn bovendien vocht- en vuilbestendig. Ideaal voor huishoudens met kinderen waar een ongelukje zo gebeurd is.

 • Veel lichtinval variaties
 • Ideaal voor grote raampartijen
 • PVC lamellen zijn vocht- en vuilbestendig

Huiskamer gordijnen A House of Happiness gordijn ideeen woonkamer inspiratie raambekleding groen interieurWoonkamer raambekleding inspiratie vouwgordijnen overgordijnen inbetweens huiskamer ideeën gordijnen raambekleding raamdecoratie oker
Bovenstaande afbeeldingen tonen combinaties van overgordijnen, inbetweens en vouwgordijnen.

Oplossingen voor huiskamer uitdagingen

Soms is het kiezen van woonkamer raamdecoratie niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur. Heb je bijvoorbeeld een groot raam? Dan vallen bepaalde opties af. Ook voor kleine woonkamers is raamdecoratie uitzoeken een uitdaging. Geen zorgen. Er zijn voldoende oplossingen voor deze uitdagingen. Lees snel verder!

1. Welke raamdecoratie is geschikt voor een kleine woonkamer?

Voor een kleine woonkamer zijn gordijnen een goede keuze. Deze vorm van raamdecoratie kan een kleine woonkamer groter aan doen voelen. Door je gordijnen zo hoog mogelijk op te hangen, lijkt het plafond namelijk hoger. Neemt een gordijn te veel ruimte in beslag? Kies dan voor raamdecoratie met montage aan de binnenzijde van het kozijn (in de dag). Dit neemt minimale ruimte in beslag. Montage in de dag is bij vrijwel alle raamdecoratie mogelijk. Kies tot slot voor raamdecoratie in lichte kleuren. Dit oogt ruimtelijker. Bovendien laten lichte kleuren meer zonlicht binnen. Ook veel lichtinval doet je woonkamer groter lijken.

2. Welke raambekleding is geschikt voor een groot raam in de woonkamer?

Voor woonkamers met grote ramen zijn meerdere soorten raambekleding geschikt. Te beginnen met gordijnen. Deze kan je zo lang en hoog maken als je wil. Tip: Voor een strakke naadloze look kies je voor een kamerhoge stof. Ook vouwgordijnen kunnen een goede keuze zijn. Verano vouwgordijnen gaan namelijk tot maar liefst 400 cm breed. Dit geldt ook voor Verano rolgordijnen met cassette. Voor ramen tot 360 cm breed kan je ook kiezen voor Luxaflex® Duette® Shades in 25 & 32 mm. Dol op houten jaloezieën? De 50 mm houten jaloezieën van Verano zijn geschikt voor ramen tot 345 cm breed. Zie onderstaande tabel voor een handig overzicht.

  Gordijnen Verano vouwgordijnen Verano rolgordijnen cassette Verano houten jaloezieën 50 mm
Ramen tot 1000 cm breed X      
Ramen tot 400 cm breed X X    
Ramen tot 360 cm breed X X X  
Ramen tot 345 cm breed X X X X

Solano Wonen showroom Leeuwarden raamdecoratie raambekleding zonwering gordijnenSolano Wonen raamdecoratie gratis kleurstalen raambekleding

Gratis kleurstalen

Heb je een product op het oog? Maar vind je de kleur- en stofkeuze lastig? Geen probleem!. Bij Solano Wonen vraag je eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden.

Bezoek onze showroom

Daarnaast heten we je graag welkom in onze showroom in Leeuwarden. Hier ontdek je al onze producten onder één dak: raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Heel handig als je verbouw- of verhuisplannen hebt!

Twijfel je toch nog welke woonkamer raambekleding de beste keuze is? Bel of mail gerust. Ons enthousiaste team denkt graag met je mee. Voor meer raamdecoratie woonkamer inspiratie raden we je aan ons op Facebook en Instagram te volgen. Ook op Pinterest plaatsen we veel raamdecoratie ideeen voor woonkamers!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen