Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Licht langs zijkant gordijn? Niet met deze 4 tips!

Licht langs zijkant gordijn? Niet met deze 4 tips!

Licht langs zijkant gordijn? Niet met deze 4 tips!
6 min. leestijd

Een donkere slaapkamer is een must voor je nachtrust. Wanneer het licht is maakt je lichaam namelijk minder melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Een kamer verduisteren doe je met raamdecoratie. Vaak is 100% verduistering echter niet haalbaar. Veel raambekleding laat namelijk smalle reepjes licht door langs de zijkanten. Vooral bij rolgordijnen is dit een veelgehoord probleem. De stof zit namelijk op een buis met aan de zijkanten een oprolmechanisme. Hiermee kun je het gordijn bedienen. Bovendien weerhouden deze ÔÇślichtklovenÔÇÖ de stof ervan langs de muur te schrapen. Toch valt dit verduisteringsprobleem te verhelpen. Hoe? Dat lees je hieronder!

Tip 1: Combineer twee soorten raamdecoratie

Een andere veel voorkomende oplossing is het combineren van twee soorten raamdecoratie. Verduisterende rolgordijnen┬áen overgordijnen bijvoorbeeld. Op zichzelf laat een rolgordijn licht langs de zijkant door. Dit is standaard. Ook gordijnen laten soms te veel licht door. Ja, er bestaan verduisterende gordijnen. En ja, deze laten veel minder licht door dan reguliere gordijnen. 100% zal dit echter nooit zijn. Daarom spreken we bij verduisterende gordijnen van ÔÇśdim outÔÇÖ en niet ÔÇśblack outÔÇÖ. Voor ultieme verduistering kan je het gordijn extra voeren met verduisterende stof. Het nadeel is dat je een behoorlijk dik en stug pakket krijgt. Wat dan wel de oplossing is? Het raam met zowel een rolgordijn als een overgordijn bekleden. Een andere mooie combinatie zijn vouwgordijnen met overgordijnen. Deze mix is niet alleen praktisch, maar staat bovendien erg luxueus. Tot slot is ook de combinatie van gordijnen met rolluiken een optie. Rolluiken kennen bovendien ook nog andere voordelen. Zo werken ze isolerend, geluiddempend ├ęn inbraakvertragend.

Raamdecoratie in de dag montage op het kozijn tussen twee muren instructiesRaamdecoratie op de dag montage plafond op de muur
Links: In de dag montage. Rechts: Op de dag montage.

Tip 2: Kies voor op de dag montage

Voor de montage van je raamdecoratie heb je twee opties: In en op de dag. ÔÇťIn de dagÔÇŁ wil zeggen dat het gordijn in het kozijn of tussen twee muren geplaatst wordt. Bij ÔÇťop de dagÔÇŁ wordt de raambekleding tegen het plafond of op de muur gemonteerd. Door het gordijn op de dag te plaatsen kunnen de lichtkloven overlapt worden. Let op: Er kan alsnog diffuus licht aan weerszijden doorschijnen, maar van fel licht zal niet langer sprake zijn.

Tip 3: Raambekleding in een frame

Ook raambekleding in een frame is ideaal om een ruimte mee te verduisteren. Verano's Smartfit systeem bijvoorbeeld. Dit wordt ook wel PerfectFit of EasyClick raamdecoratie genoemd. Er zijn twee manieren om het frame te plaatsen: Middels montageclips of met magneetstrips. In eerste instantie wordt Smartfit vaak gekozen wanneer men niet in het kozijn wil boren of schroeven. Een bijkomend voordeel is dat het afgesloten 4-kaderig profiel voor extra verduistering zorgt. Kies voor Smartfit rolgordijnen, aluminium jaloezie├źn of pliss├ęgordijnen zonder boren. Een andere optie is de raambekleding van KeJe. Raambekleding van dit merk wordt standaard in een magneetframe geplaatst. Kies voor een KeJe rolgordijn, Splendid Pliss, Vaste raampliss├ę, Latende of Lamella. Let op: Het frame zorgt niet voor 100% verduistering. Wel zorgt het voor meer diffuus in plaats van fel licht langs de zijkanten.


Klik op ├ę├ęn van bovenstaande items om direct naar het product te gaan.

Verano PerfectFit duo pliss├ęgordijnen magneetframe kozijn plakken strips raamdecoratie zonder boren en schroeven EasyClick SmartFitClose up Verano PerfectFit duo pliss├ęgordijnen verduisterende raamdecoratie zonder boren en schroeven magneetstrips EasyClick montage
Bovenstaande foto's tonen raamdecoratie in SmartFit frames (foto's via @keeelly91)

Tip 4: Rolgordijn met zijprofielen

Is je keuze gevallen op een rolgordijn? Dan kan je tot slot ook nog kiezen voor een cassette rolgordijn met zijprofielen. Ook wel U-profielen genoemd. De stof loopt dan langs deze profielen naar beneden. Zo kan je dus een rolgordijn verduisterend maken. Hard licht zal verleden tijd zijn, maar 100% verduistering is niet haalbaar.

Bonustips voor een goede nachtrust

Naast het verduisteren van de slaapkamer zijn er meer trucjes om beter in slaap te vallen. Onderstaande bonustips willen we je niet onthouden.

1. Draag een slaapmasker

De makkelijkste manier om licht van je netvlies te weren is het dragen van een slaapmasker. Voor wilde slapers is een slaapmasker in verband met verschuiven niet ideaal. Daarnaast vindt niet iedereen het prettig zitten. Mocht dit bij jou niet het geval zijn, dan is een slaapmasker wellicht een goed idee. Al is het maar als tussenoplossing. Bijvoorbeeld omdat je krap bij kas zit of nog wacht op je nieuwe raamdecoratie. Ga je op vakantie? Ook dan is een slaapmasker een goed idee. Je weet immers niet of je hotelkamer wel volledig verduisterd is. Of misschien staat er een lantaarnpaal naast je tent.

2. Geen TV en telefoon in de slaapkamer

Elektrische apparaten zoals tvÔÇÖs en telefoons stralen blauw licht uit. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je lichaam in een alerte toestand raakt en geen slaaphormoon aanmaakt. Bovendien kan het scrollen door je nieuwsfeed of kijken van TV-programmaÔÇÖs zorgen voor een overvloed aan prikkels. Deze prikkels kunnen weer stressverhogend werken. Vanzelfsprekend is stress niet bevorderlijk voor je nachtrust. Ben je erg gehecht aan je schermtijd voor het slapen gaan? Maak dan gebruik van een blauw licht bril. Deze blokkeert het blauwe licht, waardoor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine niet wordt verstoord.

Solano Wonen gratis kleurstalen raamdecoratie

Gratis kleurstalen

Eerst zien, dan beslissen? Geen probleem! Bij Solano Wonen vraag je eenvoudig gratis kleurstalen aan. In de meeste gevallen worden de kleurstalen nog dezelfde dag verzonden.

Welkom in de showroom

Daarnaast is natuurlijk ook een bezoek aan onze showroom in Leeuwarden mogelijk. Hier ontdek je al onze producten onder ├ę├ęn dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Erg handig wanneer je gaat verhuizen of verbouwen!

Meer weten over gordijnen die geen licht doorlaten? Of wil je meer weten over een ander product? Bel of mail gerust. Ons professionele en enthousiaste team staat je graag te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen